X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • marti_88 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W temacie imion.
    Dla dziewczynki zawsze podobała mi sie Hania (chociaż trochę mi sie przejadła i nieznosze jak ktoś mowi Hanka), oprócz tego Lilia (mojemu sie nie podoba) i tez ładnie to Alicja ;)
    Z chłopcem gorzej: Adaś (to imię w mniemaniu męża kojarzy sie mu z gejem bo kiedys widział jak nazywa sie taka Gazeta dla homoseksualistów), Tymek, a narazie najbardziej leży mi Jaś.

Anoolka, Rutelka, anulka1978 lubią tę wiadomość

l22n6iyetayj1i0f.png
    24 cykle starań i sukces :)
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę dzisiaj spanikowałam odnośnie tej nagłej nadczynności.
    Na jutro umówiłam się jeszcze na konsultację do ginekologa-endokrynologa.
    Chce zobaczyć co powie na ten lek THYROSAN.
    Dostałam sporą dawkę.

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • vella Ekspertka

Wysłany: 25 lutego 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak u Was jest z tym bólem/wrażliwością piersi... ??? mi dwa dni temu zaczęły robić się ciężkie nabrzmiałe ale bez jakiś tam bóli, dzisiaj obudziłam się i nie czuję nic... tak jakby "klapły". Zeświruje zaraz... boję się że to znaczy że coś nie tak... :-(

3Ecdp1.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EwelinaaKa wrote:
    Hej. Odebrałam wyniki ft4 14.08pmol /ml (pierwszy trymestr 12.1- 19,6). Tsh 2.74. Czyli jest ok czy nie?
    Źle nie jest, ale tsh mogłoby być trochę niższe, a ft4 troszkę więcej ;-)

EwelinaaKa lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Monia_85 Debiutantka

Wysłany: 25 lutego 2016, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasik2 wrote:
    No to przybijmy sobie piąteczkę. Takie z nas mutanty genetyczne ;)

Biorę clexane, niestety. Codzienne kłucie nie należy do przyjemności.
    Podajesz sobie zastrzyki w brzuch? Właśnie zapomniałam zapytać na wizycie czy mam zmienić miejsce wkłucia bo jakoś tak mi dziwnie kłuć się w brzuch odkąd wiem że jestm w ciąży
    dziewczyny ja też mam tą mutacje, którego geny wy macie? ja mam a1298C i też biorę clexane. Dzisiaj byłam w aptece i kupiłam sobie maść na siniaki bo zaczynają się robić :/
    moj clexane tez jest niestety bez ryczałtu, musze 100% płacić

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2016, 14:35

w57vdqk3gdqbrtk4.png
  • elficzka Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vella wrote:
    Jak u Was jest z tym bólem/wrażliwością piersi... ??? mi dwa dni temu zaczęły robić się ciężkie nabrzmiałe ale bez jakiś tam bóli, dzisiaj obudziłam się i nie czuję nic... tak jakby "klapły". Zeświruje zaraz... boję się że to znaczy że coś nie tak... :-(

I jeszczr dużo razy tak będziesz miała :)
    Moje cycki żyją własnym życiem, wcześniej bolały tylko przy ucisku, potem przestały zupełnie, potem miały kilka dni, że noszenie stanika bolało, a teraz ciągną tylko w nocy :) jak opowiadam o tym lekarzowi to patrzy na mnie jak na wariatke, bo ból piersi nie jest zadnym wyznacznikiem zdrowej ciąży :)

Ale się kobietki rozpisalyscie! Imiona.. hmmmm.. czarna magia jak dla mnie. Kiedyś myślałam, że jak będę miała córkę to będzie Klaudia, ale już mi się odwidzialo :).chłopiec byłby Krzyś lub Marcin :)

A ja właśnie wróciłam z poradni chorób zakaźnych, siedziałam tam 3h!!!! Lekarz powiedział, żeby się nie martwić, bo tak wysokie przeciwciała igg (445) świadczą o tym, że zakażenie było daaawno przed ciążą, tym bardziej, że igm są ujemne. Będę powtarzała badanie za 2 tygodnie, ale ogolnie mam się nie martwić :)

Teraz stresuje się, że tyle tam siedziałam i czymś się zaazilam.
    Jejku, dziwna jestem :/

Anoolka, Kasik2, vella, Limerikowo, Blu lubią tę wiadomość

f2w3rjjgdr0iznvo.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMM2016 wrote:
    Dostałam sporą dawkę.
    MMM ja w 5tc mislam tsh 0,08. Co prawda ft4 jeszcze trzymało się w normie, ale lekarz stwierdził, że zostawiamy tak jak jest do następnych badań (robiłam w sobotę),bo tsh jest w jakiś sposób podobne do bety. Oba hormony oddziałują na przysadkę i czasami te wyniki mogą być przekłamane. Stwierdził, że jeśli ft4 urośnie i tsh nadal będzie nisko to troszeczkę obniżymy Euthyrox. Na szczęście jest 1,16 (przy takiej samej dawce cały czas,nic nie zmieniałam). No i w ciąży dużo groźniejsze jest za wysokie tsh niż za niskie, więc spokojnie.
    A jeśli nie jesteś pewna tego leku to skonsultuj to z innym lekarzem.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Auro Ekspertka

Wysłany: 25 lutego 2016, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam w klasie w podstawówce Bernadette. Nauczyciele do niej mówili Bernasia a my Benia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 lutego 2016, 14:43

LillaMy lubi tę wiadomość

cb7w9jcgbhi8rlpi.png
    zpbnvcqggsk02ljs.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka1978 wrote:
    z męskich podobalo mi się bardzo Miłosz i Kajetan ale Miłosza nie zaakceptowała starsza córka a młodszej nie podoba się zdrobnienie kajetana - Kajtek. Został Leoś :)
    Z tym Kajetanem to ostrożnie, bo wiesz, teraz przez jakiś czas Kajetan będzie się kojarzyć z "polskim Hanibalem Lecterem" :P
    vella wrote:
    Dziewczyny jak pójdę w 6t0d na usg to jesr szansa na serduszko? Jak myślicie? W 5t1d miałam usg i był pęcherzyk 7mm.
    Zależy od sprzetu, ja w 5t0d miałam pęcherzyk ok 1cm, a w 6t0d widziałam serduszko :)
    Evee wrote:
    Bez przesady , moze i te imiona mi sie rownież nie podobają ale porównywać je do patologii to juz gruba przesada i świadczy tylko o osobie która tak myśli
    Było już trochę badań na ten temat, no i rzeczywiście tak jest, że w rodzinach patologicznych częstotliwość występowania takich imion jest większa...

A w kwestii imion, my wiemy tylko jedno na pewno, jeśli będzie córeczka to na drugie będzie miała Olga, po swojej siostrzyczce Aniołku.
    I w mojej i w męża rodzinie dzieci mają drugie imię po rodzicach. Olga na drugie dostała imię po mnie. Jeszcze jak byłam w szpitalu po porodzie to zdecydowaliśmy, że jeśli kiedyś Olga będzie miała siostrę to na drugie damy jej imię nie po mnie tylko właśnie imię po siostrzyczce.

Anoolka, NiecierpliwaKarolina, vella, LillaMy, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z kazdego imienia nie wiem nawet jak swietego mozna zrobic sobie jaja
    jak matka nazwie tak jest, a jak bardzo sie nie bedzie podobac to po 18tce pociecha sobie zmieni :-)

Ja tam bede myslec po polowkowym albo i pozniej

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    MMM ja w 5tc mislam tsh 0,08. Co prawda ft4 jeszcze trzymało się w normie, ale lekarz stwierdził, że zostawiamy tak jak jest do następnych badań (robiłam w sobotę),bo tsh jest w jakiś sposób podobne do bety. Oba hormony oddziałują na przysadkę i czasami te wyniki mogą być przekłamane. Stwierdził, że jeśli ft4 urośnie i tsh nadal będzie nisko to troszeczkę obniżymy Euthyrox. Na szczęście jest 1,16 (przy takiej samej dawce cały czas,nic nie zmieniałam). No i w ciąży dużo groźniejsze jest za wysokie tsh niż za niskie, więc spokojnie.
    A jeśli nie jesteś pewna tego leku to skonsultuj to z innym lekarzem.

Dzięki....
    Lekarz powiedział, że nadczynność może mieć u mnie powiązanie z beta HCG.
    Jutro skonsultuję to z innym lekarzem.
    Najgorsze, że faktycznie gorzej sie czuję.
    Zrzucałam to na ciążę...wiadomo...nie zawsze czujemy się rewelacyjnie.
    Dzisiaj miałam puls 140...to się lekarka lekko zestresowała....
    No trudno. Trzeba działać.
    Wyjściowo mam Hashimoto i niedoczynność...
    Ciekawe co jutro inny lekarz powie.

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2016, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jusstin wrote:
    Inaa mi tez w poprzedniej ciazy wukryto problemy z tarczyca. Byłam na szybko u endokrynologa prywatnie, ale to też bylo trudne, a potem chodzilam do mojej lekarki rodzinnej. Więc jesli masz dobra, zaufana osobe to moze byc rodzinny, na pewno będzie łatwiej się dostać!

Ginekolog tez może pomóc. U mnie nad tarczycą "panuje" pani ginekolog. Nie chodzę oddzielnie do endokrynologa.

• Kasik2 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMM2016 wrote:
    Dostałam sporą dawkę.

Skonsultuj, tak bedzie najlepiej.
    Jesli bierzesz hormony tarczycy to zapytaj czy odstawienie na jakis czas albo zmniejszenie dawki nie pomoże...

klz9zbmhugl0l61p.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny ja zawisłam nad toaleta dzis :(((((((( biedny moj zoladek czy wy tez tak macie?

km5s8ribs34fnes6.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasik2 wrote:
    Skonsultuj, tak bedzie najlepiej.
    Jesli bierzesz hormony tarczycy to zapytaj czy odstawienie na jakis czas albo zmniejszenie dawki nie pomoże...

Nie biorę euthyroxu. Ostatnio wyniki miałam w normie i nie brałam leków.
    Dzisiaj widać, ze ze stanu niedoczynności, poprzez wyniki w normie, przeszłam na druga stronę, czyli nadczynność.

Dlatego od razu dostałam THYROSAN.

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • Kasik2 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMM2016 wrote:
    Nie biorę euthyroxu. Ostatnio wyniki miałam w normie i nie brałam leków.
    Dzisiaj widać, ze ze stanu niedoczynności, poprzez wyniki w normie, przeszłam na druga stronę, czyli nadczynność.

Dlatego od razu dostałam THYROSAN.

A to takie buty. No to w takim razie faktycznie problem.
    Trzymam kciuki żeby się udało przywołać tarczyce do porzadku.

klz9zbmhugl0l61p.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się na nowym wątku:) Bardzo szybko produkujecie te strony, od rana stopniowo nadrabiam i dopiero teraz ogarnęłam całość. Niestety odnieść się do wszystkiego nie dam rady.

MMM2016, do tej pory brałas leki na niedoczynność tarczycy czy nie? Pytam, bo wspominałaś coś o niedoczynności...

Moje ulubione wody mineralne to Piwniczanka i Muszynianka, choć ta pierwsza raczej nie jest dostępna w całej Polsce.

Ach te imiona;) Najlepsze z jakim się spotkałam w życiu to Dżiowani...;D Pracuje z dziećmi więc mam przegląd aktualnych trendów. Obecnie moda na Nicole, Leny, Zuzie, a u chłopców Kacperkow, Fabianow, Alanow.
    Jak dla mnie na decyzję jeszcze zbyt wcześnie, ale z żeńskich podoba mi się Kornelia, Alicja, a z męskich Mikołaj, Adam. Co będzie, zobaczymy:)

Anoolka, Dea28 lubią tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zarzucanie leczenia tarczycy jest bledem, nawet jak wyniki sa ok tak mi doktorka mowila ( ze specjalizacja zeby nie bylo)
    ze jak sie zacznie to juz na cale zycie tabsy
    oczywscie kazdy robi jak uwaza

poza tym w ciazy hormony I ich wartosci sa labilne to jest ida raz w gore raz w dol I nalezy to kontrolowac
    ja w pon wybieram sie na badanska jak usg w sob wyjdzie mi ok
    tarczycowe tez, bo jestem na euthoryxie na razie 25

LillaMy, Visenna lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 lutego 2016, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalika wrote:

Ach te imiona;) Najlepsze z jakim się spotkałam w życiu to Dżiowani...;D Pracuje z dziećmi więc mam przegląd aktualnych trendów. Obecnie moda na Nicole, Leny, Zuzie, a u chłopców Kacperkow, Fabianow, Alanow.
    Jak dla mnie na decyzję jeszcze zbyt wcześnie, ale z żeńskich podoba mi się Kornelia, Alicja, a z męskich Mikołaj, Adam. Co będzie, zobaczymy:)
    zabiłaś mnie tym Dżiowanim hahahaha :D

LillaMy, anulka1978 lubią tę wiadomość

• Kasik2 Autorytet

Wysłany: 25 lutego 2016, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia_85 wrote:
    dziewczyny ja też mam tą mutacje, którego geny wy macie? ja mam a1298C i też biorę clexane. Dzisiaj byłam w aptece i kupiłam sobie maść na siniaki bo zaczynają się robić :/
    moj clexane tez jest niestety bez ryczałtu, musze 100% płacić

O matko ile nas jest. Witaj w klubie.
    Ja mam niestety dwa geny A1298C oraz C677T :/

klz9zbmhugl0l61p.png
‹‹ 9 10 11 12 13 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ