Pazdziernikowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
kurcze naogladalam sie porodow na you tube i nie chce rodzic naturalnie !!! boje sie cholernie ze mnie natna a tego bym nie chciala- juz wole nie cierpiec i miec cesarke. Tak czy tak i tak mnie potna... Znajac zycie pewnie urodze naturalnie i porzadnie mnie natna a potem bede mialam problemy z siusianiem i serduchowaniem - kurcze zazdroszcze wam ktora bedzie miala cesarke
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2014, 17:52
-
pestka wrote:no i hej dziewczyny:)
A i dziewczyny powiedzcie mi, zastanawiałyście sie nad szczepionką na żółtaczkę? Bo naczytałam się na forach i chciałam szczepić nie Euvaxem(w większości szpitali ponoć taka jest) tylko Energixem B. Czytałyście coś o nich?
Ja myślałam o szczepionkach. Poprzednim razem byłam zupełnie zielona w temacie. Piotrek dostał Euvax po porodzie, kolejne dawki szczepiłam Engerixem. Zdecydowanie wolałabym od razu tą drugą, bo jest produkcji GlaxoSmithKline, sprawdzałam tak na szybko i substancje pomocnicze to tylko chlorek sodu, fosforany, woda oczyszczona i adsorbent-wodorotlenek glinu, czyli skład w porządku. Euvax jest produkcji koreańskiej LG Life Science. Podobno w innych krajach się jej nie stosuje - taką inf. znalazłam w artykule dotyczącym wycofania konkretnej serii z obrotu. Ale z drugiej strony znalazłam inf., że w 2011 poprawiali skład. Muszę poczytać trochę na ten temat. I może jutro podpytam pediatry Piotrka, bo idziemy na inne szczepienie. Nie wiem, jak to jest, jak się chce podać inną szczepionkę niż w szpitalu.
Swoją drogą to pamiętam, że Piotruś strasznie płakał w 2 dobie życia i w szpitalu mi powiedzieli, że na pewno coś zjadłam i go brzuszek boli. Tak sobie myślę, że najlepiej zgonić na wystraszoną matkęŻe to może być po szczepieniu nikt nie wspomniał słówkiem. Później jak się idzie do przychodni na kolejne szczepienia to ZAWSZE mówią co się może dziać, że dziecko może płakać, mieć opuchnięte miejsce wkucia itp.
ataga4, lubek, Kajaoli lubią tę wiadomość
-
Jak dojdę do jakiś sensownych wniosków to dam znać, poczytam charakterystykę produktu leczniczego i informacje GIFu. Ogólnie absolutnie nie jestem przeciwniczką szczepionek, ale mała doza ostrożności nie zaszkodzi
ataga4, lubek, Kajaoli lubią tę wiadomość
-
sylwia1985 wrote:kurcze naogladalam sie porodow na you tube i nie chce rodzic naturalnie !!! boje sie cholernie ze mnie natna a tego bym nie chciala- juz wole nie cierpiec i miec cesarke. Tak czy tak i tak mnie potna... Znajac zycie pewnie urodze naturalnie i porzadnie mnie natna a potem bede mialam problemy z siusianiem i serduchowaniem - kurcze zazdroszcze wam ktora bedzie miala cesarke
A ja pierwsze dziecko rodziłam naturalnie, teraz jest ryzyko cesarki jak się nie odwróci (położenie pośladkowe) i tego bardzo się boję, bo przecież to poważna operacja. Naprawdę poród naturalny nie jest to taki straszny na jaki wyglądalubek, anka_a, Kajaoli lubią tę wiadomość
-
Kaszulator wrote:A ja pierwsze dziecko rodziłam naturalnie, teraz jest ryzyko cesarki jak się nie odwróci (położenie pośladkowe) i tego bardzo się boję, bo przecież to poważna operacja. Naprawdę poród naturalny nie jest to taki straszny na jaki wygląda
Mój też pośladkowo i też boję się cc.
-
Magdzialenka wrote:a co za kosmetyki kupujcie? mydełko? oliwke? cos jeszcze?
Tu na forum któraś z dziewczyn polecała kosmetyki HIPP...po przeczytaniu wielu opinii zakupiłam płyn do kąpieli z tej serii http://hipp.pl/produkty-pielegnacyjne-hipp-pielegnacja-tak-czula-jak-dotyk-mamy/produkty/listing-produktow/plyny-do-kapieli-46/....oliwkę mam BAMBINO ale pewnie kupie z tej samej serii.
Co do kosmetyków typu OILATUM to miałam kupować,ale właśnie dziś jak byłam w aptece to na zmianie była koleżanka mojej mamy i stanowczo odradziła używanie tego typu kosmetyków...Była jakiś miesiąc temu na seminarium dla farmaceutów i lekarzy i tam opisywali w jakich przypadkach należy używać emolientów...są one do wrażliwych i atopowych skór a nie każdy noworodek rodzi się z taką problematyczną skórą. Należy w pierwszych dniach kąpieli obserwować skórę noworodka po umyciu zwykłymi płynami od 1 dnia życia i dopiero wtedy wdrożyć np.OILATUM jak zaobserwujemy ,że skóra Naszego dziecka jest alergiczna.ataga4, pestka, poczwarkah, lubek lubią tę wiadomość
-
sylwia1985 wrote:kurcze naogladalam sie porodow na you tube i nie chce rodzic naturalnie !!! boje sie cholernie ze mnie natna a tego bym nie chciala- juz wole nie cierpiec i miec cesarke. Tak czy tak i tak mnie potna... Znajac zycie pewnie urodze naturalnie i porzadnie mnie natna a potem bede mialam problemy z siusianiem i serduchowaniem - kurcze zazdroszcze wam ktora bedzie miala cesarke
Dlatego ja nie oglądam żadnych filmikow z porodami, chcę być blogo nieswiadoma jak najdłużej -
Hej dziewczyny
Mam tak skórę napięta na brzuchu że zaraz kota dostanę a tu jeszcze z miesiąc. Rano męczą mnie mdłości i zawroty głowy. Piszecie że częste wypróżnianie zwiastuje zbliżający się poród a ja mam tak od trzech tygodni i nie zwracałam na to uwagi. Dzisiaj dzwoniła położna z gabinetu mojego gina i przełożyła mi wizytę z 16 na 18 września. A ja chciałam go zapytać co będzie jak zacznę rodzić przed planowym cc.Matka fantastycznej 4 -
nick nieaktualny
-
Anoolka wrote:Ania pozostanie Ci jechanie do szpitala i wtedy nie będzie to planowane cc
A kiedy masz się zgłosić do szpitala?
Matka fantastycznej 4 -
ania.g wrote:Tydzień przed terminem porodu czyli 17 października. Bardziej konkretnie może dowiem się na wizycie 18 września. Z punktu lekarskiego widzenia po wizycie z usg w piątek nic na wcześniejszy poród nie wskazuje. Jak rodziłam pierwszą córkę to na trzy godziny przed odejściem wód ktg i badanie też nie wskazywało żeby jakikolwiek poród się zaczął w najbliższym czasie.
Czyli tak na prawdę nie znamy dnia ani godziny aaaa
paulina.b.1991, ania.g lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja po wizycie - wszystko OK. Zaczyma sie cos szykować, ale raczej 2-3 tygodnie powinnam przechodzić. 4 tygodnie temu szyjke miałam 5 cm, teraz nie powiedział ile, ale troche sie skraca.
Dziekuje za trzymacie kciuków!
Kasia wszystkiego najlepszego z okazji drugiej rocznicy ślubu!!! My mamy 29 października 3 rocznice ślubu
Zamówiłam dzisiaj kanape, ma byc pod koniec tygodniaa jutro bądz w środe kupie łóżeczko dla Synka
Ja do kąpieli kupiłam Balneum, ale zwykły nie do skóry atopowej. Do pupki mam maść alantan i sudocrem. Do pępuszka mam octanisept, a do naciecia kroczia i podmywania po porodzie - tantum rosa wraz z irygatorem.
Do brodawek mam jakąś maść aventu.ania.g, agatas, anka_a, Kajaoli, Kasiula09 lubią tę wiadomość
-
Muszę spróbować inkę, bo już wieki nie piłam. Kawę piję już coraz rzadziej, bo szkoda mi wywalać kasę na tabletki z magnezem, który jest przez nią wypłukiwany. Mam nadzieję, że mi posmakuje. Możecie jakąś polecić?
Z kosmetyków dla małej wybrałam linomag krem a+e, żel do mycia, olejek do kąpieli i oliwkę.
Dzisiejsza wizyta udana, Zosia ma ok. 2200g, więc dalej zapowiada się raczej na maluszka. Mieliśmy też okazję podziwiać jej bujną czuprynkę, ma takiego irokeza śmiesznegojuż wiem skąd ta wstrętna zgaga
Lekarz się śmiał, że łysinka jej nie grozi.
Oczywiście buzi sobie nie pooglądaliśmy, bo obróciła się do nas pleckamiparadise, ao12., Anoolka, lubek, Strokrotka, anka_a, Kajaoli, Kasiula09 lubią tę wiadomość
-
agatas wrote:Muszę spróbować inkę, bo już wieki nie piłam. Kawę piję już coraz rzadziej, bo szkoda mi wywalać kasę na tabletki z magnezem, który jest przez nią wypłukiwany. Mam nadzieję, że mi posmakuje. Możecie jakąś polecić?
Ja piję tą normalną, bez żadnych dodatków smakowych, ma najkrótszą listę składników -
Agatas super, że wizyta się udała. Zosia chyba będzie kruszynką tak jak nasza Liliana
Dzisiaj dowiedziałam się, że ponoć po porodzie nie wypuszczą ze szpitala dopóki nie poda się adresu przychodni, danych lekarza pod którego opieką będzie dziecko oraz danych położnej środowiskowej. Słyszałyście o tym czy mi głupot nagadali?agatas lubi tę wiadomość