X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • MartaR.. Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Marta to czemu nie jesz? ;)

Jem tylko ja mam dietę dla cukrzyków i wszystko jest takie bez smaku ze się jeszcze bardziej jeść chce w domu to bym sobie pozwoliła na conieco a tu ciężko

Nelly lubi tę wiadomość

7a4aio4pfp2702id.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni28 wrote:
    CIASTO DROŻDŻOWE KTÓRE ZAWSZE WYCHODZI
    10 DAG DROŻDZY [ ROZKRUSZONYCH]
    1 SZKLANKA CUKRU
    5 CAŁYCH JAJ
    1 CUKIER WANILIOWY
    3/4 SZKLANKI MLEKA CIEPŁEGO
    5 SZKLANEK MĄKI
    - NIE MIESZAĆ, NAKRYĆ ŚCIERECZKĄ I ZOSTAWIĆ NA 5-8 GODZIN] JA ZAWSZE ZOSTAWIAM NA CAŁA NOC
    WYMIESZAĆ ŁYŻKĄ DREWNIANĄ I ROZŁOŻYUĆ NA BLACHĘ. NA TO OWOCE [WG. GUSTU] I KRUSZONKĘ PIEC 45 MIN
    KRUSZONKA;
    1/2 SZKLANKA CUKRU
    1/2 KOSTKI MASŁA
    3/4 SZKLANKI MĄKI

CIASTO WYCHODZI NAPRAWDĘ PYSZNE I NIE MA DUŻO PRACY.

POLECAM
    Zrobię w tym tygodniu:-) mam nadzieje, że wyjdzie:-)

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • Kasiula09 Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie tez sztućce i kubek swoje trzeba miec.

Ja niedawno wrocilam od brata bo zaprosil na pieczone ziemniaki i bratowa z jej mama stwierdzily ze opuscil mi sie juz brzuch a jak to u was jest w ktorym tygodniu o ile w ogole sie opuscil ?

age.png
  • K4lina Ekspertka

Wysłany: 21 września 2014, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monica wrote:
    Hej Moi u nas w szpitalu to nie ma nic do powiedzenia pacjentka idziesz na rutynowe badanie gin nawet Ci nie powiedzą. Tak było jak w lipcu stałam czekałam na badania dziewczyny krzyczały wychodziły zapłakane ale w większości były to ciąże już przenoszone i mimo bólu w krótkim czasie po masażu szyjki zaczęły się bóle i porody:)jeśli w Twoim szpitalu masz wybór co do masażu to tylko pozazdrościć.U nas masaż taki wykonują lekarze.

przepraszam, ale nie wierze w to co czytam...w dzisiejszych czasach nie masz jako pacjentka nic do powiedzenia?? to jest niezgodne z prawami człowieka :)

K
    Mój Aniołek 29.10.2013 [*] 6tc
    Mój Aniołek 7.05.2016 [*] 9 tc

relggu1r5ize5xx5.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie zauważyłam, żeby brzuszek mi się opuścił. Biorę wiesiołka i piję herbatkę z liści malin. Masaż krocza sobie odpuscilam, bo to nic przyjemnego ;-)

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • moni28 Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ataga4 wrote:
    Moni, ale jak to nie mieszac?[/QUOTE
    Wszystkie składniki zostawiasz w misce w takiej kolejnosci jak sa zapisane. Nic z tym nie robisz przykrywasz ściereczką izostawiasz na 8 godz.dopiero przed wyłozeniem na blache mieszasz wszystko.

iv09rl684r7f30c0.png
    17u9ru1dche9zrr7.png
  • mama86 Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    ja wlasnie dopakowalam torbe- jednak lepiej w jednej wiekszej niz w dwoch i wszystko ladnie sie zmiescilo :) no to teraz zaczynam sie stresowac ze to juz niedlugo

Mnie maz dzisiaj zabral na zakupy i kupilismy duża torbę na kołkach :-) I jutro będę się przepakowywac do jednej bo na razie jestem spakowana w dwóch :-) A mój luby powiedział ze nie będzie na porodowke z kilkoma torbami zaginać jak jakiś rumun :-) I mówił ze jak taka otworzy to wie co w niej jest :-) Bede wyglądać jakbym na dwa tygodnie przyjechala :-P

Ja dzisiaj wrocilam od rodziców i u nich się najadlam drozdzowki:-) Tez właśnie z takiego przepisu której się nie miesza, u nas mówimy na nią ''drożdżowka sypana''
    I faktycznie zawsze wychodzi i nie jest taka sucha jak ta taka mieszana :-)

divers2288.gif
    motylki.gifrelgvcqgce4tws4r.png
    Nasza Gabrysia :-)
  • ataga4 Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moni, a w jakiej temperaturze piec? Nie robiłam nigdy drozdzowego, dlatego tak dopytuje :-)

• mama86 Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    dziewczyny co bierzecie do szpitala do jedzenia? ja kupilam mala wode mineralna i wafelki ( specjalne dla cukrzykow) zeby cos miec na wszelki wypadek to przekaszenia bo przeciez niewiadomo ile potrwa porod. Mam zamiar zabrac jeszcze mp3 i pewnie jakas ksiazke a wy?

No ja właśnie muszę dokupić jeszcze wodę z dziubkiem kilka butelek. Do jedzenia tez bym cos wzięła ale położna na sr mówiła ze w trakcie porodu jest zakaz jedzenia i teraz nie wiem. Mówiła ze jak w trakcie porodu lekarz stwierdzi ze będą robić cesarke to anestezjolog może się nie zgodzić jak cos rodząca zjadla :-I
    Ale chyba zapakuje jakieś biszkopty albo herbatniki bo jak nawet w trakcie porodu nie będę nic jadła ale np. urodze po kolacji to do rana nic nie dostane :-I

divers2288.gif
  • Nelly Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Marta to czemu nie jesz?
    MartaR.. wrote:
    Jem tylko ja mam dietę dla cukrzyków i wszystko jest takie bez smaku ze się jeszcze bardziej jeść chce w domu to bym sobie pozwoliła na conieco a tu ciężko

Znam ten ból. Ja już trzeci tydzień jestem na szpitalnej diecie wątrobowej i w kółko mam gotowane mięso, gotowane warzywa i gotowane jabłko. Kawałek surowego pomidora dostaję raz na parę dni, a to jedyna surowizna, jaką mi dają :-( Na szczęście przytomnie zapytałam lekarza, czy są jakieś przeciwwskazania dla kawałka owoca, bo bez nich ciężko mi żyć i pozwolił w małych ilościach, więc rodzina przynosi i codziennie uzupełniam szpitalną dietę o coś świeżego :-).

km5svcqg6fuae1xg.png
  • mama86 Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiula09 wrote:
    u mnie tez sztućce i kubek swoje trzeba miec.

Ja niedawno wrocilam od brata bo zaprosil na pieczone ziemniaki i bratowa z jej mama stwierdzily ze opuscil mi sie juz brzuch a jak to u was jest w ktorym tygodniu o ile w ogole sie opuscil ?

U mnie tez trzeba mieć swoje sztućce i kubek, nawet juz mam przygotowane. Dobrze ze talerzy nie trzeba brać :-P

A z brzuchem u mnie to chyba się trochę obniżył bo koleżanka mi ostatnio powiedziała ze mam nisko i spodni nie mogę do końca podciagnac do gory tak jak niedawno jeszcze to robilam :-)

divers2288.gif
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiula, u mnie obniżył się w 33tyg i 5 dni. To się stało nagle i od razu było zauważalne.

Kasiula09 lubi tę wiadomość

Matka fantastycznej 4 :)
  • bajaderka Przyjaciółka

Wysłany: 21 września 2014, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaR.. wrote:
    a ja mam tu dietę cukrzycowa i wszystko jem bez smaku
    oj...a dlaczego? to znaczy wiem że szpitalne jedzenie jest straszne, ale może ktoś może Ci coś przynieść? Przecież dieta cukrzycowa nie musi być nudna...

Ja biorę do szpitala wody, ale spakowałam duże- a macie rację, lepiej te z dziubkiem...trzeba będzie kupić- jutro się wybiorę. A jeśli chodzi o jedzenie, hm... może jakieś cukierki sobie kupię? Chociaż znając życie, skończy się na jakiś waflach ryżowych :D

52yfp1.png
  • poczwarkah Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się z dziewczynami - my z mężem cały czas jesteśmy na cukrzycowej (no, ja sobie pozwalam na odstępstwa, bo ja nie mam cukrzycy ;) ) i wcale nie jest nudno. Na słono to już w ogóle można mnóóóóóóstwo rzeczy zrobić. Ze słodkim gorzej ale też się da.
    A ten obowiazkowy masaż szyjki - paranoja!!! Nie dawajcie się tak traktować, K4lina dobrze mówi, to niezgodne z prawami człowieka, nie wspominając o standardzie porodowym, który w tym kraju obowiązuje. O zgodę na każdą procedurę medyczną w trakcie porodu muszą pytać.
    A już kwestia kubka i sztućców w szpitalu to w ogóle jakiś koszmar. Może jeszcze venflon i kroplówkę z oksytocyny (tak na wszelki wypadek) mamy sobie pokupować w aptekach? ;)

Anoolka, K4lina lubią tę wiadomość

h84f3e5e8fuu3igl.png
  • lubek Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się opuścił z tydzień temu. Nawet tego bardzo nie zauważyłam, bo nigdy nie był wysoko, ale przez chwile miałam w niektórych pozycjach problemy z oddychaniem i zgage i zniknely obydwa tak szybko, jak się pojawiły. Poza tym mierze brzuch w najszerszym punkcie i na kościach biodrowych i skoczył w tym drugim wymiarze 2cm.

Ale za to wczoraj trochę niechcący scisnelam lewa pierś i mam siare! Sprawdzałam potem druga pierś i tez jest :D. Jestem zdziwiona bardzo, bo piersi mam małe, niezbyt wypełnione, mam policystyczne jajniki i ideałem hormonalnym nie jestem, wiec wrozylam sobie problemy. Wiem, że to, że jest teraz nie gwarantuje, że będzie po porodzie, ale jestem strasznie z siebie dumna, że umiem ja wyprodukować :))

K4lina lubi tę wiadomość

atdc20mmh2fqs6kn.png
  • Kajaoli Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutas wrote:
    Cześć dziewczyny, ja dalej na antybiotyku i w dodatku od tego chyba zrobila mi się zapalenie tam na dole. W środe ide do lekarza to może cos poradzi. A wczoraj się tak najadłam czipsów że w nocy aż wymiotowałam. Strasznie sie czułam i miałam te twardnienia brzucha non stop.
    A mamusie rozpakowane niech mi powiedzą czy skurcze porodowe ale te rzadkie i pierwsze to mocno bola?

Nie tyle bola co przeszkadzaja, ja np. przez pierwsza godzine moglam jeszcze sobie spokojnie pospac miedzy skurczami i wcale mnie one nie traumatyzowaly. Do piero potem staly sie mocniejsze.

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    Moje dwa male Aniolki 8.07.2013 (22tc)
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • Joaśka Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, zgłaszam rozpakowanie dn.16.09.14 przyszła na swiat Majusia :)
    PoZdrwiamy <3 :)

lubek, Vilenka, misiulka2000, paaolka, paradise, renatkach, Eva0507, Nelly, ao12., Kasiula09, Zielono mi:-))))), poczwarkah, sylwia1985, Anoolka, anka_a, ania.g, agatas, mad8, mitaka, K4lina lubią tę wiadomość

km5se6ydgrf6xb3k.png

w4sqgov34otpg459.png
  • paaolka Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joaśka wrote:
    Witam, zgłaszam rozpakowanie dn.16.09.14 przyszła na swiat Majusia :)
    PoZdrwiamy <3 :)

Ojeju, już? :) Gratuluje :) Jak urodzilas? sn, czy cc? Jak się ma malutka?
    Czekamy na fotke :)

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • Strokrotka Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joaśka gratuluję :)

U mjie gardlo nadal boli, ale wydaje mi sie, ze jest troche lepiej. Zobaczymy jak noc. Dzisiaj od poludnia mam skurcze jak na okres i twardnienia brzucha, wieczorem sie nasiliły, ale teraz chyba ustały. Wiec postaram sie pojsc spac..

Przepis na drozdzowe mam chyba taki sam albo bardzo podobny i piekę 175 stopni do 45 minut albo do tzw suchego patyczka :)

qdkki09kap9gx968.png
    3i49io4pl4x7mtp0.png
  • paaolka Autorytet

Wysłany: 21 września 2014, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja po ostatnim weekendzie z weselem stwierdzam ze na dłuższy czas mam dość wesel..to było 3 w ciągu 6 tyg. Potańczyłam nawet trochę wczoraj jeszcze, bo lepiej mi było stać, ruszać się niż siedzieć..na siedząco plecy mnie strasznie bolały. Ale dziś ledwo z łóżka się podniosłam.

Wczesniej mówiłam że do 20go musze wytrzymać żeby się nie wypakować i być na tym weselu (to moja przyjaciólka wychodziła za mąż) ale teraz chciałabym jeszcze ze 2-3 tyg wytrzymać, żeby mały spokojnie sobie tam rósł i ćwiczył płucka.

Obejżałam z mężem mecz o mistrzostwo świata i jestem mega dumna z naszych siatkarzy <3 no i mogę iść spac;)

Kolorowych snów dziewczynki :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2014, 23:40

Anoolka lubi tę wiadomość

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
‹‹ 727 728 729 730 731 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ