X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Sroka Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2015, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz weekend fajny. Od rana trwała akacja zdjęcia, później obiadek u teściów i spacer z mała. O 16:30 wróciliśmy i poszliśmy w troje spać. My teraz wstaliśmy zjedliśmy kolację a Mała dalej śpi :o nie wiem co dziś z kąpaniem i w ogóle szok że tak długo śpi.

A mnie coś łapie. Boli mnie cała lewa strona od ucha po zęby masakra. Do tego jakby ucho zatkanw i ciepłe od środka. Muszę jutro iść do lekarza. Pewnie mnie przewiało :/a do tego ten katar z flegmą i krwią.

U nas w gondoli już miejsce się kończy i spacerówka pewnie gdzieś w kwietniu ;)

http://dwakotyzaploty.blogspot.com/

k0kdt5odm9ez6rjg.png
  • Nelly Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2015, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisilla wrote:
    Mam pytanie do dziewczyn karmiących tylko mm. Jak wy radzicie sobie w nocy? Juz wyjaśniam o co mi chodzi. Ja jak młoda się budzi, a śpi ze mną, to wyciągam cycka, bach do buzi, zje i śpimy. Wy przypuszczam wtedy butla i śpią dzieci. Potem za jakąś godzinę u mnie głowa lata w te i we wte i znowu jej bach cycka, pociumka chwile śpi i tak ze cztery razy w nocy, a jak nie ma cycusia, jak to wygląda? Aż się boję, jak skończę karmić, jak sobie poradzę.
    Myślę, że przynajmniej część tych nocnych karmień macie na własne życzenie. Czytałam o tym wielokrotnie. Niemowlę ma krótsze od dorosłego cykle snu (jedne źródła podają 45, inne 90 minut, nie wnikam kto ma rację). Kiedy jeden cykl się kończy, maluch się wierci, kręci głową, podnosi nóżki, może nawet zakwilić. Jeżeli w tym momencie zatroskana mamusia biegnie "na pomoc" z cycem, maluch się nauczy, że do przejścia do następnego cyklu snu potrzebny jest cyc i bez niego nie będzie umiał zasnąć. Zamiast tego należy dziecko nauczyć spania. Kiedy zacznie się wiercić, trzeba chwilę odczekać i dać mu szansę, żeby samo się uspokoiło i weszło w następny cykl snu. Skoro maluch "pociumka chwile śpi i tak ze cztery razy w nocy" to ewidentnie nie jest głodny. Ja to wypraktykowałam u siebie. Co noc, zwłaszcza nad ranem, budzę się, kiedy Magda się wierci, właśnie tak jak piszesz: kręci głową na boki i podnosi nóżki do góry, czasem coś zamruczy. Ale jej nie ruszam, bo często po 2-3 minutach kręcenia się sama odpłynie w objęcia Morfeusza. A jeśli jest głodna, otworzy oczy i upomni się o karmienie, nie sposób tego przeoczyć. Spróbujcie. Może nie od razu się uda, skoro Wasze dzieci są przyzwyczajone do ciągłego budzenia ich na cyca. Ja też tak kiedyś robiłam aż odkryłam, że Magda czasami, mimo iż się wierci, to oczy ma zamknięte i nadal śpi. Więc już jej nie wybudzam i coraz częściej przesypia mi ciurkiem 8 godzin.

tofirus, ataga4, MOI, paradise, Kakabaka lubią tę wiadomość

km5svcqg6fuae1xg.png
  • tofirus Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2015, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam zawsze przegotowaną wodę w czajniku, więc jak Małgoś wybudzi się w nocy, to tylko lekko podgrzewam i ahoj. Trwa to góra 2 minuty. Tylko, że u nas powoli zaczyna się przesypiane całej nocy. Dziś było spanie od 20 do 6.45 :) Dzisiaj śpi już od 19, bo była babcia i Małgoś miała dużo wrażeń.

Kurcze, Agrafka, Matylda już siada... Co za spryciula :) U nas dopiero są niewielkie próby podnoszenia się.
    Na spacerówkę przesiądziemy się pewnie w marcu, bo chociaż mamy dużą gondolę, to dziecię nie chce już leżeć, bo nic w niej nie widzi.

Ja kupuję słoiczki gerbera, raz kupiłam bobovitę. Ostatnio wprowadziłam gruszkę. A jeśli chodzi o warzywa to nadal wcina zupkę jarzynową (marchew, ziemniak, pietruszka). Przymierzam się do wprowadzenia brokuła, ale wizja zielonych kup mnie przeraża...

le5adb4.png
    ud81ifo.png
    iiysvvj.png
  • tofirus Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2015, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelly, masz świętą rację. Ja zauważyłam, że Małgoś co noc wierci się i kręci główką ok 22 i potem ok 2. Pokręci się tak czasem nawet 15 minut i z powrotem zapada w kamienny sen. Nie otwiera nawet oczu i śpi minimum do 5 rano.

Nelly lubi tę wiadomość

le5adb4.png
    ud81ifo.png
    iiysvvj.png
  • Sisilla Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2015, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelly wrote:
    Myślę, że przynajmniej część tych nocnych karmień macie na własne życzenie. Czytałam o tym wielokrotnie. Niemowlę ma krótsze od dorosłego cykle snu (jedne źródła podają 45, inne 90 minut, nie wnikam kto ma rację). Kiedy jeden cykl się kończy, maluch się wierci, kręci głową, podnosi nóżki, może nawet zakwilić. Jeżeli w tym momencie zatroskana mamusia biegnie "na pomoc" z cycem, maluch się nauczy, że do przejścia do następnego cyklu snu potrzebny jest cyc i bez niego nie będzie umiał zasnąć. Zamiast tego należy dziecko nauczyć spania. Kiedy zacznie się wiercić, trzeba chwilę odczekać i dać mu szansę, żeby samo się uspokoiło i weszło w następny cykl snu. Skoro maluch "pociumka chwile śpi i tak ze cztery razy w nocy" to ewidentnie nie jest głodny. Ja to wypraktykowałam u siebie. Co noc, zwłaszcza nad ranem, budzę się, kiedy Magda się wierci, właśnie tak jak piszesz: kręci głową na boki i podnosi nóżki do góry, czasem coś zamruczy. Ale jej nie ruszam, bo często po 2-3 minutach kręcenia się sama odpłynie w objęcia Morfeusza. A jeśli jest głodna, otworzy oczy i upomni się o karmienie, nie sposób tego przeoczyć. Spróbujcie. Może nie od razu się uda, skoro Wasze dzieci są przyzwyczajone do ciągłego budzenia ich na cyca. Ja też tak kiedyś robiłam aż odkryłam, że Magda czasami, mimo iż się wierci, to oczy ma zamknięte i nadal śpi. Więc już jej nie wybudzam i coraz częściej przesypia mi ciurkiem 8 godzin.

Wiesz, masz rację, próbuję w nocy nie być na każde jej wiercenie, bo jakby tak miało być, to wstawałabym 10 razy. Jednak czasami dla świętego spokoju daję jej cycusia, bo wiem, że to może być dla mnie szansa na dalsze spanie.I tak w kółko, samo napędzający się problem, albo cycuś na spanie, albo brak spania :) Próbuję nie karmić jej w nocy, ale czasami się nie da i stąd jestem ciekawa, jak radzą sobie dziewczyny karmiące mm, bo one dla świętego spokoju nie mogą dać cycka. Ale dzięki za wskazówki.

Nelly lubi tę wiadomość

Nasza Zosia
    relghdge5e0xfszn.png
  • paulina.b.1991 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2015, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W ROSSMANie dynia z Gerbera (male op) kosztowalo 2.49zl.

klz94z1793zrgawb.png
    klz9cwa1kpnfhaeb.png
    3jgx3e3kdzdiiv6z.png
  • Sroka Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2015, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej! Agata dalej śpi już mija ponad 3.5godziny!

Zaraz na blogu relacja z dzisiejszej domowej sesji ;)

rewoppka lubi tę wiadomość

k0kdt5odm9ez6rjg.png
  • Sroka Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2015, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelly wrote:

Coś w tym jest. Już kilka razy zauważyłam jak w nocy się kreciła i juZ miałam po nią wstawać i mi się zasnęła i jeszcze w sumie Mała pospała 2godziny.

Nelly lubi tę wiadomość

k0kdt5odm9ez6rjg.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2015, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikus spi maz sie upil i glupieje - gryzie mnie po uszach - wrrr

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • Sisilla Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2015, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra to pytanie postawię inaczej, mamy karmiące mm, jak wasze dziecko w nocy samo nie przejdzie w kolejną fazę snu, obudziło się, jest najedzone, bo 90 min wcześniej wciągnęło cała butlę mleka, to co robicie? Nosicie? Zabawiacie? Zostawiacie i puszczacie szum? Jak często wam się to zdarza? Może są dziewczyny KP, które też mają inne sposoby i nie karmią w nocy? Piszcie, bo jestem bardzo ciekawa.

ataga4, Anoolka lubią tę wiadomość

Nasza Zosia
    relghdge5e0xfszn.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2015, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelly to zalezy...ja nie reaguje dopóki nie ma popłakiwania a i czsami nawet czekam i wtedy bo nie raz zasypia. Niestety ostatnimi czasy się wybudzał i płakał często, brałam go i uspokajałam, jak to nie pomagało to cyc i spokój. Nie jadł ale sie uspokajał. Więc nie zawsze to działa. Ja kombinowalam jak mogłam. Czasami jak już słyszałam, że kwęka to nawet nie wstawałam z łóżka tylko robiłam 'szszsz' leżąc w nim i mały zasypiał jak mnie usłyszał.

iabql8x.png
    x8msush.png
  • Kasiula09 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2015, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelly a u mnie to sie nie sprawdza bo nie raz juz probowalam zeby nie wstawac ale jak ja nie wstane to zaraz jest placz i co wiecej byl czas jak wstawala na pierwsze karmienie po 1 i potem nagle o polnocy wiec probowalam dawac wtedy smoczek jak zaczynala plakac ale niestety po 10 minutach wypluwala i byl placz, i u nas czasem ssie 5 minut a czasem 10 i ja stwierdzilam ze moze ona po prostu chce sie przytulic

Agrafka jestem w szoku ze juz usiadla to nasza jak narazie podnosi glowke tylko jak jest przodem do swiata a jak lezy to tylko tylek w gorze

u nas dzis same trójki :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2015, 20:49

rewoppka, Sisilla lubią tę wiadomość

preg.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2015, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiula09 wrote:
    Nelly a u mnie to sie nie sprawdza bo nie raz juz probowalam zeby nie wstawac ale jak ja nie wstane to zaraz jest placz i co wiecej byl czas jak wstawala na pierwsze karmienie po 1 i potem nagle o polnocy wiec probowalam dawac wtedy smoczek jak zaczynala plakac ale niestety po 10 minutach wypluwala i byl placz, i u nas czasem ssie 5 minut a czasem 10 i ja stwierdzilam ze moze ona po prostu chce sie przytulic

u mnie to samo. Uważam, że to kwestia dziecka. Nie każde dziecko będzie przesypiać noc. Niektóre lubią być przy mamie i bedą się budzić i tyle.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2015, 20:50

Kasiula09, ataga4, Nelly, Anoolka, Sisilla lubią tę wiadomość

iabql8x.png
    x8msush.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2015, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agrafka ja też w szoku! Mój tak robi w gondoli dopiero ja jakiegos tygodnia, ale nie usiadł na szczęscie. My na spacerówkę przejdziemy obstawiam jak bedzie miała 5,5miesiąca, czyli za miesiąc :) On już jest tak długi, że jeszcze trochę i będzie głową obijał :P

ataga4 lubi tę wiadomość

iabql8x.png
    x8msush.png
  • mitaka Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2015, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisilla wrote:
    Mam pytanie do dziewczyn karmiących tylko mm. Jak wy radzicie sobie w nocy? Juz wyjaśniam o co mi chodzi. Ja jak młoda się budzi, a śpi ze mną, to wyciągam cycka, bach do buzi, zje i śpimy. Wy przypuszczam wtedy butla i śpią dzieci. Potem za jakąś godzinę u mnie głowa lata w te i we wte i znowu jej bach cycka, pociumka chwile śpi i tak ze cztery razy w nocy, a jak nie ma cycusia, jak to wygląda? Aż się boję, jak skończę karmić, jak sobie poradzę.

Zrobie jutro zdjęcie i wstawie mojego "sztabu antykryzysowego nocnego" tj rządek 4 butelek, ciepła woda w termosie i zimna w kubku no i puszka mleka mm - stoją na baczność na parapecie i zostają zużyte między godz 23 a 6 plus do tego wiaderko wody do podgrzewacza dzięki, któremu moje dziecko odleci jeszcze po godz 4 i czasami 6 (inaczej byłaby pobudka).

Mój ma 68cm a gondolę mamy na 86 więc jeszcze troszkę pojeździmy :)

Eeee po brokule nie ma zielonej kupy a może i jest :P Nie wiem po mm to najczęściej taką mamy :P

Moje dziecko niestety drze ryjek standardowo 3 razy czasem 2 czasem 4 na jedzenie w nocy i za każdym razem ani smoczek, ani głaskanie, ani ciii, ani przytulenie w pionie nic nie dają-wrzask, butla 120 albo chociaż 90 i dopiero spanie. Z tym, ze jak już wydoi to smoczek i śpi aż do rana, po 4 zaczyna kombinować to włączam ten nieszczęsny podgrzewacz żeby szumiał i go dobił a jak nie idzie to zmieniam pieluchę, poszeptam, pouśmiecham się i dopiero smok, podgrzewacz i śpimy do 6-dalej nie przejdzie :/

zrz6ha0087gvqc3d.png
    ex2bi09kf6yrzsk3.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2015, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mitaka 'podgrzewacz, żeby szumiał' to jest własnie to. Te nasze dzieci mają zdrowa nagrzane, że tak lubia te szumy ;)

ataga4 lubi tę wiadomość

iabql8x.png
    x8msush.png
  • rewoppka Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2015, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety u mnie brak reagowania na nocne wygibasy nic nie daje.. Cycek musi być i rzadko kiedy się zdarza że tylko ciumka, zasysa się pełną parą i aż mu wylatuje z buzi :)
    Ja w sumie nie lubię jak mi się nie budzi na jedzenie bo cycki mnie bardzo bolą, a ściąganie laktatorem mleka zajmuje dużooooo więcej czasu niż dostawienie małego.

qdkk9vvj8hotjlcx.png
  • rewoppka Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2015, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy to normalne... ale ja bardzo lubię jak mi ssie pierś :) Poprawia mi to humor i wzbudza tumany miłości :)

ataga4, Nelly, Anoolka, pestka lubią tę wiadomość

qdkk9vvj8hotjlcx.png
  • letty Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2015, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisilla wrote:
    Dobra to pytanie postawię inaczej, mamy karmiące mm, jak wasze dziecko w nocy samo nie przejdzie w kolejną fazę snu, obudziło się, jest najedzone, bo 90 min wcześniej wciągnęło cała butlę mleka, to co robicie? Nosicie? Zabawiacie? Zostawiacie i puszczacie szum? Jak często wam się to zdarza? Może są dziewczyny KP, które też mają inne sposoby i nie karmią w nocy? Piszcie, bo jestem bardzo ciekawa.

Ja karmię mm tylko w nocy bo mojego odciąganego nie wystarcza :) ale sprawa u mnie wygląda tak, budzi się raz w nocy i zje 70-90 i jest to koło 4 a później budzi się o 7 na kolejną porcję i śpi do 8:30-9:30 ale co do pytania to mi przebudzenie zdarzyło się 3-4 razy i zostawiam ją w spokoju, ona się wierci, gada, ogląda sufit i po jakiejś godzinie sama usypia. Ale np. jak mamy problem z zasypianiem nocnym to smoczek daje radę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2015, 21:11

wnid8ribpqlokjkp.png
    ckaivfxmzxh7kbdm.png
  • ataga4 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2015, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tofirus wrote:
    Nelly, masz świętą rację. Ja zauważyłam, że Małgoś co noc wierci się i kręci główką ok 22 i potem ok 2. Pokręci się tak czasem nawet 15 minut i z powrotem zapada w kamienny sen. Nie otwiera nawet oczu i śpi minimum do 5 rano.

15minut sie wierci na spiocha i sie nie wybudzi?
    Ja czasem marzę żeby mały sie nie wybudzil, i czekam w swoim łóżku, ale niestety, jak zaczyna kweczec i ma otwarte oczy to nie ma przepros.

‹‹ 1266 1267 1268 1269 1270 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ