X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • paulina.b.1991 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa współczuje.

Jak idzie wprowadzanie pokarmów?

Jutro zostawiam moich Panów na ok 4h samych (muszę coś załatwić w innym mieście). Trochę się boję że Adaś zrobi kupę i mój M będzie bał się Go przebrać,

klz94z1793zrgawb.png
    klz9cwa1kpnfhaeb.png
    3jgx3e3kdzdiiv6z.png
  • paaolka Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa przykro mi bardzo...tym bardziej że dzis Dzień Babci...
    Moja jedna babcia tez ma 94 lata, jest juz dość mocno schorowana i co roku cieszymy sie ze jest jeszcze z nami, ale wiadomo ze taki smutny dzien moze nadejsc w kazdej chwili..

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa współczuje, babcia faktycznie pięknego wieku dożyła (jeżeli chodzi o lata bo z samopoczuciem i zdrowiem to różnie pewnie bywa w tym wieku).

Macie pomysł jak pójść z dzieckiem do kuchni coś robić - może matę piankową albo te puzzle piankowe zakupić czy może jeszcze coś innego? Bo mi z leżako-bujaka wyskakuje a jak zacznę go w te szelki wiązać to się tylko wnerwi i wraz nic nie zrobię....

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • renatkach Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oh Aniqa szczerze współczuję,

my na razie nie wprowadzamy, tzn. Będziemy chyba po tym ostatnim szczepieniu. Ma 25 lutego. Ja chętnie poczekałabym do tego 6 miesiąca, ale z racji tego że mój okruszek waży całe 5 kg to chyba będę musiała wcześniej. Zobaczymy

3i49tv7325tdkkap.png
  • renatkach Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm ja mam dywanik a na dywaniku mate edukacyjna :) ja gotuje itd a mała sobie fika :)

3i49tv7325tdkkap.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa wrote:
    Dzis byl pogrzeb mojej babci, 94 lata miala, w ogole to ostatnio mam ciezki czas. Do tego mała miala rotawirusa, ale w domu byla.
    przykre

jak sie objwia rotawirus : wiem ze wymioty i biegunka ale skad wiedzieliscie ze to to?

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa kochana współczuje!

My Franka kładziemy na macie albo w leżaczku i zawsze ponad godzinka z głowy to spokojnie coś zrobię :)

ja karmię do 6 mż, potem wprowadzam jedzonko :) w ogóle jakiś czas temu odkryłam, że ja prawdę uwielbiam karmić! myślałam, że nie jestem jedną z TYCH szalonych mamusiek, co to uwielbiają kp, a jednak :D

Franulo zasypia nam około 20:30, więc ja tez odpoczywam ;)

za to mi się wydaje, że mój mały potrzebuje trochę więcej snu niż zwykle, co mnie cieszy :D pewnie dlatego, że jeszcze nie wypoczął po wyjeździe, ale korzystam, więcej śpi- więcej czasu dla mnie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2015, 21:55

ataga4 lubi tę wiadomość

iabql8x.png
    x8msush.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa moje kondolencje. Ja w zeszłym roku przeżywałam śmierć babci,długo chorowała i bardzo cierpiała. Miała 84 lata.
    Taka jest kolej rzeczy. Trzymaj się dzielnie.

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wlasnie czytalam ze rotawirus czesto bierze sie z nieumytych zabawek i z tego ze maluch ciagle bierze wszystko do buzi rowniez swoje rece i zeby mu myc rece czesto i wyparzac zabawki- wlasnie wlozylam grzechotki, gryzaki do gara i wyparzam... lepiej dmuchac na zimne

wy czesto wyparzacie zabawki? czy smoczki? choc moj bezsmoczkowy to dzisiaj ladnie podczas podrozy zassal smoka

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • Sisilla Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa wyrazy współczucia, ale myślę, że niejeden człowiek chciałby dożyć takiego wieku.

Ja też mam w zaleceniu pediatry, mimo, że karmię piersią, rozszerzenie diety Zosi po 4 miesiącu. A z tym KP to tak nie do końca, bo przecież przy KP powinno się w 5-6 miesiącu zacząć wprowadzać gluten, a w czymś trzeba go podawać w kaszce lub przecierze warzywnym.

Zazdroszczę wam, że dzieciaki tak wcześnie zasypiają, moja do 22 to minimum rządzi, a Frania i tak wstaje skoro świt. A skoro wasze dzieci chodzą tak wcześnie spać, to o której wstają i ile mają drzemek w ciagu dnia?

Paulina, twój M poradzi sobie, najwyżej będzie cały w kupie, ale sobie poradzi. Trzeba chłopaków zostawiać z dziećmi, żeby się wprawiali :)

paulina.b.1991 lubi tę wiadomość

Nasza Zosia
    relghdge5e0xfszn.png
  • renatkach Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Karolcia zasypia do godziny po kąpieli, ale jak ja wykąpie o tej 20:30 to już jej z łóżeczka nie wyjmuje. Ona gada sobie do zabawek aż zaśnie. Śpi do 7-8 zależy od dnia, a w ciągu dnia śpi 4 razy po pół godziny :)

pestka lubi tę wiadomość

3i49tv7325tdkkap.png
  • renatkach Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez uwielbiam KP :)

Sylwia, ja może jestem okropna, ale nie wyparzam ani smoczków ani zabawek. Smoczki wygotowałam tylko raz, jak kupiłam, zabawek właściwie nie wyparzam jak są mocno zaplute to przemyje wodą i tyle :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2015, 22:36

Sroka, Anoolka, lubek lubią tę wiadomość

3i49tv7325tdkkap.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    my myslimy fotke zrobic ze zdjeciem malego u fotografa i na dole napis

Aby babcia i dziadunio
    w zdrowiu dlugo zyli
    Aby usmiech dla mnie mieli
    w kazdej wolnej chwili

na weekend jedziemy chyba do moich rodzicow wiec fajny prezencik by byl no ale zobaczymy co moj maz na to zeby jutro zrobic

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2015, 22:58

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • mama86 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka wrote:

mama86 a co az tak Ci marudzi, że lyslisz, że coś jej jest? Odtawiłaś nabiał na 2 tyg? to mogłoby pomóc. Dzieci ze skazą maja przewaznie wysypki na ciałku i kupkę ze śluzem właśnie. O nietolerancji laktozy musiałabyś poczytać, bo tutaj to co jesz nie ma znaczenia.

Pestka, pisalam że KP tylko w nocy, teraz już głównie mm. A marudzenie zaczęło się właśnie po krótkim czasie gdy zaczęliśmy karmić mm. Wiec stad moje podejrzenie, w sumie to kolezanka mi podpowiedziala żebym zrobiła badanie na laktozę. Nic nie zaszkodzi sprawdzić. Bo tak jak pediatra kazala podaje jej ten probiotyk, bobotic i viburcol i zero poprawy. Mówiła ze gdy nic się nie poprawi to mam zmienić mleko na takie które pomaga w zaparciach. Ale zanim zmienie mleko na takie to chciałabym sprawdzić właśnie na laktoze.

divers2288.gif
    motylki.gifrelgvcqgce4tws4r.png
    Nasza Gabrysia :-)
  • Kakabaka Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa współczuję Ci bardzo. Jest mi bardzo przykro. Ja moją babcię bardzo kocham i potrafię sobie wyobrazić co czujesz. Moja jest już przytomna ale jeszcze bardzo słaba. Jak nabierze trochę sił to ją przyniosą z intensywnej na zwykły oddział.

A jeśli chodzi o wprowadzanie stałych posiłków to od zeszłego roku zmieniły się wytyczne. Wczesniej zalecano wprowadzać je po 6 m-cu a teraz juz po 4.
    Tu możecie o tym poczytać:
    http://www.edziecko.pl/edziecko/1,141025,16650705,Nowy_schemat_zywienia_niemowlat___Dieta_musi_byc_smaczna.html#BoxLS3img

renatkach, Nelly lubią tę wiadomość

b0atxbc.pngimg5-110_sd_8_Pierwszy+z%B1bek_28+maja+2015.jpg
  • pestka Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisilla wrote:
    Ja też mam w zaleceniu pediatry, mimo, że karmię piersią, rozszerzenie diety Zosi po 4 miesiącu. A z tym KP to tak nie do końca, bo przecież przy KP powinno się w 5-6 miesiącu zacząć wprowadzać gluten, a w czymś trzeba go podawać w kaszce lub przecierze warzywnym.

Gluten się wprowadza po przecierkach i tych innych według WHO, około 8/9 mż :)

iabql8x.png
    x8msush.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kakabaka who nadal zaleca do 6 mż. wejdź na ich stronkę: http://www.who.int/topics/breastfeeding/en/

jestem też na grupie karmienie piersią na fb, tam tez możesz podczytać materiały :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2015, 09:20

Kakabaka, Nelly lubią tę wiadomość

iabql8x.png
    x8msush.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mama86 wrote:
    Pestka, pisalam że KP tylko w nocy, teraz już głównie mm. A marudzenie zaczęło się właśnie po krótkim czasie gdy zaczęliśmy karmić mm. Wiec stad moje podejrzenie, w sumie to kolezanka mi podpowiedziala żebym zrobiła badanie na laktozę. Nic nie zaszkodzi sprawdzić. Bo tak jak pediatra kazala podaje jej ten probiotyk, bobotic i viburcol i zero poprawy. Mówiła ze gdy nic się nie poprawi to mam zmienić mleko na takie które pomaga w zaparciach. Ale zanim zmienie mleko na takie to chciałabym sprawdzić właśnie na laktoze.
    jasne rozumiem :) sprawdzaj, powodzenia!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2015, 09:22

iabql8x.png
    x8msush.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    renatkach wrote:
    Moja Karolcia zasypia do godziny po kąpieli, ale jak ja wykąpie o tej 20:30 to już jej z łóżeczka nie wyjmuje. Ona gada sobie do zabawek aż zaśnie. Śpi do 7-8 zależy od dnia, a w ciągu dnia śpi 4 razy po pół godziny :)
    Franek zasypia około 20:30 i śpi do 7:30-8:30. Tez go nie wyjmujemy jak juz do łożeczka włozymy, jak marudzi uspokojamy go na leżąco ;)
    w dzień jedna drzemak 30 min i spacerowa około 3h ;)

Bosz wczoraj się z niego taka maruda zrobił, że szok! dziś widze to samo! Kurcze chyba ten skok z 19 tygodanie daje o sobie znać powoli...a było tak pięknie :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2015, 09:24

iabql8x.png
    x8msush.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2015, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka wrote:
    Franek zasypia około 20:30 i śpi do 7:30-8:30. Tez go nie wyjmujemy jak juz do łożeczka włozymy, jak marudzi uspokojamy go na leżąco ;)
    w dzień jedna drzemak 30 min i spacerowa około 3h ;)

Bosz wczoraj się z niego taka maruda zrobił, że szok! dziś widze to samo! Kurcze chyba ten skok z 19 tygodanie daje o sobie znać powoli...a było tak pięknie :P
    U nas też się pogorszylo ale w nocy, cały czas go atakuja rączki. Jeszcze trochę i będę jak zombi chodzić z niewyspania.

‹‹ 1164 1165 1166 1167 1168 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ