X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • marlon Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2017, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no kurdę, właśnie. w piątek mam rehabilitacje, to się zapytam co i jak. bo sie tak dzwignął jak szaloooony.

niby nam ta asymetria przeszła, ale mieliśmy tapeować. jednak Andrzej dostał reakcji alergicznej i zdecydowałam, że raz w tygodniu będziemy ćwiczyć :)

jutro idziemy na szczepienie. trzymajcie kciuki za mnie, bo Andrzej to przyjmuje z emlą i godnością.

No a i muszę się pochwalić, że w czwartek jedziemy do mojej serdeczniej koleżanki, która ma synka 2 tygodnie starszego.

pierwszy raz Andrzej pozna drugie dziecko <3

kalika, Eryka lubią tę wiadomość

atdci09kteyfwsql.png
    4b9ah00cplkhwdqn.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2017, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalika wrote:
    Renia, u nas to samo - przekreca się na bok, a jak go trzymam na sobie lub w leżaku przy stole to dźwiga się do siadania. Na szczęście z leżenia na plecach nie ma takich pomysłów ;) Ogólnie siad z leżenia na plecach nie jest prawidłowy, dziecko powinno siadać z pozycji czworaczej.

Jak leży na płasko to też na szczęście nie próbuje siadać

Dokładnie tak jak piszesz z tym siadaniem. Np Mikołaj w jednym dniu zaczął sam siadać i raczkować. Wcześniej raczej pełzał i się podciągał.

kalika lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie niestety Hania z leżenia na płasko próbuje wstawać ;/

właśnie dokonałam odkrycia, choć pewnie większość z Was wiedziała, wczoraj promocyjnie kupiłam zielone pampersy 4 i jakież było moje zdziwienie jak się okazało, że one mają taki wkład jak te "stare" premium care, tylko są zielone i bez paska ;/ ehh
    ostatni raz miałam 2 tych zielonych :) no nic jestem ciekawa jak się będą spisywać, choć i tak mam chyba z 7 paczek tych białych w zapasie :)

Marlon mam nadzieję, że szczepienie było bez większych niedogodności :)

marlon lubi tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moj leniwy, bo nawet jak wzięłam go za rączki do siebie to nawet nie pomagał mi żeby się podnieść. Z brzucha umie się przekręcić na plecki, ale odwrotnie nie

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta a jak zdrówko? Lepiej coś? Jutro mavie kontrolę tak?

aneta93 lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni@ wrote:
    Aneta a jak zdrówko? Lepiej coś? Jutro mavie kontrolę tak?
    Kochana odrywa się mu, wczoraj już pluł takimi kawałkami tej wydzieliny przy kaszlu. Antybiotyku ledwo 1 ml nam wypije przy przepisanych 2 a nie wciskamy mu na siłę bo wymiotuje nim później. Najważniejsze że już się śmieje i jest zywszy to chyba zaczyna przechodzic i temperatura normalna. Tak, wizyta jutro i mam nadzieję że będzie ok :* dziękuję że pytasz

Reni@ lubi tę wiadomość

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oby tak bylo. U nas wlasnie taki kaszel mokry odbywający byl jak juz choroba przechodzila. Bedzie dobrze :)

aneta93 lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • Kasik2 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaka pogoda u Was? U nas nie da się jeździć wózkiem tyle śniegu napadalo. Odsniezylam sobie dróżke przed domem i jeździłam w kółko przez godzinę ;-)

klz9zbmhugl0l61p.png
  • Kasik2 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwusia100 wrote:
    U nas mały chce się przekręcić z plecaków na brzuch tylko glowa mu zostaje. Pewnie przez to napięcie jeszcze w szyji go trzyma. Byliśmy wczoraj na ćwiczeniach i Pani była bardzo zachwycona jego postepami. Mówi ze bardzo pięknie sobie już radzi i ładnie ćwiczy.
    U nas tak samo. Przekreca się na boczek i później na brzuch ale głowa zostaje. Jeszcze nie może jej dźwignac. Ale to kwestia czasu :-) tylko patrzeć jak fiknie i się mamie skończy zostawianie dziecka na łóżku :-D

klz9zbmhugl0l61p.png
  • Eryka Ekspertka

Wysłany: 8 lutego 2017, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta myślisz, że synuś celowo się obraca czy może to wynik niestabilnej pozycji na brzuszku? Nam wczoraj fizjo mówiła, że najpierw jest obrót z pleców na brzuszek, a dopiero potem z brzucha na plecy. Mi Hania też ostatnio fiknęła 2 razy z brzuszka na plecy, ale to właśnie przez obniżone napięcie, bo nie opiera się mocno na rękach.
    A z tym podnoszeniem do siadu to jest tzw. próba trakcyjna. Hania też nie przywodzi głowy do klatki piersiowej w trakcie tej próby i to też spowodowane jest jej obniżonym napięciem. Nie powinno się też tak dziecka podnosić w domu. W ten sposób lekarz albo fizjoterapeuta sprawdzają i oceniają prawidłowy rozwój.

Kasik2, Chwilka84 lubią tę wiadomość

zem3df9hdz9h654o.png
  • Eryka Ekspertka

Wysłany: 8 lutego 2017, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas mróz, ale bez śniegu. Zaliczyłyśmy krótki spacer.

zem3df9hdz9h654o.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasik2 wrote:
    Jaka pogoda u Was? U nas nie da się jeździć wózkiem tyle śniegu napadalo. Odsniezylam sobie dróżke przed domem i jeździłam w kółko przez godzinę ;-)

U nas sniegu nie ma ale przez tą chorobę mieliśmy zakaz spacerów aż nie bedzie takiego smogu. Jutro w końcu zaliczymy jakiś spacer

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas strasznie zimno dziś, nie wyszłyśmy ;/

Hania przekręciła się dzisiaj kolejny raz z brzuszka na plecki, ale ewidentnie chciała i próbowała, fiknęła na bok i potem dalej.

ja z kolei czytałam, że najpierw właśnie w tą stronę maluszek się obraca :) więc myślę, że to indywidualna sprawa :)

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Kasik2 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas widać wyraźnie że z brzuszka na plecy jest obrót przypadkowy. Małą przeważa głowa. Często wtedy płacze bo się wystraszy i uderzy główką w matę.

Straszne świństwo ten smog. Faktycznie lepiej nie wychodzić. Ja mieszkam w lesie więc powietrze świeże ale za to jak nas zasypie to nie ma jak wyjechać wózkiem.

klz9zbmhugl0l61p.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my jeszcze nie fikamy :( szczerze mówiąc to przez ten skok nie jesteśmy dużo w stanie zrobić bo wciąż marudzi :/ :(

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ja czytałam co powinno umiec 4 miesieczne niemowlę i w sumie to wszystkie te umiejętności Basia posiada już. Myślę że obroty z brzucha na plecy i odwrotnie to w tak wczesnym wieku to sprawa indywidualna i maluchy mają jeszcze czas

• aneta93 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się wydaje ze robi to celowo, odpycha sie jakoś i przekręca. Dzis raz, wczoraj dwa. Z boku dzis przekrecil się na brzuch. Czasami na prawa strone, czasami na lewa. Nasza pediatra robi mu jakies badania, kładzie go na brzuchu i patrzy jak sie zachowuje i nie mowila ze cos jest nie tak. Nie ma żadnych objawów obniżonego napięcia oprócz tego, jesli można nazwać to objawem więc nie będę się doszukiwać.:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2017, 21:58

Reni@ lubi tę wiadomość

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny Basia się przekręcila z boku na brzuszek :D

kalika, diewuszka86, Chwilka84, Kasik2 lubią tę wiadomość

• Anieńka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis w nocy mialam kryzys. Zostala stwierdzona u nas skaza, w weekend zjadlam salatke z majonezem i jogurtem, ale tez kurczaka z panierka wiec tez i jajkiem... nie wiem czy to od tefo ale stan skory na twarzy mojego syna od srody jest coraz gorszy... czy reakcja uczuleniowa potezebuue az 3 dni i wiecej? Oprocz tego pieniace sie kupy:( w nocy plakalam na sama mysl, zeby go odstawic, ale jak dieta nic nie daje to sama nie wiem czy eksperymentowanie na dziecku to dobry pomysl...
    Panel aleegiczny mamy zrobic w wieku 6m, wiec za 2m.

Karolina a jak tam Twoj alergik? Jak odstawilas produkty ktore wyszly w testach jako alergie to przeszly dolegliwosci?

bl9czbmhptcbgwug.pngatdci09krpu5v7i5.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z problemami alergicznymi maluszków, czy u was objawy alergii byly od poczatku czy pojawily sie dopiero po czasie? U nas caly czas rzadka zielona kupa, wczoraj oddalam na posiew, wyniki w przyszlym tygodniu... poza ta kupa nic mu nie dolega, ale to juz trwa prawie 2 tygodnie... czy to mozliwe, aby uczulil sie na cos dopiero teraz?

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
‹‹ 1170 1171 1172 1173 1174 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ