X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • mama86 Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    no wlasnie jak to jest z tymi urlopami dla mezow. Wiem ze jest cos takiego jak tacierzynski i opiekunczy ale co sie bardziej oplaca? czy w szpitalu daja jakis papier czy co? czy maz poprostu zglasza w pracy ze urodzilo mu sie dziecko i dostaje?
    Chyba tacierzynski 2 tygodni i opiekunczy tak samo + jeszcze jakies okolicznosciowe ( bo cos takiego tez jest)

Sylwia, juz kiedyś o tym pisalysmy. Ale dla przypomnienia: po porodzie ojciec może wziąć L4 opiekuńcze na matke dziecka i jest płatne 80 %, czasami wypisuje to zwolnienie szpital a czasami trzeba się udać do lekarza rodzinnego. Tylko nie wiem czy trzeba być małżeństwem.

Urlop ojcowski przysługuje ojcu na dziecko , jest to dwa tygodnie, które może wykorzystać w ciągu roku licząc od urodzenia dziecka, wniosek należy złożyć 7 dni przed rozpoczęciem urlopu i jest płatne 100%. Pracodawca nie moze odmówić tego urlopu. A i tutaj nie trzeba być małżeństwem. I trzeba go wziąć od razu cale 14 dni, nie można podzielić. I liczą się do tego soboty i niedziele czyli 14 następujących po sobie dni.

I jeszcze są dwa dni urlopu okolicznosciowego , plus dwa dni opieki na dziecko do wykorzystania do końca roku kalendarzowego.

A urlop tacierzynski to jest co innego.

divers2288.gif
    motylki.gifrelgvcqgce4tws4r.png
    Nasza Gabrysia :-)
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mama86- dzieki wielkie zanotowalam sobie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2014, 19:05

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • ataga4 Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    dziewczyny czy wy te przewijaki macie na zatrzaski czy wkrety? Ja mam na zatrzask i zajmuje prawie pol lozeczka choc kupilam ten standardowy. Tez tak macie? Jak kladziecie malucha do lozeczka to wam on nie przeszkadza?

Ja mam na wkrety, i na razie stoi obok lozeczka :-) Ale jak go położę na lozeczu, to też zajmuje prawie połowę.

• ataga4 Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mama86 wrote:
    Dziewczyny, dzisiaj dziewczyna z sali urodziła chłopca o wadze 4700 przez poród sn ;-) I mówi ze się dużo nie nameczyla. O 9.00 wody jej odeszły a o 12.40 mały był na świecie. Mówi ze trzy parcia i było po strachu ;-)

Hihi, to dobra wiadomość dla mnie :-) Takich przykładów proszę więcej :-)

pestka lubi tę wiadomość

• pestka Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scęście wrote:
    moj chodzil do pracy caly czas i nadal chodzi :) wlasna firma :)
    Scęście to dzielna jesteś. ja przez pierwsze dni po sn ledwo chodziłam i bez mojego M byłoby mi bardzo trudno:) no i jak maluszek daje w gaz to się cieszę, że jest obok mnie żeby mi pomóc go ponosić czy coś;)

iabql8x.png
    x8msush.png
  • MOI Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do karmiących mam: jak długo je wasze dziecko? Ostatnio Julka potrafi wisieć na cycu 40 minut a nawet godzinę, przysypia przy tym, więc co chwila ja glaszcze po policzku i aktywizuje. Ogólnie nie je lapczywie , ale na pewno ssie bo czuje, nie memla cyca. Pomimo tego długiego karmienia czuje się niedojedzona, chce brać wszystko do buzi, smoczek nie pomaga, nie wiem co robić :-(

Moi
    3jvzmg7ysek3gxzk.png
    f2w39jcgjmkmlfy9.png
  • Nelly Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MOI wrote:
    Pytanie do karmiących mam: jak długo je wasze dziecko? Ostatnio Julka potrafi wisieć na cycu 40 minut a nawet godzinę, przysypia przy tym, więc co chwila ja glaszcze po policzku i aktywizuje. Ogólnie nie je lapczywie , ale na pewno ssie bo czuje, nie memla cyca. Pomimo tego długiego karmienia czuje się niedojedzona, chce brać wszystko do buzi, smoczek nie pomaga, nie wiem co robić :-(
    Moja to potrafi wisieć na piersi 2-3 godziny, potem 1-2 godz. przerwy i znowu...

DeLaCruz lubi tę wiadomość

km5svcqg6fuae1xg.png
  • Nelly Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lubek wrote:
    ciekawa bylam wlasnie, jak to w Zosce, czy daja to zwolnienie czy trzeba isc do pierwszego kontaktu. Wyjasnili jakos dlaczego nie?
    Nie ma na to wytycznych, więc zależy od człowieka. Nam lekarka powiedziała, że urodziłam sn, jestem w dobrej kondycji, nie mam powikłań, to nie ma podstawy do zwolnienia

km5svcqg6fuae1xg.png
  • lubek Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelly wrote:
    Nie ma na to wytycznych, więc zależy od człowieka. Nam lekarka powiedziała, że urodziłam sn, jestem w dobrej kondycji, nie mam powikłań, to nie ma podstawy do zwolnienia

Rozumiem, dzieki :)

atdc20mmh2fqs6kn.png
  • mama86 Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, była przed chwila u mnie oddziałowa zmierzyć mi tętno dziecka (ta sama która prowadziła szkole rodzenia) i powiedziała ze mam jutro zamykać do domu i im powietrza im tu nie zabierać bo zapisy z KTG mam ładne i mam jeszcze czas żeby urodzić ;-) Także mam nadzieje ze mnie jutro wypuszcza i dadzą mi urodzić tak jak sobie wymarzylam ;-) Powiedziała ze mam iść do domu odpoczac i się odblokować ;-) Zobaczymy czy lekarz juto mnie pusci =-O Jestem dobrej myśli, mój maż pewnie będzie zawiedziony bo juz nie mógł się doczekać aż zobaczy swoja Gabrysie ;-) Nawet w domu zaczął sprzatac na nasz powrót B-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2014, 21:03

Nelly, lubek, sylwia1985, ataga4, ao12., paaolka, Aniqa, Kajaoli, Kasiula09, Kakabaka, anka_a lubią tę wiadomość

divers2288.gif
    motylki.gifrelgvcqgce4tws4r.png
    Nasza Gabrysia :-)
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mama86 no chyba ze dzidzus zrobi psikusa i zechce jutro jednak wyjsc skoro juz jestescie w szpitalu :)

ps tez czujecie ze dziecko wchodzi wam glowa w szyjke? ja czasem tak czuje ze sie ustawia i mocno naciska a nia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2014, 22:09

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • Kajaoli Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paaolka wrote:
    Jako że jeszcze nie mogę pochwalić się zdjęciem mojego malucha, to wstawiam chociaż jego kącik ;) wczoraj skończyłam literki..nabawiłam się z nimi trochę, bo ręcznie szyłam, i nie do końca mi się podobają, ale trudno, będą już takie ;)

1065992_PicsArt_1413022939184.jpg

potem jeszcze zawiesimy karuzelkę, ale na początek chyba nie będzie mu potrzebna ;)

Paaolka, kacik dla Krzysia jest superancki :) mi literki bardzo sie podobaja - no i brawo :) bo to duzo roboty :)
    Ogolnie ladnie dobrane kolory :)

Bergo, ao12., paaolka lubią tę wiadomość

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    Moje dwa male Aniolki 8.07.2013 (22tc)
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MOI mój czasami wisiał 40 min, ale teraz już mnie z 20-30 min. Połozna powiedziała, że dziecko efektywnie ssie 15-20 min, a reszta to trochę sen trochę pociamlać;)
    może spróbuj ją odstawić po jakimś czasie np: 30 minutach i zobacz czy będzie nadal wołać o jeść?
    A w ogóle dziewczyny boli Was pierwsze zazsanie maluszków? bo mnie boli jak Franek pierwszy raz łapie brodawkę, potem już nie. I kurcze czekam aż to minie cały czas...;)

iabql8x.png
    x8msush.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa..i dziewczyny uzywacie może nakładek na sutki? ja się zastanawiam jak dalej będą mnie tak boleć...może spróbuje;)

iabql8x.png
    x8msush.png
  • Pauletta Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja gin powiedziala ze tylko po cc przysluguje opieka na zone, ale kazala przypomniec na ucho po porodzie.

A opieke na dziecko mozna wziac od tak? Kto to wypisuje

Majunia

klz9uay3zwy9fvpb.png

[link=https://www.suwaczki.com/]f2w3yx8darzp2fjs.png[/link]
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klade sie spac . Ogladalam meczyk z mezusiem :) maly caly czas naciska od paru godzin na szyjke tak jakby chcial wyjsc :)

dobrej nocki

paaolka lubi tę wiadomość

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • ameritum Znajoma

Wysłany: 11 października 2014, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    ps tez czujecie ze dziecko wchodzi wam glowa w szyjke? ja czasem tak czuje ze sie ustawia i mocno naciska a nia

Oj, tak. Mam tak od tygodnia. I nie powiem, żeby to było najprzyjemniejsze uczucie. Czasem napiera tak mocno, że jak idę to aż drętwieje mi od tego prawa noga w pachwinie. Natomiast ubiegłej nocy mała jakoś się przekręciła i dzis cały dzień miałam luz, nic mnie nie naciskało, ale teraz czuję, że znowu kombinuje i wstawia się głową w szyjkę.

Moje aniołki: 19.01.2009 (*) 7tc; 9.04.2010 (*) 7tc; 7.09.2012 (*) 7tc;
    lekka niedoczynność tarczycy
    oligoastenoteratozoospermia, hiperprolaktynemia i niewydolność II fazy :(
    11.2011 AIM-nieudana; 03.2012 IVF-na 3 zarodkach-nieudane
    Kariotypy-ok. Mtuacja MTHFR-> 5mg acifolid'u
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    tez czujecie ze dziecko wchodzi wam glowa w szyjke? ja czasem tak czuje ze sie ustawia i mocno naciska a nia
    Mam bóle krzyżowe i w dodatku czuję jak dziecko mocno napiera mi na szyjkę...może coś się zacznie ;)

Aniqa lubi tę wiadomość

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • paaolka Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajaoli wrote:
    Paaolka, kacik dla Krzysia jest superancki :) mi literki bardzo sie podobaja - no i brawo :) bo to duzo roboty :)
    Ogolnie ladnie dobrane kolory :)

Dziękuję Kajaoli :) w sumie chyba 3 dni te literki robiłam, bo tak po trochu no i pierwszą wyrzuciłam, bo wyszła okropnie pozaciągana... ;)

Kajaoli lubi tę wiadomość

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • paaolka Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    tez czujecie ze dziecko wchodzi wam glowa w szyjke? ja czasem tak czuje ze sie ustawia i mocno naciska a nia

Wlasnie ostatnio cos takiego czuję, może faktycznie maluchy szykują się do wyjścia :D

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
‹‹ 852 853 854 855 856 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ