X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pielegniarka_w_mundurze wrote:
    Ja konsultowałam swoje wyniki na czacie z endokrynologiem, bo tak jak ty miałam problem z umówieniem wizyty. Bez problemu zwiekszyła mi Euthyrox i dała skierowania na krew. Może spróbuj w ten sposób. Bedzieszybciej a spokojnie sobie do wizyty poczekasz. Bardzo często korzystam z opcji wiadomości do lekarza.
    Dziekuje za odpowiedz. Zgodnie z ostatnia informacja od pielegniarki, ktora sie bardzo zaangazowala i przejela, podobno moja sprawa trafila do kierownika centrum i mam czekac na telefon od lekarza. Niestety dostalam taka informacje juz 1,5h temu i jakos nie dzwoni... Opcja wiadomosci do lekarza niestety odpada, bo moja lekarka jest na urlopie do 24 maja, do tego czasu to mi sie prochy zdarza skonczyc... No nic, jak nie zadzwoni ten co ma dzisiaj dzwonic to w poniedzialek jest chat z endokrynologiem i bede probowac.

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    Dziewczyny a kto teraz nastepny wizytuje, bo juz rachube stracilam ;)
    Być może ja :) wizyta jutro z samego rana :D

lu.iza, sarcia123, kehlana_miyu, Blu, Canario, mizzelka lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • Eryka Ekspertka

Wysłany: 6 maja 2016, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeszcze ruchów nie czuję :( chociaż czasem jakieś bulgotanie jest... tylko nie wiem czy to lokator czy jelita

zem3df9hdz9h654o.png
  • powerglide Koleżanka

Wysłany: 6 maja 2016, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie: w jaki sposób odczuwacie ruchy?
    Ja od około tygodnia czuję i rozróżniam 2 rodzaje: kopniaki (faktycznie czuć jakby bańka pękała wewnątrz) i jak to ktoś określił przepływania rybki, takie falujące. I ten drugi rodzaj mnie martwi - nie należy do przyjemnych. Może nie nazwałabym tego ostrym bólem, ale na pewno te ruchy powodują u mnie dyskomfort.

Czy to jest powód do niepokoju?
    Czasami też (bardzo rzadko) odczuwam nieregularne ukłucia, jakby w szczycie pochwy? Wiem, że młody ma nóżki w okolicy ujścia wewnętrznego szyjki macicy i tłumaczę sobie to tak że po prostu w nią kopie a ja czuję ukłucie.

Wypowiedzcie się proszę, zanim zacznę się niepokoić, że coś jest nie tak to chcę porównać nasze doznania.

uhFcp1.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I po wizycie:)
    Bez wątpliwości czekamy na drugiego syna:)
    Mały rośnie. Wielkością mieści się w 20 tc + 5, z miesiączki jest 18 tc +2
    BPD -wymiar dwu ciemieniowy: 4,86 cm
    Jestem zadowolona, że wszystko jest ok:)
    Kamień spadł mi z serca, ze już po wizycie.

szynszyl, aneta93, Blu, kehlana_miyu, Asia_08, Visenna, lu.iza, Limerikowo, NiecierpliwaKarolina, kkkaaarrr, Ola_85, Sylwia_i_Niki, mizzelka, Dea28 lubią tę wiadomość

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odczuwam ruchy tak jakbym sobie delikatnie pukala opuszkiem palca w podbrzusze, tylko z drugiej strony :) pokazywałam gin gdzie to czuje i powiedziała ze to ruchy. Nie czuje falowania, ale czuje nieprzyjemne uklucia tez jakby w szyjce, ale to sie zdarzyło narazie 3 razy na szczęście:)

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2016, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam uczucie plywajacej rybki w rzuchu, no i chwilami maly musi gdzies mi na pecherz usiasc bo chwilami moczu nie moge utrzymac i mam wrazenie ze mam rozlana wode w brzuchu i ciezko mi wtedy ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 maja 2016, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybka plus pukanie/ smyranie paluszkiem jak u anet i kopniaki juz czuje, takie mniejsze, ale do przyjemnych nie nalezy. Uczucia kłucia mi zniknely jak dostalam tabletki rozkurczowe ;-)

• Blu Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powerglide wrote:
    Ja od około tygodnia czuję i rozróżniam 2 rodzaje: kopniaki (faktycznie czuć jakby bańka pękała wewnątrz) i jak to ktoś określił przepływania rybki, takie falujące. I ten drugi rodzaj mnie martwi - nie należy do przyjemnych. Może nie nazwałabym tego ostrym bólem, ale na pewno te ruchy powodują u mnie dyskomfort.

Czasami też (bardzo rzadko) odczuwam nieregularne ukłucia, jakby w szczycie pochwy? Wiem, że młody ma nóżki w okolicy ujścia wewnętrznego szyjki macicy i tłumaczę sobie to tak że po prostu w nią kopie a ja czuję ukłucie.

Wypowiedzcie się proszę, zanim zacznę się niepokoić, że coś jest nie tak to chcę porównać nasze doznania.

To jest chyba bardzo subiektywne odczucie, ale nie powiem dla mnie na początku też nie były do końca przyjemne. Później chyba się przyzwyczaiłam i polubiłam to uczucie, może za wyjątkiem niespodziewanych kopniaków ww okolicach żeber :)

A uczucie kłucia w pochwie jest trochę niepokojące, bo może być objawem skracającej się szyjki. Wczoraj tak mi dokuczało cały wieczór i wystraszyłam się nie na żarty. Ale u mnie to jest zawsze po wysiłku przez cały dzień... pomaga mi magnez, łykam 3 tabletki dziennie.

Dziewczyny dziękuję za opinie nt detektora, Mąż mówi, że trochę przesadzam, ale właśnie wczoraj gdybym go miała bardzo by mnie uspokoił. Musze go trochę przekonać, że to jest potrzebne dla mojego zdrowia psychicznego :) i chyba kupię angelsound, skoro polecacie ;)

Jacqueline, trzymaj się dzielnie, zrób badania, bardzo trzymam kciuki za rodzeństwo dla Twojej córki. Skoro powtórzyło się to już kilka razy, to gdzieś musi być tego przyczyna. Mam nadzieje ze szybko się z nią uporacie i zajdziesz w ciążę bez żadnych plamień i innych problemów i na spokojnie ją donosisz nawet do 42 tygodnia :) daj znać co u Was słychać.

Limerikowo lubi tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    Kkaaarrr wiem, ze zadne pocieszenie, ale w Luxmed mam to samo. Dostałam ataku wrzodow w ciazy, a oni, ze wizyta w czerwcu..... I ze moga mi dac zwolnienie z pracy i tyle bo na dyzurach specjalistow tez nie maja.

Mów, że chcesz wizytę dodatkową. A jak już byłaś u tego lekarza kiedyś, to dodaj, że lekarz właśnie kazał Ci w takim terminie się zgłosić. Najlepiej zapisywać się z wizyty na wizytę w rejestracji... Nigdy nie miałam z tym problemu - sama wskazuję teraz dni, kiedy chcę wizytę. Jak zaszłam w ciąże i potrzebowałam szybko do endo, to wizytę miałam następnego dnia. Dużo zależy od lekarzy - moi godzą się na dodatkowe pacjentki i sami każą przychodzić, mimo że mają komplet.

Czy z Luxmedem, czy z innymi sieciami opieki medycznej trzeba stanowczo. Przeczytajcie umowy i sprawdźcie ile mają czasu, by znaleźć wam specjalistę. Warto sie na to czasem powołać :) Polecam postawę "na pewniaka" :)

Dla pocieszenia, że moze byc gorzej - historia z Karowej. Zapisywałam się w 8 tyg. - wizyta za 2 miesiące (zwykły lekarz, od prowadzenia ciąży o niskim ryzyku, nie żadna patologia ciąży). To nic, że np. nie masz innego lekarza, nie masz $ na prywatne wizyty - nie ma terminów i już. Dzień wizyty. Rejestracja - super, u położnej bardzo sprawnie. Wizyta na 9:20, jestem 3 w kolejce. Za mną małe stado brzuchatek :), niektóre w zaawansowanej ciąży. Siadam grzecznie i cieszę się, że pójdzie sprawnie i dupa. Wchodzę do gabinetu o 11! Pani doktor się spóźniła, ale też dwie osoby przede mną siedziały tyle, że tyłek zaczął mi już przyrastać do krzesła :P Dodatkowo, razem z jedna z pacjentek, weszli studenci, zaczynałam się już stresować, w myślach układałam przemowę, że nie chce być przy nich badana, ale to musiało być szybkie zaliczenie bo przed moja wizyta wyszli :P Wizyta, jak wizyta. Pani ma swoje zasady, nakreśliła co i jak. Badanie gin. Stary sprzęt do USG, pani niechętnie, ale jednak z niego skorzystała i... jak dzidzia fika widziałam <3 Dostałam skierowania na badania, na USG i polecenie, że ze wszystkim stawiam się na początku czerwca. W rejestracji okazało się, że nic z tego... co z tego, że lekarz wyznacza wizytę. Zapisać do pani doktor mogą mnie w połowie czerwca a na USG w połowie lipca (!) Hit :) wychodzi na to, że połówkowe robić tam mieliby mi w 27 tyg. Zapisać się zapisałam, mam problemy z cukrem a tam jednak jest super poradnia, no ale... odczekać swoje trzeba :) Bez dodatkowego lekarza ani rusz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2016, 23:05

Limerikowo lubi tę wiadomość

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To prawda, ze tak skraca się szyjka, ja biorę nospe i magnez, szyjka narazie ok. Wizytuje w pon i mam nadzieję że moje twardnienia o których pisałam wcześniej nie okażą się groźne, bo gin mnie skieruje na obserwację do szpitala. Ale żeby dziecko bylo bezpieczne, to przeboleję nawet to :)

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No więc moja historia z Medicover otarla sie juz o kierownictwo. Niestety to jednak poskutkowalo jedynie telefonem od lekarki o godz 20.30. Przyznala mi racje ze powinnam zwiekszyc dawke leku i powinnam zglosic sie na wizyte w przyszlym tygodniu. Oczywiście terminu brak, ani normalnego ani na dodatki, no chyba ze wyskocze z przcy na male 3h i sie przejade na 13 z Okecia na Prage, choc nawet jak sie na to zgodzilam to i tak pani lekarz nie mohla mnie zapisac, bo do tego potrzebna pielegniarka a po 20 nie byli zadnej na stanie. Do prawdy nie rozumiem czemu sie zaparla ze mi orzez telefon nie powie jaka mam brac dawke, to rozwiazaloby caly problem, a tak od poniedzialku powtorka z rozrywki... jestem bardzo zla!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2016, 22:59

eVspp2.png
    SBwKp2.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 6 maja 2016, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak bardzo źle Ci wyszły te wyniki?

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png

Wysłany: 7 maja 2016, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powerglide wrote:

Ja też mam takie uczucie jakby duża bańka pękała w brzuchu albo jakby ktoś puknął palcem. Mam nadzieję, że to kopniaki, a nie moje pobożne życzenia :-)
    Odczuwam tak kilkanaście razy w ciagu dnia. Raczej popołudniu i wieczorem. I faktycznie jak coś zjem to się nasila. To chyba nie są jelita, bo nigdy tak nie czułam, ale to pierwsza ciąża, więc nie wiem.

Kłucie szyjki też czasami czuję. I do tego nie raz takie twardnienie jakby skurcze. Nie wiem czy to Braxtona czy dzidziol się napręża.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png

Wysłany: 7 maja 2016, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MMM2016 wrote:
    I po wizycie:)
    Bez wątpliwości czekamy na drugiego syna:)
    Mały rośnie. Wielkością mieści się w 20 tc + 5, z miesiączki jest 18 tc +2
    BPD -wymiar dwu ciemieniowy: 4,86 cm
    Jestem zadowolona, że wszystko jest ok:)
    Kamień spadł mi z serca, ze już po wizycie.

MMM cudowne wieści <3
    Zazdroszczę bardzo :-)
    Ja miałam ostatnie usg 23 marca, więc już znowu zaczynają się pojawiać głupie myśli czy maleństwo tam jest i żyje :-/

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Canario Ekspertka

Wysłany: 7 maja 2016, 00:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kkkaaarrr wrote:
    Być może ja :) wizyta jutro z samego rana :D
    Ja w poniedziałek :)

6sutugpj60yxh30c.png
    3i498ribv16bojj6.png
    l22nej28p90klfbr.png
  • walleriana Autorytet

Wysłany: 7 maja 2016, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:

Dla pocieszenia, że moze byc gorzej - historia z Karowej(...)

A ja Wam powiem, że Na Karowej jestem zapisana do końca ciaży na wszystkie obowiązkowe usg. Pani dr powiedziała mi w których tygodniach dane usg wykonać poszłam, obliczyłam które to bedą dni w miesiącu i zapisałam się bez żadnego problemu ALE zrobiłam to od razu po wizycie.FAKT że nie zrobilam zapisu na połówkowe (20-22tydz) zaraz po wizycie tylko tydzień poźniej kiedy robiłam badania krwi niestety poskutkowało brakiem miejsc i idę teraz prywatnie.
    Uważam że placówki publiczne mają ogromny plus za to że masz za za darmo wszystkie badania. Ze można faktycznie troche zaoszczedzić.
    Ale niestety są tego minusy - siedzenie, czekanie, latanie i załatwianie.
    Nie chcesz tego- idziesz prywatnie. Po za tym ja lubie też chodzić prywatnie :) Bo płace ale mam lepsza jakość obrazu + nagranie na płytę no i ze wszystkimi opiniami lekarzy upewniam się dwa razy :)

A co do studentów na Karowej. Cóż nic przyjemnego, ale trzeba sie z tym liczyć. Całe szczescie ze kolejne wizyty mam po 12.00 i już ich nie ma wówczas.
    ALE raz miałam na 9.00 :P No i przy studencie miałam robioną cytologie.....
    Wierzcie mi - już nic mnie nie zawstydzi :P

0d1yflw1tl9x34uk.png

7/10/2016 Córeczka <3
    13/09/2018 Dwie kreski !
    15/09/2018 Beta 655; 18/09/2018 Beta 2556 !
    3/10/2018 Bijace serduszko <3
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2016, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    Ja też mam takie uczucie jakby duża bańka pękała w brzuchu albo jakby ktoś puknął palcem. Mam nadzieję, że to kopniaki, a nie moje pobożne życzenia :-)
    Odczuwam tak kilkanaście razy w ciagu dnia. Raczej popołudniu i wieczorem. I faktycznie jak coś zjem to się nasila. To chyba nie są jelita, bo nigdy tak nie czułam, ale to pierwsza ciąża, więc nie wiem.

Kłucie szyjki też czasami czuję. I do tego nie raz takie twardnienie jakby skurcze. Nie wiem czy to Braxtona czy dzidziol się napręża.

Porównanie ruchów do pękającej bańki mydlanej dokładnie określa również moje odczucia:) chociaż często są one bardziej intensywne i przypominają wiercenie się :) dlatego są już mniej przyjemne.
    Nie wiem czy pisałam ale od kilku dni obserwujemy z mężem ruchy brzucha :) Maż już nawet poczuł małego kopniaczka:)

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, z tego co wiem,to w ciąży badania w kierunku toksoplazmozy powinno się robić 3 razy, pierwszy raz przysługiwał mi za darmo, nie miałam przeciwciał, więc mam zamiar powtórzyć, ale nie wiem czy poczekać i poprosić o skierowanie gin, czy kolejny raz trzeba badać z własnej kieszeni?

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 7 maja 2016, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    walleriana wrote:
    A ja Wam powiem, że Na Karowej jestem zapisana do końca ciaży na wszystkie obowiązkowe usg. Pani dr powiedziała mi w których tygodniach dane usg wykonać poszłam, obliczyłam które to bedą dni w miesiącu i zapisałam się bez żadnego problemu ALE zrobiłam to od razu po wizycie.FAKT że nie zrobilam zapisu na połówkowe (20-22tydz) zaraz po wizycie tylko tydzień poźniej kiedy robiłam badania krwi niestety poskutkowało brakiem miejsc i idę teraz prywatnie.
    Uważam że placówki publiczne mają ogromny plus za to że masz za za darmo wszystkie badania. Ze można faktycznie troche zaoszczedzić.
    Ale niestety są tego minusy - siedzenie, czekanie, latanie i załatwianie.
    Nie chcesz tego- idziesz prywatnie. Po za tym ja lubie też chodzić prywatnie :) Bo płace ale mam lepsza jakość obrazu + nagranie na płytę no i ze wszystkimi opiniami lekarzy upewniam się dwa razy :)

A co do studentów na Karowej. Cóż nic przyjemnego, ale trzeba sie z tym liczyć. Całe szczescie ze kolejne wizyty mam po 12.00 i już ich nie ma wówczas. ALE raz miałam na 9.00 :P No i przy studencie miałam robioną cytologie..... Wierzcie mi - już nic mnie nie zawstydzi :P

Wyszłam z założenia, że tylko na pierwszą wizytę było się ciężko dostać a później, nie będzie problemu (szczególnie z USG) - mój błąd! :) Nie pomyślałam o tym, by zapisać się od razu na wszystkie USG. To bardzo dobry pomysł! Dzięki! Na nast. wizycie zapytam o to Panią doktor, bo... na USG dostałam skierowanie, czyli... na wszystkie kolejne też powinnam :) ?

Z ciekawości - do kogo chodzisz :) ? Ja byłam u dr Falkowskiej

I jeśli chodzi o studentów... jak tylko ich zobaczyłam, od razu zagadałam do jednej z Pań, która też czekała na wizytę. Brzuszek pokaźny, chodzi na Karową od samego początku ciąży i powiedziała, że na nic godzić się nie musimy... jeśli będziemy się źle czuć, to trzeba poprosić, by schowali się za parawan, albo wyszli w ogóle. ja wyglądałam komicznie na tym samolocie. Jestem wysoka a sprzęt, no cóż... przymały lekko. Jeszcze Pani dr miała problem, by zrobić cytologię i tak leżałam, leżałam... Bardzo się cieszyłam, że nikogo dodatkowego nie było :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 maja 2016, 12:43

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
‹‹ 310 311 312 313 314 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ