X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Nutella Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny polecam stronę mojewypieki.com. Super stronka z przeróżnymi przepisami na ciasta.
    Wszystkie świąteczne ciasta robie z tego i rodzina zawsze chwali. W sumie wszystkie ciasta tam są bardzo smaczne.

Bergo u nas plan dnia wygląda następująco.

7-8 pobudka i jedzenie, zmiana pieluchy
    Potem trochę gadania, bujaczek, mata do zmeczenia
    9-10 drzemka max 40 min
    10-11 karmienie, chwila zabawy i spacer ooo (jak nie ma spaceru śpi znowu ok. 40 min) sen ok. 2-3h

13-14 następne karmienie i znowu zabawa i potem próba uspania
    16-17 to samo
    kolo 18:30 kąpiel
    19-20 karmienie i próba uspania
    Potem idzie do kołyski i następne karmienia juz nocne we wspólnym łóżku.

oczywiście plan jest elastyczny i jak czasem chce jeść po 2h to nie przeciągam

16udyx8duu58l84q.png
    klz9df9hjdsy5hjy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2015, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia, masz racje laboratorium musi posiadac specialne probowki, ale na ten system mozna pobrac tez inne badania, my np miekismy tez zelazo.

Sylwia,a mozesz w skrocie opisac jakie cwiczenia robisz na tej rehabilitacji i na co są, niemoge sie tego doszukac a moze bym zapobiegawczo je zastosowala.

• sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa ciezko to opisac ale sprobuje:

1 wkrecanie bioderek : chwytamy dlonmi nozki dziecka tam gdzie bioderka i delikatnie wykrecamy na zewnatzr tak jak sruby ( na to zeby bioderka byly prawidlowe)

2. masowanie naprzemian na krzyz klatke piersiowa dziecka( rozluznienie go)

3.oburacz sciaganie do dolu barki dziecka zeby bylo widac szyje i przeglaskanie po calej rece - robimy to od tylu- czyli od tylu wkladamy swoje dlonie( na to zeby dziecko nie bylo spiete i zeby uwydatnic szyje przez co otworza sie raczki i nie beda tak zamkniete mocno)

4. otwieramy reke dziecka i glaskamy ja i przejezdzamy po swojej dloni az do lokcia ( to dziala tak samo jak w p3)

to mozna robic na przewijaku
    to te podstawowe a reszte na pilce pokazala ale jeszcze nie mamy

ogolna zasada dziecko zawsze bierzemy bokiem i kladziemy bokiem bo czuje sie bezpiecznie

no i jeszcze zeby wzmocnic lopatki i kregoslup to kazal klasc malego na kolana na brzuchu gdzie jedna noge troche podwyzszamy do gory tam gdzie glowka a gdzie pupa druga noga troche opadnieta

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2015, 20:22

lubek lubi tę wiadomość

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • Agrafka Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2015, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    Aniqa ciezko to opisac ale sprobuje:

1 wkrecanie bioderek : chwytamy dlonmi nozki dziecka tam gdzie bioderka i delikatnie wykrecamy na zewnatzr tak jak sruby ( na to zeby bioderka byly prawidlowe)

2. masowanie naprzemian na krzyz klatke piersiowa dziecka( rozluznienie go)

3.oburacz sciaganie do dolu barki dziecka zeby bylo widac szyje i przeglaskanie po calej rece - robimy to od tylu- czyli od tylu wkladamy swoje dlonie( na to zeby dziecko nie bylo spiete i zeby uwydatnic szyje przez co otworza sie raczki i nie beda tak zamkniete mocno)

4. otwieramy reke dziecka i glaskamy ja i przejezdzamy po swojej dloni az do lokcia ( to dziala tak samo jak w p3)

to mozna robic na przewijaku
    to te podstawowe a reszte na pilce pokazala ale jeszcze nie mamy

ogolna zasada dziecko zawsze bierzemy bokiem i kladziemy bokiem bo czuje sie bezpiecznie

no i jeszcze zeby wzmocnic lopatki i kregoslup to kazal klasc malego na kolana na brzuchu gdzie jedna noge troche podwyzszamy do gory tam gdzie glowka a gdzie pupa druga noga troche opadnieta

Sylwia, a mogę wiedzieć z jakiego powodu chodzicie na rehabilitację? My dzisiaj byliśmy pierwszy raz, bo mała ma lekką asymetrię. Najbardziej zasmuciło mnie to, że nie mogę jej nosić pionowo, a tylko tak lubi ;/ Nasze ćwiczenia są w większości na piłce.

• poczwarkah Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dziewczyny, tak się zastanawiam nad wagą Witka... Waży już 6440 (waga urodzeniowa 3620). W ciągu ostatniego miesiąca tył 300 gram na tydzień! Wcześniej po 200 g. Może ja za tłusto jem i mam za tłuste to mleko? Co myślicie?

ao12. lubi tę wiadomość

h84f3e5e8fuu3igl.png
  • KasiaMJ Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które używają chusteczek Kindii - w Rossmanie z kartą Rossnet są po 3,99zł.

zrz6sg18nurk8eki.png[/url]23b4270bd76f9de3.png[/url]
  • Smutas Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mały też dzisiaj strasznie marudny, teraz tata go nosi żeby zasnął bo jakoś nie może. Wogóle on od jakiegoś tyg jest troszke niedobry, płacze byle czego i maruda straszna.
    Własnie dlaczego ta rehabilitacja?
    Agrafka a u Was kto zauważył tą asymetrie?

f2w3rjjg2c3oph75.png
    f2wl3e5enx7sd16m.png
  • Bergo Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutella wrote:
    Dziewczyny polecam stronę mojewypieki.com. Super stronka z przeróżnymi przepisami na ciasta.
    Wszystkie świąteczne ciasta robie z tego i rodzina zawsze chwali. W sumie wszystkie ciasta tam są bardzo smaczne.

Bergo u nas plan dnia wygląda następująco.

7-8 pobudka i jedzenie, zmiana pieluchy
    Potem trochę gadania, bujaczek, mata do zmeczenia
    9-10 drzemka max 40 min
    10-11 karmienie, chwila zabawy i spacer ooo (jak nie ma spaceru śpi znowu ok. 40 min) sen ok. 2-3h

13-14 następne karmienie i znowu zabawa i potem próba uspania
    16-17 to samo
    kolo 18:30 kąpiel
    19-20 karmienie i próba uspania
    Potem idzie do kołyski i następne karmienia juz nocne we wspólnym łóżku.

oczywiście plan jest elastyczny i jak czasem chce jeść po 2h to nie przeciągam
    Czyli Ala ma drzemki w ciągu dnia po 2-3 godziny? Mój skubaniec nie zdrzemnie się dłużej niż 45 minut, a popołudniu jest już masakrycznie marudny i nic na niego nie działa.

82dox1hpp90q2hqw.png
    3jgxskjocnbkynze.png
  • Agrafka Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2015, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutas wrote:
    Mój mały też dzisiaj strasznie marudny, teraz tata go nosi żeby zasnął bo jakoś nie może. Wogóle on od jakiegoś tyg jest troszke niedobry, płacze byle czego i maruda straszna.
    Własnie dlaczego ta rehabilitacja?
    Agrafka a u Was kto zauważył tą asymetrie?

My zauważyliśmy praktycznie od razu - od początku mała częściej odwracała głowę w lewo. Musiała być tak ułożona w brzuchu. Lekarka zaleciła rehabilitację dopiero teraz, bo zaczęła jej się główka nieznacznie spłaszczać z tej lewej strony.

• sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agrafka chodzimy bo Nikus ma asymetrie i wzmorzone napiecie miesniowe
    tez mamy zakaz noszenia pionowo
    moj ma z tylu splaszczona i musi duzo lezec na bokach lub brzuchu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2015, 21:06

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a wy robiłyście morfologię ze zleceń lekarza tak po prostu czy cos sie działo?

U nas wygląda to tak:
    8-9, szamka, zabawa
    10-11 drzemka 30 min(zawsze 30 min, zegarek w tyłku normalnie!;)
    11-12 karmienie, zabawa
    13-14 spacer i spanie 3h ciurkiem
    ok 17 szamka, zabawa
    18:30/19 drzemka 30 min
    19 szamka, zabawa
    20:30/21:30 spanie :)

edit: oczywiście przed spacerem jest extra szamka, na zatankowanie pod korek ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2015, 21:08

Bergo lubi tę wiadomość

iabql8x.png
    x8msush.png
  • Agrafka Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2015, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    Agrafka chodzimy bo Nikus ma asymetrie i wzmorzone napiecie miesniowe
    tez mamy zakaz noszenia pionowo
    moj ma z tylu splaszczona i musi duzo lezec na bokach lbu brzuchu

aha, u nas dziś stwierdzili, że napięcie ok.

• paaolka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poczwarkah wrote:
    Kurcze dziewczyny, tak się zastanawiam nad wagą Witka... Waży już 6440 (waga urodzeniowa 3620). W ciągu ostatniego miesiąca tył 300 gram na tydzień! Wcześniej po 200 g. Może ja za tłusto jem i mam za tłuste to mleko? Co myślicie?

Poczwarkah nasz Krzyś jak ostatnio wchodziłam z nim na wagę wazył około 6800, po odjęciu troche na pieluche moze 100g mniej, ale to i tak duzo, jak sie urodził miał 3660 czyli podobnie do waszego Witusia :) i ja tez tylko piersią karmie, ale jakos specjalnie tłusto nie jem, generalnie nie ograniczam sie, mi sie wydaje ze tylko trzeba sie cieszyc jak dziecko dobrze przybiera, tzn ze wlasnie masz dobre mleczko :) np.moja szwagierka miała wodniste, jak odciągneła w butelke to widac było że jest takie jakby szare, maluch się nie najadał, płakał, słabo przybierał i dopiero jak zaczęła dokarmiac mm nabrał masy, my nie musimy to tylko sie cieszmy ze nasi chłopcy ładnie rosną :) ja tylko sie zastanawiam czy nie za czesto karmie (na żądanie), bo czasem nawet co godzinę, a położna mi mówiłą ze powinnam zwiększać przerwy miedzy posiłkami, ze ok 2,5 godz bedzie najlepiej.

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • Bergo Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka wrote:
    Dziewczyny a wy robiłyście morfologię ze zleceń lekarza tak po prostu czy cos sie działo?

U nas wygląda to tak:
    8-9, szamka, zabawa
    10-11 drzemka 30 min(zawsze 30 min, zegarek w tyłku normalnie!;)
    11-12 karmienie, zabawa
    13-14 spacer i spanie 3h ciurkiem
    ok 17 szamka, zabawa
    18:30/19 drzemka 30 min
    19 szamka, zabawa
    20:30/21:30 spanie :)

edit: oczywiście przed spacerem jest extra szamka, na zatankowanie pod korek ;)
    No kurde muszę tego typa nauczyć chociaż jednej drzemki dłuższej.

82dox1hpp90q2hqw.png
    3jgxskjocnbkynze.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paaolka witaj w klubie dobrojadkow cycusiowych i wagowych:)moj tez juz prawie 7 kg wazy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2015, 21:16

paaolka lubi tę wiadomość

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie wyglada to tak:
    cycus-zmiana pieluchy-zabawa-cycus-czasem drzemka ale nie dluzej niz 20 min
    pod koniec dnia kapiel i klade go do lozka naszego kolo 20 bo ogladam barwy szczescia a potem m jak milosc albo na dobre i na zle i maly usypia tak kolo 21 potem przebudzi sie kolo 23 i przebieranie no i kladziemy sie z mezem kolo 23-24 i podstawiam malego do cyca i usypiamy tak.Budzi sie zazwyczaj o 4 i wowczas przebieranie i cycus i spimy do 6 i znowu przebieranie cycus i spimy do 8 i wstajemy i zaczyna sie kolejny dzien :) ta dam ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2015, 21:22

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergo wrote:
    No kurde muszę tego typa nauczyć chociaż jednej drzemki dłuższej.
    Franek usypia mocno na spacerze. ok godzinę z nim chodze, a potem sam śpi :)

iabql8x.png
    x8msush.png
  • Bergo Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka wrote:
    Franek usypia mocno na spacerze. ok godzinę z nim chodze, a potem sam śpi :)
    A Przemuś zasypia, śpi póki chodzimy (godzinę lub półtorej) ale jak tylko wejdę do domu od raz oczy jak 5 zł. A dziś lało i spaceru nie było więc nie raczył pospać i włączył takiego totalnego marudę, że szkoda gadać.

82dox1hpp90q2hqw.png
    3jgxskjocnbkynze.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzisiaj o dziwo zasnal o 20 i zaraz pewnie bedzie sie domagal cycusia na spiaco bo oczu nie otwiera tylko krzyczy a jak dostanie to co chce to cisza i tak za 15 minut znowu zasypia. Wiem teraz ze jak ma juz otwarte oczy i krzyczy to nic z tego z ponownym zasnieciem ale jak ma zamkniete to zasnie przy cycu znowu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2015, 21:26

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze gdzie sie podziewa Kajaoli i inne dziewczyny?

lubek lubi tę wiadomość

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
‹‹ 1119 1120 1121 1122 1123 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ