X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Blu Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2016, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta mój synek robi dokładnie takie kupki. Jeszcze kilka dni temu praktycznie w każdej pieluszce było tego trochę, teraz już robi jedną na dłużej ;)

Fajnie, że popularne jest nie ubieranie na biało od stóp do głów do chrztu ;) my chrzcimy w święta. Mam taki pomysł, żeby synek i mąż mieli takie same muchy :) mam nadzieje, ze gdzieś takie kupię :D

Diewuszka, wydaje mi się ze jeśli pojawią się krew, to znaczy ze szyjka zaczyna się rozwierac. dobry pomysł, żeby zadzwonić do położnej, ale chyba przyszedł czas i na Ciebie :) oby szybko poszło!

diewuszka86 lubi tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2016, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My będziemy chrzcili po nowym roku, większa część rodzinki będzie dostępna no i dzieciaczek trochę starszy i chyba będzie łatwiej :) i planuję ochrzcić w kombinezonie :D mam takiego fajnego misia coś jak wrzuciła kalika, tylko jasno beżowy i nie wiem czy kupić biały.

Aneta u mnie też takie kupki, z tego co czytałam to nie ma czym się niepokoić :)

Diewuszka trzymam kciuki, żeby to było już :) mi zaczął odchodzić przy 2 cm rozwarcia i podczas badania zaczęły sączyć się wody :)

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2016, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diewuszka myślę, że w takiej sytuacji gdybyś pojechała na IP to mogliby Cię już zostawić, bo dodatkowo jesteś po terminie.

Trzymam kciuki, żeby to było to!

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2016, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu, widzę, że mamy podobne pomysły. Też chcę, żeby moi mężczyźni mieli wspólny akcent w ubiorze. Zerknij tutaj, może coś Ci się spodoba: http://edytakleist.com
    Chrzciny w święta uważam za fajny pomysł. My jednak nie zdecydowalismy się, bo w Sylwestra brat bierze ślub i zbyt dużo imprez by się skumulowalo w krótkim czasie. Chrzciny Mikołaja będą 4 grudnia. Szkoda, że w tym roku Mikołajki nie wypadają w weekend ;)

Blu lubi tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2016, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta, u nas od początku kupki dokładnie takie jak opisałaś. Też karmię tylko piersią. Według położnej i pediatry kupki bardzo dobre.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2016, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za odpowiedzi, bo juz mialam wizje biegunek itp, ale skoro tez macie takie kupki to super :)

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2016, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evelle wrote:
    Widzę że nie tylko ja chce poczekać z chrzcinami, ja najchętniej do wiosny albo do wielkiego postu przed Wielkanocą żeby nie było problemu z lokalem :D
    My chcemy na Wielkanoc. Teraz nie mam weny na szukanie wszystkiego.
    Na spokojnie po nowym roku się ogarnę z tym :)

• kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2016, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chrzcilam córcia jak miała 6 miesięcy. Fajny okres. Już siedziała i była " aktywna" i spokojna .
    Młodego będę chrzcila jakoś w czerwcu lub maju żeby było ciepło.

Diewuszka trzy
    AM kciuki aby się rozkrecilo. Powodzenia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2016, 16:03

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2016, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diewuszka86 wrote:
    Dziewczyny pytanie. Rano odszedł mi czop z krwią i przez jakiś czas miałam w miarę regularne skurcze (co 15, 20 min). Teraz skurcze przeszły, ale cały czas boli mnie brzuch okresowo, raz bardziej, raz mniej. Czytałam, że jak odejdzie czop z krwią to poród powinien w miarę szybko nastąpić, jak to było u Was? Czy nie ma takiej zależności i równie dobrze mogę czekać jeszcze kilka dni?
    Mi czop zaczął odchodzić w sobotę nad ranem a w niedzielę o 13 zaczęły mi się sączyć wody. Myślę że niedługo urodzisz :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2016, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak by ktos chrzcil zima i potrzebowal by ubranko i buciki na dziewczynke to dajcie znac bo mam po corce raz ubrane konserwowane i dobrze przechpwywane to moze sie komus przyda bo i tak nie mam co z nim zrobic a w szafiemi zalega :)

• lu.iza Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2016, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu, sprawdź sobie tez sklep abrakadabra.sklep.pl . Maja tam wlasnie takie fajne ubranka i muchy dla ojca i syna, nie ma teraz dużego wyboru ale moze cos jeszcze sie pojawi :)

Blu lubi tę wiadomość

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • Jutysia Ekspertka

Wysłany: 5 listopada 2016, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwusia100 wrote:
    Dziewczyny jak odpadl kikut to jeszcze kakos specjalnie pielegnujecie pepek?
    Nam położna kazała jeszcze octaniseptem raz dziennie przemywać.

Diewuszka, trzymam kciuki za rozwój sytuacji! :)

ijpbdf9h93cgicla.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2016, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane,
    przepraszam, że tyle mnie nie było.
    Wróciliśmy ze szpitala 28 października. W końcu w domu.
    Poszłam do szpitala na poród 30.09., urodziłam 9.10, potem 13.10. przewieźli Szymonka karetką do Centrum Zdrowia Dziecka, a ja pojechałam za nim. Z CZD wyszliśmy właśnie 28.10. Byliśmy tam ze względu na problemy z nerkami. Miał wykonane badania na które normalnie pewnie byśmy czekali miesiącami. Ostatnie z tych badań było w narkozie i zakończyło się zabiegiem nacięcia zastawek cewki moczowej, co okazuje się było przyczyną poszerzenia nerek. Teraz mamy wizytę kontrolną w lutym dopiero, więc wygląda na to, że wszystko ok.

W domu jest cudnie, choć życie zmieniło się o 180 stopni odkąd mam synka. Funkcjonuję w trybie 3-godzinnym, a właściwie 2-godzinnym, bo około godziny schodzi się z karmieniem, a potem albo śpię razem z synem, albo gotuję, albo sprzątam itp. Niestety mamy problem z laktacją - tzn. mam za mało mleka. Morze łez wylałam w tej sprawie w czasie pobytu w szpitalu. Teraz byliśmy już w poradni laktacyjnej i mam nadzieję, że uda się nam przejść tylko na pierś. W tej chwili mały jest karmiony głównie mlekiem z piersi (bezpośrednio lub odciągniętym), ale niestety dokarmiam go mlekiem modyfikowanym około 2-3x dziennie po trochu, bo mi nie starcza. Masakra. To moja największa bolączka. No i chyba zaczęły się kolki, bo mały co wieczór od około 21 do 1 w nocy nie śpi, czasem wyje, a czasem po prostu nie śpi. A potem pada i śpi do 5-6.

Dziewczyny kochane, jestem do tyłu jeśli chodzi o urodzenia i w ogóle co u was. Nie dam rady nadrobić forum do miesiąca, więc bardzo proszę o wyrozumiałość.

Aktualizowałam listę na pierwszej stronie o to co spisałam na kartce, gdy jeszcze byłam na bieżąco. Jeszcze na kartce mam do przepisania (tylko teraz brakuje czasu) evelle, Blu, Sylwusia100, aneta93, kasiaaa...
    Reszty kobietek mamusiek nie mam.

Bardzo proszę o wysłanie danych do uzupełnienia, albo na priv (trzeba by mnie dodać do znajomych) lub na adres e-mail:
    [email protected]

Buziaki, będę w miarę możliwości się pojawiać, ale czasu mało, oj mało...
    Dea - podziwiam Cię przy bliźnikach... ja ledwo ogarniam jedno dziecko. :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2016, 19:41

Anieńka, marlon, Reni@, Eryka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2016, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka dobrze że już jesteś w domu :) kkaaarr zaktualizowała liste, jest na drugiej stronie :)

• Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2016, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalika dziękuję za odp odnośnie rota.
    Aneta my też tylko na kp i kupki są właśnie takie.
    My będziemy chrzcili na.wiosnę, bo.teraz Kuba jest zbyt placzliwy.
    Zresztą po tym szpitalu to się nie.daje odłożyć do łóżka, ręce mi opadają, ja już nie mam na niego siły,po tym szpitalu jest taki cycek że w toalecie muszę go nawet mieć na rękach i samodzielnie usypianie w łóżeczku nad którym tyle pracowałam leglo w gruzach a teraz jest dużo trudniej uczyć.

ex2bi09komf7ydjp.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2016, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skurcze co 10 min. Jesteśmy w drodze do szpitala.

Anieńka, Reni@, NiecierpliwaKarolina, marlon, kkkaaarrr, kalika, Sylwusia100, Ola_Ola, Anoolka, India9, aneta93, Pumpkin, Chwilka84, Blu, szynszyl, Jutysia, Rutelka lubią tę wiadomość

l54t4dr.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2016, 00:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diewuszka86 wrote:
    Skurcze co 10 min. Jesteśmy w drodze do szpitala.

Powodzenia :)

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • Anieńka Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2016, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Diewuszka86 trzymam kciuki, super. Czekamy na pozytywne wiesci.

Ja juz do Mlodego tez nie mam sily. Przy tym kp to ja chyba osiwieje. Potrzebuje pilnie doradcy laktacyjnego, najlepiej jutro. Czy ktoras z Was korzystala z takich uslug w Warszawie i moze polecic kogos? Mam pokarm, bo jak naciskam piers to jest mleko, a maly jakby nie umial ssac:( przez butelke, przez smoczka, przez kapturki - cholera wie. Cholera mnie tez bierze! To juz 3 dzien z rzedu z dokarmianiem. Coz, nikt nie mowil ze bedzie latwo...

bl9czbmhptcbgwug.pngatdci09krpu5v7i5.png
  • Canario Ekspertka

Wysłany: 6 listopada 2016, 00:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka 3 mam kciuki zeby poszło szybko i bezbolesnie!
    Rutelko dobrze ze juz w domku jesteście, oby problemy szybko minęły żebyś mogła sie cieszyć tak na maxa macierzyństwem!

My chrzciny robimy w styczniu albo lutym, mała bedzie miała około 4 miesiące, tak jak siostra która mimo ze było lato i 30 stopni to była grzeczna dużo spała i nie płakała, a mleko miałam odciągnięte i teraz tez tak bedzie, cycki bedą miały urlop :)
    Ja bede cały czas z gośćmi a małą nakarmi kto bedzie miał ochotę :)

6sutugpj60yxh30c.png
    3i498ribv16bojj6.png
    l22nej28p90klfbr.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 6 listopada 2016, 04:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewuszko, trzymamy kciuki!
    My mamy termin na chrzest już ustalony na 6 stycznia. Teraz tylko trzeba lokal znaleźć. Ubiore małego na jasno, może nawet na biało, ale w "normalne" niemowlece rzeczy. Nie podobają ni się garnitury i muszki w wersji mini. Zresztą ubranko mniej istotne, najwazniejszy sakrament. Udzieli go ojciec dominikanin, który błogosławił nasze małżeństwo. Taki ciąg dalszy :-).
    Ja też staram się chronić synka przed zarazkami,ale łatwe to nie jest. Najbliższa rodzina się pilnuje, ale dalsza wpada kiedy chce. W poczekalni też się do nas dosiadl jakis kaszlacy typ.
    Mikus pięknie przybiera na wadze, ma 3790 g, czyli 780 g od porodu 3,5 tygodnia temu,a 400 g wiecej od ostatniego wazenia, czyli w ciągu 8 dni. Niestety ciągle ma brzuszkowe problemy, prezy się, kweka, nie może puścić baczkow i na jakieś 7 kup 2-3 kupy codziennie zielone. Już sama nie wiem,o co chodzi,związku z jedzeniem moim nie widzę. Ta dieta matki karmiacej podana przez pielęgniarkę to jakaś masakra. Jak będzie trzeba,to się przestawie (najgorszy ten chleb na zakwasie... fuj!), ale nie ukrywam, że już mi te diety bokiem wychodzą (cukrzycowa przez 3,5 miesiąca, potem watrobowa). Staram się uważać, co jem, odrzucilam surowe owoce i ograniczam nabiał mój ulubiony... Podaje też Delicol przed każdym karmieniem. Wczesniej podawalam okazjonalnie,ale mi polozna powiedziała, że wazna jest ciągłość, że wtedy dopiero pomoże.
    Jak synka nic nie boli,to mi ładnie śpi. Nawet 3,5 godziny da się go przetrzymać do nastepnego karmienia.

kalika lubi tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
‹‹ 1012 1013 1014 1015 1016 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ