PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
kleopatr4 wrote:Wybiera się może któraś z Was na woodstock?
Ja nie byłam nigdy, mąż 7 lata temu ostatnio i coś nas wzięło żeby spróbować się wybrać z niunią jeszcze w trójkę.
Myślę jak to by było nocować w namiocie i jaka będzie pogoda.
Nigdy nie byłam , ale mi ciężko z łóżka się podnieść albo leżaka ,a co dopiero wstać z namiotu 😅 ale to kwestia indywidualna każdego. Jeśli jesteś na siłach to czemu nie
-
My co roku biwakowaliśmy, mamy duży namiot i łóżko polowe. I spokojnie dałabym radę spać, ale nie wybieram się w tym roku ze względu na publiczne toalety, prysznice. To mnie powstrzymuje, zwłaszcza, że częściej korzystam z wc.
Dziewczyny macie elektroniczne nianie? Planujecie kupować? Możecie coś polecić? -
espoir wrote:co do strachu przed porodem to też myślę, że każda z nas to odczuwa - raz mocniej raz słabiej.
mnie na przykład poród siłami natury przeraża, próbowałam - wiem, że to nie dla mnie - tym sposobem mam za sobą 6 cesarek i czekam na 7 (i wolę 10 cesarek niż jeden poród sn)...
każda z nas się czegoś boi, ważne żebyśmy wszystkie miały wsparcie w sobie niezależnie od lęków.
damy radę 🩷🩵
Jak na osobę która nie chciała mieć dzieci to nieźle Ci idzie😂
Nie ma limitu cesarek?
Raz leżałam po porodzie z dziewczyną która miała 2 cesarki, i zdecydowała się na SN w domu bo nie chciała kolejnej cesarki bo planowali 5 dzieci i jej lekarze mówili że 3 cesarki to max i nie może mieć więcej. (Poród domowy akurat bardzo źle się dla niej skończył bo popękała okropnie i z krwotokiem w trakcie porodu jechała prawie godzinę do szpitala żeby ją i dziecko ratowali😱- na szczęście wszystko się dobrze skończyło)
Co do gadania że się wszystko skończy- żona kuzyna jak się dowiedziała o drugiej ciąży to mi powiedziała że „ale sie wpieprzyliśmy”🤦🏼♀️
Co do podróżowania z dziećmi, my podróżujemy z plecakami, wakacje organizujemy sami i z dziećmi jak najbardziej się da:) i to w naprawdę odległe kierunki:) wszystko kwestia nastawienia.
Wiadomo że jest ciężko, jest inaczej, no ale ten uśmiech dzieci wszystko wynagradza.
Pozdrawiam z krzywej, ktoś ze mną jeszcze dzisiaj robi?
espoir lubi tę wiadomość
-
Martit wrote:My co roku biwakowaliśmy, mamy duży namiot i łóżko polowe. I spokojnie dałabym radę spać, ale nie wybieram się w tym roku ze względu na publiczne toalety, prysznice. To mnie powstrzymuje, zwłaszcza, że częściej korzystam z wc.
Dziewczyny macie elektroniczne nianie? Planujecie kupować? Możecie coś polecić?
Też chętnie poczytam o nianiach
👧 31 👨32
09.2025 CB 💔 1cs
Czekamy 💛 10.2026 ⏳ -
Ninia ja nic o żadnym żelu nie wiem. zakładają mi po prostu takie coś co wygląda jak plaster miodu i noszę to aż położna mi nie ściągnie. teraz podczas 6 cesarki miałam też założone Pico7, bo u mnie w szpitalu zaczęli dawać każdej kobiecie po cesarce, więc chodziłam z kabelkiem tydzień.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca, 10:34
-
wiesz co, to jest kwestia chyba bardzo indywidualna. lekarze często tak mówią nawet nie sprawdzając wcześniej tej blizny. jak mi gin sprawdzał po ostatniej cesarce, to powiedział wprost, że lepiej to u mnie wygląda po 6 cięciach niż nie raz widział po 1.Paulina1106 wrote:Jak na osobę która nie chciała mieć dzieci to nieźle Ci idzie😂
Nie ma limitu cesarek?
Raz leżałam po porodzie z dziewczyną która miała 2 cesarki, i zdecydowała się na SN w domu bo nie chciała kolejnej cesarki bo planowali 5 dzieci i jej lekarze mówili że 3 cesarki to max i nie może mieć więcej.
na insta mam kilka dziewczyn i z UK i z Polski po 5-6 cesarkach i też wszystko u nich ok 🙂
są takie które po 2-3 dostaną bana na więcej, ale nie zawsze tak jest. mi gin normalnie dał zielone światło 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca, 10:37
-
Panna_M wrote:Też chętnie poczytam o nianiach

Ja też 🤭 planujecie kupować od razu czy dopiero po jakimś czasie?👩+👦+🐶
👩
AMH: 1,5
✅hormony, kariotyp, cytokiny, immunofenotyp, komórki NK, homocysteina, trombofilia, białko C, i S, zespół antyfosfolipidowy, TSH, PRL, wit D, wit B12
❌ANA 1:160, KIR AA, MTHFR-homo, PAI-1 homo
👦
azoospermia → udana mTESE
✅hormony, AZF, kariotyp, CFTR, inhibina B
I IVF
13🥚→ 10xMII → 1❄️
ET 4.1.1 (Cyclogest, Duphaston)❌
II IVF
19🥚→ 11xMII → 0❄️
III IVF
27🥚→ 20xMII → 5❄️
FET 3.1.1 (Utrogestan, Duphaston, Encorton, Accofil) → 10 dpt: β 205; 14 dpt: β 826, prog. 30,83 ng/ml; 28 dpt: β 44192, prog. 32,31 ng/ml, CRL 0,74 + ❤️; 8t+5: CRL 2,12; 9t+6; CRL 2,9, FHR: 176; 10t+5: FeliaTest - zdrowa 🩷; 12+6: I prenatalne: 7,4 cm; 19+6: II prenatalne: 320 g 💖

-
espoir wrote:wiesz co, to jest kwestia chyba bardzo indywidualna. lekarze często tak mówią nawet nie sprawdzając wcześniej tej blizny. jak mi gin sprawdzał po ostatniej cesarce, to powiedział wprost, że lepiej to u mnie wygląda po 6 cięciach niż nie raz widział po 1.
na insta mam kilka dziewczyn i z UK i z Polski po 5-6 cesarkach i też wszystko u nich ok 🙂
są takie które po 2-3 dostaną bana na więcej, ale nie zawsze tak jest. mi gin normalnie dał zielone światło 🙂
Mojej koleżance w trakcie trzeciego cc ostatnio lekarz powiedział, że macica wytrzyma jeszcze czwarte, ale ona się śmiała, że ona już nie da rady 😅 więc chyba rzeczywiście zależy od organizmu i lekarzy.
Też chętnie poczytam o nianiach, ewentualnie jak z monitorami oddechu, bo słyszę sprzeczne informacje. Jedni mówią, że się nie sprawdzają, inni, że dla spokoju warto, jeszcze inni, że skarpetki lepsze...Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca, 11:07
espoir lubi tę wiadomość
-
Jak dla mnie niania to konieczność- nawet jak się mieszka na jednym poziomie, ale dzięki niej można spokojnie zamknąć drzwi i poodkurzać, chwile nie miałam niani to biegałam non stop zobaczyć czy się nie obudziła.
Poza tym polecam z dodatkowym monitorkiem- fajna opcja jak można wyświetlić na telefonie jednak nigdy nie wiadomo czy akurat jak wygasisz to się dziecko nie obudzi a jak się ma dodatkowy monitor to cały czas ma się podgląd.
Miałam nianię z boifun- taki pingwin, była ok aczkolwiek młoda mi ją roztrzaskała jakiś czas temu no i też szukam kolejnej:)
Niecierpliwa2, kleopatr4 lubią tę wiadomość
-
Ninia wrote:Dziewczyny, które miały CC albo planują, czy miałyście aplikację zelu przeciwzrostowego na szycie?
Ja co prawda planuje SN ale wiadomo wydarzyć się możne wszystko, ostatnio czytałam,że jest możliwość by odpłatnie zaaplikowali taki żel podczas CC, w Medicover to około 1000 zł, wiem że w publicznych szpitalach też to robią i koszt tez nie jest mały (chyba trzeba samemu sobie kupić ten żel za parę stówek).
Wczoraj miałam wizytę u fizjo-Uro i ona powiedziała, że jako osoba pracująca z bliznami po CC nie widzi różnicy u pacjentek z żelem i bez żelu ale wiadomo ona ma do czynienia tylko z tymi kobietami, które mają kłopot z blizną, a może być duży odsetek kobiet, które zastosowały żel i przez to nie korzystają z terapii blizny.
Ja nie miałam, nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje, ale to było 6lat temu w sumie
Blizna zagoiła mi się bardzo ładnie bez zrostów.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca, 11:29
kleopatr4 lubi tę wiadomość
-
My już po wizycie. Mały waży 1220g i wszystko jest okey
Pytałam o jakieś ćwiczenia i lekarz powiedział, żeby brać się za to za 2-3 tygodnie, bo skraca się szyjka i jest ryzyko wcześniejszego porodu, także odpuszczam na razie 😅 moja szyjka póki co to 3,2 cm
Karos31, Niecierpliwa2, snieżka, aganieszkam, pandzia 🐼, Paulina1106, kleopatr4, Frena lubią tę wiadomość
31🙆🏻♀️ 33🧔🏼
Starania od 10.24'
♂️:
Łuszczyca (Daivobet)
💊
Omega3, Witamina D, Magnez, Ten Fertil ON, Witaminy ADEK, Ubiquinol 200, Witamina B12
🔬
Rozszerzone badanie nasienia + fragmentacja DNA plemników + test HBA ⏳
♀️
Przewlekłe nieaktywne zapalenie żołądka, subkliniczna niedoczynność tarczycy (Euthyrox 50), PCOS (w trakcie diagnozy)
💊
Witamina D, Omega 3, Magnez, Witamina B6 i B12, Aktywny kwas foliowy Neofolic, NAC 600, Ubiquinol 200, Prena Caps Ovi, Zioła Ojca Grzegorza
🔬
Trombofilia wrodzona (m. cz. V Leiden, m. MTHFR, m. PAI-1), KIR ⏳
Beta HCG:
08.03.25- 68.60
10.03.25- 104.60
12.03.25- 147.50
14.03.25- 216.60
19.03.25- 1036.60
20.03.25- 1313.30
02.04.25 - zabieg abrazji, 8tc 💔

-
Paulina1106 wrote:Jak na osobę która nie chciała mieć dzieci to nieźle Ci idzie😂
Nie ma limitu cesarek?
Raz leżałam po porodzie z dziewczyną która miała 2 cesarki, i zdecydowała się na SN w domu bo nie chciała kolejnej cesarki bo planowali 5 dzieci i jej lekarze mówili że 3 cesarki to max i nie może mieć więcej. (Poród domowy akurat bardzo źle się dla niej skończył bo popękała okropnie i z krwotokiem w trakcie porodu jechała prawie godzinę do szpitala żeby ją i dziecko ratowali😱- na szczęście wszystko się dobrze skończyło)
Co do gadania że się wszystko skończy- żona kuzyna jak się dowiedziała o drugiej ciąży to mi powiedziała że „ale sie wpieprzyliśmy”🤦🏼♀️
Co do podróżowania z dziećmi, my podróżujemy z plecakami, wakacje organizujemy sami i z dziećmi jak najbardziej się da:) i to w naprawdę odległe kierunki:) wszystko kwestia nastawienia.
Wiadomo że jest ciężko, jest inaczej, no ale ten uśmiech dzieci wszystko wynagradza.
Pozdrawiam z krzywej, ktoś ze mną jeszcze dzisiaj robi?
Zgłaszam się , robiłam też dziś krzywą 😊 trochę mnie mdliło ale jak już mi się odbiło to przeszło 😅😂
Paulina1106 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny mam wyniki :
Na czczo - 95,80.
Po godzinie - 155.
Po dwóch - 140.
Czy to już świadczy o cukrzycy? -
Marty.Na wrote:My już po wizycie. Mały waży 1220g i wszystko jest okey
Pytałam o jakieś ćwiczenia i lekarz powiedział, żeby brać się za to za 2-3 tygodnie, bo skraca się szyjka i jest ryzyko wcześniejszego porodu, także odpuszczam na razie 😅 moja szyjka póki co to 3,2 cm
To już naprawdę ładna waga 🙂
Moja szyjka w sumie od początku miała tak ok. 3,2 cm i wtedy ćwiczyłam normalnie. Teraz zastanawiam się czy mogę ćwiczyć jak szyjka ma trochę poniżej 3 cm. Zapomniałam zapytać o to lekarza. Miałam trochę przerwy od ćwiczeń ale chciałabym w przyszłym tygodniu iść na gimnastykę do szkoły rodzenia
Marty.Na, Niecierpliwa2 lubią tę wiadomość
-
Cześć mamusie 🙂
Czy można jeszcze do Was tak późno dołączyć?
Termin wg om mam na 02.11, ale maluch na każdym usg wychodził październikowy. We wtorek miałam wizytę, waży już 650g i mam wyznaczony termin cc na 19.10. To pozwoliło mi odważnie się tu u Was odezwać, chociaż podczytuję Was już bardzo długo, choć nieregularnie. Bardzo podoba mi się atmosfera z tego październikowego wątku 🤗
Mamy na pokładzie już córeczkę, pod koniec roku będzie miała 7 lat. Teraz czekamy na synka. Nie mamy jeszcze wybranego imienia.
O córkę staraliśmy się 2 lata, tamta ciąża była dla mnie wspaniała, ale mieliśmy bardzo dużo problemów po porodzie. Gdy zdecydowaliśmy się na drugie dziecko udało się właściwie od razu. Miałam natomiast bardzo ciężki początek tej ciąży - ciągle krwawienia i pobyty w szpitalu. Dopiero tak na prawdę od 5 miesiąca ciąża jest „bezobjawowa” i przyjemna. Badania prenatalne w porządku, ale po naszych doświadczeniach spokojna będę dopiero jak się urodzi 🙂 Odstawiłam właśnie progesteron i od dwóch dni w mojej głowie znów burza, ale mam nadzieje, że będzie już tylko dobrze 🙂
Martit, Niecierpliwa2, Ninia, Panna_M, aganieszkam, Karos31, Paulina1106, snieżka, kleopatr4, Jenny93, Frena, Talto109_, pandzia 🐼 lubią tę wiadomość
-
Karos31 wrote:Dziewczyny mam wyniki :
Na czczo - 95,80.
Po godzinie - 155.
Po dwóch - 140.
Czy to już świadczy o cukrzycy?
Wg norm z mojego laboratorium wszystko jest w normie, jedynie na czczo delikatnie poza skalą ale często latboratoria przyjmują normę poniżej 100.
Na czczo < 92 mg
Po 1 godzinie < 180 mg
Po 2 godzinach < 153 mg
Również jestem już po krzywej i miałam bardzo dziwny wynik, bo szczyt przypadł mi na 2h po, a powinien być po godzinie. Lekarz w ogóle tego nie skomentował.
Moje wyniki:
Na czczo 71 mg
Po 1 godzinie 123 mg
Po 2 godzinach 144 mg
-
snieżka wrote:To już naprawdę ładna waga 🙂
Moja szyjka w sumie od początku miała tak ok. 3,2 cm i wtedy ćwiczyłam normalnie. Teraz zastanawiam się czy mogę ćwiczyć jak szyjka ma trochę poniżej 3 cm. Zapomniałam zapytać o to lekarza. Miałam trochę przerwy od ćwiczeń ale chciałabym w przyszłym tygodniu iść na gimnastykę do szkoły rodzenia
A nie musisz ogólnie mieć zaświadczenia od lekarza, że możesz brać udział w tej gimnastyce? U nas były tylko jedne zajęcia z fizjo w szkole rodzenia i wymagali zaświadczenia do 2 tygodni "świeżego" 🤔 -
Dołączam do grona zainteresowanych nianiami. Coś tam przeglądałam i spodobała mi się na razie Lionelo Babyline 9.2 AI ze wszystkimi bajerami, monitorem oddechu, dodatkowym ekranem jak i opcją po WiFi, wygląda uroczo z nakładką z uszkami. W sumie ma więcej funkcji niż pewnie będę w stanie użyć, ale na razie nie widzę lepszych kandydatów. Na początku lipca była w smyku za 650zł teraz już pokazuje 730zł chyba, w DOZ widziałam ją za 700👧26 🧑27 🐈⬛ 🐈⬛ ⏳️05.24
🚨 PCOS | IO | MTHFR homo | PAI-1 homo
✅️ AMH 6, drożność, nasienie
01-11.25 11 cykli Lametta + Zivafert/Ovitrelle
01.26 IVF 18 🥚 -> 6 MII -> 1 ❄️ 5BB
02.26 FET cykl sztuczny | EmbryoGlue
7dpt 37.7 ▫️ 10dpt 146 ▫️ 12dpt 350 ▫️ 15dpt 1184 ▫️ 19dpt 4000 ▫️ 23dpt bijące 💕
08.06 330g 🩵🧸
01.07 660g ☀️
27.07 1120g 🦭