X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2014, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubek masz racje, w sumie to nigdy niewiadomo kiedy nas zastanie porod, moze zaraz po kolacji, albo gdzies w nocy, a wtedy to z nerwow nic juz nie zjem.

lubek lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2014, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja dziecina to rekordzistka czkawkowa, minimum 3 razy dziennie ma i w nocy tez wyczuwam.
    Zazdroszcze grila, zjadlabym jakies skrzydelko albo oscypeczka z grila. Mniammmmmmm

• ao12. Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2014, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelly wrote:
    Pisałyście jeszcze ostatnio o czkawce. Moje dziecię rusza się dość często, ale jeszcze nie miało nic, co by przypominało czkawkę.

Samopoczucie u mnie też super, jestem pewnie jedną z niewielu ciężarnych, które jeszcze pracują. Jedyne, co mi dolega, to nocne skurcze łydek i czasem śródstopia oraz bóle kręgosłupa, kiedy zbyt długo siedzę.

Moje dzieciątko też nie miało jeszcze czkawki.
    Ja też jeszcze pracuję i zamierzam do końca lipca...czasem bolą mnie plecy...ale tak to wszystko ok ;)

Nelly lubi tę wiadomość

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2014, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja Nina dzis leniwa - pewnie przez ta upalna pogode

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • anka_a Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2014, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 15:51

• Kajaoli Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2014, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaszulator wrote:
    Ja właśnie testuję sernik na zimno bez cukru. Oczywiście inspiracją jest strona mojewypieki, połączę 2 przepisy http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-musem-truskawkowym i http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-czarna-porzeczka-na-zimno, tylko myślę jaki spód, żeby nie było mąki i cukru...może podprażone płatki migdałowe. Jak wyjdzie ok, to napiszę dokładniej jak robiłam. Choć mam wrażenie, że cokolwiek wyjdzie to pochłonę, bo od wyniku glukozy, czyli 3 tygodni nie jadłam niczego co przypomina jakiekolwiek ciasto:(

Prazone platki migdalowe to dobry pomysl, zastanawiam sie czy nie mozna by bylo zmielic do tego troche orzechow i moze ziarenek sezamu, to by zastapilo konsystencje maki..
    Daj koniecznie znac jak wyszlo to tez wyprobuje :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2014, 20:41

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    Moje dwa male Aniolki 8.07.2013 (22tc)
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • Kajaoli Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2014, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lubek wrote:
    Ja dzisiaj po drugich zajeciach w szkole rodzenia. I znow jestem przeszczesliwa i pozytywnie nakrecona. Prowadzila inna polozna, i chyba co zajecia bedzie inna i opowiadala o samym porodzie (pierwsze zajecia - przygotowania do porodu). Mowila z takim uczuciem, rozsadkiem, a jednoczesnie podkreslala magie tego wydarzenia, ze kilka razy w skrytosci swojego saka poplynela mi lezka. Moj maz tez byl wzruszony.
    Z konkretniejszych rzeczy, ciekawostek i rad, ktorymi moge sie podzielic, to polecala pic w okresie pologu, ale ciazy tez napar z pokrzywy, na porod zabrac landrynki, zeby sobie dodac troche energii, kilka duzych butelek wody i jedna mala z takim ustnikiem, jak w Powerradzie, zeby sie wygodnie pilo i nie wylewalo, jak rodzaca upusci z bolu na podloge :P. Zeby sie najesc przed wyjazdem do szpitala, nawet jesli jest 3 w nocy, bo na glodniaka to slabo i nie bedzie sie mialo sily. Pamietac o dokumentach, w ogole najlepiej w tych pozniejszych tyg ciazy nie wychodzic z domu bez karty ciazy z wpieta w nia grupa krwi. Torbe, ktora spakujesz do szpitala, zeby znal Twoj partner, bo to jego beda polozne prosily o ubranka dla dziecka, koszule, gumke do wlosow i takie tam, wiec musi wiedziec co gdzie jest, mozna porobic paczuszki w ramach torby, zeby mu bylo latwiej.

Lubek, bardzo cenne rady :) juz nie moge sie doczekac az zaczne szkolenie z moja polozna - pierwsze spotkanie 16 lipca :)

lubek lubi tę wiadomość

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • mama86 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2014, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka_a wrote:
    Póki co nic nie robię... po wizycie w wc cierpię ale jeszcze nie na tyle żeby coś brać (leki per rectum to dla mnie koszmar....). Mam w domu "na czarną godzinę" PROCTO-GLYVENOL czopki i w ulotce wyczytałam:
    Przed zastosowaniem każdego leku należy poradzić się lekarza lub farmaceuty.(ulotkowy standard) Leku Procto-Glyvenol nie należy stosować podczas pierwszych 3 miesięcy ciąży. (my już dawno po, pewnie nie robili badań na kobietach w I trymestrze) Może być stosowany od 4 miesiąca ciąży, pod warunkiem nie przekraczania zalecanych dawek. (tu 2 czopki na dobę) Może być stosowany w okresie karmienia piersią , pod warunkiem nie przekraczania zalecanych dawek.
    Jest to lek działający miejscowo więc nie powinien przechodzić do układu krwionośnego.
    Polecam bo mi po podaniu połowy dawki przechodzi :D

Byłam ostatnio u lekarza rodzinnego i poleciła mi posterisan (czopki) ale ten bez recepty bo ten na receptę jest na sterydach.

divers2288.gif
    motylki.gifrelgvcqgce4tws4r.png
    Nasza Gabrysia :-)
  • Kajaoli Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2014, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze, nie wiedzialam nawet, ze taki czopek glicerynowy istnieje ;) zobaczymy jakie rady bedzie mi dawac tutejsza polozna :)

lubek lubi tę wiadomość

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • Scęście Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2014, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki anka za podpoeiedz co do leku. Posterisan uzywam wlasnie i cos srednio pomaga :(
    Ja ogolnie tez pracuje bo wzielam 2-18 lipca zwolnienie ze wzglwdu na nauke do obrony ale gdyby mi nie dal to bym wziela urlop bo po prostu musze sie uczyc :P 20 pytan z ekonomi a najpierw je opracowac (10 juz mam) i wracam dalej do pracy fo polowy sierpnia na bank a jak sie uda to do wrzesnia :)
    Ja wrocilam z grilla i zdycham. Chyba zarlam na sile. Brzuch jak balon wielki i ciężki. Nawet kolezanka pyta to kiedy rodzisz? Za 3 mce :) 3 tyg tak? Nie 3 mce, a co wygladam jak do porodu? Duzy msm brzuch? No bardxo duzy....
    Co do liczenia tyg to lekarze podluguja sie ta sams metoda liczenia tyle ze nie moeia jest pani w 21 tc tylko skonczyla pani 20 tc (vo jest jednoznaczne z tym ze jak skonczyla pani 20 to leci pani 21) :)
    Lece zdychac z przejedzenia przed tv :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2014, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też zmykam i udanego wieczorku życzę. Dziecko mi sie wygramoliło i chyba usneła, ale zaraz musze sie na bok przewrócić to ją niestety wybudzi.

• mama86 Autorytet

Wysłany: 5 lipca 2014, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scęście ja tez mam już duży brzuch. Byłam wczoraj w pracy zawieść zwolnienie to mi szefowa powiedziała ze wyglądam jakbym termin miała na sierpnia :-) a i co tu się dziwić- pierwsza moja waga w karcie ciąży to 57,3 a w czwartek ważyłam się u doktorka i wybiło 67,7 :/
    Ale długo się nie odzywałam na forum :) lecz bacznie was czytuję i jestem w miarę na bieżąco :-)

anka_a lubi tę wiadomość

divers2288.gif
    motylki.gifrelgvcqgce4tws4r.png
    Nasza Gabrysia :-)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2014, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też pracuję i zamierzam pracować do samego końca :)
    ja startowałam z wagi 47 (domowa) 49 waga u ginki teraz mam na obu 57 :)
    a niektórzy nie wierzą jak mówię że jestem w ciąży :)

ao12., Nelly, anka_a, lubek lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 lipca 2014, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie w końcu od kilku dni widać że jestem w ciąży, nawet obce osoby widzą :D
    No bo ile można słuchać że brzucha nie widać ;)

ao12., nick nieaktualny, Kajaoli, anka_a, lubek lubią tę wiadomość

• Scęście Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2014, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja startowalam podobnie bo 57,4 a dzis z rana 65,8 :)
    mama86 wrote:
    Scęście ja tez mam już duży brzuch. Byłam wczoraj w pracy zawieść zwolnienie to mi szefowa powiedziała ze wyglądam jakbym termin miała na sierpnia :-) a i co tu się dziwić- pierwsza moja waga w karcie ciąży to 57,3 a w czwartek ważyłam się u doktorka i wybiło 67,7 :/
    Ale długo się nie odzywałam na forum :) lecz bacznie was czytuję i jestem w miarę na bieżąco :-)

• paulina.b.1991 Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2014, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :) kolejny cieplusi dzień :p aż za ciepły ...
    Na działeczkę kic kic.

klz94z1793zrgawb.png
    klz9cwa1kpnfhaeb.png
    3jgx3e3kdzdiiv6z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2014, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Upalnie, ja nie wychodze dzis z domu, mam dzien wypoczynku.

• MOI Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2014, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny! Witam się z wami po wakacyjnej 6-dniowej przerwie :) Nad morzem było cudownie i pogoda idealna, bo nie za gorąco, no może poza ostatnimi 2 dniami, kiedy nie dało się wysiedzieć na plaży :O

Z ciążowych spraw, pojawił się u mnie pierwszy niefajny objaw, mianowicie trudności z oddychaniem. Czasem tak mam kiedy leżę, czasem kiedy siedzę. Po prostu mam trudności z nabraniem powietrza. Podejrzewam, że to przez powiększającą się macicę, ale jeśli już teraz tak mam, to co będzie za miesiąc - dwa??? Też tak macie???

ao12., Kajaoli, anka_a, lubek lubią tę wiadomość

Moi
    3jvzmg7ysek3gxzk.png
    f2w39jcgjmkmlfy9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lipca 2014, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MOI wrote:
    Hej Dziewczyny! Witam się z wami po wakacyjnej 6-dniowej przerwie :) Nad morzem było cudownie i pogoda idealna, bo nie za gorąco, no może poza ostatnimi 2 dniami, kiedy nie dało się wysiedzieć na plaży :O

Z ciążowych spraw, pojawił się u mnie pierwszy niefajny objaw, mianowicie trudności z oddychaniem. Czasem tak mam kiedy leżę, czasem kiedy siedzę. Po prostu mam trudności z nabraniem powietrza. Podejrzewam, że to przez powiększającą się macicę, ale jeśli już teraz tak mam, to co będzie za miesiąc - dwa??? Też tak macie???

Też tak mam już od dłuższego czasu. To zupełnie normalny objaw - dziecko czerpie z Ciebie tlen więc masz wrażenie, że masz go mniej :) Oddychasz teraz za dwoje :)

MOI lubi tę wiadomość

• agatas Autorytet

Wysłany: 6 lipca 2014, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina.b.1991 wrote:
    :) kolejny cieplusi dzień :p aż za ciepły ...
    Na działeczkę kic kic.

Mamy podobne plany :)
    Z mężem też wybieramy się na naszą działeczkę za miastem :)
    Pewnie rozłożę parasol nad basenem i będę taplać się pół dnia w wodzie, a resztę przeleżę na hamaku. Na obiad oczywiście pyszności z grilla...Nie ma to jak leniwa niedziela :D

Kajaoli, anka_a lubią tę wiadomość

f2w3ugpj1bhxt82e.png
    klz9gu1ribjd2pf0.png
‹‹ 410 411 412 413 414 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planujesz ciążę? Sprawdź, jaką rolę w organizmie odgrywa koenzym Q10

Przygotowania do ciąży to ogromne wyzwanie dla organizmu – na poziomie komórkowym zachodzą procesy wymagające dużych nakładów energii. Coraz więcej badań pokazuje, że koenzym Q10 może wspierać jakość komórek jajowych i plemników, dostarczając mitochondriom potrzebnego paliwa. Choć nie zastąpi kwasu foliowego ani terapii hormonalnej, może stać się cennym uzupełnieniem w staraniach o dziecko.

CZYTAJ WIĘCEJ

Spokój rodziców zaczyna się od jednego sprytnego urządzenia. Czy niania elektroniczna to must have rodziców?

Pierwsze miesiące z dzieckiem to wyjątkowy czas, ale też nieustanna czujność i troska o jego bezpieczeństwo. Coraz więcej rodziców sięga po nowoczesne rozwiązania, które pomagają spokojniej czuwać nad snem malucha. Czy niania elektroniczna to rzeczywiście niezbędny element domowej wyprawki, czy tylko kolejny gadżet? Sprawdź, jak działa, co daje na co dzień i czy może realnie ułatwić życie rodzicom.

CZYTAJ WIĘCEJ

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam

Kwas DHA to jedna z substancji niezbędnych do prawidłowego rozwoju płodu. Jego suplementacja jest zalecana przez ekspertów, a w aptekach znajdziemy wiele preparatów zawierających ten składnik. Najczęściej jest pozyskiwany z ryb morskich, jednak coraz więcej przyszłych mam sięga po DHA z alg. Jakie są jego właściwości i czym różni się od rybiego? Dowiedz się więcej na temat suplementacji DHA w ciąży – kiedy zacząć i jakie dawki stosować?

CZYTAJ WIĘCEJ