X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Eryka Ekspertka

Wysłany: 9 lutego 2017, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneta93 wrote:
    Mi się wydaje ze robi to celowo, odpycha sie jakoś i przekręca. Dzis raz, wczoraj dwa. Z boku dzis przekrecil się na brzuch. Czasami na prawa strone, czasami na lewa. Nasza pediatra robi mu jakies badania, kładzie go na brzuchu i patrzy jak sie zachowuje i nie mowila ze cos jest nie tak. Nie ma żadnych objawów obniżonego napięcia oprócz tego, jesli można nazwać to objawem więc nie będę się doszukiwać.:)

Jasne, tak tylko pisałam jak to u nas wyglądało :)

zem3df9hdz9h654o.png
  • Eryka Ekspertka

Wysłany: 9 lutego 2017, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia u nas też marudzenie od rana do wieczora.... Teraz też piszę, jedną ręką, b o druga muszę małą zabawiać :)

zem3df9hdz9h654o.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eryka to tak jak ja :D chociaz wczoraj przynajmniej pospala w dzien troche...

Kkkaaarrr u nas byly wciaz zielone kupy i pediatra kazala.dawać probiotyk podwojna dawke rozłożona na dwa razy i jak po 4dniach nie minie to nifuroksazyd przez 4 dni. Nie minelo wiec dalam i przeszlo. Teraz na samym probiotyku jestesmy. Kupy rzadkie ale żółte

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Dziewczyny z problemami alergicznymi maluszków, czy u was objawy alergii byly od poczatku czy pojawily sie dopiero po czasie? U nas caly czas rzadka zielona kupa, wczoraj oddalam na posiew, wyniki w przyszlym tygodniu... poza ta kupa nic mu nie dolega, ale to juz trwa prawie 2 tygodnie... czy to mozliwe, aby uczulil sie na cos dopiero teraz?

U nas się zaczęło jak Olek skończył 3 miesiące. Wcześniej jak miał 3-4 tygodnie to po nabiale ulewał i miał zielone kupki ze śluzem. Teraz cały wachlarz objawów.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png

Wysłany: 9 lutego 2017, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anieńka wrote:
    Ja dzis w nocy mialam kryzys. Zostala stwierdzona u nas skaza, w weekend zjadlam salatke z majonezem i jogurtem, ale tez kurczaka z panierka wiec tez i jajkiem... nie wiem czy to od tefo ale stan skory na twarzy mojego syna od srody jest coraz gorszy... czy reakcja uczuleniowa potezebuue az 3 dni i wiecej? Oprocz tego pieniace sie kupy:( w nocy plakalam na sama mysl, zeby go odstawic, ale jak dieta nic nie daje to sama nie wiem czy eksperymentowanie na dziecku to dobry pomysl...
    Panel aleegiczny mamy zrobic w wieku 6m, wiec za 2m.

Karolina a jak tam Twoj alergik? Jak odstawilas produkty ktore wyszly w testach jako alergie to przeszly dolegliwosci?

Tak. Całkowita eliminacja pomogła. Tylko niestety trzeba czytać wszystkie etykiety i uważać na produkty pozornie ok (u nas na przykład wędlina sklepowa, bo ma mleko).
    Czasami mam słabszy dzień, ale nie robię żadnych ustępstw.
    Wczoraj robiłam kotlety mielone bez jajka :-D całe się porozpieprzały. Muszę wymyślić jakiś zamiennik.

A co do odstawienia od cyca to moje zdanie pewnie znasz ;-)
    Pamiętaj też, że jeśli Maluch ma alergię na mleko to mm też bedziesz musiała podawać specjalne dla alergików.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 lutego 2017, 13:31

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png

Wysłany: 9 lutego 2017, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szynszyl, a co myślisz o foteliku Concord Reverso?

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia, no wlasnie nam tez pediatra zalecil zwiekszenie dawki probiotyku, po nim kupy raz zolte, raz zielone, z kolorem troche lepiej, ale caly czas strasznie rzsdkie i po kazdym jedzeniu, a byly juz 2-3 na dobe :/

Niecierpliwa, no nie pocieszylas mnie, czyli ewentualnie moge brac pod uwage alergie na cos.. a orientujesz sie czy jesli bylaby alergia to moze byc tylko problem z kupa cxy musza temu towarzyszyc problemy skorne?

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkaaarrr a może Borys po prostu dużo zjada i aż tyle nie potrzebuje stąd tyle wydalania? Basia odkąd zjada mniej to i kupę robi raz na 2 albo 3 dni. Jest raczej rzadka więc lekarz nie kazał się martwić bo to nie zatwardzenie. Jem wszystko tak jak jadłam.

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny co do fotelików to dziecko powinno jak najdluzej jezdzic w obecnym foteliku i tak z każdym nastepnym. Bardzo ciekawy artykul czytalam i wklejam Wam urywek:
    0-13 to ten pierwszy fotelik, zawsze montowany tyłem (poczytaj, jak wybrać pierwszy fotelik). Dziecko jeździ w nim tak długo, jak to możliwe. Przesadzamy dopiero, gdy:

osiągnie wagę maksymalną dla pierwszego fotelika, czyli np. 13 kg
    głowa wystaje ponad górną krawędź oparcia w foteliku
    pasy są za krótkie
    tyle. W tym foteliku spokojnie nóżki mogą wystawać poza obrys fotelika, dotykać kanapy, dotykać oparcia kanapy.

Eryka, Chwilka84 lubią tę wiadomość

• Reni@ Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia my mamy Maxi cosi cabrio fix ktory tez jest do 13 kg a Mikolaj jezdzil w nim niecale 7 miesiecy bo sie w barkach nie miescil jak sie kurtkę czy kombinezon wlozylo. Takze to zalezy od dziecka.

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak ktoras uzywa to w biedronce promocja na dady :) a do tego sporo artykułów dla malucha na promocji w tym lovela do prania i chusteczki, patyczki i waciki

Reni@, Chwilka84 lubią tę wiadomość

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni@ wrote:
    Sylwia my mamy Maxi cosi cabrio fix ktory tez jest do 13 kg a Mikolaj jezdzil w nim niecale 7 miesiecy bo sie w barkach nie miescil jak sie kurtkę czy kombinezon wlozylo. Takze to zalezy od dziecka.
    Renia no wiadomo, ja mam fotelik drugi do 13kg ktory jest bardzo szeroki i mala narazie w nim nie jezdzi tylko w takim do 10kg a potem zmienimy na tej do 13 i zobaczymy na ile wystarczy

Reni@ lubi tę wiadomość

• szynszyl Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina ja tam ekspertem od fotelików nie jestem :D polecam poczytać na grupie fb jeśli korzystasz, z pewnością ktoś pytał o taki fotelik :) z tego co kojarzę ma zaliczony plus test więc wg mnie dobrze :) wygląda na trochę mały w swojej klasie :D
    a i tak koniec końców wszystko zależy od tego czy będzie Ci ewentualnie pasował do auta :)

Reniu nie żeby coś ale w kombinezonie czy kurtce się nie powinno wkładać do fotelika,bo się pasy ześlizgują i mogą nie zadziałać dobrze :)

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wyobrazam sobie w zimie jeździć z nienowlakiem i za kazdym razem rozbierać go w samochodzie i z powrotem ubierac. Mam na tylnej kanapie jeszcze fotelik Mikolaja wiec nawet bym sie tam nie zmiescila. Zresztą jeszcze sie nie spotkalam zeby ktos tak robil. Ale to moje zdanie ;)

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015

Wysłany: 9 lutego 2017, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:

Niecierpliwa, no nie pocieszylas mnie, czyli ewentualnie moge brac pod uwage alergie na cos.. a orientujesz sie czy jesli bylaby alergia to moze byc tylko problem z kupa cxy musza temu towarzyszyc problemy skorne?

U nas alergolog był zdziwiony nagromadzeniem objawów, bo podobno najczęściej jest albo reakcja skórna albo reakcja ze strony układu trawiennego.
    Więc odpowiadając, wydaje mi się, że jest to możliwe. Może zapytajcie lekarza przy najbliższym szczepieniu? Albo spróbuj na kilka dni odstawić np. nabiał?

A jak Borysek z tym naczyniakiem? Nadal rośnie?

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png

Wysłany: 9 lutego 2017, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    Dziewczyny co do fotelików to dziecko powinno jak najdluzej jezdzic w obecnym foteliku i tak z każdym nastepnym. Bardzo ciekawy artykul czytalam i wklejam Wam urywek:
    0-13 to ten pierwszy fotelik, zawsze montowany tyłem (poczytaj, jak wybrać pierwszy fotelik). Dziecko jeździ w nim tak długo, jak to możliwe. Przesadzamy dopiero, gdy:

osiągnie wagę maksymalną dla pierwszego fotelika, czyli np. 13 kg
    głowa wystaje ponad górną krawędź oparcia w foteliku
    pasy są za krótkie
    tyle. W tym foteliku spokojnie nóżki mogą wystawać poza obrys fotelika, dotykać kanapy, dotykać oparcia kanapy.

U nas wystaje głowa. Mimo, że powyjmowałam te wkładki podwyższające. Właśnie dlatego rozglądam się już za następnym i chce go kupić w tym miesiącu.

Sylwia91 lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Anieńka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    Tak. Całkowita eliminacja pomogła. Tylko niestety trzeba czytać wszystkie etykiety i uważać na produkty pozornie ok (u nas na przykład wędlina sklepowa, bo ma mleko).
    Czasami mam słabszy dzień, ale nie robię żadnych ustępstw.
    Wczoraj robiłam kotlety mielone bez jajka :-D całe się porozpieprzały. Muszę wymyślić jakiś zamiennik.

A co do odstawienia od cyca to moje zdanie pewnie znasz ;-)
    Pamiętaj też, że jeśli Maluch ma alergię na mleko to mm też bedziesz musiała podawać specjalne dla alergików.
    Wedliny sklepowej staram sie nie jesc i etykiety czytam mocno. Dostalismy recepte na nutramingen. Ale dzis buzie ma juz lepsza, wiec moj kryzys minal.
    Dzis robilam mielone, musisz dobrze wyrobic mieso po prostu. Ja mieso sama miele, bo przeczytalam sklad na takim pakowanym mielonym chyba z firmy indykpol i bylo napisane ze moze zawierac mleko i jaja. Dodalam otreby pszenne, pieczarki i cebule, wyszly pycha, ale w bulce tartej tez pewnie byly sladowe ilosci mleka/jajek. Tragedia z tymi etykietami. A i mialam akurat mieso wieprzowe.

NiecierpliwaKarolina lubi tę wiadomość

bl9czbmhptcbgwug.pngatdci09krpu5v7i5.png
  • Anieńka Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni@ wrote:
    Nie wyobrazam sobie w zimie jeździć z nienowlakiem i za kazdym razem rozbierać go w samochodzie i z powrotem ubierac. Mam na tylnej kanapie jeszcze fotelik Mikolaja wiec nawet bym sie tam nie zmiescila. Zresztą jeszcze sie nie spotkalam zeby ktos tak robil. Ale to moje zdanie ;)
    Ja zakladam kombinezon od tylu-kaptur sluzy jako sliniak, wtedy zapiety jest bezposrednio do ciensźej warstwy, a nosidlo jest same w sobie grube, wiec jest mu cieplo. Po za tym sa specjalnie kocyki, spiworki i inne takie. Masz racjemalo osob stosuje sie do tej zasady, jak jestem w przychodni to jeszcze nigdy nie widzialam zeby dziecko nie bylo przypiete inaczej niz w kombinezonie. Wg mnie wiele ludzi jest nieswiadome jakie sa konsekwencje w przypadku powaznego wypadku, dlatego niewiele osob sie do tego stosuje.

bl9czbmhptcbgwug.pngatdci09krpu5v7i5.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    U nas wystaje głowa. Mimo, że powyjmowałam te wkładki podwyższające. Właśnie dlatego rozglądam się już za następnym i chce go kupić w tym miesiącu.

Ale Olus już duży musi być, my nadal mamy wkładke a do wystawania głowy jeszcze długa droga, aktualnie wazymy 5650:-)

NiecierpliwaKarolina lubi tę wiadomość

ex2bi09komf7ydjp.png
  • marlon Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2017, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Dziewczyny z problemami alergicznymi maluszków, czy u was objawy alergii byly od poczatku czy pojawily sie dopiero po czasie? U nas caly czas rzadka zielona kupa, wczoraj oddalam na posiew, wyniki w przyszlym tygodniu... poza ta kupa nic mu nie dolega, ale to juz trwa prawie 2 tygodnie... czy to mozliwe, aby uczulil sie na cos dopiero teraz?

Alergia po skonczeniu 3 miesiaca sie uaktywnia. Szczegolnie jesli Ty, albo M. Jestescie alergikami.

atdci09kteyfwsql.png
    4b9ah00cplkhwdqn.png
‹‹ 1171 1172 1173 1174 1175 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ