X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • paradise Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:

dajecie jeszcze maluchy do odbicia? mi w nocy sie nie chce jak spie obok ale czasem musze bo sie zaczyna dlawic biedaczek moj maly

W dzień daję ale po ostatnim karmieniu przed snem nie biorę już do odbicia bo zasypia z butelką w łóżeczku. Pilnuje ją aż wypiję a potem tylko zabieram butelkę i już jej nie rozbudzam.

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
  • Pauletta Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy taka hustawke jak scescie.

http://zakupy.linkbaby.pl/do/item/V0099/Hustawka-Kroliczek-Fisher-Price,-V0099

Potem mamy dostac podobna jak smutas jak juz ta nasza pojdzie w odstawke.

Tez witam nową mamę :-)

sylwia1985 lubi tę wiadomość

Majunia

klz9uay3zwy9fvpb.png

[link=https://www.suwaczki.com/]f2w3yx8darzp2fjs.png[/link]
  • paradise Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wgl to muszę Wam dziewczyny polecić stolik edukacyjny. My akurat mamy z firmy Win fun (dostaliśmy w prezencie dokładnie ten http://e-kidi.pl/zabawki-edukacyjne/1410-smily-play-interaktywny-edukacyjny-stoliczek-12m.html ) Lilka nienawidziła leżeć na brzuszku a teraz to jest inna bajka. Odczepiłam jak na razie nóżki ze stoliczka i kładę go przed Lilka jak leży na brzuszku. Ma bardzo dużo funkcji, gra, świeci, mówi, wydaję dużo dźwięków, jest sporo ruchomych części.. Obecnie jest ulubioną zabawką Lilki. Jak podrośnie to wsadzę nóżki i dokupię jakieś małe plastikowe krzesełko ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2015, 15:45

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paradise wrote:
    Wgl to muszę Wam dziewczyny polecić stolik edukacyjny. My akurat mamy z firmy Win fun (dostaliśmy w prezencie dokładnie ten http://e-kidi.pl/zabawki-edukacyjne/1410-smily-play-interaktywny-edukacyjny-stoliczek-12m.html ) Lilka nienawidziła leżeć na brzuszku a teraz to jest inna bajka. Odczepiłam jak na razie nóżki ze stoliczka i kładę go przed Lilka jak leży na brzuszku. Ma bardzo dużo funkcji, gra, świeci, mówi, wydaję dużo dźwięków, jest sporo ruchomych części.. Obecnie jest ulubioną zabawką Lilki. Jak podrośnie to wsadzę nóżki i dokupię jakieś małe plastikowe krzesełko ;)
    napewno mu cos takiego kupie ale jak skonczy pol roku i bedzie sie interesowal. Dostal http://www.smyk.com/e-edu-zolw-albert-zabawka-edukacyjna,p1045682567,zabawki-gry-dla-dzieci-p na mikolaja od mojej mamy ale nie interesuje sie jeszcze tym ale pisze ze to +6 mcy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2015, 15:54

aisa lubi tę wiadomość

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zastanawiam sie nad zabawka gdzie jest mnostwo metek bo podobno dzieci takie uwielbiaja

http://www.tublu.pl/zabawki-dla-niemowlat/zabawki-z-metkami/przytulanka-kocyk-z-metkami-label-label-foka.html

ta jest slodka

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • Sroka Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja Agata coś dziś śpiąca, już prawie 2h śpi, przy czym już od ponad 4h bez karmienia! ;O

Właśnie co ile Wy karmicie swoje maluchy? Ja mam tak wiotkie cyce, że ciągle wydaje mi się że nic w nich nie ma.

http://dwakotyzaploty.blogspot.com/

k0kdt5odm9ez6rjg.png
  • Sroka Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia my mamy takie coś, Agatka uwielbia ją, a szczególnie jak jej motylka z tego udaje :)
    http://allegro.pl/przytulanka-sensorek-minky-gryzak-metkowiec-15x20-i4984178367.html a nie jest taka droga ;)

http://dwakotyzaploty.blogspot.com/

k0kdt5odm9ez6rjg.png
  • theagnes87 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze...wy macie jakies plany dnia...u nas jest kompletny spontan :) Tzn Rozalka różnie sobie wstaje, raz o 9, raz o 11 a innym razem o 12.30...
    W dzienteż różnie śpi (o ile wogóle zaśnie w dzień), jedzenie jest wtedy kiedy ona się tego domaga...Jedynie co mamy regularne..to kąpiel koło 19...potem ona jest dość rozbudzona, więc po kąpieli jest jeszcze jakaś mała zabawa, albo pogaduchy...cyć i dopiero spanie koło 22

iv09hdgejbmeoi5c.png

w57vskjoejp0xr0f.png

• pestka Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    renatkach wrote:
    U nas podobnie jak u Sroki tylko krótsze drzemki. Pobudka 7:30 - 8:30
    po obudzeniu ma dwie godziny aktywności i 40 minut drzemki. Znowu dwie godziny aktywności i ok 1,5 - 2 godziny drzemki. Znowu dwie godziny aktywności i pół godziny drzemki. Potem 2,5 - 3 godziny aktywności i zasypia ok 21 :)
    u mnie podobnie, tylko drzemki 30 min z zegarkiem w tyłku, a długa drzemka 2-3h zalezy I ostatnio wieczorem już nie chce drzemać...ale dla nas ok, jak wstanie przed 17 to po 20 pada i śpi do 7:30 albo 8:30 :)

iabql8x.png
    x8msush.png
  • Nutella Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj w nocy przeżyłam najgorszą sytuację jaka może przydarzyć się matce.
    Ok. 4:30 Mała obudziła mnie wymiotami:( nie potrafiła złapać powietrza. Nie patrząc na nic wzięłam ją i zaczęłam klepać po plecak żeby mogła zaczerpnąć powietrza. Udało się. Cała zalałam się łzami i zaczęłam tulić moją Kruszynkę, położyłam na przewijaku i co widzę, coś stało się z szyjką mojej Ali, była przekrzywiona a lewo a z prawej strony wystawała jakaś kostka. Rycząc jak głupia kazałam mężowi wziąć ją na ręce, ja sama byłam tak roztrzęsiona, że nie dałabym rady jej trzymać. U męża jeszcze raz zwymiotowała (mleko + woda) i po odłożeniu na przewijak szyja wróciła na miejsce a Mała obdarzyła nas cudownym uśmiechem. Odetchnęliśmy z ulgą i przytulaliśmy się później we 3.

Nie spałam do rana, tuląc ją i pilnując jej oddechu.
    Nie wiem czym to było spowodowane, dzisiaj od rana jest radosna, pogodna, gada, śmieje się, krzyczy na nas:)
    Mam poczucie, że to moja wina, że coś zrobiłam nie tak:( Ciągle analizuje:( Boże nie pozwól mi znów tego doświadczyć;(

16udyx8duu58l84q.png
    klz9df9hjdsy5hjy.png
  • rewoppka Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2015, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny :)
    My mamy bujaczek taki:http://www.ceneo.pl/23607085 , sam bujak jest super trochę mniej podoba mi się ten pałąk, wolałabym żeby był nie odpinany a przesuwany bo tak za każdym razem żeby dziecko wyjąć to trzeba go zdjąć.

Karmienia to u nas totalny czasowy sajgon... raz je co 1,5 h a raz co 3 h w dzień, najczęściej wypadają mniej więcej co 2 h. Ale nie mam za bardzo jak z tym walczyć bo cycka na siłę mu nie wepchnę. Próbowałam też trochę go przepajać wodą np po spaniu, nawet pomogło ale już się wycwanił i wie że ten smak to nie mleczko i wypluwa wodę :)

qdkk9vvj8hotjlcx.png
  • Sisilla Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas dzień wygląda tak:
    7-8 pobudka
    do 9:30 zabawa
    9:30/ 10 drzemka do 11
    do 12:30 zabawa
    12:30-14:30/15 spacer i drzemka
    Zabawa do 17 i drzemka do 18
    18-19:30 zabawa i później kąpiel, cycuś i usypianie najczęściej pada 20:30 później budzi sie za jakieś 40 min i ostatecznie po ciężkiej walce usypia koło 21:45-22

Mnie też pomaga prenalen syrop i smak ma super!

To mam do was pytanie, jeżeli wasze dzieci średnio wstają koło 7-8, to co robicie rano? Bo mnie rano to tak się wlecze czas, a chodzę jak zoombie, dopiero koło pierwszej drzemki Zosi zaczynam funkcjonować w miarę normalnie. Jednak jak już kiedyś wspomniałam 7 rano, to dla mnie środek nocy? Jesteście skowronki czy sowy? I o której chodzicie przeważnie spać? Z dziećmi, czy później?

Ataga fajnie, że chrzciny sie udały i ty taka widzę pełna optymizmu, super!

ataga4 lubi tę wiadomość

Nasza Zosia
    relghdge5e0xfszn.png
  • rewoppka Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2015, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutella o matko jedyna ! Dzięki Bogu byliście przy niej! Ja nie wiem co bym zrobiła w takiej sytuacji, jesteś naprawdę dzielna i silna, i to na pewno nie jest twoja wina! Mała miała po prostu za dużo w brzuszku. Najważniejsze że teraz jest pogodna i zachowuje się jak zazwyczaj.

qdkk9vvj8hotjlcx.png
  • rewoppka Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2015, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisilla wrote:
    U nas dzień wygląda tak:
    7-8 pobudka
    do 9:30 zabawa
    9:30/ 10 drzemka do 11
    do 12:30 zabawa
    12:30-14:30/15 spacer i drzemka
    Zabawa do 17 i drzemka do 18
    18-19:30 zabawa i później kąpiel, cycuś i usypianie najczęściej pada 20:30 później budzi sie za jakieś 40 min i ostatecznie po ciężkiej walce usypia koło 21:45-22

Mnie też pomaga prenalen syrop i smak ma super!

To mam do was pytanie, jeżeli wasze dzieci średnio wstają koło 7-8, to co robicie rano? Bo mnie rano to tak się wlecze czas, a chodzę jak zoombie, dopiero koło pierwszej drzemki Zosi zaczynam funkcjonować w miarę normalnie. Jednak jak już kiedyś wspomniałam 7 rano, to dla mnie środek nocy? Jesteście skowronki czy sowy? I o której chodzicie przeważnie spać? Z dziećmi, czy później?

Ataga fajnie, że chrzciny sie udały i ty taka widzę pełna optymizmu, super!

Tomek wstaje koło 9 i przez godzinę co najmniej nie śpi, to czyszczę mu wtedy nosek, smaruję buźkę kremem, zmieniam pampka i sobie gadamy chwilę i tak koło 10 znowu idzie spać a ja razem z nim na godzinkę :)
    Ja też lubię sobie pospać tym bardziej że praktycznie codziennie kładę się po północy spać.

qdkk9vvj8hotjlcx.png
  • Kasiula09 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutella o matko aż mnie ciarki przeszły jak to przeczytałam, dobrze ze udało sie opanować szybko sytuacje.

Sisilla ja zawsze ranny ptaszek teraz staram sie wstawać chwile przed Zuzia zebym mogła w spokoju zjesc sniadanie i ogarnąć sie. A jak ona wstaje to daje jej jeść, biore pod karuzele a w tym czasie sciele łózko i potem biore ją na łożko i sobie gadamy. A chodze spać przewaznie po 21 o ile mała już spi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2015, 17:40

preg.png
  • Scęście Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poczwarkah wrote:
    O matko, ale Wam zazdroszczę dziewczyny takich kruszyn! Ja już ledwo dźwigam moje 7kg :) Czy tylko moje dziecko takie duże?

A ja chora :( Katar, gardło i jeszcze się pojawił kaszel mokry :( Mega się boje zarazić małego... Leczę się ibupromem, syropem z wyciagiem z bzu i aronii "Blu" i tantum verde. Ale co ja zrobię z tym kaszlem?
    plukaj gardlo szalwia! bardzo pomaga.
    paulina.b.1991 wrote:
    No i wyszedl wczorajszy spacer. Ja zakatarzona, moj M tez i niestety Adas tez zalapal :( lejacy sie katar ma i kaszle :( Lekarka na urlopie a w domu tylko masc majerankowa w tym momencie
    psikuja mu do noska, odciagaj gilki, kup witamine c (cebion w kropelkach) i wapno w syropie. podawaj 3 razy dziennie. wit c 6 kropel i wapno 3 ml (ja strzykawka podaje), takie mialam zalecenie na katar jak keidys bylam, i teraz jak maly pokaslywal od 3 dn ito na wlasna reke dalam mu wapno i wit c 2 x dziennie i dzis ani sladu po kaszlu, a cholera wie czy b ysie nie rozwinelo. wietrz pomieszczenie, ukladaj wyzej glowke, i duzo na brzuszku... pomoze :*
    Kakabaka wrote:
    Dziewczyny o której Wasze dzieci mają drzemki w ciągu dnia? Bo staram się wyregulować Jedrusiowi dzień i szukam optymalnego czasu na drzemki. Na pewno pierwsza wypada mu o 11 ale później to całkiem mam rozwalony plan. A to bardzo ważne. Wszędzie o tym piszą.
    u mnie nie ma stalych por, chociaz sa podobne ale nie identyczne. wsyztsk ozalezy od tego o ktorej kuba rano wstanie. ogolnie po nocy nie spi godzinke do godziny pietnascie. pozniej drzemka ok 1h, pozniej co 1,5-2h zasypiaa na min 30 min, a najdluzsza jest w poludnie raz 13-15 innym razem 14-16.... pozniej o 18 kapiemy i do 20 nei spi a od 20 walczy z zasypianiem :) ogolnie zanim pojdzie spac na noc to ma 4-5 drzemek.

Kakabaka lubi tę wiadomość

• Nutella Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny oby nigdy Wam się coś takiego nie przydarzyło.
    Ja jestem przeczulona na tym punkcie bo mój młodszy brat nałogowo się wszystkim krztusił.
    Ale mimo wszystko dalej chodzę roztrzęsiona.

16udyx8duu58l84q.png
    klz9df9hjdsy5hjy.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    duzo drzemek mają wasze dzieciaczki, mój ma 2(czasem 3). Ale ja sie cieszę, bo jak pisłam czasami musze walczyć, żeby o 10/11 usnął..a jak u Was wygląda usypianie na drzemkę?

Nutella matko tak Ci współczuję! Mam nadzieję, że już nigdy więcej cię to nie spotka!

też na gardło polecam szałwie, nie cierpię jej, ale szybko pomaga :)

iabql8x.png
    x8msush.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 stycznia 2015, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ao12. wrote:
    Tydzień temu tak miałam co karmienie to krzyk, cyca wcale nie chciała, mleka z butli też nie. Wyrywała się, spała bardzo mało...chyba skok był.
    Jadła tylko jak posadziłam ją w foteliku samochodowym i karmiłam butlą.
    Na szczęście już jej przeszło :)
    Ja tak mam od 2 tygodni :/

• ao12. Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutella, jesteś dzielną mamusią. Mojemu mężowi przydarzyło się jak mała ulala(akurak jej zmieniał pieluche) i to co miała w buzi chciała połknąć i wtedy przestała oddychać,mąż wziął ją do pionu i zaczął klepać,na szczęście się udało. Jak mi o tym opowiadał,to miałam aż ciarki na plecach.
    Dlatego ja zawsze małą odbijam,a dopóki nie odbije to jej nie odkadam do łóżeczka,ani nawet na przewijak nie kładę bo się boję.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2015, 17:57

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
‹‹ 1187 1188 1189 1190 1191 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ