X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2014, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile to badanie kosztuje, i z krwi sie je robi?
    Zreszta to jest loteria, moge zrobic teraz i wynik bedzie ujemny, a zarazic sie za kilka tygodni i kicha.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2014, 19:21

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2014, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa wrote:
    A ile to badanie kosztuje, i z krwi sie je robi?

Tak, z krwi - w Warszawie kosztuje 60 zł. Można zrobić też z kału i wymaz z pochwy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2014, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa wrote:
    Zreszta to jest loteria, moge zrobic teraz i wynik bedzie ujemny, a zarazic sie za kilka tygodni i kicha.

Podobnie jak z toksoplazmozą :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2014, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm 60 zl, to naprawde drogo. Szkoda ze nie mozna na nfz.
    Eeeee tam, spytac moge lekarza o te badanie, jak nie zleci to nie robie.

• renatkach Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2014, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak mnie nastraszyłyście tą listeriozą, że na początku września pójdę zrobić to badanie

3i49tv7325tdkkap.png
  • paulina.b.1991 Autorytet

Wysłany: 24 lipca 2014, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile tych badań...??
    Żeby tylko dzieciaczki były zdrowe. Jak sobie pomyślę że kiedyś tych wszystkich badań, sprzętu nie było...

Aniqa lubi tę wiadomość

klz94z1793zrgawb.png
    klz9cwa1kpnfhaeb.png
    3jgx3e3kdzdiiv6z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2014, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie tam nie przestraszyłam a codziennie jem coś z niepasteryzowanego mleka. Jak lekarz zleci to zrobie.ale jakbym chciała wszystkie badania robić to po wypłacie by było.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2014, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    renatkach wrote:
    Tak mnie nastraszyłyście tą listeriozą, że na początku września pójdę zrobić to badanie
    Nie ma co panikować ;) Już wcześniej pisałam że to rzadka choroba a teoretycznie można się nawet zarazić niedomytymi warzywami a jeść przecież coś trzeba ;) Ja zrezygnowałam z kebabów, surowego mięsa i ryb i z serów pleśniowych ale z lodów sklepowych nie mam zamiaru bo one mi podczas tych upałów życie ratują :P

Aniqa, ao12. lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2014, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Nie ma co panikować ;) Już wcześniej pisałam że to rzadka choroba a teoretycznie można się nawet zarazić niedomytymi warzywami a jeść przecież coś trzeba ;) Ja zrezygnowałam z kebabów, surowego mięsa i ryb i z serów pleśniowych ale z lodów sklepowych nie mam zamiaru bo one mi podczas tych upałów życie ratują :P
    Zgadzam sie całkowicie, nawet czytałam że w kiszonkach jest ta listeria, poza tym można by robić w nieskończoność te badania na obecność bakteri i tak niebyło by 100% pewności.

Anoolka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2014, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa wrote:
    Zgadzam sie całkowicie, nawet czytałam że w kiszonkach jest ta listeria, poza tym można by robić w nieskończoność te badania na obecność bakteri i tak niebyło by 100% pewności.
    A ja kiszonek jem tony :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 lipca 2014, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Panikować nie ma co, ale strzeżonego Pan Bóg strzeże ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2014, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    A ja kiszonek jem tony :D
    Kurcze ja całymi słoikami jadłam a kapuche kiszoną całymi talerzami, teraz mniej bo już niema ale jak była jeszcze beczka z kapuchą to prawie przy niej nocowałam, od zawsze tak mam, że na niektóre rzeczy jestem zbyt chytra :)

Anoolka lubi tę wiadomość

• paulina.b.1991 Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :p
    w Łodzi chłodek, deszcz raz leje raz kropi. W weekend sa Urodziny Łodzi i nawet ciekawie się zapowiada. Możliwe że skoczymy z moim M. do Zoo (za free;)) i może do palmiarni. Będzie okazja do fotek :p
    No chyba że siostra z mamą coś wykombinują na 60 ur taty - to będzie imprezka rodzinna.

klz94z1793zrgawb.png
    klz9cwa1kpnfhaeb.png
    3jgx3e3kdzdiiv6z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2014, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Nie ma co panikować ;) Już wcześniej pisałam że to rzadka choroba

Niby rzadka choroba a rocznie 25 ciężarnych (a ogółem 60 osób) łapie listerię. W moim środowisku aż dwie dziewczyny, więc nie do końca uważałabym ją za rzadką. Ja tam wychodzę z założenia, że lepiej wykonać o jedno badanie więcej niż o jedno mniej :) Miłego dnia :)

• Smutas Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale straszna ta listerioza. Ja chyba zrobie te badanie na miesiac przed porodem. A ootem bede juz sie bardzobpilnowac, najpierw porozmawiam jeszcze z lekarzem.
    U mnie cieplo ale bez slonca. Jeszcze dzis i jutro do pracy i wolne. Czekam na szafe ktora miala byc w srode i biore sie za ukladanie, pranie i prasowanie. :) to chyba najprzyjemniejsza czesc przygotowan

f2w3rjjg2c3oph75.png
    f2wl3e5enx7sd16m.png
  • paradise Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też na szczęście chłodniej, mogłoby tylko nie padać! (zawsze na coś trzeba ponarzekać :P ) Co do badania na listerioze, też nie będę wykonywać go na własną rękę, tylko dopiero wtedy jak zleci mi lekarz. Chociaż z tego co widzę, to pochłonęłam trochę "zakazanych" produktów min. kiszonki i wędzoną rybkę.

Aniqa lubi tę wiadomość

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
  • Smutas Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyle wydalam kasy na lekarza i wszystkie badania ze 60zl to juz nie majatek. Mimo ze to nie tanio.

f2w3rjjg2c3oph75.png
    f2wl3e5enx7sd16m.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2014, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny która chce to zrobi,która nie to niezrobi tego badania, dajmy już spokój tej listeriozie.

O 12 ide na ten wymaz, potem mam w planach kupić serie kosmetyków z linomagu.
    Niema slońca to połaże po mieście, może coś upoluje.

Scęście lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 lipca 2014, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paradise wrote:
    U mnie też na szczęście chłodniej, mogłoby tylko nie padać! (zawsze na coś trzeba ponarzekać :P ) Co do badania na listerioze, też nie będę wykonywać go na własną rękę, tylko dopiero wtedy jak zleci mi lekarz. Chociaż z tego co widzę, to pochłonęłam trochę "zakazanych" produktów min. kiszonki i wędzoną rybkę.
    I dobrze że pochłonełaś, bo to pyszności są, kiszonki są dobre na przewód pokarmowy, a rybki to kwasy omega niezbędne dla nas w tym okresie żeby mózg dzieci sie kształtował. Rybki 2 razy w tyg minimum,ja jem 3-4 :) nie musze przez to przyjmować syntetycznych tabletek.

paradise lubi tę wiadomość

• pestka Autorytet

Wysłany: 25 lipca 2014, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :)
    u mnie pochmurno, ale w miarę ciepło, idealnie na spacerem potem dłuższy z psiakiem :)
    A z nowych rzeczy przyjaciółka będąc na zakupach kupiła mi proszek "Dzidziuś" i pojemniki do mrożenia pokarmu :) z praniem jeszcze troszkę poczekam, aż mi pralna się zapełni rzeczami dla małego, a w przyszłym tyg porobię przecierki z marchwi i jabłek i powekuje, będą czekać na swoją porę :)

iabql8x.png
    x8msush.png
‹‹ 472 473 474 475 476 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ