X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2014, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile to badanie kosztuje, i z krwi sie je robi?
    Zreszta to jest loteria, moge zrobic teraz i wynik bedzie ujemny, a zarazic sie za kilka tygodni i kicha.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2014, 19:21

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2014, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa wrote:
    A ile to badanie kosztuje, i z krwi sie je robi?

Tak, z krwi - w Warszawie kosztuje 60 zł. Można zrobić też z kału i wymaz z pochwy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2014, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa wrote:
    Zreszta to jest loteria, moge zrobic teraz i wynik bedzie ujemny, a zarazic sie za kilka tygodni i kicha.

Podobnie jak z toksoplazmozą :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2014, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm 60 zl, to naprawde drogo. Szkoda ze nie mozna na nfz.
    Eeeee tam, spytac moge lekarza o te badanie, jak nie zleci to nie robie.

• renatkach Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2014, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak mnie nastraszyłyście tą listeriozą, że na początku września pójdę zrobić to badanie

3i49tv7325tdkkap.png
  • paulina.b.1991 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2014, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile tych badań...??
    Żeby tylko dzieciaczki były zdrowe. Jak sobie pomyślę że kiedyś tych wszystkich badań, sprzętu nie było...

Aniqa lubi tę wiadomość

klz94z1793zrgawb.png
    klz9cwa1kpnfhaeb.png
    3jgx3e3kdzdiiv6z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2014, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie tam nie przestraszyłam a codziennie jem coś z niepasteryzowanego mleka. Jak lekarz zleci to zrobie.ale jakbym chciała wszystkie badania robić to po wypłacie by było.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2014, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    renatkach wrote:
    Tak mnie nastraszyłyście tą listeriozą, że na początku września pójdę zrobić to badanie
    Nie ma co panikować ;) Już wcześniej pisałam że to rzadka choroba a teoretycznie można się nawet zarazić niedomytymi warzywami a jeść przecież coś trzeba ;) Ja zrezygnowałam z kebabów, surowego mięsa i ryb i z serów pleśniowych ale z lodów sklepowych nie mam zamiaru bo one mi podczas tych upałów życie ratują :P

Aniqa, ao12. lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2014, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Nie ma co panikować ;) Już wcześniej pisałam że to rzadka choroba a teoretycznie można się nawet zarazić niedomytymi warzywami a jeść przecież coś trzeba ;) Ja zrezygnowałam z kebabów, surowego mięsa i ryb i z serów pleśniowych ale z lodów sklepowych nie mam zamiaru bo one mi podczas tych upałów życie ratują :P
    Zgadzam sie całkowicie, nawet czytałam że w kiszonkach jest ta listeria, poza tym można by robić w nieskończoność te badania na obecność bakteri i tak niebyło by 100% pewności.

Anoolka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2014, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa wrote:
    Zgadzam sie całkowicie, nawet czytałam że w kiszonkach jest ta listeria, poza tym można by robić w nieskończoność te badania na obecność bakteri i tak niebyło by 100% pewności.
    A ja kiszonek jem tony :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2014, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panikować nie ma co, ale strzeżonego Pan Bóg strzeże ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2014, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    A ja kiszonek jem tony :D
    Kurcze ja całymi słoikami jadłam a kapuche kiszoną całymi talerzami, teraz mniej bo już niema ale jak była jeszcze beczka z kapuchą to prawie przy niej nocowałam, od zawsze tak mam, że na niektóre rzeczy jestem zbyt chytra :)

Anoolka lubi tę wiadomość

• paulina.b.1991 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :p
    w Łodzi chłodek, deszcz raz leje raz kropi. W weekend sa Urodziny Łodzi i nawet ciekawie się zapowiada. Możliwe że skoczymy z moim M. do Zoo (za free;)) i może do palmiarni. Będzie okazja do fotek :p
    No chyba że siostra z mamą coś wykombinują na 60 ur taty - to będzie imprezka rodzinna.

klz94z1793zrgawb.png
    klz9cwa1kpnfhaeb.png
    3jgx3e3kdzdiiv6z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2014, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Nie ma co panikować ;) Już wcześniej pisałam że to rzadka choroba

Niby rzadka choroba a rocznie 25 ciężarnych (a ogółem 60 osób) łapie listerię. W moim środowisku aż dwie dziewczyny, więc nie do końca uważałabym ją za rzadką. Ja tam wychodzę z założenia, że lepiej wykonać o jedno badanie więcej niż o jedno mniej :) Miłego dnia :)

• Smutas Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale straszna ta listerioza. Ja chyba zrobie te badanie na miesiac przed porodem. A ootem bede juz sie bardzobpilnowac, najpierw porozmawiam jeszcze z lekarzem.
    U mnie cieplo ale bez slonca. Jeszcze dzis i jutro do pracy i wolne. Czekam na szafe ktora miala byc w srode i biore sie za ukladanie, pranie i prasowanie. :) to chyba najprzyjemniejsza czesc przygotowan

f2w3rjjg2c3oph75.png
    f2wl3e5enx7sd16m.png
  • paradise Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też na szczęście chłodniej, mogłoby tylko nie padać! (zawsze na coś trzeba ponarzekać :P ) Co do badania na listerioze, też nie będę wykonywać go na własną rękę, tylko dopiero wtedy jak zleci mi lekarz. Chociaż z tego co widzę, to pochłonęłam trochę "zakazanych" produktów min. kiszonki i wędzoną rybkę.

Aniqa lubi tę wiadomość

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
  • Smutas Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyle wydalam kasy na lekarza i wszystkie badania ze 60zl to juz nie majatek. Mimo ze to nie tanio.

f2w3rjjg2c3oph75.png
    f2wl3e5enx7sd16m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2014, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny która chce to zrobi,która nie to niezrobi tego badania, dajmy już spokój tej listeriozie.

O 12 ide na ten wymaz, potem mam w planach kupić serie kosmetyków z linomagu.
    Niema slońca to połaże po mieście, może coś upoluje.

Scęście lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2014, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paradise wrote:
    U mnie też na szczęście chłodniej, mogłoby tylko nie padać! (zawsze na coś trzeba ponarzekać :P ) Co do badania na listerioze, też nie będę wykonywać go na własną rękę, tylko dopiero wtedy jak zleci mi lekarz. Chociaż z tego co widzę, to pochłonęłam trochę "zakazanych" produktów min. kiszonki i wędzoną rybkę.
    I dobrze że pochłonełaś, bo to pyszności są, kiszonki są dobre na przewód pokarmowy, a rybki to kwasy omega niezbędne dla nas w tym okresie żeby mózg dzieci sie kształtował. Rybki 2 razy w tyg minimum,ja jem 3-4 :) nie musze przez to przyjmować syntetycznych tabletek.

paradise lubi tę wiadomość

• pestka Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)
    u mnie pochmurno, ale w miarę ciepło, idealnie na spacerem potem dłuższy z psiakiem :)
    A z nowych rzeczy przyjaciółka będąc na zakupach kupiła mi proszek "Dzidziuś" i pojemniki do mrożenia pokarmu :) z praniem jeszcze troszkę poczekam, aż mi pralna się zapełni rzeczami dla małego, a w przyszłym tyg porobię przecierki z marchwi i jabłek i powekuje, będą czekać na swoją porę :)

iabql8x.png
    x8msush.png
‹‹ 472 473 474 475 476 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ