PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Gratuluję wszystkim udanych wizyt i spotkań z dzieciaczkami ❤️
Ostatnie dni miałam trochę zjazd emocjonalny, zaczęło mnie przytłaczać że tyle jest tych rzeczy do wyboru, że ze wszystkiego można się doktoryzować po kilka dni, a i tak dopiero własnym przetestowaniu wiadomo co sie sprawdzi u nas, a co nie. Chyba przesadziłam z wyprawkowym reaserchem i muszę trochę odpuścić, zająć się też innymi przyjemnościami 🙂
Wczoraj zrobiło mi się też tak smutno, że stracę to nasze aktualnie wygodne życie, że już nic nie będzie takie jak przedtem. Pozwoliłam sobie trochę to opłakać, bo mimo że bardzo się cieszę z ciąży, to uważam, że takie emocje też są całkiem naturalne, normalne i pełni adekwatne 🙂
A dziś to cały dzień leżę i oglądam serial, znakomicie poprawiło mi to nastrój 😀 a żeby już poprawić maksymalnie to mąż zabiera mnie do Maca 😀 Ostatnio byłam już ponad miesiąc temu to można sobie znowu pozwolić 😆
Ach no i przyszła nam wanienka stokke flexi bath, ale leży narazie nierozpakowana i czeka na przymiarki w łazience 🙂
Niecierpliwa2, Ala87, FloristKa lubią tę wiadomość
-
2 tyg wcześniej na innym sprzęcie u innego lekarza 38mm. 5 tygodni temu miałam na tym sprzęcie i u tej lekarki co wczoraj i było 36mm. Co prawda wczoraj była dość poskręcana i ona zrobiła pomiar nie w lini prostej tylko kilka odcinków ze względu na ten kształt. Na pewno na plus jest to, że jest zamknięta, nie tworzy się lejek ani nic takiego. Może nie dzieje się nic złego, a ja panikuję 😅PaulinKA wrote:@white a wszystkie pomiary miałaś na tym samym sprzęcie u tego samego lekarza? Ostatnio dr mi pokazywał ze tez ta szyjka zmienia pozycje, ze czasem jest wygięta przez co pomiar jest zanizony, a wg duzo zalezy po prostu "od dnia" i czasem pare dni oszczędzania przed kolejna wizyta na prawde moze "wydluzyc" szyjkę. Dobrze ze to obserwujesz ale pamiętaj tez- norma to norma a ty masz jeszcze troche zapasu. A od 24 czy 25 tc skracanie szyjki to juz fizjologia i normalny postęp ciąży, wiec mam nadzieje ze bezpiecznie dotrwasz do tego etapu 🫶🍀
👧26 🧑27 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ AMH 6, drożność, nasienie
01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
01.26 IVF 18 🥚 -> 6 MII -> 1 ❄️ 5BB
02.26 FET cykl sztuczny | EmbryoGlue
7dpt 37.7 ▫️ 10dpt 146 ▫️ 12dpt 350 ▫️ 15dpt 1184 ▫️ 19dpt 4000 ▫️ 23dpt bijące 💕
08.06 333g 🩵🧸

-
White1 wrote:Nie, nic, tylko żeby dołożyć proga i skontrolować długość za tydzień.
@FloristKa średnio w sumie, po drodze mam tygodniowe szkolenie, kilka zadań zanim pójdę i przekazanie pozostałych tematów innym, dla mnie to i tak bardzo szybko
Zawsze możesz podjąć decyzję po tej kontroli, jeżeli będzie się skracała, to możesz pójść na tydzień dwa odpoczynku i ewentualnie później jeszcze wrócić w zależności od zaleceń
Moja mama też pilnuje, żebym sobie robiła przerwy w pracy, ale na szczęście nie wpędza mnie w poczucie winy. Do tej pory wszystko było ok, więc nie czułam potrzeby rezygnacji z pracy wcześniej. Teraz też jest ok, ale już puchną mi nogi od siedzenia i czuję, że potrzebuję już zrobić sobie przerwę. Myślę, że w III trymestrze się przyda.
-
Trzymaj się 🫂 okropnie mi przykro. A nie ma możliwości sprawdzić co to dokładnie była za bakteria?Mimblanee wrote:Dziękuję kochana 😘 tak, wcale mi nie jest łatwiej z tą wiedzą, że to infekcja:( mam takie głupie myśli (wiem, że głupie no ale tak mam), że łatwiej by mi było dowiedzieć się, że coś było nie tak i nie było po prostu dalszych szans na rozwój. A tymczasem wiem, że straciłam zdrowe dziecko z powodu okrutnego pecha:( nie było przecież żadnych objawów infekcji więc nie miałam nawet szans zrobić cokolwiek. No takie cholernie niesprawiedliwe.
Niestety to jest coś, na co nie mamy wpływu. Okropnie to niesprawiedliwe, ale nic więcej nie dało się zrobić 😥
Mam nadzieję, że zaświeci do Ciebie słońce 🥰
Mimblanee lubi tę wiadomość
02/26 Naturals Beta 1979, 4205
Cudzie trwaj 😍 Dziewczynka 🩷

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest serduszko
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
Niedrożne jajowody ❌ -
Ja mam liofilizowaną, nie wiem czy to jest to samo? Nutriest w kapsułkach. Ja się właśnie nie mam czasu zastanawiać nad dieta a kapsułkę sobie połknę i będzie swoje robić, taka wygoda po prostu.PaulinKA wrote:@kleopatra, ta krew wołowa to gotowana i suszona? Zastanawiam sie jakiej obróbce termicznej ja poddano. Moze tez sobie zakupie choc boje sie ze na kolejnej wizycie dr zleci mi po prostu żelazo i koniec moich zabaw z dieta bedzie 🫣
Próbowałam do tej pory wątróbka i kiszonkami, ale jak widać trzeba zagęścić ruchy, bo jest 11,8.
A jak u Ciebie? Sprawdzałaś może poziom żelaza u siebie?
Ja mam właśnie najlepszy jaki miałam w życiu 111! A mimo to krwi brakuje tlenu. Jeszcze tego nie odczuwam, ale wydolność się zmniejszy na pewno.
Szukam teraz jakiejś książki o medycynie mitochondrialnej żeby się zagłębić w te zależności, może masz coś godnego polecenia? -
Ale mi też ta szyjka różnie wychodzi i dziś wyszła 38mm, a innym razem 48mm i nie przejmuje się, bo ona cały czas pracuje, grunt, żeby nie skróciła się poniżej tych 25mm. Plus inny lekarz,sprzęt. Jak pęcherz jest pełny to też może wyjść inny pomiar. Ja bym się oszczędzała, ale na spokojnie. Skontroluj sobie dla spokoju za tydzień czy dwa tą szyjkę. Chyba, że coś Cię zaniepokoi to wiadomo, że szybciej ta wizyta 😉White1 wrote:2 tyg wcześniej na innym sprzęcie u innego lekarza 38mm. 5 tygodni temu miałam na tym sprzęcie i u tej lekarki co wczoraj i było 36mm. Co prawda wczoraj była dość poskręcana i ona zrobiła pomiar nie w lini prostej tylko kilka odcinków ze względu na ten kształt. Na pewno na plus jest to, że jest zamknięta, nie tworzy się lejek ani nic takiego. Może nie dzieje się nic złego, a ja panikuję 😅
Niecierpliwa2, White1 lubią tę wiadomość
02/26 Naturals Beta 1979, 4205

26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
24.08.2024- transfer 4BB
23dpt jest serduszko
Niedrożne jajowody ❌ -
Sanprobi spoko, dobrze że przypomniałaś bo chyba do niego wrócę☺️Niecierpliwa2 wrote:Nie wiem czy to z zalecenia lekarza, czy sama chcesz sprawdzić, ale mi lekarka mówiła, że mam odczekać z badaniem ferrytyny, bo dość powoli się podnosi 🤔 Tylko nie wiem czy ogólnie tak jest, czy przez to, że ja mam już lek, ale tak daję znać, żebyś się nie rozczarowała w razie czego 😀 Ogólnie czytałam też, że konkretny szczep probiotyków wspomaga wchłanianie, więc biorę Sanprobi IBS, ale wiadomo warto samemu sprawdzić i skonsultować, bo wnikliwie tego nie analizowałam.
Niecierpliwa2 lubi tę wiadomość
-
Tak, robiłam niedawno krzywą. Miałam robić w 1 trymestrze, ale nie mogłam przez mdłości. Mam hipoglikemię i lekarka skierowała mnie do diabetologa. Zobaczę co ona powie. Może już nie będą mnie męczyć, tylko wystarczą pomiary raz na czas z palca plus hemoglobina glikowana.kleopatr4 wrote:Przykro mi:(
Przypomnisz prosze czy już miałaś w tej ciąży czy dopiero przed Tobą? Bo kojarzę że miałaś mieć dwukrotnie zgadza się? Albo to inna dziewczyna.
Mój lekarz ten od skierowań i l4 kręcił nosem z początku, ale powiedziałam że ja mam takie mdłości że nie dam rady i jak mi nie wystawi skierowania to chce pogadać z diabetologiem i.. wystawił.
Ja już mam za sobą cukrzycę ciążową, więc jestem w grupie ryzyka.02/26 Naturals Beta 1979, 4205

26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
24.08.2024- transfer 4BB
23dpt jest serduszko
Niedrożne jajowody ❌ -
Ale się rozpisałyście!
Co do wanienek, to od kiedy padł pomysł przewijania w łazience zastanawiam się nad wanienką z przewijakiem, Chicco ma kilka opcji.
U nas właśnie rozkręca się burza i chyba przez to znów mi spuchły stopy, leżę już do góry nogami, ale utwierdzam się w przekonaniu, że lato chcę spędzić odpoczywając. Mała dziś też jest mniej aktywna.
White, nie daj się wpędzić w poczucie winy! Jeśli lekarz nie dał zalecenia dotyczącego leżenia, to pewnie nie ma takiej potrzeby.
Niecierpliwa2 lubi tę wiadomość
-
A ten przewijak nakłada się na wanienkę? Według mnie to mało praktyczne i tylko na chwilę.babajagapatrzy wrote:Ale się rozpisałyście!
Co do wanienek, to od kiedy padł pomysł przewijania w łazience zastanawiam się nad wanienką z przewijakiem, Chicco ma kilka opcji.
U nas właśnie rozkręca się burza i chyba przez to znów mi spuchły stopy, leżę już do góry nogami, ale utwierdzam się w przekonaniu, że lato chcę spędzić odpoczywając. Mała dziś też jest mniej aktywna.
White, nie daj się wpędzić w poczucie winy! Jeśli lekarz nie dał zalecenia dotyczącego leżenia, to pewnie nie ma takiej potrzeby.02/26 Naturals Beta 1979, 4205

26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
24.08.2024- transfer 4BB
23dpt jest serduszko
Niedrożne jajowody ❌ -
babajagapatrzy wrote:Ale się rozpisałyście!
White, nie daj się wpędzić w poczucie winy! Jeśli lekarz nie dał zalecenia dotyczącego leżenia, to pewnie nie ma takiej potrzeby.
Ja od jakiegoś tygodnia też mocniej puchnę, zdjęłam już obraczkę i częstsze przerwy w siedzeniu robię. Na wyjeździe piłam mniej niż w domu i to była masakra, bo organizm wodę przytrzymywał. Od dzisiaj wróciłam znowu do regularnego picia i mam nadzieję, że to trochę zejdzie. -
Dziewczyny ,które były już w ciąży , czy wyrywalyscie ósemkę w ciąży? Mam zatrzymaną ,musi to być chirurgicznie, jedną miałam już wyrywaną i miałam wszystkie skutki uboczne, tylko wtedy nie byłam w ciąży,mogłam brać mocne leki,a teraz nie.
Boje się ,że zacznie mnie mega boleć bo już lekko dała o sobie znać i nie wiem co robić
mam mętlik w głowie.
-
@niecierpliwa, tak, wlasnie lekarka chciala zbadac po 3 tygodniach. Wiesz , nie wiem jak ona podejdzie. Moze jak wzrośnie choc deczko to juz dla niej bedzie sygnał ze podejscie "dziala" i mam działać dalej? Dzieki za info o probiotyku, wlasnie juz go biore, plus laktoferyne, plus przestawiłam kawkę i nabial zdala od produktów zelazowych 🤣
@kleopatra, patrzę ta krew xD
@white, no najważniejsze ze zamknięta to fakt. Ale tez bym sie pewnie troche głowila, pierwsza ciąża, tak wywalczona, totalnie zrozumiałe ze sie martwisz... jak sie zapatrujesz na wcześniejsze l4?
@frena, kochana choc bysmy wszyatkie artykuły świata przeczytaly- co polecałaś fizjo, co neuro, co pediatra a co inne mamy- i tak poplenimy błędy w wyprawce, w wychowaniu, w podejściu. I to jest ok! Te maluszki na prawde nie sa tak kruche i latwo "psujace" jak nam sie wydaje ❤️❤️❤️ duzo miłości wynagrodzi kazde "niedociagniecie", mocno sie tego trzymam i mam nadzieje ze bede pamiętać rowniez po porodzie
Ty i tak jestes juz idealną mamusią dla tego bąbelka, bez względu na to czy łóżeczko kupisz po 5-minutowym, czy 5-dniowym researchu:) a dzidzia i tak najlepiej bedzie zasypiać na twojej klacie 🤭🤭🤭 duzo zaufania do siebie Ci życzę, i odpuszczenia 🍀 i smacznego maczka, czasem trzeba!! 😍Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca, 18:48
Frena, aganieszkam, Niecierpliwa2, snieżka, Jenny93, Ala87 lubią tę wiadomość
-
Lepiej wyrwać, bo to potencjalny stan zapalny. W razie czego przepiszą Ci bezpieczny antybiotykKaros31 wrote:Dziewczyny ,które były już w ciąży , czy wyrywalyscie ósemkę w ciąży? Mam zatrzymaną ,musi to być chirurgicznie, jedną miałam już wyrywaną i miałam wszystkie skutki uboczne, tylko wtedy nie byłam w ciąży,mogłam brać mocne leki,a teraz nie.
Boje się ,że zacznie mnie mega boleć bo już lekko dała o sobie znać i nie wiem co robić
mam mętlik w głowie.
PaulinKA lubi tę wiadomość
31🙆🏻♀️ 33🧔🏼
Starania od 10.24'
♂️:
Łuszczyca (Daivobet)
💊
Omega3, Witamina D, Magnez, Ten Fertil ON, Witaminy ADEK, Ubiquinol 200, Witamina B12
🔬
Rozszerzone badanie nasienia + fragmentacja DNA plemników + test HBA ⏳
♀️
Przewlekłe nieaktywne zapalenie żołądka, subkliniczna niedoczynność tarczycy (Euthyrox 50), PCOS (w trakcie diagnozy)
💊
Witamina D, Omega 3, Magnez, Witamina B6 i B12, Aktywny kwas foliowy Neofolic, NAC 600, Ubiquinol 200, Prena Caps Ovi, Zioła Ojca Grzegorza
🔬
Trombofilia wrodzona (m. cz. V Leiden, m. MTHFR, m. PAI-1), KIR ⏳
Beta HCG:
08.03.25- 68.60
10.03.25- 104.60
12.03.25- 147.50
14.03.25- 216.60
19.03.25- 1036.60
20.03.25- 1313.30
02.04.25 - zabieg abrazji, 8tc 💔

-
PaulinKA wrote:@frena, kochana choc bysmy wszyatkie artykuły świata przeczytaly- co polecałaś fizjo, co neuro, co pediatra a co innego mamy- i tak poplenimy błędy w wyprawkę, w wychowaniu, w podejściu. I to jest ok! Te maluszki na prawde nie sa tak kruche i latwo "psujace" jak nam sie wydaje ❤️❤️❤️ duzo miłości wynagrodzi kazde "niedociagniecie", mocno sie tego trzymam i mam nadzieje ze bede pamiętać rowniez po porodzie

Ty i tak jestes juz idealną mamusią dla tego bąbelka, bez względu na to czy łóżeczko kupisz po 5-minutowym, czy 5-dniowym researchu:) a dzidzia i tak najlepiej bedzie zasypiać na twojej klacie 🤭🤭🤭 duzo zaufania do siebie Ci życzę, i odpuszczenia 🍀 i smacznego maczka, czasem trzeba!! 😍
PaulinKA no nic dodać nic ująć, tylko zrobić screena i czytać w gorszych momentach ❤️
PaulinKA, FloristKa lubią tę wiadomość
-
Karos31 wrote:Dziewczyny ,które były już w ciąży , czy wyrywalyscie ósemkę w ciąży? Mam zatrzymaną ,musi to być chirurgicznie, jedną miałam już wyrywaną i miałam wszystkie skutki uboczne, tylko wtedy nie byłam w ciąży,mogłam brać mocne leki,a teraz nie.
mam mętlik w głowie.
Ja rwałam kilka lat temu zatrzymaną ósemkę, bo już wtedy lekarz mówił, że jeżeli planuję dzieci, to w ciąży lubią ruszać takie tematy
Jeżeli masz jakieś dolegliwości z nią związane, to na pewno skonsultowałabym z lekarzem prowadzącym i dentystą, ale pewnie i tak doradzą wyrwanie. Mi dermatolog zaleciła usunięcie znamienia w II trymestrze i też się obawiałam, ale uznaliśmy, że ewentualne ryzyko czerniaka gorsze niż znieczulenie. Wszystko się ładnie zagoiło a znamię okazało się jakąś łagodną torbielą 😊
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca, 20:08
-