X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Zielono mi:-))))) Ekspertka

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej mamuśki :-)
    Tak jak pisałam wcześniej też martwiłam się co z tą moją wagą bo mi też stoi od miesiąca,a wczoraj byłam u gina i moja Julcia waży 2100 (+-300g)od ostatniej wizyty przybrała 500g czyli prawidłowo ponoć na tydzień dzidzia przybierać teraz powinna 150-200g.
    Tak jak tobie Aniqa mi też gin powiedział,żebym wagą się nie martwiła,bo niektóre kobiety tak mają...będzie mniej do zrzucenia :-)
    Jeżeli natomiast chodzi o szyjkę to ja miałam mierzoną 3tyg.temu ze względu na twardnienie brzucha i jest długa 5cm. mój gin powiedział że gdyby była 2,5 to byłaby za krótka na tym etapie ciąży (wtedy miałam 31tydzień) Dopiero za tydzień będę miała mierzoną kolejny raz to będę więcej wiedzieć!

lubek lubi tę wiadomość

so22pqr.png
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa, Zielono mi, dzięki za odpowiedź. Czy mały przybiera prawidłowo na wadze to dowiem się przy następnym usg a na razie nie mam terminu. Teraz tylko mnie ta szyjka nurtuje. Twardnienia brzucha mam od dawna a i coraz częściej bóle w stylu tych na @.

Matka fantastycznej 4 :)

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    Aniqa, Zielono mi, dzięki za odpowiedź. Czy mały przybiera prawidłowo na wadze to dowiem się przy następnym usg a na razie nie mam terminu. Teraz tylko mnie ta szyjka nurtuje. Twardnienia brzucha mam od dawna a i coraz częściej bóle w stylu tych na @.

Ja na twardnienie biorę magnez 3x2 i no-spa 1 x dziennie...tak naprawdę dopiero no-spa mi pomaga. Natomiast jeżeli chodzi o bóle jak na @ to też 2 razy ostatnio miałam takie lekkie i wczoraj powiedziałam o tym mojemu lekarzowi i odpowiedział,że macica się przygotowuję w moim przypadku szyjka zamknięta i wszystko z nią ok i mam się nie martwić.
    Jak umówisz się na wizytę to powiedz o wszystkich swoich objawach i na pewno odpowie Ci na nurtujące pytania zwłaszcza z tą szyjkę,może się okazać że taki urok twojej szyjki i wszystko z nią ok.

so22pqr.png
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielono mi, magnez i nospę również biorę. Pozostaje poczekanie do wtorku i pomęczenie lekarza ;)

Matka fantastycznej 4 :)

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    Zielono mi, magnez i nospę również biorę. Pozostaje poczekanie do wtorku i pomęczenie lekarza ;)

Dokładnie tak od tego są żebyśmy ich męczyły :-)

ania.g lubi tę wiadomość

so22pqr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    Ja twardnienia i te bóle jak na okres w dole brzucha,tam gdzie główka, miałam leżeć i brać magnez i nospe. Lekarz straszył mnie że to może przyspieszyć poród więc mam odpoczywać,

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniqa wrote:
    Ja twardnienia i te bóle jak na okres w dole brzucha,tam gdzie główka, miałam leżeć i brać magnez i nospe. Lekarz straszył mnie że to może przyspieszyć poród więc mam odpoczywać,

Też biorę magnez i no spe i leże...też bałam się że takie bóle to mogą oznaczać przedwczesny poród ale uspokoił mnie, za tydzień mam wizytę i dokładnie popytam. Na razie jest spokój, taki ból lekki jak na @ miałam 2 razy i trwały po kilka minut.

A jak u Ciebie wyglądały te bóle jak na @? Tzn czy były bolesne i jak długo trwały?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2014, 21:04

so22pqr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania.g moja szyjka ma 35 mm lekarz mi mówił ze najważniejsze jest by się nie skracała w szybkim tempie i była zamknięta jeśli boli i twardnieje ci brzuch to staraj się jak najwięcej leżeć i brać magnez

• Scęście Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam ciagle morfologie do kitu ale lekarz nic na to nei daje, znaczy tabletek zadnych... zdrowo jest to co ma duzo zelaza i tyle... dziwny ejst.
    ja na poczatku cale 5 mcy bralam tylko kwas foliowy, od 6 mca witaminy feminovit+dha bo ciagle mi alergia dokuczala i powiedzial ze moze z witaminami lepiej troche mi ebdzie i fakt bylo, gdy mialam alergie pilam wapno jeszcze te musujace, potem mnie skurcze lydek lapaly w nocy wiec kazal asparaginian (magnez+potas) ale to bardzo mala dawka jest tego magnezu, i biore tylko wtedy gdy dokuczaja mi skurcze, np od 4 nocy nei dokuczaja wiec nei biore tego asparaginianu tylk osame witaminy. no-spy nei bralam nigdy w ciazy bo nei mialam potrzeby, brzus mi nei twardnieje.
    ataga4 wrote:
    Ja też biorę magnez, od czasu kiedy lekarz wyczul skróconą szyjke, czyli od 25tc. Do tego suplement pregna plus i pregna dha, i oczywiście żelazo, które biorę prawie od początku ciąży bo morfologia nie za ciekawa wychodziła ( a w zasadzie to hemoglobina,chociaż po zelazie nie poprawiło się, ale poziom żelaza jest ok)

Właśnie,a jak u was wypada morfologia w ciąży? Trzymacie sie w normach czy coś poniżej?

• Scęście Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez wiecznie cos mam w tym moczu pozawyzane niz zakres referencyjny...
    renatkach wrote:
    Ja odpukać, w wyniki miałam idealne, oprócz moczu. Ciągle mnie prześladują jakieś infekcje. Antybiotyk już raz dostałam, teraz idę za tydzień zobaczymy,

• Scęście Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja wszedzie slyszalam ze 15mm to juz minimum szyjkowe...
    ania.g wrote:
    Hej, dawno się nie udzielałam, zaglądam od czasu do czasu. Niedawno był temat spadającej wagi, czy wiecie coś więcej? A i czy któraś z Was ma wiedzę na temat prawidłowej długości szyjki macicy na tym etapie ciąży? Wczoraj byłam na izbie przyjęć, niby wszystko ok. Nikt się nie przejął spadającą wagą a gin powiedział że szyjka 1,5 cm jest ok. Przeglądając wieści internetowe dowiedziałam się że to nie za dużo. Wizyta u lekarza we wtorek ale może Wy wcześniej rozwiejecie moje wątpliwości. A i dziękuję za nie usuwanie mnie z listy pomimo nie udzielania się :)

• Eva0507 Ekspertka

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja tez ze 1,5 to już przy samym końcu ciazy..
    Ale mi młoda nogi pcha pod zebra hahaha aż podskocze kilka razy bo to takie dziwne uczucie

ckai43r8qxen3hco.png
    hchy9jcg3aamtfbp.png
  • Scęście Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja tez mam to uczucie! te wbijanie pod zebra jest straszne :( Eva a to ta Eve co na fb czy nie? :) Panda i te sprawy? :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2014, 21:43

Eva0507 lubi tę wiadomość

• Scęście Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a wgl to nadrabiajac strony malo komentowalam i teraz tak co mi sie przypomnialo to odpisze.. ze zazdroszcze tym co juz wyprawke maja za soba praktycznie. ja niby tez, zostalo mi lozeczko z wyposazeniem od a do z ale ciachne to za jednym zamachem jak we wrzesniu sie za to wezme i dla dzidziusia jeszcze wanienka i przewijak, i reczniczki z kapturkiem, reszte juz mam ;) aaa pampersow nie mam, znaczy mam chyba 12 sztuk tesciowa skad przyniosla jakby takie na sprobowanie, planuje kupic paczke 1 pampersa zielonych do spzitala i od razu 2, jesli te 1 pampersa beda ok to nadal pampersa a jak cos nei tak to sporobuje dada. jak na pampersie ebdzie ok to planuje te pierwsze trzy miesiace ich uzywac znaim przejde na jakas tansza wersje czegos :)
    co jeszcze do cen na wyprawke to nam narazie poszlo okolo 3 tys w tym 1800 to wozek. mi jeszcze brakuje kapci, szlafroka, i 2 koszul do spzitala takie do karmienia i wszystko :)

Kajaoli lubi tę wiadomość

• sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    milej nocki

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • Kajaoli Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my dzis wreszcie mozemy odetchnac bo skonczylismy przygotowywac mieszkanie na przyjscie nowego czlonka rodziny :):) to oznacza, ze przemeblowanie i generalne porzadki sa oficjalnie zakonczone :) czekamy tylko na lozeczko i przewijak, ktore powinny sie pojawic za kilka dni u nas. Kupilismy materac latex + kokos i ochraniacz na niego z wkladka bambusowa :)
    Przedostatnie pranie dla maluszka suszy sie wiec jutro wszystko poprasuje.
    Torba do szpitala juz prawie skompletowana, brakuje mi jeszcze dwoch koszul nocnych i stanikow do karmienia :)
    Dobranoc wszystkim :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 sierpnia 2014, 22:37

Bergo, MartaR.., pestka, lubek, Strokrotka lubią tę wiadomość

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    Moje dwa male Aniolki 8.07.2013 (22tc)
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • Bergo Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pokaż zdjęcia królestwa swojego synka. :)
    Kajaoli wrote:
    A my dzis wreszcie mozemy odetchnac bo skonczylismy przygotowywac mieszkanie na przyjscie nowego czlonka rodziny :):) to oznacza, ze przemeblowanie i generalne porzadki sa oficjalnie zakonczone :) czekamy tylko na lozeczko i przewijak, ktore powinny sie pojawic za kilka dni u nas. Kupilismy materac latex + kokos i ochraniacz na niego z wkladka bambusowa :)
    Przedostatnie pranie dla maluszka suszy sie wiec jutro wszystko poprasuje.
    Torba do szpitala juz prawie skompletowana, brakuje mi jeszcze dwoch koszul nocnych i stanikow do karmienia :)
    Dobranoc wszystkim :)

Kajaoli lubi tę wiadomość

82dox1hpp90q2hqw.png
    3jgxskjocnbkynze.png
  • ataga4 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2015, 23:25

• ataga4 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scęście wrote:
    ja mam ciagle morfologie do kitu ale lekarz nic na to nei daje, znaczy tabletek zadnych... zdrowo jest to co ma duzo zelaza i tyle... dziwny ejst.
    ja na poczatku cale 5 mcy bralam tylko kwas foliowy, od 6 mca witaminy feminovit+dha bo ciagle mi alergia dokuczala i powiedzial ze moze z witaminami lepiej troche mi ebdzie i fakt bylo, gdy mialam alergie pilam wapno jeszcze te musujace, potem mnie skurcze lydek lapaly w nocy wiec kazal asparaginian (magnez+potas) ale to bardzo mala dawka jest tego magnezu, i biore tylko wtedy gdy dokuczaja mi skurcze, np od 4 nocy nei dokuczaja wiec nei biore tego asparaginianu tylk osame witaminy. no-spy nei bralam nigdy w ciazy bo nei mialam potrzeby, brzus mi nei twardnieje.

Tylko ile to trzeba się najeść tej pietruszki żeby wchlonela sie odpowiednia ilość żelaza...poza tym gdzieś czytałam ze takie żelazo "naturalne" jest ciężko przyswajalne i podczas obróbki cieplnej też sie traci. Moja morfologia od początku byla slaba, i tak naprawdę nie wiemy czy to ciąża tak wpłynęła (ale lekarz zdziwil sie ze w 3mcu juz takie slabe wyniki) czy po prostu jakaś anemiczna z natury jestem. Niestety przed ciążą nie miałam badanej krwi wiec nie mamy porównania.

• ataga4 Autorytet

Wysłany: 23 sierpnia 2014, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze do wagi coś napiszę :-) zawsze wokół słyszałam ze właśnie w końcówce ciazy,8 i 9 miesiącu ciąży najbardziej można przytyc, a z kolei wy piszecie ze jak waga stoi to też jest ok, wiec pewnie zależy to od organizmu i wagi początkowej, no i sposobu zywienia :-)

Mały wariuje ale chyba idziemy spać, dobranoc :-)

‹‹ 572 573 574 575 576 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ