X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    ja mam mocne tylozgiecie i nie mialo to wplywu raczej na czucie ruchow bobasa
    plus lozysko bylo na przedniej scianie i czulam cos jak przeplywanie rybki oraz trzepot skrzydel motyla wew juz w 15tyg
    Teraz rekord bo motylki juz w 12tc
    Ja też mam tyłozgięcie, ale nie umiem ocenić czy to wpłynęło jakkolwiek na to kiedy poczułam pierwsze ruchy. U mnie teraz tak samo jak za pierwszym razem ciągle nie jestem pewna czy to już to, czy też może to jeszcze jelita :) Nie mniej jednak od ładnych paru dni ewidentnie coś już czuję i jeśli to nie Borys to mam wyjątkowo podstępne jelita w ostatnich dniach :)

A tak na marginesie, jak być może mogłyście zauważyć, zaczęłam już nazywać Bąbla Borysem :) ja mam ogromną nadzieję, że Borys nie straci już siusiaka na poczet pipki, bo będę chyba córkę do końca życia musiała przepraszać za to, że zwracałam się do niej per Borys. No więc kochane, trzymać proszę kciuki za siusiaka, 7.05 ma być piękny i dorodnie sterczący! :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 15:17

NiecierpliwaKarolina, Blu, Limerikowo, Dea28 lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkkarrr ja mowię do brzucha Michalina :) i tez mam z mężem ten sam dylemat czy sie na mnie nie obrazi :)

A co do ruchów Michaliny to tez wydaje mi sie ze juz czuje pomimo tylkozgiecia, chuda juz tez nie jestem bo mam 8 kg na plusie od początku ciazy :/ a jednak cos tam czuje nie wiem czy to sa napewno ruchy dziecka ale wole tak myślec. Czuje je jak leżę na plecach i położę dłonie pod pępkiem to w tedy mnie smyrnie pare razy i juz wiecej nie chce. I za jakis czas znow to samo. Około 3 razy dziennie wydaje mi sie ze jestem w stanie je poczuć.

Limerikowo lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka wrote:
    Ja mam tylko potwierdzone badaniami mutację genu - nie robiłam innych badań, tylko mutacja genu MTHFR. I na Inflanckiej i na Karowej w Wawie na NFZ to wystarczyło, aby wypisać receptę na Clexane na ryczałt.
    Mthfr też powoduje zakrzepicę, ale i tak słyszałam że dla niektórych lekarzy to za mało i wypisują na 100%.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pielegniarka_w_mundurze wrote:
    Anoolka wrote:
    Mthfr też powoduje zakrzepicę, ale i tak słyszałam że dla niektórych lekarzy to za mało i wypisują na 100%.[/QUOTE
    Ja biorę z powodu poronienia i przeciwciał p/ tarczycowych. Jedynie mam luteinę na zniżkę. Wszystko inne 100%
    Tak mi wyjaśniła lekarka. Z trzeciej strony nie chce jej zmieniać ufam jej. No tylko ten clexane nieszczęsny.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    Kkkarrr ja mowię do brzucha Michalina :) i tez mam z mężem ten sam dylemat czy sie na mnie nie obrazi :)

A co do ruchów Michaliny to tez wydaje mi sie ze juz czuje pomimo tylkozgiecia, chuda juz tez nie jestem bo mam 8 kg na plusie od początku ciazy :/ a jednak cos tam czuje nie wiem czy to sa napewno ruchy dziecka ale wole tak myślec. Czuje je jak leżę na plecach i położę dłonie pod pępkiem to w tedy mnie smyrnie pare razy i juz wiecej nie chce. I za jakis czas znow to samo. Około 3 razy dziennie wydaje mi sie ze jestem w stanie je poczuć.

Michalina to imie dla córki po Twoim mezu? ;-) pytam bo my mamy taki pomysł heheh

• szynszyl Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć :)uciekł mi dzień wczoraj :)
    Rutelka super zapasy! ja może się jutro dowiem kto to się ukrywa w brzuszku i powoli zacznę coś tam kompletować, generalnie muszę się rozejrzeć co i ile trzeba :)

pielęgniarko współczuję z tym drogim lekiem, ale może faktycznie jak piszą dziewczyny umówić się do innego lekarza, żeby wypisał receptę?

ja tak czekam na te ruchy, ale chyba ich nie czuję, lekko boli mnie brzuch czasami ostatnio, ale żadnego ruszania, może już niedługo :)

Rutelka lubi tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • adrenalina Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    Michalina to imie dla córki po Twoim mezu? ;-) pytam bo my mamy taki pomysł heheh
    Nie poprostu podoba mi sie to imię :) po mężu miałaby na imię Karolina :)
    Jeśli wogole okaze sie dziewczynka :)

• NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adrenalina wrote:
    Nie poprostu podoba mi sie to imię :) po mężu miałaby na imię Karolina :)
    Jeśli wogole okaze sie dziewczynka :)
    Jedno i drugie bardzo ładne :-P

adrenalina lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam detektor Angelsounds i bardzo go lubię. Są 2 modele, z wyświetlaczem i bez, ja kupiłam bez wyświetlacza, bo dziewczyny mówiły, że często zaniża tętno i można zawału dostać zamiast się uspokoić. A tak, kiedy mam napad paniki, to słucham maluszka przez chwilę i się uspokajam, że jest :) Kupiłam na llegro, nowy, w oryginalnym opakowaniu i z żelem do USG w zestawie.

Co do Clexane, to NFZ ma durne wytyczne dotyczące refundacji (trzeba spełnić bardzo ścisłe wytyczne co do wyników badań) i co gorsza ostatnio sporo lekarzy miało problemy po kontroli :/ Mi 4 różnych lekarzy (2 ginekologów, hematolog i genetyk) powiedziało, że muszę brać clexane z moją historią położniczą i rodzinną (2 poronienia, historia poronień i chorób układu krążenia w rodzinie), ale tylko jedna ginka zgodziła się na zapisywanie mi tego leku na ryczałt. Gdyby nie jej dobra wola i zgoda na ryzyko, nie miałabym refundacji za cholerę, bo wyniki krwi mam w normie.

vella, Limerikowo lubią tę wiadomość

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • Blu Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelko myślę, że bliźniaki miałabyś w co ubrać i by nie brakło :D piękna kolekcja :)

Rutelka, Dea28 lubią tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja już też zaczynam zbierać ciuszki, ale nie mam pojęcia jakie ilości i chyba to wszystko mnie zaczyna przerażać ;p może jakaś doświadczona mamusia się wypowiedzieć? może założymy jakiś dokument z wyprawką?

szynszyl lubi tę wiadomość

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kehlana_miyu wrote:
    Ja mam detektor Angelsounds i bardzo go lubię. Są 2 modele, z wyświetlaczem i bez, ja kupiłam bez wyświetlacza, bo dziewczyny mówiły, że często zaniża tętno i można zawału dostać zamiast się uspokoić. A tak, kiedy mam napad paniki, to słucham maluszka przez chwilę i się uspokajam, że jest :) Kupiłam na llegro, nowy, w oryginalnym opakowaniu i z żelem do USG w zestawie.

Co do Clexane, to NFZ ma durne wytyczne dotyczące refundacji (trzeba spełnić bardzo ścisłe wytyczne co do wyników badań) i co gorsza ostatnio sporo lekarzy miało problemy po kontroli :/ Mi 4 różnych lekarzy (2 ginekologów, hematolog i genetyk) powiedziało, że muszę brać clexane z moją historią położniczą i rodzinną (2 poronienia, historia poronień i chorób układu krążenia w rodzinie), ale tylko jedna ginka zgodziła się na zapisywanie mi tego leku na ryczałt. Gdyby nie jej dobra wola i zgoda na ryzyko, nie miałabym refundacji za cholerę, bo wyniki krwi mam w normie.

Wiem, że jest problem z wypisywaniem recept na Clexane na ryczałt. Ja myślałam, że też będę mieć problem, bo dopiero teraz od marca udało mi się trafić do lekarzy, którzy bez żadnej historii położniczej wypisują mi na ryczał i co ciekawe są to lekarze na NFZ - tego się nie spodziewałam :)
    Tak jak mówiłam, ja mam tylko jedno badanie zrobione - na mutację genu MTHFR. Nie mam żadnych poronień.

• szynszyl Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pomysł z listą wyprawkową byłby super i z rzeczami do szpitala :) jestem zielona w temacie, wiadomo, że podpytam mamę, ale to jednak były inne czasy i dawno temu więc nieco świeższe podejście by się przydało :) a akurat nie mam znajomych z małymi dziećmi :)

lu.iza lubi tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na jakich stronach kupujecie ciuszki dla dzieci.

Ja znam tylko endo, smyk, mamasimma, obowiązkowo coccodrillo- chyba mój ulubiony , 5 10 15, Zara baby, hm, Reserved, polecam hurtownie niemowlęce bo mają fajne polspiochy, pewnie coś jeszcze mo się przypomni....
    warto zwrócić uwagę na to aby dresy dla maluszków Noe miały kapturow, aby body i bluzeczki Noe były zapinane na pleckach bo dziecko dużo leży. Jutro jak będę miała więcej czasu to napisze co ja kupowałam małej na wyprawkę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 20:28

lu.iza, Limerikowo lubią tę wiadomość

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:
    pomysł z listą wyprawkową byłby super i z rzeczami do szpitala :) jestem zielona w temacie, wiadomo, że podpytam mamę, ale to jednak były inne czasy i dawno temu więc nieco świeższe podejście by się przydało :) a akurat nie mam znajomych z małymi dziećmi :)
    Zgadzam się w 100%

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Madziuszka Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:
    Moja mama uparcie mi wpiera że spiochy mam kupować zamiast polspiochow czy spodenek no cholera mnie bierze bo cały czas gada że spodnie są niewygodne...

rfxg9jcgzb58c8ks.png
    bfarxzdv5fz2jcsj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ruletka skoro nie było poronien to dlaczego robiłaś badania na mutacje? Pielęgniarka no to niestety za mało żeby mieć clexane ze zniżką, może poszukaj na necie, często dziewczyny sprzedają po niższej cenie.

• kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziuszka wrote:
    Moja mama uparcie mi wpiera że spiochy mam kupować zamiast polspiochow czy spodenek no cholera mnie bierze bo cały czas gada że spodnie są niewygodne...

Madziuszka no wiesz kto co lubi. Ja miałam śpiochy tylko 3 pary na całą wyprawkę 56 do 68
    Tak mi było wygodnie. Polspiochy mają szeroki pas- gumkę w tali i wg mnie polspiochy i body były dla mnie najwugodniejsza opcja jak byłam z małą w domku.

Blu lubi tę wiadomość

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziuszka wrote:

A moja pytała dlaczego pudru sypkiego nie kupiłam :) ale chyba nie ma co tłumaczyć, rób tak jak Tobie jest wygodnie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 20:41

• Blu Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak myślę jeszcze nad lista wyprawkową w jakiej formie byłaby najlepsza - czy jako zdjęcie listy jednej dzkewczyny, czy ogólny zbiór pomysłów wszystkich mam? Tak jak że wszystkim każdy ma swoje typy, trudno narzucać wszystkim jeden produkt. Co myślicie? I co Rutelka o tym myśli jako nasza przewodnicząca :D

‹‹ 296 297 298 299 300 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ