Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • marlon Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2017, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no kurdę, właśnie. w piątek mam rehabilitacje, to się zapytam co i jak. bo sie tak dzwignął jak szaloooony.

niby nam ta asymetria przeszła, ale mieliśmy tapeować. jednak Andrzej dostał reakcji alergicznej i zdecydowałam, że raz w tygodniu będziemy ćwiczyć :)

jutro idziemy na szczepienie. trzymajcie kciuki za mnie, bo Andrzej to przyjmuje z emlą i godnością.

No a i muszę się pochwalić, że w czwartek jedziemy do mojej serdeczniej koleżanki, która ma synka 2 tygodnie starszego.

pierwszy raz Andrzej pozna drugie dziecko <3

kalika, Eryka lubią tę wiadomość

atdci09kteyfwsql.png
    4b9ah00cplkhwdqn.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2017, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalika wrote:
    Renia, u nas to samo - przekreca się na bok, a jak go trzymam na sobie lub w leżaku przy stole to dźwiga się do siadania. Na szczęście z leżenia na plecach nie ma takich pomysłów ;) Ogólnie siad z leżenia na plecach nie jest prawidłowy, dziecko powinno siadać z pozycji czworaczej.

Jak leży na płasko to też na szczęście nie próbuje siadać

Dokładnie tak jak piszesz z tym siadaniem. Np Mikołaj w jednym dniu zaczął sam siadać i raczkować. Wcześniej raczej pełzał i się podciągał.

kalika lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie niestety Hania z leżenia na płasko próbuje wstawać ;/

właśnie dokonałam odkrycia, choć pewnie większość z Was wiedziała, wczoraj promocyjnie kupiłam zielone pampersy 4 i jakież było moje zdziwienie jak się okazało, że one mają taki wkład jak te "stare" premium care, tylko są zielone i bez paska ;/ ehh
    ostatni raz miałam 2 tych zielonych :) no nic jestem ciekawa jak się będą spisywać, choć i tak mam chyba z 7 paczek tych białych w zapasie :)

Marlon mam nadzieję, że szczepienie było bez większych niedogodności :)

marlon lubi tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moj leniwy, bo nawet jak wzięłam go za rączki do siebie to nawet nie pomagał mi żeby się podnieść. Z brzucha umie się przekręcić na plecki, ale odwrotnie nie

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta a jak zdrówko? Lepiej coś? Jutro mavie kontrolę tak?

aneta93 lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni@ wrote:
    Aneta a jak zdrówko? Lepiej coś? Jutro mavie kontrolę tak?
    Kochana odrywa się mu, wczoraj już pluł takimi kawałkami tej wydzieliny przy kaszlu. Antybiotyku ledwo 1 ml nam wypije przy przepisanych 2 a nie wciskamy mu na siłę bo wymiotuje nim później. Najważniejsze że już się śmieje i jest zywszy to chyba zaczyna przechodzic i temperatura normalna. Tak, wizyta jutro i mam nadzieję że będzie ok :* dziękuję że pytasz

Reni@ lubi tę wiadomość

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oby tak bylo. U nas wlasnie taki kaszel mokry odbywający byl jak juz choroba przechodzila. Bedzie dobrze :)

aneta93 lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • Kasik2 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaka pogoda u Was? U nas nie da się jeździć wózkiem tyle śniegu napadalo. Odsniezylam sobie dróżke przed domem i jeździłam w kółko przez godzinę ;-)

klz9zbmhugl0l61p.png
  • Kasik2 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwusia100 wrote:
    U nas mały chce się przekręcić z plecaków na brzuch tylko glowa mu zostaje. Pewnie przez to napięcie jeszcze w szyji go trzyma. Byliśmy wczoraj na ćwiczeniach i Pani była bardzo zachwycona jego postepami. Mówi ze bardzo pięknie sobie już radzi i ładnie ćwiczy.
    U nas tak samo. Przekreca się na boczek i później na brzuch ale głowa zostaje. Jeszcze nie może jej dźwignac. Ale to kwestia czasu :-) tylko patrzeć jak fiknie i się mamie skończy zostawianie dziecka na łóżku :-D

klz9zbmhugl0l61p.png
  • Eryka Ekspertka

Wysłany: 8 lutego 2017, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta myślisz, że synuś celowo się obraca czy może to wynik niestabilnej pozycji na brzuszku? Nam wczoraj fizjo mówiła, że najpierw jest obrót z pleców na brzuszek, a dopiero potem z brzucha na plecy. Mi Hania też ostatnio fiknęła 2 razy z brzuszka na plecy, ale to właśnie przez obniżone napięcie, bo nie opiera się mocno na rękach.
    A z tym podnoszeniem do siadu to jest tzw. próba trakcyjna. Hania też nie przywodzi głowy do klatki piersiowej w trakcie tej próby i to też spowodowane jest jej obniżonym napięciem. Nie powinno się też tak dziecka podnosić w domu. W ten sposób lekarz albo fizjoterapeuta sprawdzają i oceniają prawidłowy rozwój.

Kasik2, Chwilka84 lubią tę wiadomość

zem3df9hdz9h654o.png
  • Eryka Ekspertka

Wysłany: 8 lutego 2017, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas mróz, ale bez śniegu. Zaliczyłyśmy krótki spacer.

zem3df9hdz9h654o.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasik2 wrote:
    Jaka pogoda u Was? U nas nie da się jeździć wózkiem tyle śniegu napadalo. Odsniezylam sobie dróżke przed domem i jeździłam w kółko przez godzinę ;-)

U nas sniegu nie ma ale przez tą chorobę mieliśmy zakaz spacerów aż nie bedzie takiego smogu. Jutro w końcu zaliczymy jakiś spacer

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas strasznie zimno dziś, nie wyszłyśmy ;/

Hania przekręciła się dzisiaj kolejny raz z brzuszka na plecki, ale ewidentnie chciała i próbowała, fiknęła na bok i potem dalej.

ja z kolei czytałam, że najpierw właśnie w tą stronę maluszek się obraca :) więc myślę, że to indywidualna sprawa :)

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Kasik2 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas widać wyraźnie że z brzuszka na plecy jest obrót przypadkowy. Małą przeważa głowa. Często wtedy płacze bo się wystraszy i uderzy główką w matę.

Straszne świństwo ten smog. Faktycznie lepiej nie wychodzić. Ja mieszkam w lesie więc powietrze świeże ale za to jak nas zasypie to nie ma jak wyjechać wózkiem.

klz9zbmhugl0l61p.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A my jeszcze nie fikamy :( szczerze mówiąc to przez ten skok nie jesteśmy dużo w stanie zrobić bo wciąż marudzi :/ :(

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale ja czytałam co powinno umiec 4 miesieczne niemowlę i w sumie to wszystkie te umiejętności Basia posiada już. Myślę że obroty z brzucha na plecy i odwrotnie to w tak wczesnym wieku to sprawa indywidualna i maluchy mają jeszcze czas

• aneta93 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się wydaje ze robi to celowo, odpycha sie jakoś i przekręca. Dzis raz, wczoraj dwa. Z boku dzis przekrecil się na brzuch. Czasami na prawa strone, czasami na lewa. Nasza pediatra robi mu jakies badania, kładzie go na brzuchu i patrzy jak sie zachowuje i nie mowila ze cos jest nie tak. Nie ma żadnych objawów obniżonego napięcia oprócz tego, jesli można nazwać to objawem więc nie będę się doszukiwać.:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego 2017, 21:58

Reni@ lubi tę wiadomość

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2017, 23:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny Basia się przekręcila z boku na brzuszek :D

kalika, diewuszka86, Chwilka84, Kasik2 lubią tę wiadomość

• Anieńka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis w nocy mialam kryzys. Zostala stwierdzona u nas skaza, w weekend zjadlam salatke z majonezem i jogurtem, ale tez kurczaka z panierka wiec tez i jajkiem... nie wiem czy to od tefo ale stan skory na twarzy mojego syna od srody jest coraz gorszy... czy reakcja uczuleniowa potezebuue az 3 dni i wiecej? Oprocz tego pieniace sie kupy:( w nocy plakalam na sama mysl, zeby go odstawic, ale jak dieta nic nie daje to sama nie wiem czy eksperymentowanie na dziecku to dobry pomysl...
    Panel aleegiczny mamy zrobic w wieku 6m, wiec za 2m.

Karolina a jak tam Twoj alergik? Jak odstawilas produkty ktore wyszly w testach jako alergie to przeszly dolegliwosci?

bl9czbmhptcbgwug.pngatdci09krpu5v7i5.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z problemami alergicznymi maluszków, czy u was objawy alergii byly od poczatku czy pojawily sie dopiero po czasie? U nas caly czas rzadka zielona kupa, wczoraj oddalam na posiew, wyniki w przyszlym tygodniu... poza ta kupa nic mu nie dolega, ale to juz trwa prawie 2 tygodnie... czy to mozliwe, aby uczulil sie na cos dopiero teraz?

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
‹‹ ‹ 1170 1171 1172 1173 1174 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ