X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Kasiula09 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2014, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc kochane :) Trzymajcie kciuki żeby moje dziecko dzis ładnie sie ułożyło i pokazało sie czy jest chłopcem czy dziewczynką.

Lubek to już zależy od Ciebie czy chcesz iść na zwolnienie już czy jeszcze troche popracować. I jak chcesz iśc na zwolnienie to powiedz lekarzowi wprost bez zadnego wymyslania. Ja na zwolnieniu jestem praktycznie od początku ciąży bo mi szefowa sama zaproponowała pomimo ze chciałam pracować ale ona taką podjęła decyzje wiec praktycznie nie miałam nic do gadania.

sylwia1985, agatas, paaolka, lubek, ania.g, Monica, anka_a lubią tę wiadomość

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2014, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gobsoon wrote:
    Cześć dziewczyny!
    Dawno mnie nie było, muszę nadrobić zaległości ale ostatnio tyle na głowie mamy że szok....
    Potrzebuję waszej pomocy :) Może na tym forum znajdzie się ktoś kto zna się na prawie choć trochę lub nawet bardziej zawodowo. Otóż mój problem wygląda następująco:

z mężem chcemy kupić mieszkanie z rynku wtórnego i wstępnie jesteśmy umówieni na podpisanie umowy przedwstępnej kupna-sprzedaży mieszkania spółdzielczo-własnościowego. Właścicielami mieszkania jest małżeństwo i oni widnieją w księdze wieczystej, to już sprawdziliśmy. Niepokoi nas jedynie fakt, że po podpisaniu umowy przedwstępnej sprzedający chcą podpisać umowę o rozdzielności majątkowej, co w moim rozumieniu będzie skutkowało tym, że akt notarialny będzie miał inną niż zwykle treść tj. jedno z nich będzie musiało zrzec się praw do lokalu na rzecz drugiego. Ich kroki podyktowane są, jak twierdzą, chęcią przyspieszenia procedury kredytowania nieruchomości, którą chcą nabyć po sprzedaży tego mieszkania, a zależy im, żeby kredytobiorcą w ich przypadku była tylko jedna osoba i stąd ta rozdzielność. Czy uważacie, że dla nas jako kupujących jest to bezpieczne i nie niesie ze sobą jakiegoś ryzyka? Będę wdzięczna za każda udzieloną poradę, jeśli oczywiście zechcecie nam pomóc.

Jeśli moje pytanie jest na miejscu na forum to przepraszam i śmiało mogę to usunąć... szukam po prostu pomocy wszędzie gdzie się da...
    Też ostatnio kupowaliśmy mieszkanie, ale w twojej sprawie nie jestem pewna, lepiej sprawdź u prawnika, są darmowe porady tylko zorientuj sie gdzie w twojej okoicy, albo koszt takiej wizyty ok 50 zł. Jest też forum prawne.pl też tam zadaj te pytanie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2014, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    Ja tez jeszcze pracuje i mam zamiar pracowac dokad bede mogla.Kurcze dzis w nocy znowu mialam skurcz lydek i od rana boli mnie prawy bok nie wiem czy to nie jajnik- chyba ze mala polozyls sie bardziej w tym miejscu- wzielam nospe- mialyscie cos takiego
    Mnie często łapie rwa kulszowa, szczególnie jak leże, a na skurcze łydek to magnez, mi np lekarz zalecał nawet 5 tabletek dziennie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2014, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja znów polecam l4, w sumie pracowałam przez pierwsze 4 msc ale musiałam iść ze względu na to moje schodzące łożysko i krwiaka, i chwale sobie, więcej odpoczywam, i wcale mi sie nie nudzi.

lubek lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2014, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    Kurcze dzis w nocy znowu mialam skurcz lydek i od rana boli mnie prawy bok nie wiem czy to nie jajnik- chyba ze mala polozyls sie bardziej w tym miejscu- wzielam nospe- mialyscie cos takiego
    Wczoraj od rana bolała mnie dosyć mocno prawa strona aż ponad biodro i nasilało się podczas chodzenia ale po południu przeszło :)

• paradise Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2014, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa tak sie nagadalas o tych lumpeksach, ze zebralam dzisiaj dupsko i poszlam poszperac ;) wyszlam z reklamowka ubranek w bardzo dobrym stanie za nie cale 10 zl, akurat trafilam na dostawe ;)

Aniqa, Anoolka, Monica, anka_a lubią tę wiadomość

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
  • paaolka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2014, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubek ja jestem na zwolnieniu od początku prawie - od 8 tyg chyba, bo miałam plamienia, a potem już lekarz stwierdził, że w pracy jestem narażona na choroby i stres (w przedszkolu) to lepiej żebym siedziała w domu.. ;) no i tez jakoś sobie czas organizuje że wcale mi się nie nudzi, a przynajmniej mam czas zadbać o mieszkanie, pozałatwiać różne rzeczy, które zwykle zawsze odkładałam ;) tylko dobrze że własnie nie mam leżącego zwlonienia..
    Myśle, że jesli miałas juz twardniejący brzuch, masz problem z kręgosłupem, to chyba nie warto ryzykowac i się przemęczać i iśc sobie już na L4. Ja bym powiedziała lekarce że już sie własnie męcze, zresztą ona sama po tych Twoich twardnieniach powinna Ci moim zdaniem zaproponowac zwolnienie...
    No a potem tylko korzystaj z wolnego, odpoczywaj, bo od października będziesz miała mało czasu na cokolwiek ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2014, 15:18

Aniqa, lubek, pestka, Anoolka lubią tę wiadomość

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • paaolka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2014, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paradise wrote:
    Aniqa tak sie nagadalas o tych lumpeksach, ze zebralam dzisiaj dupsko i poszlam poszperac ;) wyszlam z reklamowka ubranek w bardzo dobrym stanie za nie cale 10 zl, akurat trafilam na dostawe ;)

Hehe :) ja też dzisiaj odwiedziłam 2 lumpeksy :D i mam kolejne zdobycze :) tym razem kupowałam już na takie 3-6 mcy, bo wczesniej juz sporo wygrzebałam na ten pierwszy okres i chyba mi starczy ;)

Aniqa, Anoolka, Monica, anka_a lubią tę wiadomość

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2014, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubek zgadzam sie z paaolką, należy ci sie l4,i powinnaś troche odpocząć, pieniądze takie same bo l4 to 100% pensji,i masz dużo czasu, który napewno dobrze spożytkujesz,i odpoczniesz.

paaolka, lubek lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 czerwca 2014, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Wczoraj od rana bolała mnie dosyć mocno prawa strona aż ponad biodro i nasilało się podczas chodzenia ale po południu przeszło :)
    Może to rwa, objawy podobne do moich.

• sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2014, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio skusilam sie i kupilam slodkie biale skarpeteczki z piszczaca biedronka

paaolka, Anoolka, anka_a lubią tę wiadomość

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • Scęście Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2014, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nawet wiecej, bo nei ma skladki wypadkowej wiec wiecej netto sie dostaje :)
    Aniqa wrote:
    Lubek zgadzam sie z paaolką, należy ci sie l4,i powinnaś troche odpocząć, pieniądze takie same bo l4 to 100% pensji,i masz dużo czasu, który napewno dobrze spożytkujesz,i odpoczniesz.

• lubek Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2014, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka wrote:
    lubek bardzo wazna rzecz: aby podwyżka liczyła Ci się do L4 i macierzyńskego, musisz mieć co najmniej 3 miesiące bez ani jednego dnia L4 od tej podwyżki, miałaś takie miesiące? ;) bo ja dostałam podwyżkę w kwietniu, dlatego sie orientowałam ;)

tak, mialam jeden dzien zwolnienia, wtedy jak mialam migrene i dostalam zastrzyk z pyralginy, ktorego nawet nie zanioslam do pracodawcy, bo i tak pracowalam, ale to bylo jakos na poczatku marca, wiec chyba sie zalapie ;)
    ale bardzo dziekuje za rade, przygladalam sie tez temu, mozna sprawdzic wszystkie zwolnienia na portalu ZUSu pue.gov.pl. Mimo, ze nie zanioslam tego jednodniowego zwolnienia, w systemie wisi

atdc20mmh2fqs6kn.png
  • paaolka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2014, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lubek wrote:
    mozna sprawdzic wszystkie zwolnienia na portalu ZUSu pue.gov.pl. Mimo, ze nie zanioslam tego jednodniowego zwolnienia, w systemie wisi

Chodze po tej stronie ZUSu i nie moge sie zalogowac jakos...w ogóle dla mnie sprawy z ZUSem to czarna magia...mam nadzieje tylko ze mnie nie wezwą, ale generalnie chciałabym się dowiedzieć, jak wyliczyli mi ostatnia wypłatę za zwolnienie 3 tygodniowe bo wg mnie dostałam ok 200zl za mało...

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • Kasiula09 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2014, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie :) Ginka powiedziała ze na chwile obecną będzie dziewczynka ale to jeszcze nie jest tak na 100% pewne.

Kajaoli dopisz prosze u mnie dziewczynkę, miesiąc starań i 24 lata :)

paaolka, lubek, ao12., agatas, Anoolka, Monica, ania.g, anka_a, Kajaoli, Kakabaka lubią tę wiadomość

age.png
  • paaolka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2014, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiula09 wrote:
    Jestem po wizycie :) Ginka powiedziała ze na chwile obecną będzie dziewczynka ale to jeszcze nie jest tak na 100% pewne.

Kajaoli dopisz prosze u mnie dziewczynkę, miesiąc starań i 24 lata :)

Super :) gratulacje :) to kolejna dziewczynka, a na poczatku zapowiadało się że sami chłopcy będą... ;)

ao12., Kasiula09 lubią tę wiadomość

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • lubek Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2014, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paaolka wrote:
    Chodze po tej stronie ZUSu i nie moge sie zalogowac jakos...w ogóle dla mnie sprawy z ZUSem to czarna magia...mam nadzieje tylko ze mnie nie wezwą, ale generalnie chciałabym się dowiedzieć, jak wyliczyli mi ostatnia wypłatę za zwolnienie 3 tygodniowe bo wg mnie dostałam ok 200zl za mało...

Tam powinno byc widac. Tylko, zeby moc sie zalogowac, musisz miec albo podpis elektroniczny albo profil zaufany. Profil zaufany (ja z niego korzystam) mozna zalozyc w wyznaczonych urzedach, legitymujesz sie i daja Ci login i haslo. Dzieki temu masz dostep do ePUAP. Za jego posrednictwem logujesz sie na pue.gov.pl. Jest wygodnie, bo mozna sporo rzeczy zalatwic przez internet, np teraz skladalam oswiadczenie o utrzymywaniu OFE. Tylko potrzebna ta jedna wizyta w urzedzie.
    Wiecej szczegolow o profilu np tu: http://www.cpi.gov.pl/profil_zaufany,164.html

paaolka, poczwarkah, Anoolka, anka_a lubią tę wiadomość

atdc20mmh2fqs6kn.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2014, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lubek nie ma problemu;) mi tak powiedzieli w moich Hr'ach dlatego Ci przekazuję;) 3 miesiące bez L4 to jest absolutne minimum, żeby Ci się podwyżka liczyła. Tak mi powiedziały. A że ja dostałam od kwietnia to już nie miałam szans na nią niestety, bo mdlałam, słabłam i w ogóle... jeżeli masz takie dolegliwości to bym poszła na L4, zdrowie Twoje i malca najważniejsze. nie przemęczaj się. od października będziemy zasuwać na pełnych obrotach ;)

gratuluje kolejnej dziewuszki! ja tam przeczuwałam dziewczynkę u siebie, a tu chłopczyk :P ciekawe co się jeszcze na naszych porodówkach ukaże:D
    ja ostatnio kupiłam mega pake ubranek na allegro, wyszło po około 1,5zł za sztuke bodziaków, spodenek i innych więc jestem happy, a w opisie aukcji dziewczyna napisała, że ciuszki kupiła dla synka, który urodził się...dziewczynką :D

ao12., lubek, Anoolka, Kajaoli lubią tę wiadomość

iabql8x.png
    x8msush.png
  • aga2319 Ekspertka

Wysłany: 9 czerwca 2014, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :):):)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2017, 20:02

paaolka, Strokrotka, agatas, lubek, Nelly, Anoolka, Monica, anka_a, Kajaoli, Kakabaka lubią tę wiadomość

• Magdzialenka Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2014, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy aga2319, z samopoczuciem bywa różnie, a brzuch mam taki jak z pierwszym dzieckiem w 8 miesiącu :)

Kajaoli lubi tę wiadomość

ukdywn15f5oepb6t.png
‹‹ 330 331 332 333 334 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ