X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • paradise Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    Hej
    Dziewczyny jak Wasza skóra, ładna i gładka ? Ja mam masakrę na plecach i nie wiem co z tym robić. W żadnej poprzedniej ciąży nie miałam takich problemów i skóra była gładziutka. Coś tam w necie wygrzebałam że to może być dlatego że noszę chłopca i jest większa ilości testosteronu.

Moja kuzynka w ciazy miala ten sam problem ale nic nie dalo sie z tym zrobic po porodzie wszystko powoli wrocilo do normy ;)

Ja w 1 trymestrze mialam masakre na twarzy, tlumaczylam sobie ze to przez duphaston bo po odstawieniu cera sie poprawila ale nadal nie jest na pewno gladka i piekna. Zreszta wlosy tez sa w gorszym stanie ;c

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gobsoon wrote:
    Dokładnie tak jest, na opisie poprzedniego usg mam napisane, że łożyska są na przedniej ścianie ale mimo wszystko jakiś tam niepokój się wkrada... :) zwłaszcza, że brzuch już osiąga znaczne rozmiary a tu cisza... ale mam nadzieje, że już jakoś na dniach moje dzieciaczki zrobią mi niespodziankę i się przywitają pięknie :)
    Na pewno wszystko jest ok <3

Matka fantastycznej 4 :)
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatas wrote:
    ania.g ja też mam masakrę na plecach, ale u mnie cały problem jest z progesteronem. Do niedawna miałam najgorszą sytuację na twarzy - jakbym właśnie wchodziła w okres dojrzewania (bez tony makijażu ani rusz). Teraz twarz wraca do normy, ale bluzki z odkrytym plecami nie założę. Mam strasznie przesuszoną skórę, mimo tony kremu i dużo syfków, skóra zamiast przyjemna gładka, to jak u starej babci. Mam nadzieję, że dzisiaj lekarz pozwoli odłożyć w najbliższym czasie duphaston, żebym w końcu zaczęła normalnie wyglądać.

Kajaoli ja mam wizytę o 17:20, to możemy nawzajem kciuki za siebie trzymać :P
    Ja nie wiem, czy teraz będę miała połówkowe, czy później - mój lekarz zdecyduje zależnie, od tego czy wszystko będzie dobrze widać, czy nie :)
    Ja też biorę duphaston i może to jest winowajca? A skóra u mnie też sucha. Bez smarowania się dwa razy dziennie zadrapałabym się na maxa.

• paaolka Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatas wrote:
    Ja nie wiem, czy teraz będę miała połówkowe, czy później - mój lekarz zdecyduje zależnie, od tego czy wszystko będzie dobrze widać, czy nie :)

Tez trzymam kciuki z a Wasze dzisiejsze wizyty dziewczynki :)

Ja mam swoją wizytę jutro :) ale też mój lekarz powiedział, że nie wie czy to będzie już połówkowe, bo niby troche za wczesnie może być i może nie być jeszcze dobrze wszystkiego widać..w każdym razie mam nadzieje ze jutro juz dowiem sie czy rzeczywiście bedzie syncio, czy może tez będzie zaskoczenie i jednak córcia ;)

agatas, Kajaoli, ao12. lubią tę wiadomość

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • paradise Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    Ja też biorę duphaston i może to jest winowajca? A skóra u mnie też sucha. Bez smarowania się dwa razy dziennie zadrapałabym się na maxa.

No to calkiem mozliwe ze to winna duphastonu

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paaolka wrote:
    Tez trzymam kciuki z a Wasze dzisiejsze wizyty dziewczynki :)

Ja mam swoją wizytę jutro :) ale też mój lekarz powiedział, że nie wie czy to będzie już połówkowe, bo niby troche za wczesnie może być i może nie być jeszcze dobrze wszystkiego widać..w każdym razie mam nadzieje ze jutro juz dowiem sie czy rzeczywiście bedzie syncio, czy może tez będzie zaskoczenie i jednak córcia ;)
    Przecież połówkowe robi się od 19 tygodnia. Mnie lekarz zapisał jak będzie wypadało akurat 19 tyg i 3 dni to u Ciebie też już można.

• sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milego dzionka

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2014, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agatas wrote:
    Ehh ja na usg wchodziłam 3 razy bo maluszek niedobry nie chciał się przekręcić. Razem to z 3 godziny spędziłam w szpitalu, na przemian usg i chodzenie po korytarzach żeby się przekręcił :) Tylko że ja miałam też robione echo serduszka i pani dr czegoś tam nie mogła dojrzeć bo tak żeby go zmierzyć to szybko poszło.

ao12. lubi tę wiadomość

• Kakabaka Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A powiedzcie czy macie, jak ja, problem z puchnięciem. Nogi, zwłaszcza stopy tak mi puchną, że nie widać mi kostek i noga "wylewa" mi się z buta. Z palców musiałam zdjąć wszystkie pierścionki. Masakra jakaś. Nie wiem jak sobie z tym radzić. Wieczorami moczę nogi w chłodnej wodzie z solą, ale to niewiele pomaga.

b0atxbc.pngimg5-110_sd_8_Pierwszy+z%B1bek_28+maja+2015.jpg
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2014, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kabaka podobno jeśli rano opuchlizna schodzi to jest ok a jeśli nie to trzeba to zgłosić lekarzowi bo to może być przez nerki. Mi trochę palce i nogi puchną ale nie aż do tego stopnia.

• Scęście Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak od 19 tj 18+0 :) 19+3 to juz 20 tydzien :) wiec tym bardziej mozna :) ja z kolei ide na sam koniec, bez sensu bo jak dzidzia starsza to moze juz czegos nie zmierzy, bo ide 21+1 czyli na poczatku 22 tc :(
    ania.g wrote:
    Przecież połówkowe robi się od 19 tygodnia. Mnie lekarz zapisał jak będzie wypadało akurat 19 tyg i 3 dni to u Ciebie też już można.

• Scęście Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niestety mnei to jeszcze nie dopadlo, ale idzie czerwiec lipiec sierpien i sadze ze to nieuniknione :( mi narazie to jedynie spucha palce w upalny dzien ale nie az tak zeby zdjac obraczke ale ejdnak juz czuje ucisk.
    Kakabaka wrote:
    A powiedzcie czy macie, jak ja, problem z puchnięciem. Nogi, zwłaszcza stopy tak mi puchną, że nie widać mi kostek i noga "wylewa" mi się z buta. Z palców musiałam zdjąć wszystkie pierścionki. Masakra jakaś. Nie wiem jak sobie z tym radzić. Wieczorami moczę nogi w chłodnej wodzie z solą, ale to niewiele pomaga.

• paaolka Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:

Niby tak, ale ten lekarz jest specyficzny...powiedział ze najlepiej koło 21-22 tyg robic połówkowe..i ze zobaczymy czy teraz zrobimy. On generalnie jest taki ze płci nawet nie próbował sugerowac wczesniej,mowi ze przed 20 tyg nie bedzie tego robil, nawet głowicą do usg jeździł mi ostatnio tak, że nie pokazywał w ogóle dolnych partii ciała maluszka..tak jakby nie chciał prowokowac podejrzen co do płci..ech, no ale jak bylam na prenatalnym u takiej babeczki prywatnie w 13 tyg to robiła mi bardzo dokładnie wszystkie pomiary i wtedy powiedziala ze wg niej na 90% chłopiec, także ciekawa jestem ;)

ania.g, ao12. lubią tę wiadomość

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 maja 2014, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kakabaka wrote:

kochana nie chcę Cię straszyć ale u mojej siostry skończyło się to kiepsko
    więc codziennie obowiązkowo mierz ciśnienie i zapisuj jak będziesz miała wysokie to od razu do szpitala po leki
    po drugie zrób koniecznie badanie moczu - jak wyjdzie białko od razu do szpitala.
    Jak nic z tych rzeczy się nie dzieje to znaczy że jest ok

Anoolka, Kakabaka, ao12. lubią tę wiadomość

• gobsoon Znajoma

Wysłany: 28 maja 2014, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scęście wrote:
    no neichby chociaz jedno sie ujawnilo :P
    a nosisz bliznieta dwu czy jedno jajowe? :)
    Scęście - wiemy na pewno, że są dwukosmówkowe i dwuowodniowe a z tą "jajowością" to na etapie ciąży nie bardzo da się to ustalić. Do jakiegoś czasu byłam przekonana, że jak są dukosmówkowe i dwuowodniowe to są też dwujajowe, ale mój lekarz mnie uświadomił, że mogło dojść do podziału bardzo szybko po zapłodnieniu i wtedy mogą być jednojajowe, choć zdarza się to rzadziej podobno. Człowiek się całe życie uczy ;) Jak poznamy płeć i się okaże, że to parka to wtedy będzie wiadomo, że są dwujajowe a jak będą tej samej płci to nadal pozostanie zagadką :)
    A czy są tu na forum jeszcze jakieś "bliźniacze" mamy???

• mama86 Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wiecie może czy grypa żołądkowa jest groźna dla malucha? Mój mąż wczoraj się męczył i teraz własnie wraca z pracy bo nie dał rady usiedzieć :I Mam obawy, że mogę się zarazić :(

divers2288.gif
    motylki.gifrelgvcqgce4tws4r.png
    Nasza Gabrysia :-)
  • agatas Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kakabaka wrote:

Mi puchną palce i nogi ze względu na temperaturę. Jak jest chłodniej, to wszystko wraca do normy. W takie dni, jak były ostatnio często moczę nogi w chłodnej wodzie, z rąk oczywiście ściągam wszystkie pierścionki, bo bardzo mnie uciskają. Oczywiście piję dużo wody i nie wychodzę z domu, jeżeli to jest nie konieczne (dopiero wieczorem, jak jest chłodniej). Podobnie miałam przed ciążą, ale teraz się nasiliło ze względu na większą ilość płynów w organizmie. Wyniki moczu mam książkowe. Ale czytałam, że jak nadmiernie się puchnie i długo się utrzymuje, to trzeba zgłosić się do lekarza.

f2w3ugpj1bhxt82e.png
    klz9gu1ribjd2pf0.png
  • Kakabaka Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Za tydzień mam wizytę u lekarza, to go zapytam czy to niebezpieczne i czy muszę coś z tym robić. Dam Wam znać co powiedział, żeby te z Was które mają podobny problem wiedziały co to.

b0atxbc.pngimg5-110_sd_8_Pierwszy+z%B1bek_28+maja+2015.jpg
  • Scęście Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Była Natalia J. z blizniakami ale odeszla. i ona ma dwa jajeczka, i w oddzielnych jajeczkach po jednym dzidziusiu. jedno wie ze synek a drugie nie che pokazac co ma miedzy nozkami :)
    gobsoon wrote:
    Scęście - wiemy na pewno, że są dwukosmówkowe i dwuowodniowe a z tą "jajowością" to na etapie ciąży nie bardzo da się to ustalić. Do jakiegoś czasu byłam przekonana, że jak są dukosmówkowe i dwuowodniowe to są też dwujajowe, ale mój lekarz mnie uświadomił, że mogło dojść do podziału bardzo szybko po zapłodnieniu i wtedy mogą być jednojajowe, choć zdarza się to rzadziej podobno. Człowiek się całe życie uczy ;) Jak poznamy płeć i się okaże, że to parka to wtedy będzie wiadomo, że są dwujajowe a jak będą tej samej płci to nadal pozostanie zagadką :)
    A czy są tu na forum jeszcze jakieś "bliźniacze" mamy???

• Scęście Autorytet

Wysłany: 28 maja 2014, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    podobniez nie mozna sie odwodnic za bardzo, wymioty powyzej 5 na dobe sa troche grozne. i czseto laduje sie w szpitalu na kroplowkach... ale to tylko tak slyszalam.
    mama86 wrote:
    Dziewczyny, wiecie może czy grypa żołądkowa jest groźna dla malucha? Mój mąż wczoraj się męczył i teraz własnie wraca z pracy bo nie dał rady usiedzieć :I Mam obawy, że mogę się zarazić :(

‹‹ 299 300 301 302 303 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ