X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • paaolka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nie ma jeszcze takiego stałego rytmu, czasem śpi dłużej, czasem krócej, ale generalnie koło 8 zwykle wstajemy, jest karmienie,poranna toaleta, potem ostatnio kłade go na macie albo na leżaczku a sama mam chwile na pościelenie łóżka, zrobienie sniadania, ewentualnie wstawienie prania, pocztanie troche forum i fb :) zwykle koło 10 -11 zasypia mi na jakąs godzinę, czasem więcej, potem karmienie i spacer ok 1,5 godz i wtedy tez zawsze w wózku śpi, jak wracamy koło 14 zaraz się budzi, mamy kolejne karmienie, trochę zabawy, potem zostaje sobie chwile na macie albo w lezaczku znów i zajmuje sie sam sobą, po 15.30-16 zasypia i śpi ok 1,5godz, potem karmienie, zabawa, wraca mąz i on z nim trochę chodzi, pogadają sobie, znów karmię i koło 20 zwykle kąpiemy, zasypia koło 21-22 i pierwsza pobudka zwykle koło północy, a potem jeszcze ze dwa nocne karmienia, koło 3 i 6. Oczywiscie to taki ogólny zarys, czesto jest to bardziej ruchomy plan uzależniony od humoru królewicza... :P

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • Sroka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Agata też ma juz 6.5kg i karmie jà co 2.5h do 3h. Bo się tak domaga.

Mam wyrzuty sumienia, zjadłam dziś placki ziemniaczane i boje się co to będzie.
    W ogole zrobiłam rachunek sumienia i od świat już jem nie tak dietetycznie,ale Mała jakoś się na to nie skarży. I nie wiem czy wrócić do diety czy nie.

Dzień senny. Mnie boli głowa i brzuch jakby na okres! Oby nie!

Fajnie że ciasto smakowało. Faktycznie wygląda jak kupa ;D

U nas zasypianie wieczorem unormowało się 19-20 zasypia. Gorzej w dzień :c ale coś za coś.

paaolka, Kakabaka lubią tę wiadomość

http://dwakotyzaploty.blogspot.com/

k0kdt5odm9ez6rjg.png
  • paaolka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergo wrote:
    A Przemuś zasypia, śpi póki chodzimy (godzinę lub półtorej) ale jak tylko wejdę do domu od raz oczy jak 5 zł. A dziś lało i spaceru nie było więc nie raczył pospać i włączył takiego totalnego marudę, że szkoda gadać.

U nas to samo - nie wazne czy bedziemy chodzić pół godziny czy dwie, zawsze prawie cały spacer przesypia, a jak tylko wejdziemy do klatki i wyciągam klucze zaczyna się kręcić i spania więcej nie ma ;)

A dziś tez zostalismy w domu bo okropnie na zewnątrz było i lało, ale na szczescie młody spał sporo i nawet ponad 2 godz przespał w godzinach kiedy zwykle jestesmy na spacerze :) miałam sporo czasu na ogarnięcie domu i prasowanie..;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2015, 21:40

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • moni28 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    ale moj Nikus dzisiaj maruda- szok :(
    moj wrocil i policja kazala isc do sadu :/ hmm dziwne
    Julia też dzisiaj strasznie marudna, nic jej nie pasowało. Ale to chyba ta pogoda tak wpływa na maluchy,

iv09rl684r7f30c0.png
    17u9ru1dche9zrr7.png
  • paaolka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    kurcze gdzie sie podziewa Kajaoli i inne dziewczyny?

Tez sie zsatanawiałam ostatnio dlaczego Kajaoli sie w ogóle nie odzywa...
    Czy tak mało czasu ma, czy cos moze u niej sie dzieje...mam nadzieje ze wszystko jest w porządku..

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szkoda bo forum sie powoli wykrusza a jest tak fajnie :) zawsze to razniej :)i mozemy pogadac o problemach z maluchami

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2015, 21:43

Sroka, ataga4 lubią tę wiadomość

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • ataga4 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 08:10

• Sroka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co oznacza jak jest 50 centylu a co jak 97? Ja dalej tego nie rozumiem.

http://dwakotyzaploty.blogspot.com/

k0kdt5odm9ez6rjg.png
  • moni28 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nasz plan dnia.
    Można powiedzieć że jest elastyczny;
    Julcia koło 7;30 zaczyna się kręcić dostaje cycusia i śpi dalej{ja w tym czasie szykuje młodego do szkoły} o 8 wskakuje do niej do łóżka i śpimy do 9:30. o 9:30 karmienie poranna toaleta i zabawa tak przez godzinkę koło 11 karmienie Julia idzie spać tak na 45 minut, po przebudzeniu zabawa , koło 13:00 karmienie i spacer do 2 goodzin po powrocie do domku Julka jeszcze śpi z dobrą godzinę 16;00 karmienie i zabawa 18:00 karmienie i drzemka do 19;00 po 19:30 kąpiel czynności pielęgnacyjne i spać idziemy koło 21 ostanie karmienie następne koło 2:30, i 5:30 koło 7;30

iv09rl684r7f30c0.png
    17u9ru1dche9zrr7.png
  • moni28 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sroka wrote:

Jak czytać siatki centylowe?
    Każda siatka centylowa składa się z dwóch osi. Na osi poziomej oznaczony jest wiek dziecka. Na osi pionowej zawsze nanoszona jest badana cecha dziecka (np. waga, wzrost czy obwód główki). Na siatce znajduje się 7 krzywych linii, które odpowiadają różnym centylom. Najniżej położony jest centyl 3, następnie 10, 25, 50, 75, 90 i 97, natomiast przestrzenie, które znajdują się pomiędzy tymi liniami nazywamy kanałami centylowymi. Obszar znajdujący się pomiędzy centylami 3 i 97 określa granice normy, gdzie 3 – to dzieci niskie i ważące najmniej, a 97 – dzieci bardzo wysokie i ciężkie. Natomiast centyl 50 określa średni wynik na tle innych dzieci. Mówiąc dokładniej centyl, to wartość statystyczna mówiąca ile procent dzieci waży lub mierzy (w zależności jaką cechę badamy) tyle samo lub mniej na tle równolatków.

iv09rl684r7f30c0.png
    17u9ru1dche9zrr7.png
  • moni28 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uwielbiam tą wieczorną ciszę dzieciaczki już śpią, mąż wybrał się do kolegi na piwko, a ja samiuteńka z karmii i laptopem chwilo trwaj...

sylwia1985, MOI, Sroka, ataga4, pestka, lubek lubią tę wiadomość

iv09rl684r7f30c0.png
    17u9ru1dche9zrr7.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moj przyszedl wlasnie z basenu to zmykam . Jutro ma wpasc kumpela zobaczyc Nikosia wiec wyjde po nia na dworzec i polazlimy sobie troszke po galeri :) bo jest obok
    stosunkowo milej nocki zycze

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2015, 22:10

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • ataga4 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sroka wrote:

Jesli dziecko jest na 50centylu to znaczy ze 50%dzieci z danej populacji jest lzejszych/nizszych od niego, a pozostale 50% ciezszych lub wyzszych. Analogicznie jak na 97centylu to 97% dzieci jest mniejszych (lzejszych, nizszych) a 3% wiekszych (ciezszych, wyzszych). Ale najwazniejsze jest to żeby dziecko równomiernie rosło, a nie skalalo np z 75 centyla na 5 lub z 3 na 90, bo takie skoki mogą świadczyć o nieprawidlowowosciach. Tak gdzies kiedys przeczytałam, jesli sie mylę to mnie poprawcie :-)

Sroka, Scęście lubią tę wiadomość

• Bergo Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni28 wrote:
    nasz plan dnia.
    Można powiedzieć że jest elastyczny;
    Julcia koło 7;30 zaczyna się kręcić dostaje cycusia i śpi dalej{ja w tym czasie szykuje młodego do szkoły} o 8 wskakuje do niej do łóżka i śpimy do 9:30. o 9:30 karmienie poranna toaleta i zabawa tak przez godzinkę koło 11 karmienie Julia idzie spać tak na 45 minut, po przebudzeniu zabawa , koło 13:00 karmienie i spacer do 2 goodzin po powrocie do domku Julka jeszcze śpi z dobrą godzinę 16;00 karmienie i zabawa 18:00 karmienie i drzemka do 19;00 po 19:30 kąpiel czynności pielęgnacyjne i spać idziemy koło 21 ostanie karmienie następne koło 2:30, i 5:30 koło 7;30
    Ewidentnie mojemu dziecku brakuje tego snu 2-3 godziny w ciagu dnia

82dox1hpp90q2hqw.png
    3jgxskjocnbkynze.png
  • ataga4 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paaolka, widzę że Krzys Krolewicz ;-) ladnie ci spi w nocy, przynajmniej z tego co pisalas :-)
    Sylwia,Agrafka,ale tak kompletnie nie mozecie nosic w pionie? Ale do odbicia to chyba tak?

Reszta dziewczyn, wasze dzieci spia jeszcze na boku czy tylko na pleckach lub brzuszkach? Moj przez pierwszy miesiąc tylko na boku, raz jednym raz drugim, ale teraz na plecach, a na bruchu gad nie chce spać,zaraz sie wybudza jak go tylko tak położę...

Rany tak czytam o tej waszej rehabilitacji i zaczynam sie zastanawiac czy z K wszystko okej,czy np nie ma tego wzmożonego napiecia. Sylwia a Wy jak doszliscie do tej asymetrii i napiecia, jakis lekarz sie poznal? Neurolog?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 08:11

• MOI Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas poranek zaczyna sie ok godziny 10, jest papu, potem zabawa na bujaczku (po karmieniu zawsze wladam Julcie do bujaczka, bo tam wyzej i licze ze mniej uleje), spanie, potem znowu papu, zabawa, spanie. Nie mamy okreslonych godzin snu, bo o roznych porach Julcia jest glodna. Czasem je co 3 godziny, czesem 4, a czasem 2,5 i wtedy sypie sie rytm ;-) Myjemy mala ok 19, a najpozniej o 20 Julcia juz spi. W nocy ma jedna przerwe miedzy karmieniami 6-godzinna, czesm nawet 8, a kolejne 4-5 godzinne :-)

Bergo lubi tę wiadomość

Moi
    3jvzmg7ysek3gxzk.png
    f2w39jcgjmkmlfy9.png
  • ataga4 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bergo, u nas każdego dnia jest inaczej :-D dzis np spal 4godziny ciurkiem,tzn z jedną mała przerwa na krzyk i jedzenie,ale ululalam go i spał dalej. Potem po poludniu zdrzemnal sie z 30 min. I na noc poszedł spac o 19 (dzis bez kapania), o 20:40 dokarmilam go na spiocha bo sie lekko wybudzil, i spi dalej. Az sie boje co bedzie dalej w nocy! Z kolei jakies 3 tyg temu mielismy podobny rytm jak dziewczyny, tzn dwie krotkie drzemki po 30-45, max 60 min, i jedna dluzsza okolo poludnia, trwajaca 2-3 godziny. Potem wszystko sie jakos pokickalo, głównie przez te gazy bo nocka zarwana i inaczej wstawal. Np przedwczoraj spał tylko 30 min przez cały dzień! Ale widzę,że po 2 godzinach zabawy jest zmęczony i staram sie go uśpić. Z różnym skutkiem :-)

• MOI Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa zapomnialam napisac, ze w dzien Julcia spi minimum 40 minut ciurkiem. Zazwyczaj jednak jest to dluzej, tak do 2 godzin :-)

U nas tez problem z odksztalcona glowka po jednej stronie. Julcia podczas snu przekreca glowke zawsze na jedna strone i nie pomaga podkladanie pieluchy. Myslicie, ze czeka nas rehabilitacja?

Moi
    3jvzmg7ysek3gxzk.png
    f2w39jcgjmkmlfy9.png
  • ataga4 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 08:12

sylwia1985 lubi tę wiadomość

• moni28 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2015, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia bardzo rzadko śpi na pleckach najlepiej jej się śpi na boczkach

iv09rl684r7f30c0.png
    17u9ru1dche9zrr7.png
‹‹ 1120 1121 1122 1123 1124 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ