Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Jutysia wrote:Kkkaaarrr, dzięki za stworzenie tej listy
Ja urodziłam równo w 40 tyg., a córcia ma na imię Ania
U nas póki co nie ma problemu z zasypianiem, często przysypia mi przy piersi, więc potem ją tylko odkładam. Mam nadzieję, że to nie tylko urok pierwszych tygodni
Dzisiaj odpadł nam pępek!I w ogóle zauważyłam, że Ani schodzi skóra ze stópek, pachwin i nadgarstków - smarować to czymś czy nie ruszać i czekać aż zejdzie?
Powiedzcie mi co jecie karmiąc piersią? Wiem, że teoretycznie można wszystko, ale stopniowo, ale jakoś nie mam odwagi zaryzykować nieprzespaną nocąNajwiększy problem mam z owocami i warzywami... Jabłka, banany, szpinak, ogórek, buraki - można bez obaw? Znudziła mi się już gotowana marchewka z kurczakiem i rosół. Zjadłabym coś dobrego
To co wymienilaś można jak najbardziej jeśću mnie jest jeszcze winogrono i pomidory. Na resztę Oliś źle reaguje. Najgorzej było z papryką.
Co do skórki to możesz smarować, ale kna i tak musi zejść.Jutysia lubi tę wiadomość
-
Grrr, nasze dzisiejsze usg okazało się być wizytą u ortopedy, ktory dopiero dał skierowanie na usg... tak to jest powierzyć coś tatusiowi, miał zapisać dziecko na usg i nie zauważył, że zapisał do ortopedy, nawet jesli na usg bez ortopedy sie nie dało to mógł to chociaż ustalić a nie mi mówić, że zapisał na usg tak jak prosiłam. Gdybym wiedziala, to zamiast robić to z nfz to bym zapisywala od razu w Medicover, grrr...
-
Dobrze, dobrze, maleje ilość znakow zapytania na liscie
wychodzic z cienia moje drogie, zglaszac uzupelnienia! Jak diewuszka sie rozpakuje to moze jeszcze jakas statystyke machne
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2016, 15:18
kehlana_miyu lubi tę wiadomość
-
Jutysia co do diety to musisz przetestować. u mnie np papryka spoko, a po brokule pręźenie, gazy i pół nocy z głowy. TAK samo było z miodem. Doradca laktacyjna mówiła, że generalnie nawet smażone może być, najczęściej mamy mają problem z tymi wzdymajacymi warzywami. Owoce jem wszystkie.
Zaliczylismy dzisiaj długi spacerdzieci padły, a my z mężem popijamy kawę
Jutysia, kehlana_miyu lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyWkleje to, co mi dała pediatra. Dieta na kolki. Ja stosuje i widze poprawe
CO MOŻNA JEŚĆ :
chleb na zakwasie, chrupki kukurydziane, chleb ryżowy
masło,
wędliny ( najlepiej przygotowane własnoręcznie),
dżemy (jabłkowe, czarna i czerwona porzeczka
kasze, makarony, makarony ryżowe, ryż
ziemniaki, marchew, (ale bez przesady), buraki, szpinak, dynia, cukinia, w późniejszym czasie fasolka szparagowa,
mięso: królik, wieprzowina, drób- ale bez przesady- nie tylko, jagnięcina,
ryby: głównie słodkowodne
pierogi z mięsem, kopytka….
Sałata, potem ogórek kiszony
Ciasta bez dodatku mleka lub jako dodatek mleko „lecznicze” np. Bebilon pepti lub nutramigen
CZEGO UNIKAĆ :
Produkty spożywcze najbardziej uczulające ( mogące powodować wysypki, bóle i wzdęcia brzucha, czasami katary i kaszle)
- Mleko i cały nabiał, w tym produkty zawierające mleko np. ciasta, parówki, pieczywo na drożdżach
- cielęcina, w mniejszym stopniu wołowina
- truskawki, poziomki, maliny- w każdej postaci ( również te wyhodowane lub przetworzone przez rodzinę), wiśnie,
- owoce cytrusowe, kiwi, ananasy
- owoce morza
- seler, pietruszka
- produkty z puszek
- pomidory, ogórki, rzodkiewka
- miód, czekolada, orzechy
Produkty spożywcze najczęściej powodujące bóle i wzdęcia brzucha
- ciemne pieczywo,
- groch, fasola, kapusta, kalafior, brukselka, brokuły
- kostki rosołowe, przyprawy
- cebula, czosnek
-jajka ugotowane na twardo, miękki lub smażone
- czereśnie, gruszki, śliwki
Produkty spożywcze zaostrzające zmiany skórne
- owoce zawierające dużo kwasów tj. winogrona
- pomidory, ogórki, kapusta kiszona
- surowe jabłka
- czarne jagody (często powodują zatrzymanie wydalanie stolca)Blu, Jutysia, Chwilka84 lubią tę wiadomość
-
Jutysia wrote:Kkkaaarrr, dzięki za stworzenie tej listy
Ja urodziłam równo w 40 tyg., a córcia ma na imię Ania
U nas póki co nie ma problemu z zasypianiem, często przysypia mi przy piersi, więc potem ją tylko odkładam. Mam nadzieję, że to nie tylko urok pierwszych tygodni
Dzisiaj odpadł nam pępek!I w ogóle zauważyłam, że Ani schodzi skóra ze stópek, pachwin i nadgarstków - smarować to czymś czy nie ruszać i czekać aż zejdzie?
Powiedzcie mi co jecie karmiąc piersią? Wiem, że teoretycznie można wszystko, ale stopniowo, ale jakoś nie mam odwagi zaryzykować nieprzespaną nocąNajwiększy problem mam z owocami i warzywami... Jabłka, banany, szpinak, ogórek, buraki - można bez obaw? Znudziła mi się już gotowana marchewka z kurczakiem i rosół. Zjadłabym coś dobrego
Ja jem wszystko od początku. Przez prawie 3 tyg maly prawie ciagle spal i budził sie na mleko. Teraz czasami sie pręży ale nie zauwazylam zeby to mialo zwiazek z tym co jem.
Ja tylko raz czy dwa posmarowalam schodzaca skore ale wydaje mi sie ze nie ma potrzebyvtego robicJutysia, kehlana_miyu lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
U nas położna na trądzik poleciła smarować sudocremem i jak na razie wiedzę, ze powoli się poprawia.
A co do diety to według najnowszych zaleceń nie ma potrzeby, aby eliminowac ciężkostrawne czy wzdymające produkty. Mleko tworzy się z krwi, a nie bezpośrednio z żywnosci. A substancje gazotwórcze do krwi nie przenikają. Ja nie zauważyłam żadnego związku z tym co jem a problemami z brzuszkiem.
Jednakże zalecenia to jedno,ale to matka zna swoje dziecko najlepiejAnoolka, kehlana_miyu lubią tę wiadomość
-
Ja dzis mam znowu kryzys, poklocilam sie ze swoim ojcem i tak mnie wkurzyl, ze dziecko nie chcialo w ogole zlapac mojego sutka. Chyba ze to konsekwencja podawania butelki albo smoka... darl sie w nieboglosy, to byl chyba jego rekord w decybelach. Bylam sama wiec na szybko ogarniecie butli i w dziub... teraz spi, zreszta caly dzien spi. Zauwazylam ze dziecko zupelnie inaczej sie zachowuje po mm. Cholerstwo przeklete, ale nie moge go glodzic bo bardzo malo mi przybral przez te 3tyg... dzis przyszedl laktator elektryczny, musze zaczac kontrolowac ile on je, zeby pomoc ustalic nieprawidlowosci zwiazane ze wzrostem wagi... za pierwszym razem udalo mi sie odciagnac tylko 40ml-nie karmilam wczesniej bo dalam butle. To chyba malo co...? Tomoze on i nie chce jesc i chwytac tego sutka bo nie czuje ze tam cos jest. Ale rozkrece jeszcze to mleko, nie dam sie.
We wt zapisalam go do pediatry i zobaczymy co powie na ta kruszyne.
Jeszcze 4tyg martwilam sie ze dzieciak rosnie w takim tempie ze nie bede mogla go urodzic, na jednym z usg mial 97centyl. A teraz zrobil mi psikusa i nie tyje... eh to zycie matki. -
Ja uwazam co jem, choc w szpitalu dawali wszystko z podpisem "dieta matki karmiacej" tzn byly i jajka i miod, wiadomo. Najlepsze bylo jak prxyniesli mi banana na deser i lezal sobie na polce, na drugi dzien przyszla babka, zabrac dziecko do kapania i tak sie oburzyla widzac tego banana,ze jak to banan przy karmieniu?! Czy chce miec problemy z dzieckiem? A ten sok jablkowy? Mozna tylko pol litra dziennie! bylam w szoku, ze nic nawet nie odpowiedzialam bo zastanawialam sie jak to mozliwe i o co glupiej babie chodzi...
Anieńka, Reni@, Anoolka, kalika lubią tę wiadomość
-
Reni@ wrote:Mamy miesiąc
Ale ten czas leci
12 listopada robimy chrzciny . Musze jeszcze zorganizować jakiś jasny kombinezon bo mam biały ale w czarne plamy taki a'la krówka
http://www.bobozakupy.pl/newborn-0-12m/335-mayoral-2615-kombinezon-futerko-chmurki-rosa.html
Wg mnie bardzo ładny, cieplutko i cena korzystna.
06.2015 - nasz aniołek:*
-
Canario wrote:U nas rekord dziś, właśnie jestesmy po 1 karmieniu od 23
U nas 56 było przystosowane a nawet nie założył.
Teraz ledwo zapinam 62. Dziś już ma body na sobie 68. A pampersy 2.
Z zasypianiem różnie. Trudniejszy egzemplarz od córki ehh -
kalika wrote:Renia, ja do chrztu kupiłam ten:
http://www.bobozakupy.pl/newborn-0-12m/335-mayoral-2615-kombinezon-futerko-chmurki-rosa.html
Wg mnie bardzo ładny, cieplutko i cena korzystna.
Superja wlasnie nie wiem czy bede kupowac czy pozycze bo w zasadzie na jedno wyjście to kompletnie mi sie nie oplaca. A w tym rozmiarze co potrzebuje to mam inne kombinezony tylko kolor nie pasuje
U nas ciuszki 56 i 62. Zalezy od rozmiarowki. Ogolnie synek dlugi i wiekszosc polspiochow 56 ma za krotkie nogawkiWiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2016, 23:56