X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2016, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalaa_aa wrote:
    oj dziewczyny, poprawiłyście mi humor , widzę ,że nie tylko ja siedzę i ziewam w pracy :P Dobrze, że chociaż na forum jest co poczytać, bo to ostatnio jedyne moje zajęcie :)

Coraz bliżej czwartek , nie mogę się doczekać wizyty u lekarza a jednocześnie bardzo się jej boje :) ale czuję , że wszystko będzie dobrze :)

Ja mam we wtorek i dzisiaj tylko o tym myślę. Boli mnie kazdego dnia głowa i brzuch. Chciałabym wiedziec ze jest z dzieckiem wszystko ok, a musze czekac. Chciałabym, zeby ktos mnie uśpił na ten czas... ;-)

• Kasiowa Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślałam o zakupie juz w pierwszej ciąży ale w końcu nie zdecydowałam sie bo po pierwsze taki dobrej jakość sporo kosztuje, po drugie jakbym nie znalazła tętna to bym non stop na IP siedziała a po trzecie i takby to nic nie zmieniło, dobrze wiemy ze coś złego moze sie wydarzyć na każdym etapie ciąży i nie mamy na to wpływu i nic nie będziemy mogły z tym zrobić. Teraz świruje chyba bardziej ale myśle ze powstrzymam sie z takim zakupomaniacy bynajmniej mam nadzieje ze w końcu trochę uda mi sie wyluzować bo cieżko mi wytrzymać samej ze sobą.

Ogólnie to nie mam teraz wogole cierpliwości, synek wyprowadza mnie z równowagi co 5 min a maz chyba jeszcze cześciej mimo ze jest w pracy :) o roztargnieniu nie wspominając, wogole to ta ciąża jakaś nerwowa od początku w czwartek mam usg moze to mnie trochę uspokoi

mhsvx1hpwrujc2kg.png

mhsvi09kr9rlxlbj.png
  • elficzka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w 12 tygodniu :)

I nadal zasmarkana z gilem po pas!

Dzisiaj mąż mnie zaskoczył, zostawił mi kasę prewiazana kokardka z karteczka "kup sobie buty" :) rzadko ma takie czułe odruchy, ogólnie jest dość zamknięty w sobie... taki typ dziwny :)
    Oczywiście buty mogę sobie kupić sama, tylko zawsze brakuje mi czasu żeby polazic po sklepach, szczegnie jak dziecko kończy lekcje po 10.. :)

Miłego dnia moje brzuchatki :)

Asiu trzymam kciuki nadal!

Ps. Wczoraj znalazłam w piwnicy sokowirowke, w której mama robiła mi soki jak byłam malutka :) i działa! Zrobiliśmy mnóstwo soku z jabłek :) mmmhh pychota.

Ps.2. Szukam inspiracji na dzisiejszy obiad. Macie jakieś pomysły? :)

Blu lubi tę wiadomość

f2w3rjjgdr0iznvo.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jade dzisiaj na 16 :) na nfz wiec nie spodziewam sie usg :/

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • natalaa_aa Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2016, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam ostatnio pomysły na obiady..no po prostu ciągle mam ochotę na coś niezdrowego... a to zapiekanka, a to jakaś tortilla.. ale jakoś na słodycze nie mam tak ochoty , na szczęście :)

natala :)thgf3e3ky5kkrrvd.png
    dxomdf9h9r427akt.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obiad... ja bez weny dzisiaj :/ nie wyjęłam mięsa z zamrazalnika i jestem skazana na zupę a w miescie kupie szpinak i po powrocie zrobie makaron ze szpinakiem :)

Mam stara sokowirowke Zelmera... wielka, brzydka... ale zajebista ;)
    Soki uwielbiam... marchew, jablko, buraczki... albo z dynią... :)
    Chyba kupie siatę marchewki i jabłek i jutro sok zrobię :)

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • LillaMy Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny :)

Ja już po oddaniu krwi ..

Glukoza na czczo 93 ;) spodziewałam się tego bo troszkę się zapomniałam wczoraj :D
    Leukocyty ponad normę 12 tyś .

Na resztę wyników muszę jeszcze poczekać ..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 10:40

7bx9p1.png
    4qrCp1.png
  • Kasiowa Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2016, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nam wczoraj mamusia obiadek przywiozła i dzis nie tez nie muszę gotować :) były placki ziemniaczane z sosem pycha a dzis ugotuje tylko jakaś kasze, do tego ogórki słodko kwaśne i będzie super obiad

Dea28 lubi tę wiadomość

mhsvx1hpwrujc2kg.png

mhsvi09kr9rlxlbj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2016, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    midnight wrote:
    dziewczyny co myślicie o domowym detektorze tętna płodu ?

Ja osobiście bym tego nie kupiła, uważam, że jeżeli tętno zaniknie to czas przyjazdu karetki czy dojazd do szpitala raczej nic już nie zmieni. A słuchanie co chwila i wpadanie w panikę nie pomoże tylko obciąży organizm i psychikę, która i tak nie jest najlepsza w ciąży.

Tzn. chciałam napisać, na mnie to urządzenie wpłynęłoby źle;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 10:38

MMM2016 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, ja dopiero wstałam.
    Wczoraj wieczorem miałam okropne mdłości, chyba najmocniejsze od 6 tygodni. Pomaga mi jak się kładę - w pozycji leżącej albo nie mdli, albo słabo mdli.
    Dziś już zjadłam śniadanie i już mnie muli.

Ja jestem już w 11 tc. Niby w sobotę mija okres największego zagrożenia. Mam nadzieję, że to się sprawdzi u mnie.
    W piątek mam wizytę z usg, po 3 tygodniach, więc trochę się cykam co to będzie. No, ale nie mam na to wpływu, więc czekam grzecznie, choć chętnie bym zapadła w sen zimowy do piątku, żeby nie czekać. :D

Rozmiarem buta mnie nie straszcie. Ja mam 41. ;)

Dkt.asia trzymam kciuki, mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Kochana trzymaj się tam, w tym szpitalu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam odpowiedź na dzisiejszy temat dotyczący otępienia w ciaży:

…w ciąży pogarszają się umiejętności umysłowe? Ciężarne najczęściej narzekają na pogorszoną pamięć, roztargnienie i problemy z koncentracją. Czasem w ciąży kobietom brakuje słów i częściej popełniają błędy ortograficzne, nawet jeśli przed ciążą nie miały z tym problemu. Za wszystko odpowiadają ciążowe hormony, które powodują zaburzenia w pracy mózgu. Na szczęście sprawność umysłowa wraca zaraz po porodzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 10:43

Evelle lubi tę wiadomość

• LillaMy Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doczytałam .

dkt. Asia trzymam mocno kciuki za Was :*

To prawda rozmowa na temat detektora już była i Ja nie polecam :)
    Ciąża to już jest ogromny stres, nie potrzebuję dodatkowych bodźców aby potęgowały ten stres jeszcze bardziej :)

MMM2016 lubi tę wiadomość

7bx9p1.png
    4qrCp1.png
  • natalaa_aa Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    Znalazłam odpowiedź na dzisiejszy temat dotyczący otępienia w ciaży:

…w ciąży pogarszają się umiejętności umysłowe? Ciężarne najczęściej narzekają na pogorszoną pamięć, roztargnienie i problemy z koncentracją. Czasem w ciąży kobietom brakuje słów i częściej popełniają błędy ortograficzne, nawet jeśli przed ciążą nie miały z tym problemu. Za wszystko odpowiadają ciążowe hormony, które powodują zaburzenia w pracy mózgu. Na szczęście sprawność umysłowa wraca zaraz po porodzie.

To dobrze, bo już się zmartwiłam, że zostanę pozbawiona sprawności umysłowej całkowicie:)
    Dziewczyny a pijecie kawę w ciąży?? Mi bardzo jej brakuje, a przeczytałam gdzieś, że 2 filiżanki słabej kawy nie zaszkodzą.. jak to jest ???

natala :)thgf3e3ky5kkrrvd.png
    dxomdf9h9r427akt.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawa.....
    Normalnie nie piję wcale ale ostatnio tak mnie ciągnie do tego gorzkiego smaku :)
    I 1-2 w tygodniu się skusze na bardzo słaby napój kawowy :)
    Myślę, że w takiej ilości nie zaszkodzi.

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również mogę potwierdzić, że w pracy to gorsza koncentracja, rano jeszcze jeszcze, ale po południu już staram się nie robić nic ważnego, żeby nie narobić głupot :)

Co do detektora, to ja sobie o nim myślałam i chyba ma dwie strony, z jednej fajnie można się uspokoić, ale z drugiej właśnie panika jak nie słychać, i chyba jednak będę spokojnieksza bez niego :) czekam niecierpliwie na pierwsze ruchy :)
    Kiedy zaczynałyście je czuć dziewczyny?

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, mozna pic jedna słaba dziennie, to tak damo jakbys wypiła kilka herbat czarnych na przykład.. chodzi o ilośc kofeiny :)

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • Evee Przyjaciółka

Wysłany: 14 marca 2016, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja planowałam zakup detektora , ale szybko sie wycofałam , chyba bym oszalała do reszty , nawet mężowi nie wspominałam bo by chyba kazał mi sie wyprowadzić z domu za takie pomysły :) moze to i dobry sprzęt przy końcówce ciazy ale na początku nie warto dodatkowo sie stresować detektorem co 5 minut , zreszta znajoma mi powiedziała ze teraz sie stresuje czy serduszko bije , pózniej bedzie stres przy badaniach czy wszystko ok , pózniej czemu sie nie rusza za często w brzuchu a pózniej w domu czy oddycha bede latać sprawdzać co 5 minut , wiec chyba cos w tym jest ze matka spokoju juz nie zazna :)

Ja mam jeszcze dobry ponad tydzien do wizyty .
    Wczoraj miałam mega nerwa na męża tak bez powodu a dziś rano ryczalam tak tez bez powodu , chyba hormony mi fiksuja :/
    W 10 tygodniu u mnie sikanie wieczorne bez zmian średnia 4 razy musze wstać ,
    Mdlosci minimalne
    Piersi wieczorami bolą i puchną
    Czasami pobolewa mnie brzuch
    No i brzuch chyba bez zmian, rano płaski jak deska wieczorem balonik ale to chyba od jedzenia....
    Ogólne moje samopoczucie ok , w zasadzie czuje sie jak bym w ciazy nie była :)

A jak u Was samopoczucie w sumie pod koniec pierwszego trymestru ? :)

16.09.15 3 puste jaja plodowe [*] [*] [*]
    Jeszcze bedzie przepięknie ....!
    w57vs65g5x1yfrve.png
  • daisy1984 Koleżanka

Wysłany: 14 marca 2016, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weekend mnie nie było, a tu tyle nadrabiania.

Co do piersi to na szczęście w pierwszej ciąży mi nie urosły tylko się podniosły. Mam 75 F i jak by mi miały teraz jeszcze się powiększyć to nie wiem gdzie stanik kupie - a teraz mam już problemy. Ale stopy mi o 1 rozmiar urosły.

Też smalec za mną chodzi i do tego ogórek małosolny. Mniam.
    Ja miałam cc i dobrze wspominam. Wystarczy lęk przezwyciężyć przy wstawaniu, bo to takie głupie uczucie jak by się miało rozerwać. Mój niestety nie mógł być przymnie przy cięciu, ale za to kangurował (na gołą klatę) małą taka jeszcze umazaną . Położne nawet mu zdjęcia porobiły.

Skurcze brzucha też mam przy obracaniu się na drugi bok. Są to skurcze mięśni brzucha ale mnie to boli. Mam brać magnez. W pierwszej ciąży później jeszcze skurcze nóg mi doszły. Coś okropnego.

Zrobiłam wczoraj mój pierwszy zakup ciążowy-spodnie. Jaka ulga teraz w pracy, nic mnie nie gniecie.

Pierwsze ruchy poczułam dopiero w 20 tygodniu, jak mnie porządnie kopnęło. Wcześniej jakoś zapomniałam się przypatrywać :D.

dkt.asia trzymam mocno kciuki. Moze inny lekarz wypatrzy serduszko.

Mnie ciąża ta i poprzednia strasznie ogłupiała. Normalnie nie mogę się wysłowić, lub nazywam rzeczy inaczej niż się nazywają :). Robiłam w pierwszej gulasz, postawiłam na ogień i sobie poszłam na spacer. Śmierdziało potem w domu przez tydzień.

34bwrjjgqf41fm2g.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do pierwszych ruchów maleństwa: w poprzedniej ciąży pierwsze migotanie wspominam z 17 tc :)

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2016, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lu.iza wrote:
    Dokładnie, mozna pic jedna słaba dziennie, to tak damo jakbys wypiła kilka herbat czarnych na przykład.. chodzi o ilośc kofeiny :)

Może pijcie INKE ;-) Ja kawy nie lubię, ale uwielbiam herbatę czarną ;-) staram się ją ograniczać i wymieniać na wodę. Moja położna mówi, żeby nie pić herbaty zielonej w ciąży i ziół.

‹‹ 145 146 147 148 149 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ