X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • ataga4 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka wrote:
    W ogole jak w temacie spania jesteśmy...jak dlugo teraz śpią wasze pociechy? Ja zauwazyłam, że u nas ostatnio w nocy sen się skrócił, wczesnie było 11,5h teraz jest około 10,5h. W dzień tak samo, było 3-4h, teraz są góra 3 czasem 2. Jak u was?

Nasz spi w nocy ok 9,5h, w dzień średnio 3-4h. łącznie na dobę ok 12,5-13 h

• DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelly wrote:
    To chyba my tylko zostaniemy jeszcze z poganką w domu ;-)
    Ja chciałam ochrzcić Magdę u dominikanów, gdzie chodzimy (tam mówią dobre kazania), a mój mąż wymyślił, żeby chrzest był jednak w naszym kościele parafialnym, a żeby ochrzcił ją ksiądz, który jest tu od niedawna rezydentem, a którego ja znam jeszcze z czasów przedksiężowskich. Nawet z nim już kiedyś o tym rozmawialiśmy, ale w maju są komunie, a w czerwcu on wyjeżdża, więc zaproponował kwiecień. Mieliśmy się zastanowić, ale nie rozmawialiśmy od tamtej pory, już nawet moją mamę pytał (nasi rodzice znają się od 30 lat) czy się zdecydowaliśmy. A my chcieliśmy wiosnę, żeby już było ciepło i przyjemnie i ten kwiecień jskoś nie bardzo nas zachwyca. Po świętach musimy w końcu zaprosić Pawła i coś ustalić, może lipiec albo sierpień?

My też lubimy Dominikanów :) Chodzimy na mszę dla rodzin z małymi dziećmi, dzieciaki biegają po całym kościele i modlą się "po swojemu". Super sprawa :D

Nelly lubi tę wiadomość

💙 2014
    ❤️ 2016
    Czekamy na dziewczynkę...
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • ataga4 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sroka wrote:
    Ciup faktycznie trzeba się na to przygotować.
    Opcja nr 1. mówić że dziecko na cycu ale śpi całą noc! :D
    Opcja nr 2. jak mówi moja koleżanka : dziecko to nie świnka na utuczenie i kaszki jej pchać nie będę, po to jestem matką z cyckami z mlekiem żeby wstawać ;D

Zdecydowanie podoba mi się opcja nr 2!!! hehe!! Musze sie jej nauczyć na pamięć :-D

Sroka, DeLaCruz lubią tę wiadomość

• sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jesli mowa o teciach to tesciowka zaglada do nas kilka razy dziennie - oczywiscie z zaskoczenia a tesc nie chodzi na gore-jest normalny

moi rodzice nie przyjezdzaja do nas ostatnio byli w grudniu na chcrzcinach - widza malego jak my jezdzimy no tak raz na miesiac na weekend- mowilam im zeby przyjezdzali ale jak zwykle wymowka ze duzo roboty w domu i kolo domu jak to na wsi ale byla zima przeciez a i tak nie przyjezdzali a jak sie zacznie wiosna lato to tym bardziej

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • Smutas Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 11:00

f2w3rjjg2c3oph75.png
    f2wl3e5enx7sd16m.png
  • paradise Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutas jak dla mnie Antek jest slicznym, proporcjonalnym bobaskiem :) Co do wymiarów nie pomoge
    bo kompletnie nie zwracam na to uwagi a mój pediatra mierzył głowe Lilki chyba dwa razy. Moim zdaniem waga też jest w porzadku.. Taka jego natura, ze nie należy do pulpecikow :) Lila niby wazy jakieś 8,5 kg a nie widzę między nimi jakieś dduzej różnicy.

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
  • ewcia91 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez uważam ze dobrze sobie wygląda śliczny chłopak☺

Ewelka91
  • Smutas Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paradise mam nadzieję że ta lekarka troche przesadza i dzięki za miłe słowa o Antku :)

f2w3rjjg2c3oph75.png
    f2wl3e5enx7sd16m.png
  • Nelly Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka wrote:
    W ogole jak w temacie spania jesteśmy...jak dlugo teraz śpią wasze pociechy? Ja zauwazyłam, że u nas ostatnio w nocy sen się skrócił, wczesnie było 11,5h teraz jest około 10,5h. W dzień tak samo, było 3-4h, teraz są góra 3 czasem 2. Jak u was?
    U nas nocne spanie popsuło się 2-3 tygodnie temu. Już ładnie przesypiała noce, pobudki były raczej wyjątkiem od reguły, a teraz jest odwrotnie. Bujanie, tulenie ani inne metody usypiania nie działają, musi być cyc i kropka. Ssie wtedy 10-20 minut. W dzień ostatnio mamy 3 drzemki ok. półgodzinne. Łącznie na dobę Magda śpi 10-11 godzin

km5svcqg6fuae1xg.png
  • Nelly Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byliśmy dziś u pediatry. Wyniki badań krwi i moczu jak zawsze idealne. Jutro Magda kończy 6 miesięcy i waży 6840 g (10-25 centyl), długości ma 70 cm (90-97 centyl), a obwód głowy 41 cm (3-10 centyl). Nigdy nie chorowała i dobrze się rozwija. Więc nie ma reguły i nie trzeba się mieścić pod każdym względem w tym samym przedziale centylowym.

renatkach lubi tę wiadomość

km5svcqg6fuae1xg.png
  • ewcia91 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sroka wrote:
    Właśnie od zmiany czasu to ma tak 2x po 40 min i jedną długą dochodzącą do 2 godzin. Tak było w pon i wczoraj. Zwalałam to na pogodę bo taka senna ale zobaczymy dziś. Chociaż mamy wyjazd do Bielska a to ponad godzinę jazdy to zobaczymy czy spać będzie.
    no to będziecie niedaleko nas ☺a w sumie to skąd jesteście bo chętnie skorzystała bym z umiejętności twojego męża i zrobiła dzieciaka sesje o ile się tym zajmuje ☺

Ewelka91
  • Smutas Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelly czyli Twoja córcia te nie jest gigantem :)

Nelly lubi tę wiadomość

f2w3rjjg2c3oph75.png
    f2wl3e5enx7sd16m.png
  • tofirus Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelly, to Magda bardzo podobna jest wymiarami do Małgosi. Jesteśmy dokładnie w tych samych centylach. Waga ok 6900 - 7000, długość też ok 70-71 cm, a 4 tyg temu obwód głowy miała 39,5 cm. Ja się w ogóle tym nie przejmuję. Jest zdrowa i dobrze się rozwija. A główkę na po prostu bardziej pociągłą niż okrągłą.

Nelly lubi tę wiadomość

le5adb4.png
    ud81ifo.png
    iiysvvj.png
  • tofirus Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jako, że Małgoś ostatnio nie wykazywała większego zainteresowania przekręcaniem się z placów na brzuch, poszłam za podpowiedzią którejś z Was i zrobiłam test z telefonem komórkowym. Położyłam tel w jakiej odległości od niej i obserwowałam.

I okazało się, że moje dziecko potrafi:

1. bez problemu obrócić się z pleców na brzuch
    2. podpełzać nieco po przodu
    3. obracać się na brzuchu o 360 stopni
    4. przybrać pozycję do raczkowania, czyli ręce proste, pupa wysoko, kolana ugięte, choć jeszcze nie przesuwa się tak do przodu

Podsumowując, najważniejsza jest dobra MOTYWACJA :D

paradise, pestka, Nelly, ataga4, Anoolka, sylwia1985, rewoppka, Sisilla, paaolka lubią tę wiadomość

le5adb4.png
    ud81ifo.png
    iiysvvj.png
  • Nelly Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutas wrote:
    Nelly czyli Twoja córcia te nie jest gigantem :)
    To zależy jak definiujesz giganta ;-) Mała nie jest, ale do pulpeta jej daleeeeko. Swoją drogą to ciekawe: dorosły spasiony ma w powszechnej opinii niezdrowym wygląd, a u długiego, szczupłego (choć nie wychudzonego) niemowlaka wszyscy doszukują się choroby...

km5svcqg6fuae1xg.png
  • Nelly Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tofirus wrote:
    Jako, że Małgoś ostatnio nie wykazywała większego zainteresowania przekręcaniem się z placów na brzuch, poszłam za podpowiedzią którejś z Was i zrobiłam test z telefonem komórkowym. Położyłam tel w jakiej odległości od niej i obserwowałam.

4. przybrać pozycję do raczkowania, czyli ręce proste, pupa wysoko, kolana ugięte, choć jeszcze nie przesuwa się tak do przodu

Moja już to wszystko potrafi, ale muszę sprawdzić, czy dla telefonu nie zrobi tego szybciej ;-)

tofirus lubi tę wiadomość

km5svcqg6fuae1xg.png
  • MOI Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tofirus wrote:

Chyba przeoczylam... co to za test z telefonem???

Moi
    3jvzmg7ysek3gxzk.png
    f2w39jcgjmkmlfy9.png
  • ataga4 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 09:49

paradise, tofirus, MOI, Anoolka, rewoppka, Sisilla, paaolka lubią tę wiadomość

• paradise Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ataga4 wrote:
    Zamiast myć okna to ja dziś upieklam razowe muffinki z bananami (bez jajek) :-P Nie do końca jestem z nich zadowolona, ale robiłam muffiny pierwszy raz w życiu :-D Wyszły tak:

Tzn w smaku są smaczne, tylko poprzywieraly do papilotek :-/

mniam! <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 10:30

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
  • paradise Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nigdy nic nie piekłam ale chyba spróbuje coś wyszponcić na Święta. Polecicie coś dla początkującej? :)

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
‹‹ 1408 1409 1410 1411 1412 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ