X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    Z reguły pracodawcom pasuje zeby pracownik byl na zwolnieniu bo wtedy placi smieszne skladki tak naprawde :)
    Ja pracuję w korporacji, więc mój szef raczej ma to w nosie :-)

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w korporacji czy nie w korporacji kasa musi sie zgadzac, a kazda ciezarna to dla pracodawcy niewydajny pracownik ktory w kazdej chwili moze sie zle czuc czy cokolwiek, wiec lepiej go poslac na l4 niedojz ze skladki nizsze to jeszcze problem z glowy, pracujac w korpo powinnas wiedziec ze takie zasady tam panuja a nie jest to zadna troska o pracownika tylko czysty interes. Ale to tylko moje skromne zdanie, kazdy ma prawo do własnego :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2016, 13:14

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą. Z ich perspektywy dużo korzystniej byłoby gdybym w pracy była i nie robiła mega wyników, bo nie musieliby płacić tyle ile teraz. Poza tym nie mówię o korporacji jako korporacji tylko o jednym konkretnym człowieku. Ale każdy ma swoje doświadczenia i przez ich pryzmat później podchodzi do życia :-)

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś z Was wie co z Rutelką? Nie odzywa się ostatnio. Chyba, że poszła na to drugie forum.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • tutti87 Przyjaciółka

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea, lu.iza, sarcia, Jola, aneta – super wieści od Was! Gratulacje! Dea, jeśli widok już jednego dzieciaczka daje taką niesamowitą radość, to ja nie wiem jak jest z dwójką, ale na pewno niesamowicie :) co do płci, to fajnie już wiedzieć, ale z drugiej strony myślę sobie, że jak lekarz ma zgadywać i coś powiedzieć tylko dla zaspokojenia naszej ciekawości, to faktycznie lepiej zaczekać. Najważniejsze Dziewczyny, że Maleństwa zdrowe i coraz większe :)

Dea28 lubi tę wiadomość

mhsv3e5errgno08u.png
  • Jola1985 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też pracuję w bardzo dużej korporacji, a tam jest nastawienie przede wszystkim na pracę. Jeśli ciężarna jest na zwolnieniu, to co z tego, że pracodawca płaci śmieszne składki, skoro i tak płaci je za pracownika (jakie składki by nie były), który w danym momencie nie pracuje i:
    a) musi wziąć kogoś na zastępstwo i mu płacić,
    b) musi zlecić jego zadania innym pracownikom.

My prócz wynagrodzenia mamy różnego rodzaju stałe dodatki i dopłaty zakładu (np. pakiet medyczny, składkę PZU, którą płaci pracodawca, stałe dopłaty do posiłków i transportu, itd., odprowadzanie składek na pracowniczy program emerytalny) - muszę zerknąć na fiszkę, ale sądzę, że pracodawca nadal je płaci z "własnej" kieszeni, a nie płaci tego zus.

NiecierpliwaKarolina lubi tę wiadomość

ex2bwn15260327bu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tuti dzieki :) a co z Rutelką to nie wiem tez juz jej dawno nie "Widziałam" na forum. No ja tez doszlam do wniosku ze jesli mial mi lekarz powiedziec byle co to rozsadniej zrobil jak powiedzial ze na sto % mi powie na nastepnej wizycie ;)

• kasiaa.. Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja wizyta za niecałe 2 godziny i liczę zobaczyć płeć. Kurcze i tak ostatnio mówiłam że czy chłopak czy dziewczynka bez różnicy aby zdrowe było to czym bliżej badania oczywiście w pierwszej kolejności chce wiedzieć o zdrowiu malca ale dotarło do mnie ze chyba obawiam się że usłyszę od lekarza że to chłopak (nie odbierajcie mnie jak wyrodna matkę) ale mam już 2 synów i chyba gdzieś skrycie pragnę tej córki jak każda kobietka :-/

201610141756.png
    201802217352.png
  • tutti87 Przyjaciółka

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pisałyście o przeczuciach, ja w sumie nie nazwałabym tego przeczuciem, ale faktycznie od początku myślałam i mówiłam o dziecku jak o chłopcu, aż mąż mi zwrócił uwagę, że może być dziewczynka i będzie jej przykro :D No ale jednak będzie chłopiec i teraz na legalu mogę do niego mówić w formie męskiej ;)

Dziewczyny, pamiętam, że kilka z Was pisało, że bierzecie już DHA, co konkretnie stosujecie? Jaka dzienna dawka?

mhsv3e5errgno08u.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiaa ja wczoraj sie nie dowiedzialam o płci bo lekarz mowil ze jeszcze narzady sa nie az tak wyksztalcone zeby mowic na 100 % i mowil ze mi powie na 100% za 5 tygodni na kolejnej wizycie ;)

• kasiaa.. Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chociaż cały czas mówię ojjj chłopak będzie to teściowa mówi masz lata chrystusowe to może Bóg da Ci córeczkę i mąż mi mówi że zupełnie inaczej znoszę ta ciążę tzn gorzej o wiele gorzej niż pozostałe

201610141756.png
    201802217352.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez po cichu licze ze bedzie chłopak :) Nawet lekarz mowil jak badał " no pokaz sie Mistrzu" :D haha wiec moze jest szansa ze jednakl to bedzie synus bo corcie mam :) ale co tam oby zniesc dobrze porod i dzidek byl caly i zdrowy ;)

• Jola1985 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tutti87 -> mi lekarz zalecił, aby brać omegamed optima forte dha. Kupiłam, ale tanie nie jest bo wychodzi ok 57 zł/m-c za 90 kapsułek: 60 kapsułek dha z alg (2 kapsułki dziennie) i 30 kapsułek optima (1 kapsułka dziennie). Powiedziałam sobie trudno, nie będę oszczędzać na dzidziusiu, ale pewnie są tańsze preparaty :)

ex2bwn15260327bu.png
  • Jola1985 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam jakieś przeczucie, że będzie synuś, choć zawsze chciałam mieć córeczkę. Mąż się cieszy, bo też trzyma kciuki za pierworodnego, chociaż oczywiście, że najważniejsze jest aby dzidziuś był po prostu zdrowy :)

Visenna lubi tę wiadomość

ex2bwn15260327bu.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez biorę omega med optima forte i pomimo ze u mnie w aptece kosztują ponad 70 zł ( Jola jak możesz to daj nazwę swojej apteki) to jak czytam opinie to jestem bardzo zadowolona. Nie wymiotowałam bi maja w składzie cos co takie dolegliwości łagodzi. W składzie maja rownież żelazo gdzie wszyscy mi mówili ze pi żelazie występują zaparcia. A tak naprawde ich nie mam :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To co wy bierzecie w aptece internetowej macie taniej ;)

https://www.doz.pl/apteka/p63275-Omegamed_Optima_kapsulki_dla_kobiet_w_ciazy_30_szt__30_szt__Audiobook_GRATIS

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja bede brala ten jak skoncze Prenatal Uno ktory teraz biore

https://www.doz.pl/apteka/p121240-Prenatal_Duo_Cl_tabletki_30_szt.__DHA_kapsulki_60_szt.

• tutti87 Przyjaciółka

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola1985, sprawdziłam ten omegamed, o którym piszesz i chociaż cena faktycznie nie najniższa, to w sumie jednym preparatem dostarczasz nie tylko DHA, ale też komplet innych składników zalecanych na tym etapie ciąży, więc w sumie nie musisz brać nic więcej z suplementów. I w takim układzie nie wychodzi to aż tak źle cenowo ;)

Mi lekarka poleciła Pregna plus (skład i ilości b. zbliżone do kapsułki optima z Twojego preparatu), zapłaciłam za to 33 zł, 30 kapsułek.
    Ale oprócz tego powiedziała, żeby brać DHA w dawce 1000mg/dzień, bez konkretnej nazwy leku. No i po małym researchu okazało się, że nie ma tabletek z dawką 1000mg, często są duuużo niższe. No ale chcę się trzymać tego co kazał lekarz i zdecydowałam się na Prenatal dha, bo jako jeden z niewielu ma tylko DHA, bez żelaza itd, więc nie będzie mi się powtarzać dawka. 60 kapsułek za 35zł i na opakowaniu napis, że 600mg DHA, ale jak się okazało taka dawka w 2 tabletkach jest, więc wystarczy na krócej, uważajcie na to co piszą na opakowaniach, boo można się naciąć :/ a ja chyba w ogóle będę brać 3 dziennie, żeby się zbliżyć do tej ilości 1000.

Rozpisałam się, ale może komuś też się to przyda ;)

mhsv3e5errgno08u.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a moja Pani ginekolog (nfz) powiedziała że ona jest przeciwko jakimkolwiek witaminom, wszystko trzeba dzidziusiowi dostarczyć sama odżywiając się zdrowo, ale ja jakoś nie mogę się przemóc do wszystkiego i rzadko jadam np. ryby a wiem że są ważne, więc chyba drugiego ginekologa (prywatnego) zapytam co by polecił :)

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2016, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    Dziewczyny, czy któraś z Was wie co z Rutelką? Nie odzywa się ostatnio. Chyba, że poszła na to drugie forum.

Tak, jest na drugim forum :) Z tego co czytałam to u niej wszystko dobrze :)

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
‹‹ 231 232 233 234 235 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ