X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2014, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatas wrote:
    A ja byłam dzisiaj na wizycie (nfz) i masakra... zmieniam dzida czym prędzej :/ bardziej dziadowskiej wizyty nie mogłam się spodziewać. Tylko się nie potrzebnie zdenerwowałam - usg zrobione, ale nic z tego nie wynikło - pęcherzyk jest, zarodek jest i tyle wiem. Nie wysilił się, by chociaż go zmierzyć (spytałam jakiej jest wielkości zarodek, to odpowiedział, że mały), o serduszku nie wspomnę, karty nie założył, terminu nie wyznaczył, nie spytał jak się czuję, nic, totalnie nic. Tyle, że dostałam receptę na dupka. Daje sobie spokój z nfz - widocznie jak się nie zapłaci, to nie ma co liczyć na dobrą opiekę :(
    Ja chodzę na nfz i nie narzekam :)
    Jak tylko wchodzę do gabinetu to od razu doktorek się pyta jak się czuję, na każdej wizycie usg. Za każdym razem pyta się mnie czy chcę zwolnienie. No ale ja przetrzepałam cały internet żeby znaleźć takiego fajnego doktorka :) :) Nie ma co na ślepo chodzić :P

Kamilamila85, Kajaoli lubią tę wiadomość

• moni28 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2014, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CIESZE SIĘ ŻE Z WAMI JESTEM :)

DZIEWCZYNKI mam do Was pytanko odnośnie badań prenatalnych. Czy któraś z Was się na nie wybiera? Na wczorajszej wizycie lekarz mi zaproponował te badania. Sama nie wiem co o tym myśleć, ponoć teraz wszystkim przyszłym mamusiom zlecaja owe badania bez względu na wiek.

iv09rl684r7f30c0.png
    17u9ru1dche9zrr7.png
  • kalitria Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2014, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni28 wrote:

DZIEWCZYNKI mam do Was pytanko odnośnie badań prenatalnych. Czy któraś z Was się na nie wybiera? Na wczorajszej wizycie lekarz mi zaproponował te badania. Sama nie wiem co o tym myśleć, ponoć teraz wszystkim przyszłym mamusiom zlecaja owe badania bez względu na wiek.

tak ja zamierzam je zrobic, ale to pozniej jakos, nie?

zud3vfxm61o98pcc.pngrelgtrd8tf5uttyg.png
  • moni28 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2014, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    najbardziej wiarygodne wyniki są I badań między 11-13 tyg. II badań miedzy 20-22.tyg.ciaży

iv09rl684r7f30c0.png
    17u9ru1dche9zrr7.png
  • Natalia J. Przyjaciółka

Wysłany: 28 lutego 2014, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje drogie Panie uwazajacie z tymi olejkami bo kiektore zle dzialaja na wasze dzidzie! Poczytajcie o tym.
    Marta od 8 roku życia mam migreny...takie ze wymiotuje z bolu...cos o tym wiem. Pij wode mineralna (ciut wiecej niz dwa litry) i w czasie bolu zrob sobie zimne oklady na miejsce bolu. Mnie zwykle bolalo prawe oko i prawa strona. Moczylam recznik w lodowatej wodzie i lezac wlasciwie wsciskalam ten recznik w oko (!) zmieniajac jego polozenie bo woadomo szybko sie nagrzewa od cialka. Powinnas dosc szybko (kilkanascie minut zabawy z recznikiem) po tym zasnac a nastepnie obudzic sie bez bolu.
    Powodzenia!

MartaR.. lubi tę wiadomość

e7835254a1.png
  • mad8 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2014, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni28 wrote:

A jakie konkretnie badania masz na myśli?
    Z tego co wiem między 12 a 14 tygodniem bada się na usg przezierność karkową i do tego test z krwi papp-a i beta-hcg, ale do tego wystarczy chyba zwykły gin. Dopiero jakby z tymi badaniami było coś nie tak to wtedy skierowanie do poradni genetycznej, gdzie mogą zrobić amniopunkcję itp. (tylko, że to już są badania inwazyjne i jest jakieś tam ryzyko poronienia)?
    Czy może jakoś inaczej to przebiega? Oświećcie mnie

relg3e5eyc9mcvbi.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • agatas Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2014, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze myślałam, że lekarz jak jest dobry, to i na nfz i prywatnie - ten ma całkiem dobre opinie, ale teraz myślę, że pewnie tyczą się prywatnego gabinetu. Do tej pory sporadycznie chodziłam do lekarzy, bo nic się nie działo, ale nikt mnie nigdy tak nie olał jak ten dzisiaj. Chciałam, żeby ciążę prowadził lekarz na nfz, ale do innych terminy są baaardzo długie (nawet 2 miesiące), a do tego więcej nie pójdę.
    Teraz tak myślę, że jak paliłam przed ciążą to wydawałam podobną kwotę miesięcznie, jak wizyta u prywatnego lekarza, więc wyjdzie na to samo :P

A tak przy okazji, jak mogę spytać, ile Was kosztują wizyty prywatne??

f2w3ugpj1bhxt82e.png
    klz9gu1ribjd2pf0.png
  • moni28 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2014, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mad8 wrote:
    Z tego co wiem między 12 a 14 tygodniem bada się na usg przezierność karkową i do tego test z krwi papp-a i beta-hcg, ale do tego wystarczy chyba zwykły gin. Dopiero jakby z tymi badaniami było coś nie tak to wtedy skierowanie do poradni genetycznej, gdzie mogą zrobić amniopunkcję itp. (tylko, że to już są badania inwazyjne i jest jakieś tam ryzyko poronienia)?
    Czy może jakoś inaczej to przebiega? Oświećcie mnie.

Tak mam na mysli te badnia. test z krwi papp-a i beta-hcg. Moj gin tego nie robi wysyłA mnie do innego lekarza, koszt takich badań to 250 zł.

iv09rl684r7f30c0.png
    17u9ru1dche9zrr7.png
  • paaolka Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2014, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatas wrote:

Agatas, u mnie wizyta kosztuje 150zl, ale np usg doktor robi gratis, a wiem ze babeczka do której chodziłam wcześniej oprócz 120zl za wizytę bierze drugie tyle za usg. W sumie trafiłam na fajnego lekarza, dlatego chyba już przy nim zostanę i na nfz chodzić nie będę...

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • Madź Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2014, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam w piątkowe popołudnie dziewczyny:) właśnie wróciłam z pracy, zaraz utnę sobie drzemkę a potem muszę pouczyć się, bo studia nade mną wiszą jeszcze :O

co do kwasu lekarz mój powiedział, że do 14tyg mam brać:)

agatas wrote:

ja na pierwszej zapłaciłam 70zł nie wiem jak potem będzie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2014, 16:21

• mad8 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2014, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni28 wrote:
    mad8 wrote:
    Tak mam na mysli te badnia. test z krwi papp-a i beta-hcg. Moj gin tego nie robi wysyłA mnie do innego lekarza, koszt takich badań to 250 zł.

Aha. W takim razie lepiej udać się do lekarza, który się w tym orientuje. Właściwie na testy z krwi wystarczy ci skierowanie (tzn jeżeli masz ponad 35 lat bo wtedy podobno są refundowane; jeżeli jesteś poniżej tej granicy wiekowej to chyba niestety trzeba zapłacić więc i skierowanie nie potrzebne, tylko na własną rękę robisz badania w laboratorium) a z wynikami do lekarza który się na tym zna i skoreluje je z wynikami badania przezierności karkowej.
    Decyzja czy robić zależy od Ciebie. Ja mam w rodzinie osobę z zespołem Downa więc trochę się boję i chyba zrobię. Z drugiej strony czasem jak takie badanie wykaże nieprawidłowości to potem okazuje się, że wszystko jest ok.
    Chyba tylko amniopunkcja daje jednoznaczną odpowiedź

relg3e5eyc9mcvbi.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Malinowa Panienka Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2014, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mad8 wrote:
    Czy może jakoś inaczej to przebiega? Oświećcie mnie
    przezierność robi się wszystkim, test papp-a NFZ refunduje kobietom powyżej 35 roku życia - ale nie jest on konieczny. pobrnie płynu owodniowego robi się z wyraźnym wskazaniem bo tak jest inwazyjne i muszą być wyraźne przyczyny.

[*] Jagoda 18.03.2014
    [*] Antosia 13.01.2019

Mutacja V Leiden hetero (acard 150mg.,heparyna 0,6ml.)
    MTHFR 1298A>C hetero
    Niedoczynność tarczycy Euthyrox N 150

Wysłany: 28 lutego 2014, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatas wrote:
    ja płacę 150 zł i mam usg na każdej wizycie i jeszcze mnie lekarz odesłał do poradni przy szpitalu na robienie badań :)

[*] Jagoda 18.03.2014
    [*] Antosia 13.01.2019

MTHFR 1298A>C hetero
  • mama86 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2014, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze płacę za wizytę 100 zł (razem z usg) a jak robiłam cytologię to 130zł.

divers2288.gif
    motylki.gifrelgvcqgce4tws4r.png
    Nasza Gabrysia :-)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2014, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczynki wróciłam
    wizyta spoko założyła mi ginka kartę ciąży (śmiesznie bo bez terminu porodu mam od 7-12.10.) dała skierowanie na usg i skierowanie na badania krwi (14 sztuk)
    kazała iść do internisty jak moje przeziębienie się rozwinie mam nadzieję, że nie będę się kurować w łóżeczku

Madź, mała_mi, Kajaoli, Kakabaka lubią tę wiadomość

Wysłany: 28 lutego 2014, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super wieści :)

[*] Jagoda 18.03.2014
    [*] Antosia 13.01.2019

MTHFR 1298A>C hetero
  • Madź Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2014, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulcio wrote:
    hej dziewczynki wróciłam
    wizyta spoko założyła mi ginka kartę ciąży (śmiesznie bo bez terminu porodu mam od 7-12.10.) dała skierowanie na usg i skierowanie na badania krwi (14 sztuk)
    kazała iść do internisty jak moje przeziębienie się rozwinie mam nadzieję, że nie będę się kurować w łóżeczku

a jakie badania masz zrobić?

• loveyou88 Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2014, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja chodzę na NFZ szpital bródnowski w wawie, super lekarze, wszystkie badania za darmo, usg też a mają super sprzęt:) o nic nie trzeba prosić:) a ja pappa na pewno będę robiła:)

uwo9lhb8zmyz8z02.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2014, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    morfologia, syphilis, glukoza, anty hcv, rozyczka IgG, toxoplazmoza IgG, biocenoza, mocz, hbs, anty hiv, różyczka IgM, toxoplazmoza IgM
    crp, tsh

• Strokrotka Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2014, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki szybkie pytanko; co myslicie o piciu czerwonej herbaty w ciąży???

qdkki09kap9gx968.png
    3i49io4pl4x7mtp0.png
‹‹ 126 127 128 129 130 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ