X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Pazdziernikowe mamusie 2014
Odpowiedz

Pazdziernikowe mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • tofirus Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zauważyłam, że u Małgosi ssanie piąstki nie ma nic wspólnego z głodem. Wydaje mi się, że to chyba kolejny etap poznawania świata. Mam nadzieję, że minie z czasem. Chociaż pewnie będzie zastępować rączkę innymi przedmiotami, które staną jej na drodze ;)
    Nasz Mała śpi w łóżeczku od początku. Gdyby spała w łóżku, to mój małż musiałby się z niego wyprowadzić, a tego byśmy nie chcieli. Chociaż na samym początku zdarzało mi się, że przez sen próbowałam nakarmić poduszkę, albo kawałek kołdry. Budziłam się też w nocy i szukałam Małgosi pod kołdrą, podczas gdy ona smacznie spała u siebie. :)

le5adb4.png
    ud81ifo.png
    iiysvvj.png
  • paradise Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilka w nocy zazwyczaj zasypia zaraz po tym jak się naje, więc spokojnie odkładam ją do łóżeczka a jak zasnę szybciej niż ona to przenoszę ją gdy się przebudzę.

piu3skjoie6xz8ns.png
    ex2bcwa1l40b3dtm.png
  • Sroka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kryzys. Mała nie chce cyca. Śpi a za 10min się budzi że glodna i zaś nie chce cyca i tak w koło :/
    już myślę czy po mleko nie skoczyć. Załamka

http://dwakotyzaploty.blogspot.com/

k0kdt5odm9ez6rjg.png
  • mama86 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    pytanie z innej beczki - czy ktoras uzywala jakiejs fajnej odzywki na porost rzes ja sie zastanawiam nad revitalash ale kosztuje 300 zl. Mialam z rossmana long lashes ale nie widze rezultatu. Przydala by sie bo nie chce mi sie malowac rzes
    Ja na lato robię sobie henne na rzęsy, nie muszę wtedy ich malować ;-)

divers2288.gif
    motylki.gifrelgvcqgce4tws4r.png
    Nasza Gabrysia :-)
  • mama86 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paulina.b.1991 wrote:
    Mały od wczoraj strasznie marudzi przy jedzeniu. Jest inny niż zwykle - czyżby dopiero teraz miał skok.
    Położna była i stwierdziła że przybiera na wadze. Następna wizyta 10 grudnia. Wcześniej 5 szczepienie.

Jak ja mam się niby zapisać na usg bioderek na nfz bez skierowania?
    Żeby się zapisać na NFZ musisz mieć skierowanie a żeby dostać skierowanie musisz mieć już nr PESEL dziecka ;-)

divers2288.gif
  • mama86 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    kurcze zastanawiam sie co zrobic z rozstepami na brzuchu bo mam kilka a wszelkie zabiegi laserowe sa mega drogie i nie mozna ich robic podczas karmienia ale im szybciejcos sie zrobi tym szybciej mozna je zlikwidowac. Wy jak sobie z nimi radzicie? macie po porodzie czy nie?
    Ja całe szczęście nie mam rozstępów, moja mama miała na brzuchu i na piersiach a mnie to ominęło ;-)

divers2288.gif
  • mama86 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ataga4 wrote:
    Hihi ja to teraz w ogóle się nie maluję :-D :-D tzn jak jestem w domu, nigdzie nie wychodzę i nie spodziewam się gości :-) chociaż zdarzyło się że i na spacerek z małym wyszłam bez makijażu. Jak byłmniejszy tzn po urodzeniu i więcej spał to malowalam się prawie codziennie, tak dla siebie żeby czuć się zadbana i nie czuć się jak kopciuch. A teraz tak mi dnie szybko uplywaja ze nie mam czasu o tym pomyśleć :-)
    A o tej odzywce revitalash slyszallam i tez nawet się zainteresowalam, ale jak poznałam cenę to przestałam :-D
    Ja się maluje codziennie, jest to dla mnie czynność na która muszę znaleźć czas. Lepiej się wtedy czuję nawet jak siedzę sama w domu z Gabrysia. Jak byłam w ciąży to też codzienny makijaż był u mnie obowiązkowy ;-)

divers2288.gif
  • mama86 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paaolka wrote:
    Ja czesto nad ranem juz biore małego do łóżka, bo po raz kolejny nie chce mi się bawić w to usypianie z którego on sie wybudza i tak w kólko, przy mnie szybciej zaśnie, ale ja wtedy mam tak czujny sen, ze wlasciwie mozna powiedziec ze nie, spie..heh ;) bo co chwila sie budze i sprawdzam co z nim...
    Moja Gabrysia w nocy śpi u siebie w łóżeczku, tylko właśnie nad ranem ok 4-5 jak mój mąż wstaje do pracy a Gabrysia się budzi to tez wtedy biorę ją do mnie do łóżka i tak sobie śpimy, dzisiaj nawet do 11.00!!!

divers2288.gif
  • Sroka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mama86 wrote:
    Moja Gabrysia w nocy śpi u siebie w łóżeczku, tylko właśnie nad ranem ok 4-5 jak mój mąż wstaje do pracy a Gabrysia się budzi to tez wtedy biorę ją do mnie do łóżka i tak sobie śpimy, dzisiaj nawet do 11.00!!!

Pozazdrościć!

k0kdt5odm9ez6rjg.png
  • Nelly Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mama86 wrote:
    Żeby się zapisać na NFZ musisz mieć skierowanie a żeby dostać skierowanie musisz mieć już nr PESEL dziecka ;-)
    Nie, my jeszcze nie mieliśmy, kiedy poszliśmy po skierowanie. Dopiero potem to uzupełniliśmy

km5svcqg6fuae1xg.png
  • Sroka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy sierowanie ale co z tego jak terminy na nowy rok. :/

k0kdt5odm9ez6rjg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 listopada 2014, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sroka wrote:
    Kryzys. Mała nie chce cyca. Śpi a za 10min się budzi że glodna i zaś nie chce cyca i tak w koło :/
    już myślę czy po mleko nie skoczyć. Załamka
    Nie załamuj sie, mleko napewno masz,tylko mała pewnie sie denerwuje ze nieleci szybko tylko musi popracowac.albo niechce jesc tylko niemoze zasnąć.
    Ja tak mam bo głupia podawałam mleko butelką.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2014, 21:25

• mama86 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaMJ wrote:
    Mój mały też ssie rączki, zazwyczaj oznacza do głód :-)

Dziewczyny mam już dość mojego monotonnego jadłospisu. Co jecie na śniadania i obiady? Ja ciągle kanapki ze schabikiem pieczonym z Biedronki, tym pakowanym po kilka plasterków. Bez żadnych dodatków typu ser żółty czy warzywa, suchy chleb z masłem i wędlina. Kanapki z domowymi jabłkami zesmażonymi, do tego czasem biały ser.
    Na drugie śniadanie jakiś serek waniliowy z bułką, albo jogurt, ewentualnie płatki ryżowe, albo owsiane na mleku.
    Obiad to mięso z piersi indyka, albo kurczaka lub ryba (dorsz) duszony z marchewką i pietruszką. Druga opcja to np leniwe z masełkiem lub wyciągnięte z zapasów pierogi ruskie lub słodkie z serem.
    Kolacja to albo znowu kanapki, albo parówki z szynki z samym chlebem z masłem.

Jak widać dość monotonnie. Macie jakieś pomysły na urozmaicenie? Od przyszłego tygodnia spróbuję dorzucić ze 2 plasterki pomidora na kanapkę i może zjem jajko na twardo. Do tej pory żadnych rewolucji żołądkowych ani skórnych nie miał.
    Jakbym widziała swój jadłospis ;-) Jem podobnie jak Ty. Pozwalam sobie jeszcze na serki wniliowe, jajka na twardo, jajecznice, kawę inke, białą czekoladę na podniesienie poziomu cukru ;-) , biszkopty, wafelki waniliowe, twaróg biały,dżem malinowy z lidla, chrupki kukurydziane, jogurty naturalne i truskawkowe, płatki kukurydziane, sałaty różne, ser żółty ;-) Od samego poczatku jem jabłka, banany, gruszki. Ostatnio zjadlam u mamy rosół. Na obiad zupę marchewkową lub jabłko pieczone z ryżem.

divers2288.gif
  • Sroka Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja właśnie się boje podawać butelki, żeby już w ogóle masakry nie bylo. Oby jej to minęło bo za mało je moim zdaniem.

k0kdt5odm9ez6rjg.png
  • mama86 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelly wrote:
    Nie, my jeszcze nie mieliśmy, kiedy poszliśmy po skierowanie. Dopiero potem to uzupełniliśmy
    A widzisz, u mnie chcieli pesel ale i tak w koncu za pisalam się prywatnie. Wlasnie dziś mieliśmy wizytę u ortopedy razem z USG, wizyta kosztowała 100 zł a trwała 3 minuty :-[ Na koniec zapytalam czy wpisze mi cos do książeczki zdrowia to dr powiedział ze może wpisać. A co tam, za ta stowke chyba się należy ;-) W USG wyszło wszystko ok, następna wizyta w 5-6 miesiacu. I zalecenie: często kłaść na brzuszku (pod nadzorem).

divers2288.gif
  • nadzieja!!! Przyjaciółka

Wysłany: 26 listopada 2014, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mój Franek ma problemy z zasypianiem na noc, ale jak juz uśnie to budzi sie co 2,3 godzinki. Zazwyczaj wstajemy o 6 rano robimy kupkę ( trochę mu się schodzi) karmie go daje troszkę herbatki jak mu się uleje i pogadamy pogadamy i zazwyczaj idzie druga kupka :) albo kończy tą pierwszą - nie wiem :) przebieramy, pijemy herbatkę i albo sam uśnie albo trzeba go bujać :) więc przytargałam wózek na górę, no i buju buju i spimy tak do 9 :) potem zmiana pampersa karmienie na leżąco i śpimy do 12 :) ja wstaje daje małego tesciowej i robie sobie sniadanie :) jem, biorę go na górę oglądam seriale piszę z Wami :) posprzątam itp :) a mały zazwyczaj spi i się budzi co jakiś czas na jedzenie albo sobie pomruczy i spi do powrotu taty :) 17.30 zazwyczaj wstaje i tak do mycia nie spi czyli do 19.30:) a potem to już bujanie i bujanie i jedzenie i usypianie :)

Jak do mnie przyszłą położna pierwszym razem to od razu mnie zapisała na 2 wizyty, pierwszą - kontrolną i druga na szczepienie :) i na pierwszej wizycie dostałam skierowanie na usg :) a pesel to bardzo szybko mój mąż załatwił wiec nie było problemu ze skierowaniem. Jakoś udało mi się dostać na nfz do szpitala, bylismy w 5 tyg. i też musimy troszkę cwiczyć, choć powiedziała ze wszystko w porządku jest.

Co do rozstępów to ja mam na piersiach, boczkach, i na wew.stronie ud:(
    na brzuchu dzięki Bogu nic nie mam ale za to natura obdarzyła mnie ciemną krechą ( linia jakaś tam na pewno wiecie :) do tego jest krzywa haha :D czekam aż mi zejdzie :) moje ciało strasznie sie zmieniło po ciąży bo przed bylam strasznie chuda, miałam dużą niedowagę, ważyłam 53.5 przy 176 a w ciąży doszłam do 84 kg. Teraz waże 66 czasami 68 i myślę schudnąć góra do 60 :) ale brzuszek to mi został :)

a jak tam wasze ciałka po porodzie ?? choć czytałam że większość z Was już w swojej wadze:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2014, 22:03

5b092n0a9aspxqzu.png
  • Pauletta Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mpja waga jak przed ciaza. Po tyg juz/tak bylo i rozstepy na brzuchu wtedy dopiero mnoe dopadly,no coz... Brzuch plaski ale miekkuni :-)

Majunia

klz9uay3zwy9fvpb.png

[link=https://www.suwaczki.com/]f2w3yx8darzp2fjs.png[/link]
  • mama86 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze walczę z moją wagą, przed ciążą wazylam 57, w ciąży przytyłam równe 20 kg, teraz ważę 64 więc jeszcze trochę mi zostało, ciężko to zgubić gdy pogoda nie zawsze pozwala na maratony spacerowe ;-) Marzy mi się pójście na siłownię lub jakiś aerobik ale niestety nie mam z kim Gabrysi zostawić a mój maz wraca późno z pracy :-( Ale w sumie juz wolę walkę z wagą niż z rozstępami ;-) Co do tej linii też ją mam do tej pory i u mnie też jest ciemna. Mam nadzieje ze niedługo zniknie bo nie podoba mi się ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2014, 22:36

divers2288.gif
  • Nelly Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam krzywą kresę, a w dodatku na tułowiu wyskoczyło mi pełno kropek, pseudopieprzyków (kilka już zdrapałam, bo one są tak płytko umiejscowione). Rozstępów na szczęście nie mam, figurę i wagę przedciążową już daaawno odzyskałam, jeszcze tylko skóra na brzuchu jest lekko luźna, ale myślę, że z czasem zjędrnieje.

km5svcqg6fuae1xg.png
  • Scęście Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No w koncu po calym dniu udalo mi sie was doczytac! Zapisujecie strony forum jak szalone :) ale to dobrze :)
    Co pamietam.. hm. Skleroza. Bioderka: mialam skierowanie ale miejsca brak w szpitalu za to za 90zl miejscs sie znalazlo i bioderka sa super.
    Dieta: u mnie 0 diety w ciazy i 0 po ciazy. Jem smazone, tluste, warzywa i owoce, jajka, sery, twarogi nabial caly, pije kawe, herbate i gazowane. Zostalo 2.5kg ale to raczej cyce bo wyglad juz przed ciazowy. Kreska jest ale do pol roku zejdzie ;)
    Kuba w swoim lozeczku to spal tyle h ze na palcach jednej reki pokicze ;) ale to przez meza bo nie chcial w sypialni tv i spedzamy noce w salonie. Maly spi oboj w wozku do pierwszego nocnego karmienia. Potem mi sie nie chce go odkladac i spi z nami :) w dzien roznie spi. Ranku sa zazwyczaj podobne ze budzi sie o 8 i do 9 nie spi a od 9 tak 3h do 12 spi. No chyba ze go gdzies wyciagam jak np dzis do pracy to zaburzam mu rytm. No i od 18-19 nie spi do 22-23. Aktualnie spi :)

Kasiula09, Anoolka lubią tę wiadomość

‹‹ 993 994 995 996 997 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ