X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • DeLaCruz Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już nie pamiętam, która z Was polecała tę pościel: http://allegro.pl/remi-lux-posciel-dziecieca-do-lozeczka-3el-100x135-i4582640769.html

Jest MEGA! Zamówiłam nr 15 :)

pestka lubi tę wiadomość

💙 2014
    ❤️ 2016
    Czekamy na dziewczynkę...
    h44eqqmzxg1yqp12.png
  • anka_a Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też po wizycie i nic nie zapowiada wcześniejszego porodu :D To dobrze niech sobie dzidziak siedzi i tyje :)
    Dzięki za wiadomość o stanikach i skocze sobie do sklepu zobaczyć.
    Teraz pora na sen bo niby nic nie robiłam a padam na twarz...
    kolorowych!!!!

lubek lubi tę wiadomość

• Kajaoli Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak wczesniej pisalam, krwawienie ustalo. Zdazylam sie tez zdrzemnac bo bylam padnieta po nieprzespanej nocy.
    Dziecko jest aktywne jak zawsze o tej porze a ja sie oszczedzam.
    Zauwazylam tez, ze duzo z was mialo tak samo po ostatnich badaniach albo jak Aniqa przed porodem. Nie mialabym nic przeciwko temu zeby urodzic wczesniej :) tylko zeby bylo wszystko w porzadku.

lubek, anka_a, Monica, ania.g, pestka lubią tę wiadomość

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    Moje dwa male Aniolki 8.07.2013 (22tc)
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • Kajaoli Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubek, ciekawie zapowiada sie ten Dom Narodzin (mam nadzieje, ze nie przekrecilam nazwy).
    Czy to cos w rodzaju kliniki czy raczej szpitala?

Dziwne, ze nie ma jeszcze systemu gdzie kobiety w ciazy moga spokojnie zapisac sie do wybranego szpitala. Przeciez mieli by spokoj z planingiem i kobiety w ciazy tez. A tak to nie dosyc, ze jest sie zestresowana bo zaczyna sie rodzic to dodatkowo czlowiek boi sie czy cie przyjma czy odesla iles tam km dalej gdzie wcale nie mialas zamiaru rodzic. Szkoda mi waszych nerwow i mam nadzieje, ze jednak wszystkie zostaniecie przyjete do miejsc, ktore sobie wybralyscie :)

lubek, Nelly lubią tę wiadomość

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • lubek Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajaoli wrote:
    Lubek, ciekawie zapowiada sie ten Dom Narodzin (mam nadzieje, ze nie przekrecilam nazwy).
    Czy to cos w rodzaju kliniki czy raczej szpitala?

Dziwne, ze nie ma jeszcze systemu gdzie kobiety w ciazy moga spokojnie zapisac sie do wybranego szpitala. Przeciez mieli by spokoj z planingiem i kobiety w ciazy tez. A tak to nie dosyc, ze jest sie zestresowana bo zaczyna sie rodzic to dodatkowo czlowiek boi sie czy cie przyjma czy odesla iles tam km dalej gdzie wcale nie mialas zamiaru rodzic. Szkoda mi waszych nerwow i mam nadzieje, ze jednak wszystkie zostaniecie przyjete do miejsc, ktore sobie wybralyscie :)

To jest raczej jak osobny oddział w normalnym szpitalu, tyle, że szpital wyjątkowy, bo z tradycjami i nastawiony bardzo naturę. Wywiady z kilkoma z położnych tam pracujących sa w książce Mundra, która kiedyś tu polecalam :). A od zwykłego bloku porodowego różni się tym, że nie ma znieczulenia, rodzi się tylko z położna, poród jest aktywny, preferowane są pozycje wertykalne, może być poród do wody. Można jeść, nie ma łóżka porodowego w ogóle, sala wygląda jak pokój zwykły, łóżko jest zwykle, łóżeczko dla maluszka, jak w domu. Bardzo dbają o ochronę krocza. Jedyny ból, że jest dużo przeciwwskazań do porodu tam, stad wizyta kwalifikacyjna, żeby przy przyjęciu było szybciej, bo pytań jest dużo i potencjalnych wykluczen tez. Np nie moze byc ciąża z in vitro, wielorodki powyżej 4 dzieci, dzieci powyżej 4200 i poniżej 2500, cukrzyca, nadciśnienie, wcześniejsza cesarka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2014, 23:15

Nelly, Kajaoli lubią tę wiadomość

atdc20mmh2fqs6kn.png
  • Kajaoli Autorytet

Wysłany: 11 września 2014, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lubek wrote:
    To jest raczej jak osobny oddział w normalnym szpitalu, tyle, że szpital wyjątkowy, bo z tradycjami i nastawiony bardzo naturę. Wywiady z kilkoma z położnych tam pracujących sa w książce Mundra, która kiedyś tu polecalam :). A od zwykłego bloku porodowego różni się tym, że nie ma znieczulenia, rodzi się tylko z położna, poród jest aktywny, preferowane są pozycje wertykalne, może być poród do wody. Można jeść, nie ma łóżka porodowego w ogóle, sala wygląda jak pokój zwykły, łóżko jest zwykle, łóżeczko dla maluszka, jak w domu. Bardzo dbają o ochronę krocza. Jedyny ból, że jest dużo przeciwwskazań do porodu tam, stad wizyta kwalifikacyjna, żeby przy przyjęciu było szybciej, bo pytań jest dużo i potencjalnych wykluczen tez. Np nie moze byc ciąża z in vitro, wielorodki powyżej 4 dzieci, dzieci powyżej 4200 i poniżej 2500, cukrzyca, nadciśnienie, wcześniejsza cesarka.

Acha, rozumiem czyli mozna sie zakwalifikowac z ciaza bez komplikacji. Tam gdzie bede rodzic tez sa wymogi ale nie tak srogie jak u ciebie. No i nie zdecyduje sie dobrowolnie na porod bez znieczulenia, zaakceptuje to tylko jesli nie bede miala wyjscia np. za pozno przyjade i trzeba bedzie rodzic bez.
    Ale widze, ze ty jestes bardzo nastawiona na nature i ze to ci odpowiada wiec nie ogladaj sie i staraj sie o miejsce :)
    Bardzo mi sie podoba, ze nie ma tam lozka do rodzenia i ze mozna sie poczuc jak w jakims domu.

U mnie jest podobno lozko ale nie ma tych klasycznych podkolannikow, ktore podtrzymuja nogi w czasie porodu. Za to sa takie barierki, ktorych nigdy wczesniej nie widzialam. To cos w rodzaju ramki, o ktora mozna oprzec nogi i to podobno pomaga w parciu. Rodzi sie w pozycji polsiedzacej. Troche jestem niepewna tych wszystkich sprzetow, ktore tam na mnie czekaja no ale zawsze musi byc ten pierwszy raz :)

lubek lubi tę wiadomość

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • Magdzialenka Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    dziewczyny o becikowe kiedy sie sklada jak sie dzidzius urodzi? Raczej kobiety nie beda mialy czas zeby ganiac po urzedach to kto to zalatwia ojciec dziecka?
    Jak urodzi się dziecko, bo wymagany jest akt urodzenia(ksero, oryginał do wglądu), becikowe może załatwić ojciec dziecka bez problemu.

ukdywn15f5oepb6t.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 07:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajaoli to dobrze ze juz wszystko wporzadku. Dzisiaj u mnie zapowiada sie na ladna pogode wiec zaraz zmykam na badania a potem pochodzic po galerii- moze uda mi sie cos konkretnego kupic

Kajaoli lubi tę wiadomość

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DeLaCruz wrote:
    Już nie pamiętam, która z Was polecała tę pościel: http://allegro.pl/remi-lux-posciel-dziecieca-do-lozeczka-3el-100x135-i4582640769.html

Jest MEGA! Zamówiłam nr 15 :)
    ladna posiel - ale ja kupie w sklepie obok mnie bo sa ceny hurtowe i caly zestaw czyli poszewka na kolderke i poduszke + ochraniacz+ koldra+ poduszka kosztuje 100 zl

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiecie co mnie zastanawia czy kobieta jakos wczesniej czuje ze zbliza sie porod? hmmmm ciekawe jest to Aniqa czulas ?

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • Nelly Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lubek, gratuluję pozytywnej kwalifikacji i trzymam kciuki, żeby w dniu porodu nie było oblężenia w Domu narodzin. Położna na szkole rodzenia (wszystkie, które prowadzą zajęcia w naszej szkole, pracują też w Domu Narodzin) powiedziała, że mimo tłumów chętnych do rodzenia na Żelaznej łatwiej jednak o miejsce w Domu Narodzin, bo zdecydowana większość woli blok porodowy i zzo.

Kajaoli, lubek lubią tę wiadomość

km5svcqg6fuae1xg.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mialam pobrany GBS dwa razy raz ten moj mi ostatnio pobral ale jak bylam prywatnie to gin powiedzial ze moj za wczesnie to zrobil i pobral drugi raz- mnie nic nie bolalao. Ten moj gin pobral tylko z pochwy a ten prywatnie i z pochwy i odbytu. Oczywiscie to badanie prywatnie zrobione juz mam i wynik ujemny - zobaczymy jak wyszlo to na NFZ jak pojde w srode na wizyte

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • Nelly Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajaoli wrote:
    Gdyby termin porodu dało się przewidzieć co do dnia, to pewnie by tak było, a tak to dochodziłoby do sytuacji, że odsyłają niezapisaną rodzącą, bo a nuż jakaś zapisana zaczęłaby rodzić. To już bardziej uczciwie jest przyjmować na bieżąco te bardziej potrzebujące. Zwłaszcza, że ten szpital i tak się stara nie odsyłać. Pamiętam jak kombinowali, żeby mnie przyjąć na patologię, choć nie było już miejsc. Ze mną w pokoju parę godzin leżała dziewczyna ze skurczami, czekając na wolną salę na bloku porodowym. Więc chyba odsyłają tylko w ostateczności.

Kajaoli, lubek lubią tę wiadomość

km5svcqg6fuae1xg.png
  • Kajaoli Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelly wrote:
    Gdyby termin porodu dało się przewidzieć co do dnia, to pewnie by tak było, a tak to dochodziłoby do sytuacji, że odsyłają niezapisaną rodzącą, bo a nuż jakaś zapisana zaczęłaby rodzić. To już bardziej uczciwie jest przyjmować na bieżąco te bardziej potrzebujące. Zwłaszcza, że ten szpital i tak się stara nie odsyłać. Pamiętam jak kombinowali, żeby mnie przyjąć na patologię, choć nie było już miejsc. Ze mną w pokoju parę godzin leżała dziewczyna ze skurczami, czekając na wolną salę na bloku porodowym. Więc chyba odsyłają tylko w ostateczności.

Wiesz Nelly, u nas tak jest, ze w czwartym miesiacu ciazy trzeba sobie wybrac szpital, w ktorym sie chce rodzic. Nawet jesli potem zacznie sie rodzic wczesniej to ma sie juz zagwarantowane miejsce. Nie wiem jak oni sobie radza z organizacja ale widac to jest mozliwe bo taki system jest przyjety w calej Francji a personel szpitali nie wyglada na spanikowanego ;)

Natomiast dostanie sie do kliniki jest uwarunkowane tym, ze nasza ciaza jest prowadzona przez lekarza, ktory jest zatrudniony w tej klinice. Dodatkowo trzeba zeby ciaza byla bez komplikacji i niezagrozona. Przyjmuja rodzace od 35 tygodnia w ciazy i mozna byc zapisanym w ostatnim momencie. A dzieje sie to po zatwierdzeniu przez lekarza prowadzacego.

Ja zastanawialam sie pomiedzy tymi dwoma mozliwosciami gdyz moj gin przyjmuje porody w klinice, ktora miesci sie 10 minut na piechote od mojego miejsca zamieszkania.
    Na poczatku wiec zapisalam sie do szpitala oddalonego o kilkanascie kilometrow, poczekalam az minie 35 tydzien i gdy moj lekarz mi potwierdzil, ze mnie zapisuje do kliniki - wypisalam sie ze szpitala bez zadnych problemow.
    Tak poradzila mi moja polozna.

Acha, jesli ktos nie zapisze sie do zadnego szpitala to albo rodzi w domu z polozna ( podobno to jest modne) lub wola karetke, ktorej personel dowiaduje sie w ktorym szpitalu jest wolne miejsce i wiezie rodzaca na miejsce.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2014, 08:52

lubek lubi tę wiadomość

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • Strokrotka Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ataga4 a skąd decyzja zeby rodzić na Józefowie? :) Pytam z czystej ciekawości :)

qdkki09kap9gx968.png
    3i49io4pl4x7mtp0.png
  • paradise Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!

Dziewczyny ile czekałyście na wynik GBS?

U mnie nadal brzydka pogoda a ja dalej przeziębiona :(

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
  • Nelly Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajaoli, czy gdybyś miała rodzić na plecach bez osoby towarzyszącej w kilkuosobowej sali przedzielonej parawanem, leżeć w 6-osobowej sali poporodowej z sypiącym się tynkiem z sufitu i personelem rodem z najgłębszego PRLu albo dla odmiany rodzić w komfortowej jedynce przystosowanej do porodu rodzinnego w wybranej przez Ciebie pozycji, leżeć na 2-osobowej sali poporodowej z łazienką w nowoczesnym szpitalu pod opieką życzliwego personelu, który w miarę możliwości uwzględnia wszystkie Twoje potrzeby i oczekiwania, to co byś wybrała? Wiadomo, większość wybiera tak samo i stąd tłok. Dopóki różnice w standardzie opieki okołoporodowej pomiędzy polskimi szpitalami będą tak duże jak obecnie, nie widzę szans na wprowadzenie francuskiego systemu. Jedne szpitale będą b. oblegane, inne wybierane z konieczności.

Anoolka, Kajaoli lubią tę wiadomość

km5svcqg6fuae1xg.png
  • lubek Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelly wrote:
    Lubek, gratuluję pozytywnej kwalifikacji i trzymam kciuki, żeby w dniu porodu nie było oblężenia w Domu narodzin. Położna na szkole rodzenia (wszystkie, które prowadzą zajęcia w naszej szkole, pracują też w Domu Narodzin) powiedziała, że mimo tłumów chętnych do rodzenia na Żelaznej łatwiej jednak o miejsce w Domu Narodzin, bo zdecydowana większość woli blok porodowy i zzo.

Chodziłam do Zosienki tez i tez tak mówili, no ale ta zdementowala (niestety nie wiem, jak się nazywała ta położna, bardzo miła blondynka, po 40stce, może później zobaczę na stronie (może akurat ta Twoja :)). A nie wiedzialam, ze wszystkie, co prowadza zajecia pracuja w Domu :). Może byłyśmy w tej samej grupie? Ja byłam w sobotniej, co któreś z zajęć się nie odbyły bez powiadomienia. My akurat wtedy byliśmy na weselu, wiec i tak nie czekaliśmy, ale później i tak było dużo zamieszania z odrabianiem.
    Ani przed nami ani za nami nie było nikogo umówionego na wizytę, wiec może rzeczywiście nie ma takiego oblężenia. Oprócz oblężenia jeszcze ktg przy przyjęciu musi być idealne, wiec najlepiej chyba po prostu się za bardzo nie nastawiać :), bo się później zestresuje w porodzie, że nie jest tak, jak sobie wyobrażałam.

atdc20mmh2fqs6kn.png
  • ataga4 Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 00:04

Strokrotka lubi tę wiadomość

• ataga4 Autorytet

Wysłany: 12 września 2014, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paradise wrote:
    Dzień dobry!

Dziewczyny ile czekałyście na wynik GBS?

U mnie nadal brzydka pogoda a ja dalej przeziębiona :(

Ja miałam wynik już na drugi dzień, bo ujemny. Ale jeśli coś by wyhodowali to wydluzyloby się to o jakieś 3 dni. Tak mi powiedziała babka z laboratorium :-)

paradise lubi tę wiadomość

‹‹ 677 678 679 680 681 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ