X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Blu Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka wrote:

Ma któraś z was pojęcie ile ciuszków potrzeba? W sensie np. ile pajacy, body itp. na dany okres? I co tak naprawdę jest potrzebne, bo mam i śpiochy, i pajace, i body z długim rękawkiem, body z krótkim rękawkiem, bluzeczki, kaftaniki, rampersy, chyba ze 100 par skarpetek, rajstopki, bluzy, spodenki, półśpiochy, śpiochy, śpiworki, kurteczki. Co tak naprawdę się sprawdza? A co jest zbędne? I ile?

Primo poczekałabym jak juz poznasz płeć, połowa roboty mniej:)
    a później przygotowałabym kilka rodzajów ciuszków, przetestowała i tak wytypowała, które Ci pasują. Dziewczyny pisały, że używały np pajaców. Ja tez kupiłam kilka przed narodzinami małej i to były ostatnie pajace jakie kupiłam w życiu, podobnie ze śpiochami :P używałam body + spodenki, półśpiochy, bo tak było mi wygodniej :) i znowu rozpinane na całej długości zajmuje więcej czasu niż wkładanie przez główkę :) chyba każdy wybiera co jemu konkretnie pasuje.
    Moja mała urodziła się mierząc 55 cm, w ciuszkach na 56 pochodziła max 3 tygodnie.
    Fajnie mieć tyle ciuszków i takie dylematy :D

Kasiowa, pewnie to jakiś kolejny kryzys rozwojowy. Chyba nie ma na to innego sposobu jak właśnie spokojne tłumaczenie, wspólne przytulanie. Pewnie mężowi jest trochę przykro...

NiecierpliwaKarolina, w jakiejś tv śniadaniowej mówili o zapachu chryzantemy, że odstrasza te bestie :P ale nie badałam tematu.

Miałam dzisiaj strasznie zalatany dzień, do tego moja mała zaczyna chodzić i nie mogę jej spuścić z oka. Fajne jest to jak sobie czasem zapomina, że jeszcze nie do końca pewnie chodzi i przestaje się trzymać, chwile się chwieje i śmieje z tego co się dzieje <3 takie to małe a takie dzielne :) Ale ilość upadkow/uderzeń/innych obrażeń jest straszna, a cały czas jestem obok. Ehh jakoś musze to przetrwać.

Dobrej nocki!

Rutelka, Visenna lubią tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • Canario Ekspertka

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ubranek to ja mam sporo małych, na 50 i 56, poprószy nie lubię dzidzi w za dużych ubrankach :) 62 oczywiście najwiecej, ale niektóre ubranka są takie fajne np komplety hm czy body lupilu ze bedą dobre od urodzenia do 5 miesięcy także dużo zależy od materiału
    Blu ja mam podobnie, oczy do około głowy tu chodzi tu schody, non stop coś, ale to cudowne patrzeć jak ten mały człowieczek sie tak szybko rozwija

Blu lubi tę wiadomość

6sutugpj60yxh30c.png
    3i498ribv16bojj6.png
    l22nej28p90klfbr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 03:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kiedyś wyczytałam że dla noworodka wystarczy 5 kompletów ubranek bo szybko wyrasta. Dobrze że nie wzięłam tego do serca bo nie wiem czy by mi na jeden dzień starczyło, bo albo ulewanie albo przesikana pieluszka. Odradzam kupowanie kaftanikow, bluzek z kapturem, dżinsów i ogólnie cudacznych ciuszkow typu sukienka dla księżniczki bo to się po prostu nie przydaje ;)

Limerikowo lubi tę wiadomość

• Iskierka33 Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 07:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dziecko ulewa (jak mój synek ) to tych ubranek potrzeba...mój się urodził miał 51cm więc 56cm najdłużej nosiliśmy.

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka33 wrote:
    Jak dziecko ulewa (jak mój synek ) to tych ubranek potrzeba...mój się urodził miał 51cm więc 56cm najdłużej nosiliśmy.
    Nie wiem jak Wy ale ja to już się nie mogę doczekać tego ulewania, przebierania itd :) jak tylko kupimy latem szafę i odnowimy pokój to powiększę garderobę dla maluszka

Dea28 lubi tę wiadomość

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • Iskierka33 Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia ja też się nie mogę doczekać, ale ulewania bym nie chciała....ubierzesz malucha a tu flu....wiesz jaki miałam stres jak go ubierałam na chrzciny....

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no taka okazja to co innego :) ale tak czy siak urocze to i na pewno jak urośnie będzie mi brakowało nawet tych uciążliwych rzeczy :)

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • tutti87 Przyjaciółka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny! Jesteśmy po wczorajszej wizycie :) z Małym wszystko dobrze, ze mną też, szyjka długa i zamknięta, pobrano mi cytologie, nie plamiłam po niej, ale bolało w chwili pobierania dość mocno. Przytyłam od początku ciąży prawie 4 kg co daje mi obecnie wagę 46,5 ;)

No i najważniejsze, Mały jest cudowny :) ciężko było zmierzyć, ruszał się i "próbował zwiać" jak to określiła lekarka :D no i nie mieścił się już w całości na ekraniku, ma ponad 12 cm a z nóżkami zbliża się do długości 20 cm. Stópka 27 mm <3 Wagi nie znam. Dowiedziałam się też że górki pojawiające się na brzuchu to bobas a to co czuje to z pewnością kopniaczki :) a czuje ich od kilku dni całkiem sporo.

Tyle u nas! :)

aneta93, Blu, kkkaaarrr, Sylwia91, szynszyl, NiecierpliwaKarolina, Limerikowo, kehlana_miyu, Visenna, Sunflower, Pumpkin, Dea28 lubią tę wiadomość

mhsv3e5errgno08u.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutti super, gratulacje :) Pamiętam, że już jakiś czas temu pisałaś, że chyba czujesz małego. Nie dziwię się, skoro jesteś taka szczuplutka :)
    Oby teraz już tylko i wyłącznie były same dobre wiadomości z wizyt :)

Wczoraj jak chwilkę położyłam się po obiedzie to miałam wrażenie, że też czuje jakiś ruch w brzuchu :) oby się już zaczęło na dobre. :)

tutti87 lubi tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutti jak dokladnie wyglądają u Ciebie te górki? Ja wcześniej myślałam, ze mam skurcze,ale biorę leki rozkurczowe i magnez i nic to nie daje. Mi sie powiększa podbrzusze z prawej lub lewej strony i jest takie napięte ale nie boli mnie, ani nic, moge sie poruszać z tym normalnie. Wcześnie jak mnie zlapal skurcz to wiedziałam że to to, bo sie ruszyć nie mogłam i ciągnęło aż a teraz to za nic na świecie nie wiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 09:54

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :)

• wrobelek18 Znajoma

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam po długiej nieobecności.
    Pogoda się poprawiła i w pracy mam urwanie głowy.

Gratuluję udanych wizyt i trzymam kciuki za kolejne.
    Właśnie skończyłam Was nadrabiać, ciężko było ale się udało.

Wyprawki jeszcze żadnej nie mam, wszystko przede mną, więc w tej kwestii niestety nie doradzę, ale chętnie zaczerpnę nowej wiedzy.

oar89jcg79sqhu64.png
  • tutti87 Przyjaciółka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneta93 wrote:
    Tutti jak dokladnie wyglądają u Ciebie te górki? Ja wcześniej myślałam, ze mam skurcze,ale biorę leki rozkurczowe i magnez i nic to nie daje. Mi sie powiększa podbrzusze z prawej lub lewej strony i jest takie napięte ale nie boli mnie to, ani nic, moge sie poruszać z tym normalnie. Wcześnie jak mnie zlapal skurcz to wiedziałam że to to, bo sie ruszyć nie mogłam, a teraz to za nic na świecie nie wiem.

Aneta, u mnie to jest zauważalne jak leżę na plecach, w którymś miejscu robi się taka wypukłość i jak delikatnie naciskam to w tym miejscu czuje coś twardszego, czasem to jest całkiem w dole brzucha a czasem bliżej pępka, reszta brzucha normalnie miękka. Nie czuję samego ruchu, ale po chwili zazwyczaj znika albo się przesuwa. Skurcze też mam czasem, ale one nie są na takiej małej powierzchni, nie takie miejscowe. Może u Ciebie to też dzidziuś :)

mhsv3e5errgno08u.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    17 tydzien! Ulalala :)

Blu, Sylwia91 lubią tę wiadomość

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • tutti87 Przyjaciółka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu, dziękuję! No u Ciebie pierwsze ruchy to już pewnie kwestia dni, wiesz czego wypatrywac :) piękne uczucie.

mhsv3e5errgno08u.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tutti87 wrote:
    Aneta, u mnie to jest zauważalne jak leżę na plecach, w którymś miejscu robi się taka wypukłość i jak delikatnie naciskam to w tym miejscu czuje coś twardszego, czasem to jest całkiem w dole brzucha a czasem bliżej pępka, reszta brzucha normalnie miękka. Nie czuję samego ruchu, ale po chwili zazwyczaj znika albo się przesuwa. Skurcze też mam czasem, ale one nie są na takiej małej powierzchni, nie takie miejscowe. Może u Ciebie to też dzidziuś :)
    To u mnie troche inaczej, u mnie pojawia sie to i jest dłuższy czas zanim zniknie, ja mam to tak od pępka do prawie spojenia łonowego tylko ze nie cale podbrzusze, tylko jedna strona, a druga wtedy jest miekka, już sama nie wiem co to jest, dziwne że to nie jest na chwilę, tylko jest dłuższy czas

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    A no taka okazja to co innego :) ale tak czy siak urocze to i na pewno jak urośnie będzie mi brakowało nawet tych uciążliwych rzeczy :)
    Sylwia ulewanie nie jest urocze i nie znam ani jednej mamy której by tego brakowało ;) Najgorsze były drzemki bo bałam się że mi się zakrztusi przez sen i nie zauważę. Ja się boję pierwszego roku po porodzie bo jakby nie było dwa maluchy w domu i w tym jeden zazdrosny a drugi z kolkami ehh.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 10:33

• ana909 Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam czuję kopniaki dość wyraźnie, ale na brzuchu nic nie widać. Wydaje mi się, że gdyby te wypuklosci były przez dziecko, to czulabys je także od wewnatrz. Poza tym wszystkie znane mi kobiety w ciąży mówiły że jak dotylaly brzucha, to dziecko się uspokajalo i była cisza. U mnie też tak jest.

Kocham Cię córeczko ❤
    Alicja 3820g i 54cm ur. 28.09.2016 r ❤❤❤
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może u mnie po prostu stawia sie macica, szkoda tylko ze na ostatnim badaniu gin to zbagatelizowala, ze nic złego się nie dzieje. A u prywatnego mam wizytę dopiero za 10 dni

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • vella Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny, mam pytanie....
    Czy używacie detektor tętna? Jak tak to jaki u Was się sprawdził? Pytam bo chciałabym jakiś kupić a nie wiem czy np taki za około 150zł jest coś wart czy lepiej kupić ten droższy?

3Ecdp1.png
‹‹ 294 295 296 297 298 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ