Pazdziernikowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
pestka wrote:W ogole jak w temacie spania jesteśmy...jak dlugo teraz śpią wasze pociechy? Ja zauwazyłam, że u nas ostatnio w nocy sen się skrócił, wczesnie było 11,5h teraz jest około 10,5h. W dzień tak samo, było 3-4h, teraz są góra 3 czasem 2. Jak u was?
Nasz spi w nocy ok 9,5h, w dzień średnio 3-4h. łącznie na dobę ok 12,5-13 h -
Nelly wrote:To chyba my tylko zostaniemy jeszcze z poganką w domu
Ja chciałam ochrzcić Magdę u dominikanów, gdzie chodzimy (tam mówią dobre kazania), a mój mąż wymyślił, żeby chrzest był jednak w naszym kościele parafialnym, a żeby ochrzcił ją ksiądz, który jest tu od niedawna rezydentem, a którego ja znam jeszcze z czasów przedksiężowskich. Nawet z nim już kiedyś o tym rozmawialiśmy, ale w maju są komunie, a w czerwcu on wyjeżdża, więc zaproponował kwiecień. Mieliśmy się zastanowić, ale nie rozmawialiśmy od tamtej pory, już nawet moją mamę pytał (nasi rodzice znają się od 30 lat) czy się zdecydowaliśmy. A my chcieliśmy wiosnę, żeby już było ciepło i przyjemnie i ten kwiecień jskoś nie bardzo nas zachwyca. Po świętach musimy w końcu zaprosić Pawła i coś ustalić, może lipiec albo sierpień?
My też lubimy Dominikanów Chodzimy na mszę dla rodzin z małymi dziećmi, dzieciaki biegają po całym kościele i modlą się "po swojemu". Super sprawaNelly lubi tę wiadomość
💙 2014
❤️ 2016
Czekamy na dziewczynkę...
-
Sroka wrote:Ciup faktycznie trzeba się na to przygotować.
Opcja nr 1. mówić że dziecko na cycu ale śpi całą noc!
Opcja nr 2. jak mówi moja koleżanka : dziecko to nie świnka na utuczenie i kaszki jej pchać nie będę, po to jestem matką z cyckami z mlekiem żeby wstawać
Zdecydowanie podoba mi się opcja nr 2!!! hehe!! Musze sie jej nauczyć na pamięćSroka, DeLaCruz lubią tę wiadomość
-
jesli mowa o teciach to tesciowka zaglada do nas kilka razy dziennie - oczywiscie z zaskoczenia a tesc nie chodzi na gore-jest normalny
moi rodzice nie przyjezdzaja do nas ostatnio byli w grudniu na chcrzcinach - widza malego jak my jezdzimy no tak raz na miesiac na weekend- mowilam im zeby przyjezdzali ale jak zwykle wymowka ze duzo roboty w domu i kolo domu jak to na wsi ale byla zima przeciez a i tak nie przyjezdzali a jak sie zacznie wiosna lato to tym bardziej -
Smutas jak dla mnie Antek jest slicznym, proporcjonalnym bobaskiem Co do wymiarów nie pomoge
bo kompletnie nie zwracam na to uwagi a mój pediatra mierzył głowe Lilki chyba dwa razy. Moim zdaniem waga też jest w porzadku.. Taka jego natura, ze nie należy do pulpecikow Lila niby wazy jakieś 8,5 kg a nie widzę między nimi jakieś dduzej różnicy.
-
pestka wrote:W ogole jak w temacie spania jesteśmy...jak dlugo teraz śpią wasze pociechy? Ja zauwazyłam, że u nas ostatnio w nocy sen się skrócił, wczesnie było 11,5h teraz jest około 10,5h. W dzień tak samo, było 3-4h, teraz są góra 3 czasem 2. Jak u was?
-
Byliśmy dziś u pediatry. Wyniki badań krwi i moczu jak zawsze idealne. Jutro Magda kończy 6 miesięcy i waży 6840 g (10-25 centyl), długości ma 70 cm (90-97 centyl), a obwód głowy 41 cm (3-10 centyl). Nigdy nie chorowała i dobrze się rozwija. Więc nie ma reguły i nie trzeba się mieścić pod każdym względem w tym samym przedziale centylowym.
renatkach lubi tę wiadomość
-
Sroka wrote:Właśnie od zmiany czasu to ma tak 2x po 40 min i jedną długą dochodzącą do 2 godzin. Tak było w pon i wczoraj. Zwalałam to na pogodę bo taka senna ale zobaczymy dziś. Chociaż mamy wyjazd do Bielska a to ponad godzinę jazdy to zobaczymy czy spać będzie.
Ewelka91 -
Nelly, to Magda bardzo podobna jest wymiarami do Małgosi. Jesteśmy dokładnie w tych samych centylach. Waga ok 6900 - 7000, długość też ok 70-71 cm, a 4 tyg temu obwód głowy miała 39,5 cm. Ja się w ogóle tym nie przejmuję. Jest zdrowa i dobrze się rozwija. A główkę na po prostu bardziej pociągłą niż okrągłą.
Nelly lubi tę wiadomość
-
Jako, że Małgoś ostatnio nie wykazywała większego zainteresowania przekręcaniem się z placów na brzuch, poszłam za podpowiedzią którejś z Was i zrobiłam test z telefonem komórkowym. Położyłam tel w jakiej odległości od niej i obserwowałam.
I okazało się, że moje dziecko potrafi:
1. bez problemu obrócić się z pleców na brzuch
2. podpełzać nieco po przodu
3. obracać się na brzuchu o 360 stopni
4. przybrać pozycję do raczkowania, czyli ręce proste, pupa wysoko, kolana ugięte, choć jeszcze nie przesuwa się tak do przodu
Podsumowując, najważniejsza jest dobra MOTYWACJAparadise, pestka, Nelly, ataga4, Anoolka, sylwia1985, rewoppka, Sisilla, paaolka lubią tę wiadomość
-
Smutas wrote:Nelly czyli Twoja córcia te nie jest gigantem
-
tofirus wrote:Jako, że Małgoś ostatnio nie wykazywała większego zainteresowania przekręcaniem się z placów na brzuch, poszłam za podpowiedzią którejś z Was i zrobiłam test z telefonem komórkowym. Położyłam tel w jakiej odległości od niej i obserwowałam.
4. przybrać pozycję do raczkowania, czyli ręce proste, pupa wysoko, kolana ugięte, choć jeszcze nie przesuwa się tak do przodu
Podsumowując, najważniejsza jest dobra MOTYWACJA
tofirus lubi tę wiadomość
-
tofirus wrote:Jako, że Małgoś ostatnio nie wykazywała większego zainteresowania przekręcaniem się z placów na brzuch, poszłam za podpowiedzią którejś z Was i zrobiłam test z telefonem komórkowym. Położyłam tel w jakiej odległości od niej i obserwowałam.
Podsumowując, najważniejsza jest dobra MOTYWACJA -
ataga4 wrote:Zamiast myć okna to ja dziś upieklam razowe muffinki z bananami (bez jajek) Nie do końca jestem z nich zadowolona, ale robiłam muffiny pierwszy raz w życiu Wyszły tak:
Tzn w smaku są smaczne, tylko poprzywieraly do papilotek
mniam!Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 10:30