Pazdziernikowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Mam 28 lat więc nie łapie się na prenatalne z nfz. U mnie w rodzinie nie było takich przypadków jak choroby downa itp.
W Pierwszej ciąży takich badań nie robiłam, a teraz się zastanawiam...
mad8 wrote:Aha. W takim razie lepiej udać się do lekarza, który się w tym orientuje. Właściwie na testy z krwi wystarczy ci skierowanie (tzn jeżeli masz ponad 35 lat bo wtedy podobno są refundowane; jeżeli jesteś poniżej tej granicy wiekowej to chyba niestety trzeba zapłacić więc i skierowanie nie potrzebne, tylko na własną rękę robisz badania w laboratorium) a z wynikami do lekarza który się na tym zna i skoreluje je z wynikami badania przezierności karkowej.
Decyzja czy robić zależy od Ciebie. Ja mam w rodzinie osobę z zespołem Downa więc trochę się boję i chyba zrobię. Z drugiej strony czasem jak takie badanie wykaże nieprawidłowości to potem okazuje się, że wszystko jest ok.
Chyba tylko amniopunkcja daje jednoznaczną odpowiedź -
nick nieaktualny
-
hejka ja już po wizycie wszystko jest dobrze ale ciąża wg usg jest młodsza o tydzień ale ginka powiedziała ze nie ma obaw do niepokoju za 10dni ide na słuchanie serduszka
Drelin, Malinowa Panienka, mała_mi, Kajaoli, Waniulka, lubek, Kakabaka lubią tę wiadomość
-
Ja to chyba trochę przeplacam za lekarza porownujac do was bo place 200zl za darmo wizyte ale lelarz do ktorego chodze jest bardzo dobry i ma doświadczenie. Pozatym z polecenia. Zajmuje sie tez patologia plodu wiec mu ufam ze wie jakie moga lub nie moga byc odchylenia od normy. Narazie chodzę jak stwieerdze ze mnie nie stac to pomysle o zmianie, bo koszta niestey sa; (26.09.2014 Aluś :*
Aniołek [*] Listopad 2015r.
-
jak jestes z Wawy to mogę dać Ci namiar na mojego - z polecenia tam trafiłam, a i ma dobre opinie wśród kolegów po fachu co jest ważne
kredkaczarna wrote:Ja to chyba trochę przeplacam za lekarza porownujac do was bo place 200zl za darmo wizyte ale lelarz do ktorego chodze jest bardzo dobry i ma doświadczenie. Pozatym z polecenia. Zajmuje sie tez patologia plodu wiec mu ufam ze wie jakie moga lub nie moga byc odchylenia od normy. Narazie chodzę jak stwieerdze ze mnie nie stac to pomysle o zmianie, bo koszta niestey sa; ([*] Jagoda 18.03.2014
[*] Antosia 13.01.2019
Mutacja V Leiden hetero (acard 150mg.,heparyna 0,6ml.)
MTHFR 1298A>C hetero
Niedoczynność tarczycy Euthyrox N 150 -
Hej
Niedawno wróciłam od gina następnym razem to sobie śpiwór wezmę i będę tam koczowac widziałam moje i olbrzymią 13 milimetrową dzidzię jestem uspokojona póki co, ale następna wizyta 19.03 wiec zdążę się zestresowac odpowiednio do tego czasu
Jutro się wybieram na wesele znajomych, wiec nie będę zaglądać, w związku z tym życzę miłego weekendu Mamuśkom :******Kajaoli, paaolka, lubek, Kakabaka, Kasiula09 lubią tę wiadomość
-
Baw się baw póki ciężko Ci nie jest później z brzuszkiem, brzuchem i brzuszyskiem tak lekko nie będzie <proszę się nie obrażać o brzuszysko ale tak mi pasowało stopniowanie i nazwanie fazę końcową ciąży >
mała_mi, Kajaoli lubią tę wiadomość
[*] Jagoda 18.03.2014
[*] Antosia 13.01.2019
Mutacja V Leiden hetero (acard 150mg.,heparyna 0,6ml.)
MTHFR 1298A>C hetero
Niedoczynność tarczycy Euthyrox N 150 -
moni28 wrote:CIESZE SIĘ ŻE Z WAMI JESTEM
DZIEWCZYNKI mam do Was pytanko odnośnie badań prenatalnych. Czy któraś z Was się na nie wybiera? Na wczorajszej wizycie lekarz mi zaproponował te badania. Sama nie wiem co o tym myśleć, ponoć teraz wszystkim przyszłym mamusiom zlecaja owe badania bez względu na wiek.
ja będę robić - z racji wieku. ALe tylko te nieinwazyjne
-
Anoolka wrote:Ja chodzę na nfz i nie narzekam
Jak tylko wchodzę do gabinetu to od razu doktorek się pyta jak się czuję, na każdej wizycie usg. Za każdym razem pyta się mnie czy chcę zwolnienie. No ale ja przetrzepałam cały internet żeby znaleźć takiego fajnego doktorka Nie ma co na ślepo chodzić
Ja też na razie chodze na NFZ - usg prawie na każdej wizycie - a przynajmniej bez ograniczeń - choć te kluczowe i tak bedę robić u specjalisty.
Chodziłam tez prywatnie - bez rewelacji
-
Ja też już nie śpię a potem znów cały dzień ból głowy juz się zaczyna chociaż przyznam że wypiłam wczoraj dużo i ten ból był jakby mniejszy ale jem nie dużo toleruje tylko bułki z masłem i to normalnym masłem nie margaryna bo margaryna śmierdzi mi i tak wcinam cały dzień te bułki i jabłka i banany
-
MartaR nie zazdroszczę "urozmaiconej" diety
ja póki co jem wszystko- nie mogę pić soku porzeczkowego, bo na maxa mnie muli...
zaraz zbieram się i jadę na uczelnie a Wam dziewczynki życzę leniwej i spokojnej soboty :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 marca 2014, 06:27
MartaR.., Kajaoli lubią tę wiadomość
-
Boze z pierwszą ciążą tak nie miałam, a teraz od środy tak mnie muli i szarpie do wymiotów,ze szok, a narazie na szczescie wymiotowałam tylko dwa razy, ale samo to "szarpanie" jest bardzo nieprzyjemne Tez tak macie?
kasiula, mala_mi gratki z udanych wizyt