Pazdziernikowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Aniqa współczuje, babcia faktycznie pięknego wieku dożyła (jeżeli chodzi o lata bo z samopoczuciem i zdrowiem to różnie pewnie bywa w tym wieku).
Macie pomysł jak pójść z dzieckiem do kuchni coś robić - może matę piankową albo te puzzle piankowe zakupić czy może jeszcze coś innego? Bo mi z leżako-bujaka wyskakuje a jak zacznę go w te szelki wiązać to się tylko wnerwi i wraz nic nie zrobię.... -
Oh Aniqa szczerze współczuję,
my na razie nie wprowadzamy, tzn. Będziemy chyba po tym ostatnim szczepieniu. Ma 25 lutego. Ja chętnie poczekałabym do tego 6 miesiąca, ale z racji tego że mój okruszek waży całe 5 kg to chyba będę musiała wcześniej. Zobaczymy -
Aniqa kochana współczuje!
My Franka kładziemy na macie albo w leżaczku i zawsze ponad godzinka z głowy to spokojnie coś zrobię
ja karmię do 6 mż, potem wprowadzam jedzonkow ogóle jakiś czas temu odkryłam, że ja prawdę uwielbiam karmić! myślałam, że nie jestem jedną z TYCH szalonych mamusiek, co to uwielbiają kp, a jednak
Franulo zasypia nam około 20:30, więc ja tez odpoczywam
za to mi się wydaje, że mój mały potrzebuje trochę więcej snu niż zwykle, co mnie cieszypewnie dlatego, że jeszcze nie wypoczął po wyjeździe, ale korzystam, więcej śpi- więcej czasu dla mnie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2015, 21:55
ataga4 lubi tę wiadomość
-
wlasnie czytalam ze rotawirus czesto bierze sie z nieumytych zabawek i z tego ze maluch ciagle bierze wszystko do buzi rowniez swoje rece i zeby mu myc rece czesto i wyparzac zabawki- wlasnie wlozylam grzechotki, gryzaki do gara i wyparzam... lepiej dmuchac na zimne
wy czesto wyparzacie zabawki? czy smoczki? choc moj bezsmoczkowy to dzisiaj ladnie podczas podrozy zassal smoka -
Aniqa wyrazy współczucia, ale myślę, że niejeden człowiek chciałby dożyć takiego wieku.
Ja też mam w zaleceniu pediatry, mimo, że karmię piersią, rozszerzenie diety Zosi po 4 miesiącu. A z tym KP to tak nie do końca, bo przecież przy KP powinno się w 5-6 miesiącu zacząć wprowadzać gluten, a w czymś trzeba go podawać w kaszce lub przecierze warzywnym.
Zazdroszczę wam, że dzieciaki tak wcześnie zasypiają, moja do 22 to minimum rządzi, a Frania i tak wstaje skoro świt. A skoro wasze dzieci chodzą tak wcześnie spać, to o której wstają i ile mają drzemek w ciagu dnia?
Paulina, twój M poradzi sobie, najwyżej będzie cały w kupie, ale sobie poradzi. Trzeba chłopaków zostawiać z dziećmi, żeby się wprawialipaulina.b.1991 lubi tę wiadomość
-
Ja tez uwielbiam KP
Sylwia, ja może jestem okropna, ale nie wyparzam ani smoczków ani zabawek. Smoczki wygotowałam tylko raz, jak kupiłam, zabawek właściwie nie wyparzam jak są mocno zaplute to przemyje wodą i tyle :pWiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2015, 22:36
Sroka, Anoolka, lubek lubią tę wiadomość
-
my myslimy fotke zrobic ze zdjeciem malego u fotografa i na dole napis
Aby babcia i dziadunio
w zdrowiu dlugo zyli
Aby usmiech dla mnie mieli
w kazdej wolnej chwili
na weekend jedziemy chyba do moich rodzicow wiec fajny prezencik by byl no ale zobaczymy co moj maz na to zeby jutro zrobicWiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2015, 22:58
-
pestka wrote:
mama86 a co az tak Ci marudzi, że lyslisz, że coś jej jest? Odtawiłaś nabiał na 2 tyg? to mogłoby pomóc. Dzieci ze skazą maja przewaznie wysypki na ciałku i kupkę ze śluzem właśnie. O nietolerancji laktozy musiałabyś poczytać, bo tutaj to co jesz nie ma znaczenia.
Pestka, pisalam że KP tylko w nocy, teraz już głównie mm. A marudzenie zaczęło się właśnie po krótkim czasie gdy zaczęliśmy karmić mm. Wiec stad moje podejrzenie, w sumie to kolezanka mi podpowiedziala żebym zrobiła badanie na laktozę. Nic nie zaszkodzi sprawdzić. Bo tak jak pediatra kazala podaje jej ten probiotyk, bobotic i viburcol i zero poprawy. Mówiła ze gdy nic się nie poprawi to mam zmienić mleko na takie które pomaga w zaparciach. Ale zanim zmienie mleko na takie to chciałabym sprawdzić właśnie na laktoze. -
Aniqa współczuję Ci bardzo. Jest mi bardzo przykro. Ja moją babcię bardzo kocham i potrafię sobie wyobrazić co czujesz. Moja jest już przytomna ale jeszcze bardzo słaba. Jak nabierze trochę sił to ją przyniosą z intensywnej na zwykły oddział.
A jeśli chodzi o wprowadzanie stałych posiłków to od zeszłego roku zmieniły się wytyczne. Wczesniej zalecano wprowadzać je po 6 m-cu a teraz juz po 4.
Tu możecie o tym poczytać:
http://www.edziecko.pl/edziecko/1,141025,16650705,Nowy_schemat_zywienia_niemowlat___Dieta_musi_byc_smaczna.html#BoxLS3imgrenatkach, Nelly lubią tę wiadomość
-
Sisilla wrote:Ja też mam w zaleceniu pediatry, mimo, że karmię piersią, rozszerzenie diety Zosi po 4 miesiącu. A z tym KP to tak nie do końca, bo przecież przy KP powinno się w 5-6 miesiącu zacząć wprowadzać gluten, a w czymś trzeba go podawać w kaszce lub przecierze warzywnym.
Gluten się wprowadza po przecierkach i tych innych według WHO, około 8/9 mż
-
kakabaka who nadal zaleca do 6 mż. wejdź na ich stronkę: http://www.who.int/topics/breastfeeding/en/
jestem też na grupie karmienie piersią na fb, tam tez możesz podczytać materiałyWiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2015, 09:20
Kakabaka, Nelly lubią tę wiadomość
-
mama86 wrote:Pestka, pisalam że KP tylko w nocy, teraz już głównie mm. A marudzenie zaczęło się właśnie po krótkim czasie gdy zaczęliśmy karmić mm. Wiec stad moje podejrzenie, w sumie to kolezanka mi podpowiedziala żebym zrobiła badanie na laktozę. Nic nie zaszkodzi sprawdzić. Bo tak jak pediatra kazala podaje jej ten probiotyk, bobotic i viburcol i zero poprawy. Mówiła ze gdy nic się nie poprawi to mam zmienić mleko na takie które pomaga w zaparciach. Ale zanim zmienie mleko na takie to chciałabym sprawdzić właśnie na laktoze.
sprawdzaj, powodzenia!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2015, 09:22
-
renatkach wrote:Moja Karolcia zasypia do godziny po kąpieli, ale jak ja wykąpie o tej 20:30 to już jej z łóżeczka nie wyjmuje. Ona gada sobie do zabawek aż zaśnie. Śpi do 7-8 zależy od dnia, a w ciągu dnia śpi 4 razy po pół godziny
w dzień jedna drzemak 30 min i spacerowa około 3h
Bosz wczoraj się z niego taka maruda zrobił, że szok! dziś widze to samo! Kurcze chyba ten skok z 19 tygodanie daje o sobie znać powoli...a było tak pięknieWiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2015, 09:24
-
nick nieaktualnypestka wrote:Franek zasypia około 20:30 i śpi do 7:30-8:30. Tez go nie wyjmujemy jak juz do łożeczka włozymy, jak marudzi uspokojamy go na leżąco
w dzień jedna drzemak 30 min i spacerowa około 3h
Bosz wczoraj się z niego taka maruda zrobił, że szok! dziś widze to samo! Kurcze chyba ten skok z 19 tygodanie daje o sobie znać powoli...a było tak pięknie