X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które biorą Clexane.
    Płacicie 100% ?
    Moja gin powiedziała, że nie może mi ze zniżką przepisywać.
    Dlaczego ? Skoro zlecają na całe 9 miesięcy. 10 sztuk 120 zł
    Ja miesięcznie za leki płace ponad 450 zł ;/;/;/;/;/ plus gaziki

• tutti87 Przyjaciółka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneta93 wrote:
    Może u mnie po prostu stawia sie macica, szkoda tylko ze na ostatnim badaniu gin to zbagatelizowala, ze nic złego się nie dzieje. A u prywatnego mam wizytę dopiero za 10 dni

Jeśli to nie zdarza się jakoś bardzo często i nie powoduje dużego dyskomfortu to myślę, że takie twardnienia są normalne na tym etapie. Też wczoraj o to pytałam i gin powiedziała, żeby w takich chwilach odpocząć, położyć się jeśli możesz. Nawet wspomniała, że nie ma potrzeby brania nospy, tylko właśnie większe dawki magnezu, ale w razie czego nospe zawsze możesz wziąć, poczujesz się bezpieczniej. Nie martw się tym zanadto i dopytaj na następnej wizycie :)

Limerikowo lubi tę wiadomość

mhsv3e5errgno08u.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niestety u mnie kilka razy dziennie sie to dzieje. Ja tego nie czuje nawet tylko jak leze to widzę, bo jak stoję to nie widac. I jak juz mi wyjdzie to wybrzuszenie to jest kawałek czasu, nie chowa sie jak skurcz. Albo znika albo wychodź z drugiej strony podbrzusza... Czytam ze przy stawianiu twardnieje cały brzuch nie tylko część... Ajj juz nie wiem co to i u mnie leżenie nie pomaga bo czasami mam to nawet po przebudzeniu się

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 11:37

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • tutti87 Przyjaciółka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta, może skontaktuj się z lekarzem prowadzącym ciążę, jeśli nie daje Ci to spokoju? Bedziesz spokojniejsza. U mnie po przebudzeniu brzuch w całości jest trochę twardszy i jeśli dobrze pamiętam kilka dziewczyn pisało że też tak ma. Ale nie chcę źle Ci doradzić...

mhsv3e5errgno08u.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka wrote:
    hej dziewczyny,
    ja właśnie próbuję zrobić porządek w ubrankach, które kiedyś dostałam. Miałam wszystko w workach na strychu. Jest tego masakrycznie dużo! Dla chłopca i dla dziewczynki od 0 do 12 miesięcy. Dostałam od mamy bliźniaków (dziewczynki i chłopca).

Miałam to wszystko włożyć do szafy, ale się nie mieści. Stwierdziłam, że muszę zrobić selekcję. Część oddam koleżance, która rodzi w maju, część bratowej, która rodzi w grudniu, a część zachowam dla kolejnego potomka.

Ma któraś z was pojęcie ile ciuszków potrzeba? W sensie np. ile pajacy, body itp. na dany okres? I co tak naprawdę jest potrzebne, bo mam i śpiochy, i pajace, i body z długim rękawkiem, body z krótkim rękawkiem, bluzeczki, kaftaniki, rampersy, chyba ze 100 par skarpetek, rajstopki, bluzy, spodenki, półśpiochy, śpiochy, śpiworki, kurteczki. Co tak naprawdę się sprawdza? A co jest zbędne? I ile?

Dzięki za pomoc, bo ja nie ogarniam ilości i różnorodności.
    tak naprawde ja na ilosc nie stawiam wole wziasc wiecej bo dziecku czesto sie ulewa i juz do przebrania.Synka potrafilam przebierac co godzine.Najwygodniejsze sa spioszki,pajacyki i bodziaki wszystkie rozpinane nie wkladane przez glowe bo wygodniej i szybciej kiedy maluch placze bo mu zimno :)

Rutelka lubi tę wiadomość

km5s8ribs34fnes6.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tylko polowa bez względu czy to rano czy wieczór, pojawia sie to bez dokladniejszego rytmu. Jestem z nim w kontakcie kazał brac rozkurczowe a jak będzie cos gorzej to jechac do niego ( do innego miasta) i zbada, bo moj prowadzący jest z daleka i jest w moim mieście raz na dwa tygodnie.

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Sylwia ulewanie nie jest urocze i nie znam ani jednej mamy której by tego brakowało ;) Najgorsze były drzemki bo bałam się że mi się zakrztusi przez sen i nie zauważę. Ja się boję pierwszego roku po porodzie bo jakby nie było dwa maluchy w domu i w tym jeden zazdrosny a drugi z kolkami ehh.
    u mnie tez bedzie dylemat i zazdrosc rodzenstwa :)ale mam nadzieje ze ogarne dwojke :)

km5s8ribs34fnes6.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pielegniarka_w_mundurze wrote:
    Płacicie 100% ?

Pielęgniarka nie wiem z jakiego względu zostały przepisanie Ci zastrzyki ale skoro zostały to są wskazania a co za tym idzie możliwość refundacji.
    Nigdy nie rozumiałam dlaczego lekarze przypisują na 100 % .

Ja biorę z leków na receptę luteine i clexane i zawsze refundowane tak jak w ciąży z córką.

500 zł za samo clexane to jest masakra. A mogłoby się 40 zł.
    Może warto zmienić lekarza albo pogadać dlaczego m asz 100 % odpłatności. Pytałaś?

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bardzo się boję zazdrości mojej córki względem młodszego braciszka. Bedzoe różnica rok i 7 miesięcy.
    U mojej przyjaciółki było rok i 6 miesięcy- urodziła półtora miesiąca temu.
    Gdy wróciła że szpitala z synkiem i zaczęła małego karmić to starszy popadł w histerie. Noe chciał do taty ani do mamy. Nie chciał przyjąć żadnych tłumaczeń.
    Dopiero jak Jej małżonek wziął małego na rece to kazał zrobić sobie mleczko w butelce dzidzi wtulil się i uspokoił.

Próbowała karmić piersią ale historia za każdym razem się powtarzała. Przez całą sytuację podobno przestała mieć Mleko i karmi butelka.

Oprócz karmien to jest opiekuńczy i nie widzą przejawów zadrosci. Tylko te karmienia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 12:21

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vella wrote:
    Witajcie dziewczyny, mam pytanie....
    Czy używacie detektor tętna? Jak tak to jaki u Was się sprawdził? Pytam bo chciałabym jakiś kupić a nie wiem czy np taki za około 150zł jest coś wart czy lepiej kupić ten droższy?

Ja mam detektor soniloline b bardzo fajny bo ma wyświetlacz i pokazuje tętno dziecka.

Dziewczyny na lutowkach również polecamy anglecare - to jest jeden z najtańszych ale nie ma wyświetlacza.

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vella, nie mam detektora, wiec nie wiem.

U mnie różnica będzie gdzieś rok i 3 miesiące. Czasami biorę lalkę córki i ją przytulam, noszę, karmie butelką i sprawdzam jak zareaguje :) to nie to samo, ale nie widzę u niej wielkiej zazdrości. Bardziej martwię się tym, żeby szczęśliwie donosić ciążę do października. Później będzie żywioł, nie ma innego wyjścia :)
    moja kochana mama juz zaplanowała sobie wolne z pracy, żeby mi pomóc :) obstawiam, że najgorsze będą 3 miesiące, a później jak się przyzwyczaimy, wypracujemy jakiś plan dnia to już z górki :)

Myślicie, że macica w tyłozgięciu może mieć wpływ na szybkość wyczuwania ruchów?

Sunflower lubi tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu, czytałam, że przy tyłozgieciu ruchy odczuwa się troszkę później.

Blu lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Kasiowa Ekspertka

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu moja mama tez juz zaplanowała urlop :) wiadomo najpierw bierze maz tylko jeszcze sie zastanawia czy od razu cały miesiąc czy tylko 2 tygodnie a pózniej mama będzie u nas. Wiec min przez miesiąc będe mieć pomoc. Jakby nie patrzeć to początki nie są łatwe gdy jest dwójka maluchów i to głownie o tego starszego chodzi przecież ktoś sie musi nim zając, wyjsć na spacer a ja nie wyobrażam sobie tego sama z maluszkiem. Przy pierwszym dziecku po 2 tygodniach maz wrócił do pracy i było ok, nie potrzebowaliśmy żadnej pomocy( wiadomo mama i tak wpadała w odwiedziny z obiadkiem bo bała sie ze sobie nie radzimy)

Blu lubi tę wiadomość

mhsvx1hpwrujc2kg.png

mhsvi09kr9rlxlbj.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To już chyba wiem, czemu nie mogę się ich doczekać :) dzięki!

Kasiowa, tez właśnie chodzi mi o pomoc przy starszej córce, zwłaszcza jeśli będę karmić piersią. Na początku zajmowało mi to nawet 40 min jednorazowo. Nie wiem co musiałabym robić, żeby tyle czasu siedziała grzecznie i czekała, aż braciszek zje :D totalna abstrakcja! ona raczej z tych Bąbli, których wszędzie pełno :) na pewno będzie wesoło nie ma co :) fajnie, że możemy liczyć, na pomoc bliskich :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 13:47

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Płacicie 100% ?
    Żeby mieć refundację w ciąży trzeba mieć potwierdzony badaniami zespół antyfosfolipidowy, zakrzepicę itp. Jak ma się spoko rodzinnego to można spróbować żeby zapisywał na mamę czy babcię z powodu np żylaków ale mało który na to idzie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Płacicie 100% ?

Ja jak chodziłam prywatnie to też recepty bez refundacji miałam. Poszłam na NFZ na Inflancką i tam ginekolog jak mu powiedziałam, że mam mutację genu i przyjmuję zastrzyki, to wypisał mi receptę na ryczałt. Potem zmieniłam lekarza na patologa ciąży na Karowej w szpitalu i też bez problemu na ryczałt.
    Zapisz się na Inflnacką do prowadzenia ciąży. Czeka się około 2 tygodni na wizytę. Na priv mogę Ci wysłać namiary na doktora, który przepisał mi bez problemu receptę na ryczałt.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anoolka wrote:
    Żeby mieć refundację w ciąży trzeba mieć potwierdzony badaniami zespół antyfosfolipidowy, zakrzepicę itp. Jak ma się spoko rodzinnego to można spróbować żeby zapisywał na mamę czy babcię z powodu np żylaków ale mało który na to idzie.

Ja mam tylko potwierdzone badaniami mutację genu - nie robiłam innych badań, tylko mutacja genu MTHFR. I na Inflanckiej i na Karowej w Wawie na NFZ to wystarczyło, aby wypisać receptę na Clexane na ryczałt.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:
    Primo poczekałabym jak juz poznasz płeć, połowa roboty mniej:)
    a później przygotowałabym kilka rodzajów ciuszków, przetestowała i tak wytypowała, które Ci pasują. Dziewczyny pisały, że używały np pajaców. Ja tez kupiłam kilka przed narodzinami małej i to były ostatnie pajace jakie kupiłam w życiu, podobnie ze śpiochami :P używałam body + spodenki, półśpiochy, bo tak było mi wygodniej :) i znowu rozpinane na całej długości zajmuje więcej czasu niż wkładanie przez główkę :) chyba każdy wybiera co jemu konkretnie pasuje.
    Moja mała urodziła się mierząc 55 cm, w ciuszkach na 56 pochodziła max 3 tygodnie.
    Fajnie mieć tyle ciuszków i takie dylematy :D

A oto i efekt mojej wczorajszej pracy.

e4b0962cb59a670amed.jpg

8e9f5fac2376d4afmed.jpg

To są ciuszki już wybrane, tylko unisex i tylko do 6 m-ca. Ciuszki dla dziewczynki włożyłam w dwa worki - jeden do 6-mc i drugi - powyżej. Oprócz tego mam jeszcze wielki wór ubranek od 6 do 18 mc.

No, to chyba starczy co? :) :D

Limerikowo, NiecierpliwaKarolina, szynszyl, Blu, Pumpkin, Dea28 lubią tę wiadomość

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow Rutelka jaka szafa i juz gotowa :-)))
    Mialam podobna ale po 33tc

ja mam mocne tylozgiecie i nie mialo to wplywu raczej na czucie ruchow bobasa
    plus lozysko bylo na przedniej scianie i czulam cos jak przeplywanie rybki oraz trzepot skrzydel motyla wew juz w 15tyg
    Teraz rekord bo motylki juz w 12tc

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 15:08

Rutelka lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2016, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_85 wrote:
    tak naprawde ja na ilosc nie stawiam wole wziasc wiecej bo dziecku czesto sie ulewa i juz do przebrania.Synka potrafilam przebierac co godzine.Najwygodniejsze sa spioszki,pajacyki i bodziaki wszystkie rozpinane nie wkladane przez glowe bo wygodniej i szybciej kiedy maluch placze bo mu zimno :)

Podziwiam za cierpliwosc przy przebieraniu co 1h i mame i malucha przede wszystkim
    chyba synek cierpial na refluks, my jak dobrze dziecko wynoszone odbilo to nie ulewalo nam
    Fakt ze nieraz i 20min trwalo noszenie/trzymanie do odbicia
    najwiekszy zaliczony chlust ...u dziadka na fotelu i fotel z dziadkiem do prania, a mowilam nie wstrzasac musi sie mleko ulozyc ;-)
    racja lepiej miec ciut wiecej ubranek niz za malo i wojowac na expressowe pranie, suszenie , prasowanie
    szczegolnie jak sie trafi biegunka

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2016, 15:05

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
‹‹ 295 296 297 298 299 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ