Pazdziernikowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Czesc kochane
Trzymajcie kciuki żeby moje dziecko dzis ładnie sie ułożyło i pokazało sie czy jest chłopcem czy dziewczynką.
Lubek to już zależy od Ciebie czy chcesz iść na zwolnienie już czy jeszcze troche popracować. I jak chcesz iśc na zwolnienie to powiedz lekarzowi wprost bez zadnego wymyslania. Ja na zwolnieniu jestem praktycznie od początku ciąży bo mi szefowa sama zaproponowała pomimo ze chciałam pracować ale ona taką podjęła decyzje wiec praktycznie nie miałam nic do gadania.sylwia1985, agatas, paaolka, lubek, ania.g, Monica, anka_a lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnygobsoon wrote:Cześć dziewczyny!
Dawno mnie nie było, muszę nadrobić zaległości ale ostatnio tyle na głowie mamy że szok....
Potrzebuję waszej pomocyMoże na tym forum znajdzie się ktoś kto zna się na prawie choć trochę lub nawet bardziej zawodowo. Otóż mój problem wygląda następująco:
z mężem chcemy kupić mieszkanie z rynku wtórnego i wstępnie jesteśmy umówieni na podpisanie umowy przedwstępnej kupna-sprzedaży mieszkania spółdzielczo-własnościowego. Właścicielami mieszkania jest małżeństwo i oni widnieją w księdze wieczystej, to już sprawdziliśmy. Niepokoi nas jedynie fakt, że po podpisaniu umowy przedwstępnej sprzedający chcą podpisać umowę o rozdzielności majątkowej, co w moim rozumieniu będzie skutkowało tym, że akt notarialny będzie miał inną niż zwykle treść tj. jedno z nich będzie musiało zrzec się praw do lokalu na rzecz drugiego. Ich kroki podyktowane są, jak twierdzą, chęcią przyspieszenia procedury kredytowania nieruchomości, którą chcą nabyć po sprzedaży tego mieszkania, a zależy im, żeby kredytobiorcą w ich przypadku była tylko jedna osoba i stąd ta rozdzielność. Czy uważacie, że dla nas jako kupujących jest to bezpieczne i nie niesie ze sobą jakiegoś ryzyka? Będę wdzięczna za każda udzieloną poradę, jeśli oczywiście zechcecie nam pomóc.
Jeśli moje pytanie jest na miejscu na forum to przepraszam i śmiało mogę to usunąć... szukam po prostu pomocy wszędzie gdzie się da... -
nick nieaktualnysylwia1985 wrote:Ja tez jeszcze pracuje i mam zamiar pracowac dokad bede mogla.Kurcze dzis w nocy znowu mialam skurcz lydek i od rana boli mnie prawy bok nie wiem czy to nie jajnik- chyba ze mala polozyls sie bardziej w tym miejscu- wzielam nospe- mialyscie cos takiego
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnysylwia1985 wrote:Kurcze dzis w nocy znowu mialam skurcz lydek i od rana boli mnie prawy bok nie wiem czy to nie jajnik- chyba ze mala polozyls sie bardziej w tym miejscu- wzielam nospe- mialyscie cos takiego
-
Lubek ja jestem na zwolnieniu od początku prawie - od 8 tyg chyba, bo miałam plamienia, a potem już lekarz stwierdził, że w pracy jestem narażona na choroby i stres (w przedszkolu) to lepiej żebym siedziała w domu..
no i tez jakoś sobie czas organizuje że wcale mi się nie nudzi, a przynajmniej mam czas zadbać o mieszkanie, pozałatwiać różne rzeczy, które zwykle zawsze odkładałam
tylko dobrze że własnie nie mam leżącego zwlonienia..
Myśle, że jesli miałas juz twardniejący brzuch, masz problem z kręgosłupem, to chyba nie warto ryzykowac i się przemęczać i iśc sobie już na L4. Ja bym powiedziała lekarce że już sie własnie męcze, zresztą ona sama po tych Twoich twardnieniach powinna Ci moim zdaniem zaproponowac zwolnienie...
No a potem tylko korzystaj z wolnego, odpoczywaj, bo od października będziesz miała mało czasu na cokolwiekWiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2014, 15:18
Aniqa, lubek, pestka, Anoolka lubią tę wiadomość
-
paradise wrote:Aniqa tak sie nagadalas o tych lumpeksach, ze zebralam dzisiaj dupsko i poszlam poszperac
wyszlam z reklamowka ubranek w bardzo dobrym stanie za nie cale 10 zl, akurat trafilam na dostawe
Heheja też dzisiaj odwiedziłam 2 lumpeksy
i mam kolejne zdobycze
tym razem kupowałam już na takie 3-6 mcy, bo wczesniej juz sporo wygrzebałam na ten pierwszy okres i chyba mi starczy
Aniqa, Anoolka, Monica, anka_a lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nawet wiecej, bo nei ma skladki wypadkowej wiec wiecej netto sie dostajeAniqa wrote:Lubek zgadzam sie z paaolką, należy ci sie l4,i powinnaś troche odpocząć, pieniądze takie same bo l4 to 100% pensji,i masz dużo czasu, który napewno dobrze spożytkujesz,i odpoczniesz.
-
pestka wrote:lubek bardzo wazna rzecz: aby podwyżka liczyła Ci się do L4 i macierzyńskego, musisz mieć co najmniej 3 miesiące bez ani jednego dnia L4 od tej podwyżki, miałaś takie miesiące?
bo ja dostałam podwyżkę w kwietniu, dlatego sie orientowałam
tak, mialam jeden dzien zwolnienia, wtedy jak mialam migrene i dostalam zastrzyk z pyralginy, ktorego nawet nie zanioslam do pracodawcy, bo i tak pracowalam, ale to bylo jakos na poczatku marca, wiec chyba sie zalapie
ale bardzo dziekuje za rade, przygladalam sie tez temu, mozna sprawdzic wszystkie zwolnienia na portalu ZUSu pue.gov.pl. Mimo, ze nie zanioslam tego jednodniowego zwolnienia, w systemie wisi -
lubek wrote:mozna sprawdzic wszystkie zwolnienia na portalu ZUSu pue.gov.pl. Mimo, ze nie zanioslam tego jednodniowego zwolnienia, w systemie wisi
Chodze po tej stronie ZUSu i nie moge sie zalogowac jakos...w ogóle dla mnie sprawy z ZUSem to czarna magia...mam nadzieje tylko ze mnie nie wezwą, ale generalnie chciałabym się dowiedzieć, jak wyliczyli mi ostatnia wypłatę za zwolnienie 3 tygodniowe bo wg mnie dostałam ok 200zl za mało... -
Jestem po wizycie
Ginka powiedziała ze na chwile obecną będzie dziewczynka ale to jeszcze nie jest tak na 100% pewne.
Kajaoli dopisz prosze u mnie dziewczynkę, miesiąc starań i 24 latapaaolka, lubek, ao12., agatas, Anoolka, Monica, ania.g, anka_a, Kajaoli, Kakabaka lubią tę wiadomość
-
Kasiula09 wrote:Jestem po wizycie
Ginka powiedziała ze na chwile obecną będzie dziewczynka ale to jeszcze nie jest tak na 100% pewne.
Kajaoli dopisz prosze u mnie dziewczynkę, miesiąc starań i 24 lata
Supergratulacje
to kolejna dziewczynka, a na poczatku zapowiadało się że sami chłopcy będą...
ao12., Kasiula09 lubią tę wiadomość
-
paaolka wrote:Chodze po tej stronie ZUSu i nie moge sie zalogowac jakos...w ogóle dla mnie sprawy z ZUSem to czarna magia...mam nadzieje tylko ze mnie nie wezwą, ale generalnie chciałabym się dowiedzieć, jak wyliczyli mi ostatnia wypłatę za zwolnienie 3 tygodniowe bo wg mnie dostałam ok 200zl za mało...
Tam powinno byc widac. Tylko, zeby moc sie zalogowac, musisz miec albo podpis elektroniczny albo profil zaufany. Profil zaufany (ja z niego korzystam) mozna zalozyc w wyznaczonych urzedach, legitymujesz sie i daja Ci login i haslo. Dzieki temu masz dostep do ePUAP. Za jego posrednictwem logujesz sie na pue.gov.pl. Jest wygodnie, bo mozna sporo rzeczy zalatwic przez internet, np teraz skladalam oswiadczenie o utrzymywaniu OFE. Tylko potrzebna ta jedna wizyta w urzedzie.
Wiecej szczegolow o profilu np tu: http://www.cpi.gov.pl/profil_zaufany,164.htmlpaaolka, poczwarkah, Anoolka, anka_a lubią tę wiadomość
-
lubek nie ma problemu;) mi tak powiedzieli w moich Hr'ach dlatego Ci przekazuję
3 miesiące bez L4 to jest absolutne minimum, żeby Ci się podwyżka liczyła. Tak mi powiedziały. A że ja dostałam od kwietnia to już nie miałam szans na nią niestety, bo mdlałam, słabłam i w ogóle... jeżeli masz takie dolegliwości to bym poszła na L4, zdrowie Twoje i malca najważniejsze. nie przemęczaj się. od października będziemy zasuwać na pełnych obrotach
gratuluje kolejnej dziewuszki! ja tam przeczuwałam dziewczynkę u siebie, a tu chłopczykciekawe co się jeszcze na naszych porodówkach ukaże:D
ja ostatnio kupiłam mega pake ubranek na allegro, wyszło po około 1,5zł za sztuke bodziaków, spodenek i innych więc jestem happy, a w opisie aukcji dziewczyna napisała, że ciuszki kupiła dla synka, który urodził się...dziewczynkąao12., lubek, Anoolka, Kajaoli lubią tę wiadomość