Pazdziernikowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
MOI wrote:Nelly u mnie tez bardzo skrocil sie czas karmienia. Teraz to w 10 minut dwa cycki robia sie puste i tez sie zastanawiam nad iloscia tego mojego mleka...
Poza tym z jednej piersi mam o wiele mniej mleka niz z drugiej, jest tez troche mniejsza. Zastanawiam sie czy moge jakos pobudzic laktacje w tej jwdnej slabszej piersi?
Ja tez obserwuję takie zjawisko,że w prawej mam więcej mleczka i jakoś tak szybciej się zapełnia a lewa taka słabiutka....a od początku na równo przystawiam do piersi nie tak że np.do prawej częściej.
Ciekawe czy da się pobudzić laktacje tak jak piszesz.
Może spróbuję tak jak pestka pisze, tylko że moja Julcia jak jest głodna i jak jej nic nie leci to awanturuje się
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2015, 19:54
-
Jak się szarpie i płacze przy cycu to często namiar bodźców to powoduje. Jednym dzieciom pomaga karmienie w ciemnym pomieszczeniu a innym chodzenie podczas karmienia. Często tak się dzieje do 4 miesiąca.
Inny powód to zapalenie ucha. Trzeba dotknąć jak będzie płakało przy tym to znaczy ze to ucho -
Uff, to nie jestem sama z histerią i odrywaniem się od piersi, bo już myślałam, że tylko ze mną znowu coś nie tak. Ja też przystawiam do obu piersi lub na zmianę ale i tak w tej lewej mam mniej mleczka.
A o co chodzi dokładnie z tą zmianą mleka, możecie coś dokładniej, ile to trwa? -
Bergo wrote:U nas mamy:
Delicol
Sab Simplex
Debridat
Ursofalk
Dalacin C
Probiotyk
Devikap
I nagle doczytałam się na temat tych ostatnich. Niby witamina D... ale ma alkohol benzylowy w składzie!
O matko, aż dwa leki na refluks? A masz potwierdzony w USG? U nas też przez chwilę było podejrzenie refluksu (duuuuuużo ulewał), ale w USG wyszło że wszystko jest ok. A Dalacin C dlaczego bierze? Pleśniawki? A probiotyk jaki macie? Może na oleju?
Na pewno w pierwsze w kolejności do odstawienia są delicol, sab simplex i probiotyk. Do tego na 3 dni bym wywaliła witaminy.
A tak naprawdę jakbym była teraz na Twoim miejscu to bym wywaliła wszystko na 2-3 dni (no może poza wit. C jeśli ma pleśniawki). Na pewno tragedia się nie stanie, a kto wie, może pomoże?
Bella Ona - rzeczywiście z tego samego dnia
Serek_84 mój też najcześciej śpi właśnie około 12h. Ubolewam tak samo jak Ty, ale taka chyba uroda Witka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2015, 20:30
-
theagnes87 wrote:dziewczyny j juz nie iwem co się dzieje...od jakiegos czasu, Rozalka przy karmieniu piersią strasznie isę wygina i wrzeszczy...
Je najpierw normalnie po czym nagle popada w histerie i dalej jeść już nie może. Próbowałam jej dać drugiego cyca ale też nie chce już ssać bo płacze i próbowałam ją odbić...ale też nie działa...
Już sama nie wiem co może być przyczyną takiego zachowania...
Dodam, że nie dokarmiam ją mm -
dziewczyny jak kapie malego do zawsze przekreca glowe i ma mokre uszka- czy wam tez tak robia maluchy? My kapiemy na pleckach Nikusia ale zaraz ubieramy czapeczke a boje sie zeby nie mial zapalenia ucha bo wlasnie czytalam o tym i podobno przewalone. Czy wy potem np czyscicie uszy patyczkami higienicznymi ? Bo ja zauwazylam ze potem po kapieli zostaje taki osad w uszkach pewnie z plynu do kapieli chociaz uszka wycieram recznikiem i czapke ubieram
-
sylwia1985 wrote:dziewczyny jak kapie malego do zawsze przekreca glowe i ma mokre uszka- czy wam tez tak robia maluchy? My kapiemy na pleckach Nikusia ale zaraz ubieramy czapeczke a boje sie zeby nie mial zapalenia ucha bo wlasnie czytalam o tym i podobno przewalone. Czy wy potem np czyscicie uszy patyczkami higienicznymi ? Bo ja zauwazylam ze potem po kapieli zostaje taki osad w uszkach pewnie z plynu do kapieli chociaz uszka wycieram recznikiem i czapke ubieram
-
moj Kuba tak co drugi dzien srednio przynajmniej na ejdnym karmieniu wlasnie tak wrzesczy dziwnie i sie prezy i nei wiem wtedy o co mu chodzi.. ale zawsze gdy przestawalam juz karmic to bylo ok wiec stweirdzalam ze dawal m iznac ze juz nie chce jesc....
a dzis zacal odrywac glowe do gory, znaczy zaczal juz troche wczesniej moze z tydzien temu, i tak oderwal raz nie wysoko i odklaal i koneic a dzis ciagiem przez 10 min odrywal i kladl odrywal i kladl, podpieral sie na lopatkach, broda dochdozila do samej klatki piersiowej, mocn owysoko i dlugo utrzymywal ta glowe w gorze lezac plasko... moj zdolniaszeklubek, Sisilla, ao12., ataga4, pestka, paaolka, Kakabaka lubią tę wiadomość
-
Sroka wrote:Dziewczyny zauważyłam u Małej pękniete naczynko w oku. Taka czerwona kropka. Co o Tym myśleć?
Lilka miała pęknięte naczynko jakoś w 2-3 tygodniu. Byłam wtedy akurat na pierwszej wizycie u pediatry i poprosiłam żeby zwrócił na to uwagę. Powiedział, że mam się tym nie przejmować. Po jakimś czasie samo zeszło.
-
Scęście wrote:ja czyszcze uszka dzieciecym iwacikami tak co drugie kapanie.. czyli co 4 dni. nie grzebie mocn oale delikatnie wycieram bo normalnei ma kupe "miodku" i po co ma go swedziec uskzo z brudu
-
Sylwia, ja specjalnie małemu uszy moczę w kąpieli i myje normalnie wodą z płynem do kąpieli. Bo jak inaczej czyścić uszy? Ja kiedyś jak poszłam do laryngologa i powiedziałam że czyszczę patyczkami to mnie zwymyślał że nienormalna jestem bo uszy się wodą myje i tyle. No i miał racę bo na tej samej wizycie wyjął mi takie "korki" z wydzieliny że szok. Od tamtej pory myję sobie zawsze wodą i małemu też tak postanowiłam. Patyczkiem najwyżej z zewnątrz osuszam i tyle.
-
Ja czyszczę codziennie uszka przed kąpielą mokrym wacikiem, potem tylko osuszam je leciutko ręcznikiem jak się zamoczą.
Lilka śpi jakieś 14-15h na dobę.
Co do wakacji.. też planujemy jechać nad nasze polskie morzeale jeszcze nie zdecydowaliśmy się na nic konkretnego.
-
wakacje mmm marzenie - pewnie nigdzie sie nie wybierzemy dalej tylko gdzies bliziutko
Czy wasze maluchy spia nadal w spiworkach? Slyszalam o jakims otulaczu ma ktoras? jak to wyglada w rzeczywistosci? to jest na zamek,guziki czy zatrzaski?
moj spi w spiworku ale juz lada dzien bedzie maly i musze cos innego kupic i sie zastanawiam czy dalej spiworek czy otulacz
jak go karmie to czasem wkladal go jeszcze do rozka- choc mu nogi wystaja ale jakis wtedy spokojniejszy wiec moze jest cos w co mozna wlozyc maluchaWiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2015, 21:21
-
Nie było mnie dwa dni, bo miałam gości, a tu tyle nadrabiania
Napiszę Wam tylko, że Małgoś zrobiła nowy postęp. Leżąc na brzuchu wyciąga ręce do zabawek i próbuje się tak jakby przeczołgać w ich stronę. Bardzo ją to cieszy no i wygląda przesłodkolubek, Sisilla, Nelly lubią tę wiadomość
-
Właśnie się Tymek nauczył śmiać w głos!!! Orety, jakie to było cudne! Mąż się z nim bawił kapitanem Calamari (polecam zabawkę z Lamaze, kupiłam, bo zobaczyłam na zdjęciu u jednej z dziewczyn na starej grupie fb), wzięłam kamerę, żeby nagrać kawałek i nagle śmiech w głos i tak z 5min fale śmiechu, boskie! Ciężko było nam się powstrzymać od smiania, żeby nie zagłuszyć na nagraniu.
słaby z tego mojego syna anemik chyba
poczwarkah, ao12., Nelly, ataga4, paaolka lubią tę wiadomość
-
Moja spi w rożku jeszcze a na to ciasno daje koc. Teraz mam taki spiworek będę za pare dni ją próbować w tym spać.
Kurde dzisiaj nie było jeszcze kupy , martwi mnie to.
Co do tego naczynka w oku to ma takie coś juz drugi raz. W sunie 3. Bo urodziła się już z taką plamką. Poznien koło 5tyg miała znowu i teraz. Czyli to nic groźnego? -
poczwarkah wrote:O matko, aż dwa leki na refluks? A masz potwierdzony w USG? U nas też przez chwilę było podejrzenie refluksu (duuuuuużo ulewał), ale w USG wyszło że wszystko jest ok. A Dalacin C dlaczego bierze? Pleśniawki? A probiotyk jaki macie? Może na oleju?
Na pewno w pierwsze w kolejności do odstawienia są delicol, sab simplex i probiotyk. Do tego na 3 dni bym wywaliła witaminy.
A tak naprawdę jakbym była teraz na Twoim miejscu to bym wywaliła wszystko na 2-3 dni (no może poza wit. C jeśli ma pleśniawki). Na pewno tragedia się nie stanie, a kto wie, może pomoże?
Bella Ona - rzeczywiście z tego samego dnia
Serek_84 mój też najcześciej śpi właśnie około 12h. Ubolewam tak samo jak Ty, ale taka chyba uroda Witka.
A Ursofalk już kończy- kwasy żółciowe się unormowały.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2015, 22:27
-
theagnes87 ja kilka stron wcześniej też pisałam o tym, że miałam kryzys z Karolinką bo w ogóle nie chciała jeść. Trwalo to około tygodnia był nniemiłosierny ryk na sam widok cyca. Minie nie przejmuj sie, ale też byłam u laryngologa zobaczyć czy 5 o nie uszka. Wszystko było ok, a koleżanka, która jest lekarzem powiedziała mi że około 12 tygodnia życia dziecka zmienia się pokarm i niektóre dzieci tak bardzo reagują
głową do góry przejdzie