X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • mama86 Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    no wlasnie jak to jest z tymi urlopami dla mezow. Wiem ze jest cos takiego jak tacierzynski i opiekunczy ale co sie bardziej oplaca? czy w szpitalu daja jakis papier czy co? czy maz poprostu zglasza w pracy ze urodzilo mu sie dziecko i dostaje?
    Chyba tacierzynski 2 tygodni i opiekunczy tak samo + jeszcze jakies okolicznosciowe ( bo cos takiego tez jest)

Sylwia, juz kiedyś o tym pisalysmy. Ale dla przypomnienia: po porodzie ojciec może wziąć L4 opiekuńcze na matke dziecka i jest płatne 80 %, czasami wypisuje to zwolnienie szpital a czasami trzeba się udać do lekarza rodzinnego. Tylko nie wiem czy trzeba być małżeństwem.

Urlop ojcowski przysługuje ojcu na dziecko , jest to dwa tygodnie, które może wykorzystać w ciągu roku licząc od urodzenia dziecka, wniosek należy złożyć 7 dni przed rozpoczęciem urlopu i jest płatne 100%. Pracodawca nie moze odmówić tego urlopu. A i tutaj nie trzeba być małżeństwem. I trzeba go wziąć od razu cale 14 dni, nie można podzielić. I liczą się do tego soboty i niedziele czyli 14 następujących po sobie dni.

I jeszcze są dwa dni urlopu okolicznosciowego , plus dwa dni opieki na dziecko do wykorzystania do końca roku kalendarzowego.

A urlop tacierzynski to jest co innego.

divers2288.gif
    motylki.gifrelgvcqgce4tws4r.png
    Nasza Gabrysia :-)
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mama86- dzieki wielkie zanotowalam sobie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2014, 19:05

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • ataga4 Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    dziewczyny czy wy te przewijaki macie na zatrzaski czy wkrety? Ja mam na zatrzask i zajmuje prawie pol lozeczka choc kupilam ten standardowy. Tez tak macie? Jak kladziecie malucha do lozeczka to wam on nie przeszkadza?

Ja mam na wkrety, i na razie stoi obok lozeczka :-) Ale jak go położę na lozeczu, to też zajmuje prawie połowę.

• ataga4 Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mama86 wrote:
    Dziewczyny, dzisiaj dziewczyna z sali urodziła chłopca o wadze 4700 przez poród sn ;-) I mówi ze się dużo nie nameczyla. O 9.00 wody jej odeszły a o 12.40 mały był na świecie. Mówi ze trzy parcia i było po strachu ;-)

Hihi, to dobra wiadomość dla mnie :-) Takich przykładów proszę więcej :-)

pestka lubi tę wiadomość

• pestka Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scęście wrote:
    moj chodzil do pracy caly czas i nadal chodzi :) wlasna firma :)
    Scęście to dzielna jesteś. ja przez pierwsze dni po sn ledwo chodziłam i bez mojego M byłoby mi bardzo trudno:) no i jak maluszek daje w gaz to się cieszę, że jest obok mnie żeby mi pomóc go ponosić czy coś;)

iabql8x.png
    x8msush.png
  • MOI Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do karmiących mam: jak długo je wasze dziecko? Ostatnio Julka potrafi wisieć na cycu 40 minut a nawet godzinę, przysypia przy tym, więc co chwila ja glaszcze po policzku i aktywizuje. Ogólnie nie je lapczywie , ale na pewno ssie bo czuje, nie memla cyca. Pomimo tego długiego karmienia czuje się niedojedzona, chce brać wszystko do buzi, smoczek nie pomaga, nie wiem co robić :-(

Moi
    3jvzmg7ysek3gxzk.png
    f2w39jcgjmkmlfy9.png
  • Nelly Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MOI wrote:
    Pytanie do karmiących mam: jak długo je wasze dziecko? Ostatnio Julka potrafi wisieć na cycu 40 minut a nawet godzinę, przysypia przy tym, więc co chwila ja glaszcze po policzku i aktywizuje. Ogólnie nie je lapczywie , ale na pewno ssie bo czuje, nie memla cyca. Pomimo tego długiego karmienia czuje się niedojedzona, chce brać wszystko do buzi, smoczek nie pomaga, nie wiem co robić :-(
    Moja to potrafi wisieć na piersi 2-3 godziny, potem 1-2 godz. przerwy i znowu...

DeLaCruz lubi tę wiadomość

km5svcqg6fuae1xg.png
  • Nelly Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lubek wrote:
    ciekawa bylam wlasnie, jak to w Zosce, czy daja to zwolnienie czy trzeba isc do pierwszego kontaktu. Wyjasnili jakos dlaczego nie?
    Nie ma na to wytycznych, więc zależy od człowieka. Nam lekarka powiedziała, że urodziłam sn, jestem w dobrej kondycji, nie mam powikłań, to nie ma podstawy do zwolnienia

km5svcqg6fuae1xg.png
  • lubek Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelly wrote:
    Nie ma na to wytycznych, więc zależy od człowieka. Nam lekarka powiedziała, że urodziłam sn, jestem w dobrej kondycji, nie mam powikłań, to nie ma podstawy do zwolnienia

Rozumiem, dzieki :)

atdc20mmh2fqs6kn.png
  • mama86 Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, była przed chwila u mnie oddziałowa zmierzyć mi tętno dziecka (ta sama która prowadziła szkole rodzenia) i powiedziała ze mam jutro zamykać do domu i im powietrza im tu nie zabierać bo zapisy z KTG mam ładne i mam jeszcze czas żeby urodzić ;-) Także mam nadzieje ze mnie jutro wypuszcza i dadzą mi urodzić tak jak sobie wymarzylam ;-) Powiedziała ze mam iść do domu odpoczac i się odblokować ;-) Zobaczymy czy lekarz juto mnie pusci =-O Jestem dobrej myśli, mój maż pewnie będzie zawiedziony bo juz nie mógł się doczekać aż zobaczy swoja Gabrysie ;-) Nawet w domu zaczął sprzatac na nasz powrót B-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2014, 21:03

Nelly, lubek, sylwia1985, ataga4, ao12., paaolka, Aniqa, Kajaoli, Kasiula09, Kakabaka, anka_a lubią tę wiadomość

divers2288.gif
    motylki.gifrelgvcqgce4tws4r.png
    Nasza Gabrysia :-)
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mama86 no chyba ze dzidzus zrobi psikusa i zechce jutro jednak wyjsc skoro juz jestescie w szpitalu :)

ps tez czujecie ze dziecko wchodzi wam glowa w szyjke? ja czasem tak czuje ze sie ustawia i mocno naciska a nia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2014, 22:09

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • Kajaoli Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paaolka wrote:
    Jako że jeszcze nie mogę pochwalić się zdjęciem mojego malucha, to wstawiam chociaż jego kącik ;) wczoraj skończyłam literki..nabawiłam się z nimi trochę, bo ręcznie szyłam, i nie do końca mi się podobają, ale trudno, będą już takie ;)

1065992_PicsArt_1413022939184.jpg

potem jeszcze zawiesimy karuzelkę, ale na początek chyba nie będzie mu potrzebna ;)

Paaolka, kacik dla Krzysia jest superancki :) mi literki bardzo sie podobaja - no i brawo :) bo to duzo roboty :)
    Ogolnie ladnie dobrane kolory :)

Bergo, ao12., paaolka lubią tę wiadomość

Nasz kochany Charlie
    2yeelwj.png
    Moje dwa male Aniolki 8.07.2013 (22tc)
    ajwwu6bdp5zi82q8.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MOI mój czasami wisiał 40 min, ale teraz już mnie z 20-30 min. Połozna powiedziała, że dziecko efektywnie ssie 15-20 min, a reszta to trochę sen trochę pociamlać;)
    może spróbuj ją odstawić po jakimś czasie np: 30 minutach i zobacz czy będzie nadal wołać o jeść?
    A w ogóle dziewczyny boli Was pierwsze zazsanie maluszków? bo mnie boli jak Franek pierwszy raz łapie brodawkę, potem już nie. I kurcze czekam aż to minie cały czas...;)

iabql8x.png
    x8msush.png
  • pestka Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa..i dziewczyny uzywacie może nakładek na sutki? ja się zastanawiam jak dalej będą mnie tak boleć...może spróbuje;)

iabql8x.png
    x8msush.png
  • Pauletta Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja gin powiedziala ze tylko po cc przysluguje opieka na zone, ale kazala przypomniec na ucho po porodzie.

A opieke na dziecko mozna wziac od tak? Kto to wypisuje

Majunia

klz9uay3zwy9fvpb.png

[link=https://www.suwaczki.com/]f2w3yx8darzp2fjs.png[/link]
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klade sie spac . Ogladalam meczyk z mezusiem :) maly caly czas naciska od paru godzin na szyjke tak jakby chcial wyjsc :)

dobrej nocki

paaolka lubi tę wiadomość

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • ameritum Znajoma

Wysłany: 11 października 2014, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    ps tez czujecie ze dziecko wchodzi wam glowa w szyjke? ja czasem tak czuje ze sie ustawia i mocno naciska a nia

Oj, tak. Mam tak od tygodnia. I nie powiem, żeby to było najprzyjemniejsze uczucie. Czasem napiera tak mocno, że jak idę to aż drętwieje mi od tego prawa noga w pachwinie. Natomiast ubiegłej nocy mała jakoś się przekręciła i dzis cały dzień miałam luz, nic mnie nie naciskało, ale teraz czuję, że znowu kombinuje i wstawia się głową w szyjkę.

Moje aniołki: 19.01.2009 (*) 7tc; 9.04.2010 (*) 7tc; 7.09.2012 (*) 7tc;
    lekka niedoczynność tarczycy
    oligoastenoteratozoospermia, hiperprolaktynemia i niewydolność II fazy :(
    11.2011 AIM-nieudana; 03.2012 IVF-na 3 zarodkach-nieudane
    Kariotypy-ok. Mtuacja MTHFR-> 5mg acifolid'u
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    tez czujecie ze dziecko wchodzi wam glowa w szyjke? ja czasem tak czuje ze sie ustawia i mocno naciska a nia
    Mam bóle krzyżowe i w dodatku czuję jak dziecko mocno napiera mi na szyjkę...może coś się zacznie ;)

Aniqa lubi tę wiadomość

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • paaolka Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajaoli wrote:
    Paaolka, kacik dla Krzysia jest superancki :) mi literki bardzo sie podobaja - no i brawo :) bo to duzo roboty :)
    Ogolnie ladnie dobrane kolory :)

Dziękuję Kajaoli :) w sumie chyba 3 dni te literki robiłam, bo tak po trochu no i pierwszą wyrzuciłam, bo wyszła okropnie pozaciągana... ;)

Kajaoli lubi tę wiadomość

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
  • paaolka Autorytet

Wysłany: 11 października 2014, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    tez czujecie ze dziecko wchodzi wam glowa w szyjke? ja czasem tak czuje ze sie ustawia i mocno naciska a nia

Wlasnie ostatnio cos takiego czuję, może faktycznie maluchy szykują się do wyjścia :D

ckaivkcbn75vhkn2.png

mhsv2n0ahn3sn9dy.png
‹‹ 852 853 854 855 856 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ