X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moj to robi kupy przynajmniej 5 dziennie- ma dobra przemiane materi najwyrazniej hihihihi a pampersy ida jak woda

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • KasiaMJ Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antek też z 5-6 kupek dziennie robi i to niektóre całkiem pokaźne. Niektóre kosztują go trochę wysiłku, a część to tylko mała spina i fruuuu:-) najgorzej, że robi na 2. karmieniu zazwyczaj i wtedy się wybudza. Ale jak nie zrobi to jeszcze gorzej bo przez sen steka do następnej pobudki ok 2 godzin. Bardzo rzadko trafia się przewijanie w dzień bez kupy:-)

Ja jem już prawie wszystko oprócz kapusty, konserwowych rzeczy i niestety surowych warzyw. Zjadłam już kilka razy pizzę i nawet wczoraj fryty z maka:-) Przed ciążą cwiczylam z Chodakowska i wciagnelam się we wmiare zdrowe odżywianie. Teraz brakuje mi sałatek, owsianki z owocami na jogurcie lub mleku, surowych warzyw i owoców. Ciągle jem coś macznego albo mięso, czuję się ciężko. A hemoglobine mam niską 10,8 i ciągle chodzę zmęczona i zadyszana. Zaczęłam lykac witaminy i jeść więcej jabłek, zobaczymy czy pomoże. Chciałabym uniknąć żelaza.
    Antek śpi po kąpieli, pewnie do 2-3, ostatnio tak mu się ułożyło jakoś:-)

zrz6sg18nurk8eki.png[/url]23b4270bd76f9de3.png[/url]
  • ataga4 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 08:02

• sylwia1985 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy wasze maluchy maja juz swoj rytm spania? Moj w dzien raczej malo spi tak po 30 minut i rzadko a w nocy juz po raz kolejny idzie spac kolo 22 i tak 3 razy sie wybudza na zmiane pieluchy bo jak chce jesc to podstawiam cyca i je a potem sie wtula i zasypia i tak spimy do 8

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2015, 22:53

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • Nutella Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mleko powstaje z krwi! :)

Ja jem wszystko łącznie z kapustą i wszystkimi cieżkostrawnymi potrawami, jedyne czego się wystrzegam to konserwantów i wszelkich glutaminianów i E... to może się do mleka przedostać i powodować problemy brzuszkowe a dziadostwo czyha wszędzie.

Polecam świetną stronę związaną z KP - www.hafija.pl

lubek lubi tę wiadomość

16udyx8duu58l84q.png
    klz9df9hjdsy5hjy.png
  • Nutella Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    czy wasze maluchy maja juz swoj rytm spania? Moj w dzien raczej malo spi tak po 30 minut i rzadko a w nocy juz po raz kolejny idzie spac kolo 22 i tak 3 razy sie wybudza na zmiane pieluchy bo jak chce jesc to podstawiam cyca

U mnie podobnie. Ala najlepiej śpi na spacerze - w wózku potrafi przespać z 3h.
    Natomiast w nocy mamy tez kilka pobudek na karmienie i zmianę pampka - nie mówiąc już o usypianiu o 21:00 bo wcześniej nie zaśnie.

16udyx8duu58l84q.png
    klz9df9hjdsy5hjy.png
  • MOI Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julcia ma w nocy miedzy karmieniami jedna przerwe 6 godzin i dwie ok. 3-4 godzin. U nas rytm dzienny zaczyna sie o 10, a czasem nawet pozniej :-)

Moi
    3jvzmg7ysek3gxzk.png
    f2w39jcgjmkmlfy9.png
  • ataga4 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutella wrote:
    Dziewczyny mleko powstaje z krwi! :)

A moglabys coś więcej na ten temat napisać? Jakieś konkrety :-)

Bo ja rozumiem to jeszcze tak, że zjem cos, to idzie do żołądka, potem jelita gdzie jest wchlaniane, i wraz z krwią rozprowadzane po organizmie. Zatem jeśli mleko jest z krwi to tak czy siak we krwi płyną te skadniki które wcześniej zjem.

• Bergo Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak robicie wieczorem- najpierw kąpiel czy jedzenie? Ja najpierw kąpię, potem karmię, ale Przemuś ma wielkie problemy z odbeknięciem, z ułożeniem jedzenia w brzuszku i za nic nie może zasnąć. Męczymy się po 2-3 godziny. W dzień kiedy kładę go na drzemki po zabawie a nie bezpośrednio po jedzeniu zasypia sam w łóżeczku w minutę. Zastanawiam się czy nie odwrócić kolejności...

82dox1hpp90q2hqw.png
    3jgxskjocnbkynze.png
  • ataga4 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergo jak karmie przed kąpielą (żeby nie beczal z głodu podczas mycia) i po, i on wtedy zasypia (przy cycusiu). Jeśli w dzień zasypia bez problemu po aktywnosci, to tak samo postepuj wiecorem, a przynajmniej spróbuj

• Bergo Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    czy wasze maluchy maja juz swoj rytm spania? Moj w dzien raczej malo spi tak po 30 minut i rzadko a w nocy juz po raz kolejny idzie spac kolo 22 i tak 3 razy sie wybudza na zmiane pieluchy bo jak chce jesc to podstawiam cyca i je a potem sie wtula i zasypia i tak spimy do 8
    Mamy rytm. Ostatnio zaburzony wieczornym zasypianiem, bo jakieś kłopoty są, ale w nocy już w sumie się nie budzi, no chyba, że brzuch boli albo idzie kupa. Śpi do 5 rano, zjada i śpimy dalej do 10 a nawet 11. Więc nawet jeśli noc jest ciężka to da się odespac. A w dzień różnie, ale drzemki raczej max 30 mintowe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2015, 23:30

82dox1hpp90q2hqw.png
    3jgxskjocnbkynze.png
  • Nutella Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ataga4 wrote:
    A moglabys coś więcej na ten temat napisać? Jakieś konkrety :-)

Bo ja rozumiem to jeszcze tak, że zjem cos, to idzie do żołądka, potem jelita gdzie jest wchlaniane, i wraz z krwią rozprowadzane po organizmie. Zatem jeśli mleko jest z krwi to tak czy siak we krwi płyną te skadniki które wcześniej zjem.

Poniżej cytat z grupy na fb związanej z karmieniem piersią - jakby któraś chciała się przyłączyć to polecam bardzo duzo można się dowiedzie - https://www.facebook.com/groups/grupa.karmienie.piersia/

Od kiedy zaczęłam jeść wszystko od razu mam lepszy humor i mleka więcej;)

"DIETA MAMY KARMIĄCEJ
    to zdrowa dieta.
    KP nie wyklucza normalnej diety. Można jeść wszystko (w granicach zdrowego rozsądku)
    Orzechy, miód, mięso i ryby także surowe (a wiec tatar i sushi także), sery i szynki dojrzewające, sery pleśniowe, pestki, owoce małostkowe, bezpestkowe, i drobnopestkowe (jagody, borówki, truskawki, czereśnie, wiśnie, śliwki, gruszki, jabłka i nektarynki etc), można smażona cebulkę, kapuchę, fasolkę, kiełki, kiszonki, grzyby leśne i pieczarki, można jeść czekoladę i cytrusy i nawet można to wszystko popić gazowana wodą.
    Mleko robi się z krwi, a nie treści jelitowej.
    Mama powinna się dobrze odżywiać, mieć zdrowa i zróżnicowana dietę.
    Ryby zwłaszcza surowe są bardzo zdrowe, polecam rodzimego śledzia, a także szprotki i makrele wędzone
    Owoce i warzywa dostarczają witamin, mięso białka, orzechy i nabiał wapń a cytrusy wit C, kiszonki maja właściwości probiotyczne. Kasze dostarczają minerałów.
    Pestki dyni, słonecznika, tłuszczy nienasyconych (są lepsze niż oleje)
    A wiec mamy jedzcie na zdrowie co chcecie.
    Obserwować dziecko. Czasem coś alergizuje i wtedy się wyklucza dany produkt, czasem nie śluzy w pierwszym miesiącu, czasem w pierwszym półroczu, ale warto sprawdzać co jakiś czas.
    A i dietę eliminacyjną wprowadza się ze wskazań medycznych a nie na wszelki wypadek."

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2015, 23:32

Anoolka, lubek lubią tę wiadomość

16udyx8duu58l84q.png
    klz9df9hjdsy5hjy.png
  • Nutella Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergo wrote:
    Mamy rytm. Ostatnio zaburzony wieczornym zasypianiem, bo jakieś kłopoty są, ale w nocy już w sumie się nie budzi, no chyba, że brzuch boli albo idzie kupa. Śpi do 5 rano, zjada i śpimy dalej do 10 a nawet 11. Więc nawet jeśli noc jest ciężka to da się odespac. A w dzień różnie, ale drzemki raczej max 30 mintowe

Spanie do 11:00 marzenie;)

16udyx8duu58l84q.png
    klz9df9hjdsy5hjy.png
  • Nutella Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergo wrote:
    Dziewczyny jak robicie wieczorem- najpierw kąpiel czy jedzenie? Ja najpierw kąpię, potem karmię, ale Przemuś ma wielkie problemy z odbeknięciem, z ułożeniem jedzenia w brzuszku i za nic nie może zasnąć. Męczymy się po 2-3 godziny. W dzień kiedy kładę go na drzemki po zabawie a nie bezpośrednio po jedzeniu zasypia sam w łóżeczku w minutę. Zastanawiam się czy nie odwrócić kolejności...

Ja też robię tak, że najpierw jedna pierś potem chwila na odbęknięcie, kąpiel i druga pierś, potem różnie, czasem zaśnie, czasem, się trzeba z Małą bawić:p i walczyć aby zasnęła.

16udyx8duu58l84q.png
    klz9df9hjdsy5hjy.png
  • paulina.b.1991 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2015, 04:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa czekamy na Twoje "zmagania" z wprowadzaniem normalnych smakow. :) Bedziesz gotowac sama czy lecisz na sloiczkach?

klz94z1793zrgawb.png
    klz9cwa1kpnfhaeb.png
    3jgx3e3kdzdiiv6z.png
  • ataga4 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2015, 05:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutella wrote:
    Mleko robi się z krwi, a nie treści jelitowej.

W jaki sposób?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2015, 05:17

• Nutella Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2015, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mleko powstaje w pęcherzykach mlekowych.
    Otoczone są one naczyniami krwionośnymi, które dostarczają składników do produkcji mleka. Komórki gruczołowe wchłaniają te substancje.
    Część z nich pozostawiają w niezmienionej formie, część przetwarzają.
    Mleko jest transportowane kanalikami do zatok, w których się gromadzi.
    Stamtąd wypływa przewodami wyprowadzającymi na zewnątrz.

Nie wiem jak to jeszcze dokładniej wyjaśnić;)

16udyx8duu58l84q.png
    klz9df9hjdsy5hjy.png
  • Sroka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2015, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny bierzcie jakieś witaminy,ja stosuje femibion. Położna mi kazała coś brać bo też byłam taka zmęczona i blada. Aa i jem dużo buraków.
    Co do diety to juz nie raz słyszałam że coraz mniej matek stosuje. Ja nak na razie nie odważył am się zjeść cytrusów. A tak to wszystko i nawet gotowana kapuste i kiszonego oguraska.

U nas jedzienie jest po kąpieli. Mała wtedy ładnie zasypia.

Wczoraj ją mierzłam. Ma 65cm i 6400g ;)

Teraz pojedzona leży w łóżeczku i zabawia się karuzelą. Ja zrobie śniadanko a po kolejnym karmieniu wybywam na zakupy a tata niech się z nią zabawia ;)

http://dwakotyzaploty.blogspot.com/

k0kdt5odm9ez6rjg.png
  • Scęście Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2015, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej kochane!! musze was przeprosic! bo mnei tu nie bylo gdzies z pol miesiaca... troche nadrabialam ale to po 3-4 strony dziennie, a jestem do tylu troche ponad 50 stron. doczytam co do komentarza.. i odniose sie do tych "najwazniejszych"...
    juz teraz bede pisac na biezaco i nadrabiac w wolnej chwil ibo moj sposob by najpierw nadrobic a potem sie udzielac z taka iloscia brakow sie nie uda raczej!
    u nas wszystko dobrze. Kubus mial wczoraj chrzciny. te ktore sa na fb to widzialy fotki pewnie bo wrzucilam :) by bardzo grzeczny, nie spal pol mszy ale na najwazniejszy moment zasnal. nawet nie widzial ze mu ksiadz glowke woda polal, zaciumkal tylko jakby szukal smoka i dalej spal ;) obudzil sie jak ksiadz dawal blogoslawienstwo na koniec mszy :D a bo co.. wiedzial ze juz do domu, no i juz twdy zaczal plakac troszke bo jednak glodny byl, w aucie szybko dalam mu mleczko i pojechalismy na sale. tam tez aniol! z rak do rak chdozil, smial sie tylko, spal tez sporo... ale w domku. bylimy o 18.. do 20 wszystk osuper. godzinke w lozeczku lezal i grzechotkam isie bawil.... a pozniej od 20 wrzask niemilosierny.. nigdy tak nei plakal. az lzy mu lecialy czerwony byl i nie mozna go bylo w zaden sposob uspokoic. ja nie wiem ale on chyba odreagowal tak dzien. godzine to trwalo a ja bylam taka bezradna. w koncu docisnelam go mocno brzuszek do brzuszka, tak glowka blisko mojej piersi i taki ucisniety zasnal i spal do rana do 8:30 (oczywiscie jadl w nocy - 2 razy).. dobrze ze dzis od rana sie usmeicha i wszytsko jest ok..
    mam nadzieje ze u was tez wiekszych problemow nie ma.... ze wszystke bobasy zdrowe i szczeliswe oraz ich mamusie :* niedlugo siadam nadrobic kolejne strony :*

sylwia1985, ao12., lubek, Sisilla, Kakabaka lubią tę wiadomość

• Nutella Autorytet

Wysłany: 5 stycznia 2015, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sroka wrote:
    Dziewczyny bierzcie jakieś witaminy,ja stosuje femibion. Położna mi kazała coś brać bo też byłam taka zmęczona i blada. Aa i jem dużo buraków.
    Co do diety to juz nie raz słyszałam że coraz mniej matek stosuje. Ja nak na razie nie odważył am się zjeść cytrusów. A tak to wszystko i nawet gotowana kapuste i kiszonego oguraska.

U nas jedzienie jest po kąpieli. Mała wtedy ładnie zasypia.

Wczoraj ją mierzłam. Ma 65cm i 6400g ;)

Teraz pojedzona leży w łóżeczku i zabawia się karuzelą. Ja zrobie śniadanko a po kolejnym karmieniu wybywam na zakupy a tata niech się z nią zabawia ;)

Cytrusy przed zjedzeniem trzeba sparzyć bo najczęściej uczula chemia którą jest spryskana skórka (potem dziecko wystarczy dotknąć dzieciaczka i może dostać reakcji uczuleniowej).

Też dzisiaj wybywam na zakupy;p

O jaaaa... fajna już ta Twoja córeczka:) Nasza ma 5kg i 58 cm;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2015, 09:29

Sroka lubi tę wiadomość

16udyx8duu58l84q.png
    klz9df9hjdsy5hjy.png
‹‹ 1098 1099 1100 1101 1102 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ