Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2014, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pestka wrote:
    Hej dziewczyny :)
    u mnie pochmurno, ale w miarę ciepło, idealnie na spacerem potem dłuższy z psiakiem :)
    A z nowych rzeczy przyjaciółka będąc na zakupach kupiła mi proszek "Dzidziuś" i pojemniki do mrożenia pokarmu :) z praniem jeszcze troszkę poczekam, aż mi pralna się zapełni rzeczami dla małego, a w przyszłym tyg porobię przecierki z marchwi i jabłek i powekuje, będą czekać na swoją porę :)
    A lepsze jest ze słoiczka? Bo ja chciałam robić świerze, ugotować marchewke i zmiksować z jabłkiem.
    Czy w sloiczkach nabierają jakiś dodatkowych właściwości,bo może też bym narobiła. W sumie to długo by mi siedziało zanim by dziecko to zaczeło jeść.

• Kajaoli Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was wszystkie w ten goracy i sloneczny poranek :)
    Troche ostatnio rzadko tu zagladalam gdyz jestem pochlonieta swoim projektem, ktory obiecalam sobie, zrealizuje jeszcze przed porodem. Tak wiec pracuje nad nim od rana do wieczora.
    Ale nie zapomnialam o Was :)
    Zrobilam ostatnio jednorazowe badania na cukier we krwi, ktore trwaly jeden dzien - tzw. cykl glycemiczny.
    Mialam pobierana krew 5 razy, w tym 1 raz na czczo a 4 po posilkach.
    Wszystkie zmiescily sie jak najbardziej w normach wiec mam nastepne potwierdzenie, ze nie mam problemu z cukrem.

Nadal jestem na diecie i przez ostatni miesiac przytylam pol kilograma.
    Za to maluszek rosnie i rosnie, przed wczoraj na wizycie u lekarza okazalo sie, ze wazy juz 1kg900.
    Zdecydowalam juz tez, ze bede rodzic w klinice, ktora znajduje sie 10minut na piechote od mojego domu - chociaz malo prawdopodobne, zebym poszla tam na piechote jak zaczna sie skurcze porodowe ;)
    Porod bedzie przyjmowal moj ginekolog, ktory prowadzi ciaze.

Wczoraj mialam drugie spotkanie z polozna, na ktorym dyskutowalysmy o roznych etapach skurczow porodowych , jak sobie z nimi radzic oraz o znieczuleniu.
    Podzielilam sie z nia takze swoimi obawami na temat wagi maluszka bo wszyscy mi powtarzaja, ze bedzie bardzo duzy, okolo 3900g lub wiecej.
    Poprosila abym w sobote przyniosla wszystkie swoje usg i ona powoe mi co mysli na ten temat.
    Powiedziala tez, ze jednym z rozwiazan jakie moze mi zaproponowac lekarz to wywolanie porodu wczesniej aby uniknac komplikacji.
    Tak wiec jutro idziemy z moim mezczyzna pierwszy raz na wspolne spotkanie z polozna.
    Beda tam jeszcze dwie inne pary, ktore oczekuja dziecka w tym samym okresie.
    Bedzie omawiany temat: jak przygotowac sie do przyjecia dziecka w domu i czego mozna sie spodziewac.

Na pewno bedzie ciekawie :)

lubek, MOI, Agrafka lubią tę wiadomość

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    Moje dwa male Aniolki 8.07.2013 (22tc)
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2014, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajaoli, to duże dzieciątko, 2 kg już prawie,ale co tam najważniejsze że wszystko z małym ok. I super że cukry w porządku, u mnie też normy,dlatego pozwalam sobie na małe słodkości. Ja już też musze jakieś informacje wyciągać na temat porodu od położnej.

• Kajaoli Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa, wiesz, teraz tak sobie pochodzilam po internecie i wszedzie pisza doswiadczone mamy, ze te usg wcale nie sa dokladne i nieraz kekarz ci mowi, ze dziecko bedzie wazyc 3kg a wazy ponad 4, a nieraz odwrotnie, strasza ze dziecko bedzie wielkie a wcale tak nie jest.
    Moj lekarz jest z tych co nie strasza, tylko ta babka co mi robi usg zawsze cos znajdzie budzacego obawy.
    Moj gin natomiast powtarza, ze nic nie jest pewne i ze nie mozna panikowac - pewnie ma racje :)
    Dlatego troche rozumiem twojego lekarza, ktory nie chce ci zdradzic wagi chociaz przyznam sie, ze na poczatku mnie to bardzo dziwilo. Ja bym nie wytrzymala bez takich informacji i bym z niego je wydarla ;) Ale jesli masz do niego zaufanie - to najwazniejsze :)

MOI lubi tę wiadomość

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    Moje dwa male Aniolki 8.07.2013 (22tc)
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • gliwicz_anka Nowa

Wysłany: 25 lipca 2014, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chciałabym się przywitać ;)
    Czekam na synka, który planowo ma się urodzić 11 października :)

paradise, ao12., paulina.b.1991, Kasiula09, pestka, renatkach, Kajaoli, lubek, paaolka, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2014, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale z czystej ciekawości chciałabym wiedzieć, brzucha niemam dużego, i tym bardziej mnie to ciekawi.
    Ale masz racje że usg różnie mówią, ale zawsze już orientacyjnie sie wie.

Lece pozalatwiać sprawy na mieście,a potem mam ten wymaz.

• ao12. Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witaj gliwicz_anka :)

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • paradise Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy nowa mamusie ;)

Ja dzisiaj mam wizytę, ale średnio mi się chcę iść skoro z góry wiem, że nie będę mieć USG a już taaaaaaaaaak bardzo chciałabym ją podejrzeć.

Kajaoli masz rację, często szacowana waga z USG nie zgadza się z wagą urodzeniową dziecka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2014, 11:14

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
  • Kasiula09 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam nową mamusię :)

Znalazłam nawet fajna stronkę o wyprawce może komuś się przyda :)
    http://yourbabyproject.blogspot.com/

age.png
  • moni28 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki witam się po długiej nieobecności. Wypoczywałam na wczasach w Międzyzdrojach w sumie to 'wypoczywanie'' tak tylko można nazwać bo czuje się bardziej zmęczona niż wypoczęta. Dziś od rana staram się więcej leżeć bo coś mnie boli krocze i w pachwinach.
    LISTERIOZA - no kurczę na urlopie objadałam się lodami z automatu typu amerykańskie i gotowymi surówkami na zapiekankach, mam nadzieję że mnie nie dopadnie.
    Pogoda parno i duszno nie ma czym oddychać. Czy zauważyłyście u siebie że bardziej się pocicie? Prysznic tylko na chwilę przynosi ulgę.

iv09rl684r7f30c0.png
    17u9ru1dche9zrr7.png
  • moni28 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy u nas GLIWICZ-Anka

iv09rl684r7f30c0.png
    17u9ru1dche9zrr7.png
  • paulina.b.1991 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiula09 wrote:
    witam nową mamusię :)

Znalazłam nawet fajna stronkę o wyprawce może komuś się przyda :)
    http://yourbabyproject.blogspot.com/

nie tak dawno też pisałam o tej stronce :p

Kasiula09 lubi tę wiadomość

klz94z1793zrgawb.png
    klz9cwa1kpnfhaeb.png
    3jgx3e3kdzdiiv6z.png
  • serek_84 Przyjaciółka

Wysłany: 25 lipca 2014, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Ja tez wróciłam z urlopu. Byłam tydzień nad jeziorem pod namiotami mimo że niektórzy się dziwili sama nie wiem dlaczego :-) co roku jeździmy w nasze miejsce i za rok z maluszkiem tez pojedziemy.

Ja jestem dopiero po glukozie i wyniki bardzo dobre : 74/120/105. Lemoniada była pyszna :-)

Od wczoraj mam już łóżeczko :-) kupiłam od kuzynki w bardzo dobrym stanie za 1/3 ceny i dostałam dużo innych rzeczy. Niestety nie jest białe :-( a żeby przemalowac to dużo zachodu bo najpierw trzeba zeszlifowac wszystko

renatkach, lubek lubią tę wiadomość

9qeydmw.png
  • renatkach Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym USG to faktycznie nie ma co się sugerować, bo moja siostra urodziła pierwsze dziecko 4040, a miała być 3800. W drugiej ciąży od początku mówiła, że pierwsze dziecko było duże, ale wszyscy jej mówili że będzie nie większy niż 3600 g, gdy tym czasem Wojtek urodził się z wagą 4600! Cud ze zdrowy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lipca 2014, 11:48

Kajaoli, ao12., sylwia1985, Scęście lubią tę wiadomość

3i49tv7325tdkkap.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy nową mamusię!:)
    Moni28 ja już dawno na to zwróciłam uwagę..jedyne co mi poza prysznicami pomaga, to dezodorant Dove...jedyny działa ;)

iabql8x.png
    x8msush.png
  • moni28 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę spróbować Dove bo od wszystkich które dotychczas używałam dostaje uczulenia i nie za bardzo działają. A w nocy to już masakra...mokra jak szczur jestem i na dzień dobry muszę brać prysznic.

pestka wrote:
    Witamy nową mamusię!:)
    Moni28 ja już dawno na to zwróciłam uwagę..jedyne co mi poza prysznicami pomaga, to dezodorant Dove...jedyny działa ;)

iv09rl684r7f30c0.png
    17u9ru1dche9zrr7.png
  • lubek Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    serek_84 wrote:
    Hej dziewczyny. Ja tez wróciłam z urlopu. Byłam tydzień nad jeziorem pod namiotami mimo że niektórzy się dziwili sama nie wiem dlaczego :-) co roku jeździmy w nasze miejsce i za rok z maluszkiem tez pojedziemy.

Ja jestem dopiero po glukozie i wyniki bardzo dobre : 74/120/105. Lemoniada była pyszna :-)

Od wczoraj mam już łóżeczko :-) kupiłam od kuzynki w bardzo dobrym stanie za 1/3 ceny i dostałam dużo innych rzeczy. Niestety nie jest białe :-( a żeby przemalowac to dużo zachodu bo najpierw trzeba zeszlifowac wszystko

To ja Ci mogę polecić farby Annie Sloan Chalk Paint - nie trzeba szlifować, efekt piękny, malować możesz sama, bo są bezpieczne dla ciężarnych, tylko wosk po malowaniu ktoś lepiej żeby nałożył za Ciebie. Efekt jest piękny i malowanie przyjemne. Farby są drogie, ale warte swojej ceny, bardzo wydajne. Jedna puszka pomalowalismy skrzynie na zabawki, szafę, łóżko i dwie szafki nocne.

Kajaoli lubi tę wiadomość

atdc20mmh2fqs6kn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2014, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dziewczyny kolejka straszna do tego badania, długo tu spędze.
    Upały sie zrobiły,masakra,jak ja wróce do domu.

Też witam nową koleżanke,

A ja polecam też dave antyperspirant,ale dobry też jest z ziaji, białe opakowanie,w kulce, super pachnie.

• paulina.b.1991 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W poniedzałek morfologia. Będzie masakra jak żelazo się nie podwyższy. :( W dodatku mam być na czczo - a tego nie lubię.

klz94z1793zrgawb.png
    klz9cwa1kpnfhaeb.png
    3jgx3e3kdzdiiv6z.png
  • mad8 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam kolejną październikową mamusię.

Właśnie była u mnie koleżanka z dwiema córkami 3 i 5 lat. Oooo matko ledwo wytrzymałam te piski, wrzaski, płacz, walki o zabawki, domaganie się różnych rzeczy, ciągłe daj, zrób, nie chcę, chcę. Zero samodzielnej zabawy, czy pobycia 5 min z dala od mamy. Przestraszyłam się trochę. Jeżeli moje dziecko będzie miało tak samo to nie wyrobię. Ja nie wiem jak ona sobie daje radę.

relg3e5eyc9mcvbi.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
‹‹ ‹ 473 474 475 476 477 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak interpretować wynik testu ciążowego i co robić dalej?

Testy ciążowe są jednymi z najczęściej stosowanych narzędzi diagnostycznych w warunkach domowych. Choć ich obsługa wydaje się prosta, interpretacja wyniku może wzbudzać wiele pytań - zwłaszcza gdy rezultat jest niejednoznaczny, pojawia się wcześniej niż zaleca producent lub gdy towarzyszą mu objawy wymagające szerszej oceny medycznej. Zrozumienie działania testów wykrywających gonadotropinę kosmówkową (hCG), a także świadomość ograniczeń tych metod pozwala trafniej ocenić sytuację i podjąć odpowiednie kroki.

CZYTAJ WIĘCEJ