PAŹDZIERNIK 2026 🍃💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Niby ciąża donoszona ale od kilku dni zupełnie mi się wyciszyły skurcze BH, w niedzielę nie odnotowałam chyba żadnego, wczoraj może z trzy. Czop też jeszcze nie zaczął odchodzić. Chciałabym urodzić do końca miesiąca ale na razie się nie zapowiada.
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:15
-
nie, jedynie podczas cesarki trochę, ale wystarczy, że zamknę oczy i przechodzi.Panna_M wrote:Dzięki za odpowiedź! a miałaś mdłości po cc lub przy pionizacji? Będę musiała wspomnieć o tym lekarzowi, że mam do tego skłonności

dostałam dzisiaj wiadomość ze szpitala, że 22.09 mam jednak cesarkę. trochę mnie zestresowało to 🤪
muszę jeszcze omeprazol odebrać z apteki, żeby wziąć wieczorem przed cesarką.
ktoś jest przede mną?
Ninia, Niecierpliwa2, kleopatr4 lubią tę wiadomość
-
espoir wrote:nie, jedynie podczas cesarki trochę, ale wystarczy, że zamknę oczy i przechodzi.
dostałam dzisiaj wiadomość ze szpitala, że 22.09 mam jednak cesarkę. trochę mnie zestresowało to 🤪
muszę jeszcze omeprazol odebrać z apteki, żeby wziąć wieczorem przed cesarką.
ktoś jest przede mną?
A dlaczego omeprazol przed cc? Pytam, bo wiele leków z tej grupy brałam 🫣👧 31 👨32
09.2025 CB 💔 1cs
Czekamy 💛 10.2026 ⏳ -
cytuje "Omeprazole podaje się przed cesarskim cięciem głównie po to, aby chronić płuca kobiety przed groźnym powikłaniem – tzw. zespołem zachłyśnięcia (zespołem Mendelsona). U kobiet w ciąży żołądek jest uciśnięty przez powiększoną macicę, a hormony rozluźniają mięśnie blokujące cofanie się treści żołądkowej. Podczas operacji i znieczulenia ryzyko wymiotów lub cofnięcia się kwasu do gardła mocno wzrasta. Jeśli ta kwaśna treść trafi do płuc, może wywołać ich ciężkie chemiczne oparzenie."
myślałam, że tak wszędzie robią. u Was widocznie podają coś innego 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:35
-
Wtrącę do Was, w Polsce takie coś do picia dają bezpośrednio przed CC ok 30 min przed operacją.
espoir, Ala87 lubią tę wiadomość
-
o, przeoczyłam! dzięki!kleopatr4 wrote:Martit też rodzi 22! Jak to już tydzień😲
tak, już za tydzień 😁😁😁😁 z jednej strony się cieszę, z drugiej mi szkoda - ech zrozumieć kobietę... 👀 -
Jeju, dziewczyny, Dzidzia nas dziś zaskoczyła, wazy ponoć 2900!! 40 centyl ! Brzuszek chyba w koncu ladnie ustawiła do pomiaru, nie wiem, serio🤯
600 g w 2 tyg przybrał tluscioszek, mam tez zdjecie 3d, przeplywy idealne , wszystko super!
nie mam skierowania na indukcje bo nie ma podstaw🥹🤯 mozemy czekac w domku 🥹🥹
Mam poplanowane ktg wizyty i nakaz robienia domowego ktg aleee to jest i tak nic, moge jeździć codziennie i wydawać na to hajs, grunt ze nie bede w tym szpitalu gnić albo ze przynajmniej sie to odwleklo w czasie
)
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:48
Frena, Ninia, Karos31, Niecierpliwa2, espoir, aganieszkam, babajagapatrzy, Panna_M, snieżka, White1, Blossomka, Paulina1106 lubią tę wiadomość
-
No to mi tak co drugi dzień odchodzi czop po kawałeczku. Jestem ciekawa, czy szyjka się coś zmieniła przez ten tydzień... Mam wizytę w czwartek, byle dotrwać 🙈
W poprzedni czwartek byłam na ktg na IP, bo mała się ruszała mniej niż zwykle. Wzystko ok, ale właśnie szyjka zaczynała mięknąć, no i Mała bardzo malutka wychodzi 😥 co mnie dodatkowo martwi w kontekście porodu przedwczesnego.02/26 Naturals Beta 1979, 4205
Cudzie trwaj 😍 Dziewczynka 🩷

Synek 29.04.2025 🩵 (38+1tc)
26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
Beta 9dpt-113,92; 11dpt-260,59; 17dpt-2380,97
24.08.2024- transfer 4BB
Synek 26.07.2021 💙 (36+4tc)
21dpt USG- 2,5mm szczęścia
Beta: 6dpt-46,8; 8dpt-132,3; 10dpt-393,7
02.12.2020 - Transfer blastki 6cio dniowej 6BA
Córeczka 13.12.2019 🩷 (40+1tc)
23dpt jest serduszko
Beta: 6dpt-47,16; 8dpt-140,50; 10dpt-361,70; 16dpt-6550
26.03.2019r.-Transfer blastka 4BB
21.03.2019r.-Punkcja (pICSI)- 3 blastki (3BB, 4BB, 6BA)
Niedrożne jajowody ❌ -
Dzisiaj miałam wizytę KTG. Rano przed wizytą się zważyłam i zonk bo minus 1kg w porównaniu z wagą sprzed tygodnia. Przeczytalam w necie ze czasami tak jest kilka dni przed porodem, to się trochę podekscytowałam 😀 a potem, że moze byc tez od tego ze mniej wód albo z łożyskiem problemy, to się zestresowałam. No ale KTG wyszło ładne, przepływy i ilość wód w normie, Mała ma niecałe 3100 więc urosła przez tydzień, percentyl 48 czyli tak jak cały czas w okolicy 50 się trzyma. Szyjka 2 cm, miękka, od kości krzyżowej, przepuszcza opuszek 😄
Niecierpliwa2, Ninia, aganieszkam, snieżka, Karos31 lubią tę wiadomość
-
@Frena, ja juz z jakis miesiac wagowo stoję w miejscu albo spadam by potem leciutko odbić. Moze to zwiastowac porod ale nie musi- ten 9 msc to taki specyficzny czas, gdzie wszystko moze oznaczać ze akcja rozpocznie sie za kilka godzin albo kilka tygodni 😅
Ja na wadze mam wiecej jak dzien przed pojem wiecej mąki, glutenu... (uroki IO)
Dzis u położnej ważyłam poltora kg mniej niz tydzien temu 🤯
@agnieszka, mam nadzieje ze malunia jeszcze posiedzi i tez podskoczy w siatce na koncowce... u mnie miękka szyjka skrócona jest juz tez dluzszy czas a cos akcji ni widu ni słychu-,-
No ale u was to wg moze byc szybki porod bo kolejna ciaza itd... eh mam nadzieje ze waga w szpitalu byla u Ciebie zaniżona i bobasek bedzie taki sobie drobniutki ale uroczy✊️😍
U mnie zreszta tez nie wiadomo ktore pomiary wiarygodne a ktore obarczone błędem, tak sie te dzieciaki układają czasem ze nie sposob zmierzyć...
@kingus, mam Cię w myślach. Cos wiadomo po obchodach??
No ciekawe ktora pierwsza sie naturalnie rozpakuje, abstrahując od planowanych CC. 🤭 ja jestem gotowa i czekam na znak ze strony malucha😅 niech tylko skrobnie o szyjke, moge wsiadać w auto i jechac 🤭
@nina, u mnie teraz mniej skurczy niz w 7 czy 8 mscu, tez mi sie to nie podoba 🤡 Teraz to ja juz chce miec skurcze! 😅
@espoir, ciekawe czy w przypadku nagłego CC to podaja tez.. kolezanka ostatnio miala nagle CC, byla po jedzeniu bo provowala rodzic naturalnie i niestety zwymiotowała w trakcie operacji. Ale mowila ze spoko, poza tym ze 6h musiala lezec ze śmierdzącymi włosami to nie bylo tak zle 🙈
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 15:15
aganieszkam lubi tę wiadomość
-
aganieszkam wrote:No to mi tak co drugi dzień odchodzi czop po kawałeczku. Jestem ciekawa, czy szyjka się coś zmieniła przez ten tydzień... Mam wizytę w czwartek, byle dotrwać 🙈
W poprzedni czwartek byłam na ktg na IP, bo mała się ruszała mniej niż zwykle. Wzystko ok, ale właśnie szyjka zaczynała mięknąć, no i Mała bardzo malutka wychodzi 😥 co mnie dodatkowo martwi w kontekście porodu przedwczesnego.
Na końcówce pewnie jeszcze odbije. U mnie przez 4 tygodnie dzidziuś przybrał 800 gramów co bardzo mnie ucieszyło
aganieszkam, Ninia lubią tę wiadomość
👧 31 👨32
09.2025 CB 💔 1cs
Czekamy 💛 10.2026 ⏳ -
Uf, zaczęłam czytać moje posty z poprzedniej ciąży i zaczęło się robić rozwarcie i odchodzić czop ok. 2 tygodnie przed porodem. Także może jeszcze dotrwam 🙈
PaulinKA, Frena, Niecierpliwa2, Panna_M lubią tę wiadomość
02/26 Naturals Beta 1979, 4205

26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
24.08.2024- transfer 4BB
23dpt jest serduszko
Niedrożne jajowody ❌ -
PaulinKA wrote:@Frena, ja juz z jakis miesiac wagowo stoję w miejscu albo spadam by potem leciutko odbić. Moze to zwiastowanie porod ale nie musi- ten 9 msc to taki specyficzny czas, gdzie wszystko moze oznaczać ze akcja rozpocznie sie za kilka godzin albo kilka tygodni 😅
Ja na wadze mam wiecej jak dzien przed pojem wiecej mąki, glutenu... (uroki IO)
Dzis u położnej ważyłam poltora kg mniej niz tydzien temu
Pewnie, trochę się z tego śmieję i z przymrużeniem oka patrzę 🙂 wcale nie spieszy mi się do porodu bo jeszcze nie czuję się na to gotowa 😉 czekam cierpliwie i cieszę się z tych ostatnich tygodni 🙂
PaulinKA, Niecierpliwa2, aganieszkam lubią tę wiadomość
-
PaulinKa, ale dzidzia ładnie przybrała 😍 Faktycznie to musiało być duże zaskoczenie 😅
A czy da się urodzić bez wcześniejszych skurczy HB? Ja jeszcze nic takiego nie miałam ani razu -
Tak, nie każda kobieta czuje 😃 porodowych raczej nie przeoczyszsnieżka wrote:PaulinKa, ale dzidzia ładnie przybrała 😍 Faktycznie to musiało być duże zaskoczenie 😅
A czy da się urodzić bez wcześniejszych skurczy HB? Ja jeszcze nic takiego nie miałam ani razu
snieżka lubi tę wiadomość
02/26 Naturals Beta 1979, 4205

26dpt USG jest serduszko
20dpt-2mm zarodek
24.08.2024- transfer 4BB
23dpt jest serduszko
Niedrożne jajowody ❌ -
Mi się ostatnio śniło, że przez sen odeszły mi wody a ja spałam dalej 😁🤭 i wtedy zaczęłam się zastanawiać czy to w ogóle możliwe jest, że wody odejdą przez sen i ja się nie zorientuje? 🤭 zakładam, że nie i że to głupie pytanie no ale jakiś taki stres mnie dopadł jak się rano obudziłam 🫣👩+👦+🐶
👩
AMH: 1,5
✅hormony, kariotyp, cytokiny, immunofenotyp, komórki NK, homocysteina, trombofilia, białko C i S, zespół antyfosfolipidowy, TSH, PRL, wit D, wit B12
❌ANA 1:160, KIR AA, MTHFR-homo, PAI-1 homo
👦
azoospermia → udana mTESE
✅hormony, AZF, kariotyp, CFTR, inhibina B
I IVF
13🥚→ 10xMII → 1❄️
ET (Cyclogest, Duphaston)❌
II IVF
19🥚→ 11xMII → 0❄️
III IVF
27🥚→ 20xMII → 5❄️
FET (Utrogestan, Duphaston, Encorton, Accofil) → 10 dpt: β 205; 14 dpt: β 826, prog. 30,83 ng/ml; 28 dpt: β 44192, prog. 32,31 ng/ml, CRL 0,74 + ❤️; 8t+5: CRL 2,12; 9t+6; CRL 2,9, FHR: 176; 10t+5: FeliaTest - it's a girl 🩷; 12+6: I prenatalne, 19+6: II prenatalne, 29+4 III prenatalne - wszystko ok 💖

-
PaulinKa super się cieszę, że Dzidzia tak przybrała i jesteś trochę spokojniejsza.
Najważniejsze teraz dla tych z nas, które jeszcze mają to przed sobą, to dotrwać do dnia ciazy donoszonej, a czy bobas mniejszy czy większy to juz taka jego uroda.
Jestem w szoku, że Dziewczyny macie już termin za tydzień 😳 wow, kiedy to wszystko zleciało.
U mnie jakaś nowa przypadłość od wczoraj- jadłowstręt i lekkie mdłości. Mogłabym jeść same owoce, a z normalnego jedzenia to tylko płynna konsystencja mi wchodzi. Ciekawe czy czymś się podtrułam czy organizm już chce jak najmniej energii na trawienie przeznaczać. -
Ninia wrote:PaulinKa super się cieszę, że Dzidzia tak przybrała i jesteś trochę spokojniejsza.
Najważniejsze teraz dla tych z nas, które jeszcze mają to przed sobą, to dotrwać do dnia ciazy donoszonej, a czy bobas mniejszy czy większy to juz taka jego uroda.
Jestem w szoku, że Dziewczyny macie już termin za tydzień 😳 wow, kiedy to wszystko zleciało.
U mnie jakaś nowa przypadłość od wczoraj- jadłowstręt i lekkie mdłości. Mogłabym jeść same owoce, a z normalnego jedzenia to tylko płynna konsystencja mi wchodzi. Ciekawe czy czymś się podtrułam czy organizm już chce jak najmniej energii na trawienie przeznaczać.
Podobno im bliżej terminu to takie dolegliwości żołądkowe mogą występować/wracac
wiele dziewczyn np wymiotuje
Nie mogę uwierzyć w to, że jeszcze kilka dni i będę miała moje Maleństwo w ramionach 🥹
Ninia lubi tę wiadomość
👧 31 👨32
09.2025 CB 💔 1cs
Czekamy 💛 10.2026 ⏳