X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja póki co sobie pozwalam na trochę ruchu, bo już mnie kości bolały od leżenia, może sobie nie zaszkodzę tym, choć też nikt nie kazał mi leżeć, ale nadal 3/4 dnia spędzam na leżąco i nic nie dzwigam, nie schylam się itp

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2016, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi chwilami brzuch twardnieje, to wtedy musze lezec bo inaczej nie da rady... a to rozwarcie na zew nie wiem skad sie zrobilo...hmmm....

• aneta93 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sarcia123 wrote:
    Mi chwilami brzuch twardnieje, to wtedy musze lezec bo inaczej nie da rady... a to rozwarcie na zew nie wiem skad sie zrobilo...hmmm....
    może jakieś bakterie? robili Ci posiew?

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po swoim połówkowym.Z badania mam 23 tydzien i 6 dzien Amelka ma 650 g,i ma sie dobrze.pani dr robiaca Usg była nie pocieszona ze nie robiłam testu Papa bo podobno to zalecenie PTG.

aneta93, Sylwia91, Reni@, szynszyl, Kasik2, Dea28, India9, MMM2016, Pumpkin lubią tę wiadomość

km5s8ribs34fnes6.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jakie wasze dzieci maja fałd karku i kosc nosowa??

km5s8ribs34fnes6.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zachęciłyście mnie do wizyty w galerii :) jutro pójdę może coś fajnego będą mieli :)

Ola super rośnie malutka, ja miałam ten test Nt wyszło 1,58 prawdopodobieństwa bez obaw do niepokoju, a noska nie można było sprawdzić, bo dziecko było tak obrócone, że się nie dało i Ci powiem, że ten test zrobiłam bo zrobiłam dla spokoju, a lekarz spojrzał tylko na wynik i powiedział, że ok i się nie rozwodził nad nim, choć na wcześniejszej wizycie powiedział, że warto jest zrobić, bo to pomaga jak ktoś się znajdzie na granicy, a po teście na pewno się przesunie.

Dziewczyny ja jestem pozytywnie nastawiona do sytuacji po porodzie, nie dopada mnie na szczęście smutek ani nic takiego, zastanawiam się oczywiście jak to będzie i czy damy radę, ale potem zaraz myślę, że tyle kobiet sobie poradziło i to w czasach kiedy było trudniej o wszystko więc musi być dobrze :)a kwestia czy będziemy dobrymi rodzicami rozwikła się dopiero za kilka ładnych lat, więc póki co będziemy dawać z siebie wszystko co najlepsze :)

Dea28 lubi tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas NT 1,6 a kość nosowa tylko pisze ze uwidoczniona. Robiłam PAPPA tylko dlatego ze poprzednia ciąża obumarła w 11 tc i dostałam skierowanie na to badanie z ramach NFZ. W pierwszej ciąży miałam tylko prenatalne Usg baz badania krwi

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_85 wrote:
    jakie wasze dzieci maja fałd karku i kosc nosowa??
    Nt mielismy 1,4 mm, kości nosowe były.To wynik z 11 tyg. byliśmy wtedy u jednego z najlepszych genetyków w Polsce i on pow ,że nie widzi wskazań do jakieś dalszej diagnostyki.
    Test pappa nie jest wcale dokładnym testem, jeśli juz miałabym robić ,to zdecydowałabym sie na NIFTY, drogi ,ale zdecydowane pewniejszy.
    A niby dlaczego miałaś robić pappa, cos było nie tak?

ex2bi09komf7ydjp.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w prenatalnych na USG było ok 1,5 mm a ta dzisiejsza babka mnie nastraszyła ze u mnie fałd karku wynosi 5 mm jest na gornej granicy co moze swiadczyc o chorobie Downa i czy robilam test Papa ??nie robiłam bo w prenatalnych nie było wskazan i taka decyzja lekarza.Po dalszym badaniu w trakcie stwierdziła ze wszystko jest ok.Ale nutke watpliwosci mi zasiała,

km5s8ribs34fnes6.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm ale ważna jest wartość prenatalnych właśnie z okresu 11-13+6 bo tylko wtedy da sie określić prawdopodobieństwo. Ja na genetycznych w 20 tyg nie miałam wogóle już NT mierzonego

NiecierpliwaKarolina, Anoolka lubią tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2016, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni@ wrote:
    Hmm ale ważna jest wartość prenatalnych właśnie z okresu 11-13+6 bo tylko wtedy da sie określić prawdopodobieństwo. Ja na genetycznych w 20 tyg nie miałam wogóle już NT mierzonego

No wlasnie. Dlatego jest wyznaczony okreslony czas kiedy mozna robic genetyczne i papa bo po tym terminie wykonywanie pomiarow w odniesieniu do zespolu downa nie ma sensu. Tak mi to gin tlumaczyl.

Nie rozumiem skad ta uwaga czy informacja na polówkowym. Yyyyy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2016, 21:59

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2016, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta93

tak ja biore aktualnie antybiotyk Bioracef, bo w szpitalu dpstawalam go dozylniw i wypisali mnie wczoraj do domu pod warunkiem ze antybiotyk w domu bede brac..
    mi robili wszystkie badania i posiew z pochwy i posiew moczu, wszysykie ogolne badania, nawet usg nerek mialam , jedynie crp mialam podwyzszone no i zlapala mnie kolka merkowa dlatego dpstalam antybiotyk i leki rozkirczowe...odpukac narazie jest dobrze..

w czwartek ide na kontrole szyjki czy sie mic nie dzoeje, bo juz wyzej wspomimalam ze mimo ze szyjka jest dluga 3,8 cm w srodki zamknieta to na zewnatrz na 0.5 cm jest rozwarcie, ostaynie badanie mialam w niedziele w szpitalu i w czwartek ide kontrolnie dla wlasnego spokoju czy jesg ok.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2016, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez slyszalam ze pozniej juz pomiarow faldu karkowego sie nie mierzy ze wzgledu na to ze whnik jest juz nie miarodajny, bo dziecku bada sie to czy tam mierzy na poczatku ciazy i na tej podstawie wyklucza sie wady genetyczne, takze sie nie przejmuj tym wcale :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2016, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi lekarz na badaniu pllowkowym z 6.06, mial wpisane fald karkowy o szerokosci 3,4 mm, ale nic nie wspminal zeby cokolwkek bylo nie tak wiec wszysgko jest ok :) a kosc nosowa 5,6 mm mam wpisane.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2016, 22:03

• Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_85 ja tak jak u dziewczyn póżniej juz tego fałdu nie miałam mierzonego,więc niczym się nie przejmuj ,z całym szacunkiem ale pani dr chyba nie do końca wie na czym polega diagnostyka prenatalna.

Anoolka lubi tę wiadomość

ex2bi09komf7ydjp.png
  • Dea28 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola tak jak piszą dziewczyny, liczy sie wynik z wcześniejszych tygodni a nie teraz.

Widze wszystkie mamy z ta szyjką problem. Ja byłam u gina 30maja i sie zastanawiam czy nie jest teraz za długa odległość bo ide dopiero 27czerwca i dopiero wtedy sprawdzi mi szyjke.

Sylwia91 będzie dobrze :) a jak długą masz szyjke? ja mam 4cm i mam nakaz leżenia, powiedział gin że nie założy mi pessaru ani szwu bo nie mam rozwarcia.

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea28 ,masz szyjke 4 cm i musisz lezeć??Jakie są wogóle normy?czy wogóle sa jakieś?

ex2bi09komf7ydjp.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    od 2,5 niby jest norma, myślę że u Ciebie Dea może mieć wpływ to, że jesteś w ciąży bliźniaczej i Twoja szyjka ma ciężej niż nasze.

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Dea28 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja własnie nie wiem jak to jest. Kolezanke mam też w ciąży bliźniaczej chodzi do innego lekarza. Ma 25 tydzień ciąży szyjka 3,8 i powiedział jej że super.Nie kumam. Ale leże ile moge.

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 14 czerwca 2016, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dea28 wrote:
    Ola tak jak piszą dziewczyny, liczy sie wynik z wcześniejszych tygodni a nie teraz.

Widze wszystkie mamy z ta szyjką problem. Ja byłam u gina 30maja i sie zastanawiam czy nie jest teraz za długa odległość bo ide dopiero 27czerwca i dopiero wtedy sprawdzi mi szyjke.

Sylwia91 będzie dobrze :) a jak długą masz szyjke? ja mam 4cm i mam nakaz leżenia, powiedział gin że nie założy mi pessaru ani szwu bo nie mam rozwarcia.
    Nie powiedziała mi wprost ale mruknęła pod nosem chyba 34 mm. No i u mnie jest delikatne rozwarcie...

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
‹‹ 410 411 412 413 414 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ