Pazdziernikowe mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Czy Wasze maluchy też się tak wkurzaja przy zakładaniu czapki? U nas każde założenie to awanturka...
Sroka, współczuję sytuacji i księgowej. Wiadomo że teraz kasa potrzebna. Nasza księgowa jest super, ale takimi sprawami zajmuje sie kadrowa i różnie z nią bywa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2014, 13:48
-
Sisilla wrote:Dziewczyny a wy ile spędzicie na urlopach macierzyńskich? Czy któraś z was już zdecydowała, że po macierzyńskim idzie na wychowawczy? Jeżeli tak to na ile? A może któraś wraca już po 14 tyg. A resztę bierze tatuś
? (Swoją drogą jeszcze nie jest mi dane poznanie takich osób?) Jak płacony jest wam macierzyński? 80% czy 100/60% tak jak u mnie? Podzielcie się swoim doświadczeniem w tej materii
Sisilla, ataga4 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny jak wy to robicie że Wasze maluchy tak ładnie zasypiają ?? mój mały jak sie wyspi do 22 to później usypia o 2 w nocy... ehh i musze go zawsze od 19 do 21.30 przetrzymać zeby mi ładnie zasnął i spał w nocy...
dziś poszłam spać o 1 w nocy...a co do czapek to mój sie nie awanturuje
A Wam już doszły pieniądze za macierzyński ?? Bo u mnie cisza na razieWiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2014, 15:32
-
Mój tez nie lubi zakładania czapeczki
spadenki spoko, przy bluzie juz lekko mu sie nie podoba ale czapeczka to płachta na byka:P
Ja mam rocznmy macierzyski 80% a potem wracam do pracy;)Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2014, 15:43
-
Nelly wrote:U nas na razie wersja jest taka, że ja biorę macierzyński i dodatkowy macierzyński (26 tyg.), a rodzicielski (26 tyg.) bierze mąż. Ja więcej zarabiam, więc finansowo nam się bardziej opłaca dostać 100% mojej pensji i 60% jego. Poza tym mąż naprawdę chce się zajmować dzieckiem, już teraz boi się, że jak jest w pracy to coś traci w relacji z Magdą, coś mu ucieka. Zobaczymy, czy nie stchórzy, ale na razie jest napalony. Na szczęście mam taką pracę, że mam gdzie wracać i o nic nie muszę się martwić. Tylko szefowa mi ostatnio odeszła, a po moim powrocie koleżanka z pokoju przejdzie na emeryturę, więc już nie będzie tak wspaniałego zespołu co przez ostatnie 2 lata, ale na pewno nie muszę się martwić o swoje miejsce pracy
Nelly pomijając oczywiście kwestie finansowe, bo to oczywiście priorytet, ale zazdroszczę ci podejścia twojego małżonka. Mój oczywiście pomaga ile może po pracy ( a wiadomo korporacja to praca od rana do 18-19) ale po weekendzie spiernicza rano, aż się za nim kurzyWiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2014, 16:18
Nelly lubi tę wiadomość
-
Ja od razu wziełam rok dla dziecka
Moja mała chyba przechgodzi skok...bo w dzień kompletnie prawie nie śpi...budzi się z płaczem, a jak śpi to jest taka niespokojna...dziwnie "charcze"...tak jakby stęka ...ale się nie budzi...
W nocy budzi się na 2 karmienia, więc noc jest spoko
Na buźce cały czas ma krosteczki...Z piersi krosty jej znikły...a pojawiły isę na brzuszku...No i chyba wreszcie zwalczyłam lekkie odparzenie u niej...za pomocą bepanthen i krochmalu...A podmywam ją przegotowaną ciepłą wodą, za pomocą wacików (nie używam już chusteczek nawilżanych...a ciepłą wodę mam koło łóżka w termosie...) -
moja tez sie awanturuje jak sie zakłada czapeczke ale jak kombinezon to jeszcze bardziej.
Nadzieja ja pieniądze dostałam już w tamtym tygodniu
theagnes jak charcze to może trzeba nosek przeczyścic nasza tez tak miała i wzieliśmy jej aspiratorem i niby nic nie wyleciało ale od razu co innego i przestała -
Mój tez się awanturuje przy zakładaniu czapeczki a przy kombinezonie pręży się i płacze jakby go ze skóry obdzierali...dostaje smoczka wtedy i sie troche uspokaja a za chwile w wózku juz spi
on w ogole nie cierpi przebierania...heh
A powiem Wam ze dzis przyszła mi chusta elastyczna którą zamówilam na allegro i nie sadzilam ze az tak super ona działamały zasnął mi w niej w ciągu 2 min!
i mogłam spokojnie zrobić obiad
, teraz chuste rozwiązałam a on dalej śpi, położyłam go na brzuszku na kocyku
nawet nie drgnął, mocno śpi
Co do pieniedzy za macierzyński to u mnie tez nie ma nadal...i sadze ze poczekam jeszcze...zalogowałam sie na strone PUE i tam nigdzie nic nie ma że przyznali mi macierzynski, widać ostatnie zwolnienie które miałam w październiku ale o macierzynkim nic a nic nie ma..Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2014, 17:13
-
moj tez nie cierpi czapki. Ja tez wzielam roczny urlop. Pierwsze pol roku 100% a potem 60 %
ps ja czekalam od wrzesnia na kase od zusu bo caly czas mnie sprawdzali i przyszli nawet jak bylam w szpitalu po porodzie ale jak zanioslam akt urodzeia to dali sobie spokoj i wreszcie 10 listopada mi przelali
moj jutro jedzie do Wawy i pojutrze wraca wiec przywiozl mnie do rodzicow i zostajemy tutaj do czwartku
Aniqa moj wczoraj w dzien wogole nie spal a dzisiaj tylko spal jak jechalismy a tak to nie spi - noce tez sa bezsenne wiec nie wiem jak on ma sile skoro nie spi wogole. W czwartek idziemy do neurologa i zobaczymy co powieWiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2014, 17:50
-
ataga4 wrote:Paaolka, a co to jest to PUE?
A jeśli ta chusta tak szybko usypia to może i ja sie skuszetylko nie bede umiała jej zamotac... jak uczylas sie wiazania, na youtube? Sama ja zamotalas bez niczyjej pomocy?
PUE to portal ZUSu gdzie mozesz sprawdzic swoje składki, przyznane świadczenia, itptu masz linka:
https://pue.zus.pl/portal/logowanie.npi
tylko ja przy okazji wizyty w ZUSie wziełam login bo tak to nie ma się pełnego dostępu do swojego konta.
A co do wiązania to stałam z instrukcją przed lustrem i jakos mi sie udało, nie wiem na 100% czy zrobiłam to tak jak trzeba ale było nam wygodnie w sumie i stabilnieWiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2014, 17:44
nadzieja!!!, ataga4 lubią tę wiadomość
-
czy dokarmiacie juz swoje maluszki? Mi sie wydaje ze moj moim mlekiem sie nie najada i chyba wprowadze mu troszke mleka modyfikowanego. Wczoraj dalam mu jednego cyca potem drugiego ale wrzeszczal caly czas wiec dorobilam 30 ml mleka modyfikowanego i sie uspokoil
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2014, 17:55
-
ataga4 wrote:A dasz linka do aukcji ta chusta?
aukcja z której kupowałam się juz skonczyla, ale tu masz rózne chusty:
http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=elastyczna&search_scope=category-83685&bmatch=seng-v6-p-4-dz-1106
Moja jest elastyczna i nazywa się Pentelka. Mialam chrapke na Tule...ale stwierdzilam ze najpierw wezme tańszą i zobacze czy w ogóle bedzie na mojego bączka działac i najwyzej kupie jeszcze później jakąś fajniejszą...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2014, 17:57
ataga4 lubi tę wiadomość
-
Moja Agatka walczy od 15. Dopiero 5min temu jak dostała smoczka i włożyłam ją po raz setny do bujaka to zasnęła.
Dziwi mnie to bo wcześniej nie było problemu ze spaniem.
Co do kasy z zusu ja po tych przebojach spodziewam się przelewu dopiero po nowym roku :x
A my lubimy i czapki i kombinezon. Przebierać też nawet się chce:) gorzej jak leży goła po kąpieli wtedy jest krzyk. Ale skarpetki na nogach pomagają wtedy;)