X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 czerwca 2016, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka84 wrote:
    Ola_85 ja tak jak u dziewczyn póżniej juz tego fałdu nie miałam mierzonego,więc niczym się nie przejmuj ,z całym szacunkiem ale pani dr chyba nie do końca wie na czym polega diagnostyka prenatalna.

I wez tu nie zwariuj.....

• diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 00:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też miałam mierzony fałd karku na pierwszych prenatalnych, miał 1,84 i z tego co wiem na badaniach połówkowych już się tego nie robi (połówkowe dopiero przede mną). Jak się pogrzebie w necie to też wszędzie pisze, że między 11 a 14 tygodniem robi się to badanie bo potem jest już niewiarygodne.
    Aczkolwiek jakby mi lekarz teraz powiedział, że coś jest nie tak to też bym się przejęła wiadomo.
    Dziewczyny powiem Wam, że kiedyś myślałam, że jak zobaczę II kreseczki to wrzucę na luz, a tu się okazuje, że czeka nas jeszcze więcej zamartwiania się niż przed ciążą. Eh życie kobiet jest ciężkie..
    Dobrej nocy :)

l54t4dr.png
  • Iskierka33 Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2016, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni@ wrote:
    Masz też skurcze czy skraca sie bez powodu ?
    Kochana u mnie w pierwszej ciąży skracała się przez skurcze których nie czułam, teraz biorę magnez i nospę i wcześniej jak nospy nie brałam to nie wiem czy czułam skurcze czy sobie wmawiałam....odkąd biorę nic nie czuje....tak wiec na razie u mnie było ok, ale jak sie w 1 ciązy skraca to jest duże prawdopodobieństwo ze w kolejnych też bedzie.

Reni@ lubi tę wiadomość

• India9 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    Witajcie mamuśki! Rzadko zaglądam ale podczytuje Was często :) dzisiaj byliśmy na wizycie i pani doktor mówi że póki co siusiaka nie widać więc jak na jej oko to dziewczynka ale wypieła się dupcią do brzuszka i nie chciała bardzo pokazać :) waży już 430g :) są też gorsze wieści. Szyjka krótka i lekko otwarta więc zakładamy pessar. Oby to pomogło. Szczerze mówiąc to zestresowało mnie to trochę.
    Jej... Sylwia,.współczuję, bo to kolejny stres, ale oczywiście trzeba być dobrej myśli. Waże, że w porę zauważone.
    No i gratacje być może córci :-)

Sylwia91 lubi tę wiadomość

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_85 wrote:
    Jestem po swoim połówkowym.Z badania mam 23 tydzien i 6 dzien Amelka ma 650 g,i ma sie dobrze.pani dr robiaca Usg była nie pocieszona ze nie robiłam testu Papa bo podobno to zalecenie PTG.
    Jesteś z rocznika 85?
    Jak coś ja też i też nie robiłam testu papa

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • India9 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diewuszka86 wrote:
    Ja też miałam mierzony fałd karku na pierwszych prenatalnych, miał 1,84 i z tego co wiem na badaniach połówkowych już się tego nie robi (połówkowe dopiero przede mną). Jak się pogrzebie w necie to też wszędzie pisze, że między 11 a 14 tygodniem robi się to badanie bo potem jest już niewiarygodne.
    Aczkolwiek jakby mi lekarz teraz powiedział, że coś jest nie tak to też bym się przejęła wiadomo.
    Dziewczyny powiem Wam, że kiedyś myślałam, że jak zobaczę II kreseczki to wrzucę na luz, a tu się okazuje, że czeka nas jeszcze więcej zamartwiania się niż przed ciążą. Eh życie kobiet jest ciężkie..
    Dobrej nocy :)
    Z chwilą ujrzenia dwóch kresek zostałyśmy mamami, a stres i zmartwienia jiż nas nie opuszczą :P ale wynagrodzi nam to czasami grzeczne dziecko :-)

Ja ubranek mam już chyba komplet. Pozostał mi wózek, materac do łóżeczka, pościel, przewijak, pieluchy, kosmetyki i dla mnie rzeczy. Mam nadzieję, że się wyrobię z tym czasowo i finansowo :D

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki powiedzcie mi czy prowadząc ciążę prywatnie mogę umówić się do poradni gin na badanie połówkowe na nfz?

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam test pappa w 12 tygodniu. Zapłaciłam prawie dwie stowy. Potem na USG zmierzyli fałd karkowy, okreslono ryzyko wad (wyszło minimalne). Na polowkowym zmierzyli jeszcze raz plus kość nosowa. Wszystko ok. Jestem zadowolona z badań, bo mnie uspokoily.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do zakupów, to nie mam jeszcze nic. Wydaje mi się, że to jeszcze zdecydowanie za wcześnie. Postaram się maksymalnie dużo wziąć od znajomych, poza tym zbieram kasę na wydatki wszelakie. Jeszcze przed porodem będę się przeprowadzać (we wrześniu), na razie mieszkam w malutkim mieszkaniu i nawet nie mialabym gdzie tego trzymać. Jak czytam, ile Wy już kupilyscie, to zaczynam się zastanawiać, czy dobrze to sobie wymyśliłam.

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai nie jesteś sama, ja też nic nie mam oprócz jakichś tam ciuszków, które leżą zapakowane w workach. U mnie plan jest taki. Lipiec- wakacje, od sierpnia- szkoła rodzenia i powoli jakieś zakupy. Myślę, że jeszcze mamy trochę czasu :)

Kai lubi tę wiadomość

l54t4dr.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diewuszka86 wrote:
    Kai nie jesteś sama, ja też nic nie mam oprócz jakichś tam ciuszków, które leżą zapakowane w workach. U mnie plan jest taki. Lipiec- wakacje, od sierpnia- szkoła rodzenia i powoli jakieś zakupy. Myślę, że jeszcze mamy trochę czasu :)
    Mam dokladnie ten sam plan. ☺

diewuszka86 lubi tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Co do zakupów, to nie mam jeszcze nic. Wydaje mi się, że to jeszcze zdecydowanie za wcześnie. Postaram się maksymalnie dużo wziąć od znajomych, poza tym zbieram kasę na wydatki wszelakie. Jeszcze przed porodem będę się przeprowadzać (we wrześniu), na razie mieszkam w malutkim mieszkaniu i nawet nie mialabym gdzie tego trzymać. Jak czytam, ile Wy już kupilyscie, to zaczynam się zastanawiać, czy dobrze to sobie wymyśliłam.

Kai ja już ciuszki prawie wszystkie mam, jutro jedziemy do Ikei po wanienkę, pościel,poszewki itp.Zostanie nam łóżeczko,materac, wózek i dla mnie rzeczy,ale wszystko juz wiem gdzie kupie.
    Ja juz kiedys o tym pisałam,ale z zakupami chce sie wyrobic przed samym latem jak bedzie mega gorąco a ja będę wielorybkiem :),planuje wtedy leżec i odpoczywać.

ex2bi09komf7ydjp.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka mam taki sam plan jak Ty ;) nam z zakupów zostało juz tylko łóżeczko, jakies bluzki do karmieniu drobiazgi, ale w większości zbędne w pierwszych tygodniach wiec sie nie spinam :) czuje sie z tym o wiele spokojniej, ze gdyby cos sie zaczęło dziać np musiałabym leżeć w szpitalu to jestem juz gotowa. Nie chciałabym tez potem kogoś tym obciążać, mam juz to z głowy :) a latem jak bedzie gorąco i bede miała wielki brzuch bede sobie wygodnie leżeć w domu z lemoniadka i wszystko podziwiać :)

Chwilka84, Limerikowo, vella, Blu, Dea28 lubią tę wiadomość

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • walleriana Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai i diewuszka86
    ja też nic nie mam... dosłownie..
    Jakieś tam ciuszki kupują przyszłe babcie
    Dla mnie to jeszcze za wczesnie.

W sierpniu z męzem mamy cały miesiąc urlop i bedziemy wtedy szykować pokoj dziecka i kupować resztę..
    Na pocztaku wychodziłam z założenia żeby te koszty sobie rozlozyć..
    Ale ciągle pracuje.. ciagle mam glowę zajętą innymi rzeczami i szczerze nie myśle jeszcze o takich rzeczach jak ciuszki.. nie mam czasu na przeglądanie miliona modeli wozkow..
    Pojedzie sie do sklepu, powie sie co chce i sie wybierze ładny model tym bardziej ze wiemy ze mamy ograniczony budżet na to...tzn nie chcemy wydać wiecej niż 2 tys.
    Ale z drugiej strony kupić taki model żeby się przydał jeszcze bo mam nadzieje że bedzie nam dane miec jeszcze jedną pociechę w przyszłości..

Ale czytam Was uwaznie, i wszystkie te informacje mi się przydadzą z pewnością :)
    Bo to pierwsze dziecko i w sumie moja wiedza jest minimalna:)

0d1yflw1tl9x34uk.png

7/10/2016 Córeczka <3
    13/09/2018 Dwie kreski !
    15/09/2018 Beta 655; 18/09/2018 Beta 2556 !
    3/10/2018 Bijace serduszko <3
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India9 wrote:
    Jesteś z rocznika 85?
    Jak coś ja też i też nie robiłam testu papa
    tak jestem z 85

km5s8ribs34fnes6.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    Dziewczynki powiedzcie mi czy prowadząc ciążę prywatnie mogę umówić się do poradni gin na badanie połówkowe na nfz?
    mozesz tylko musisz miec skierowanie Ja prowadze prywatnie i w szpitalu na NFZ

km5s8ribs34fnes6.png
  • Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Walleriana ja też jak chodziłam do pracy to nic nie kupowałam bo nie było kiedy. Teraz jestem drugi tydzień na zwolnieniu i zakupiliśmy wózek i nosidełko. Zamówiliśmy wczoraj komodę w black red white i będzie za dwa tygodnie. W weekend mąż będzie odnawiał pokój malucha. Ciuszki będziemy mieć od mojej siostry i bratowej więc raczej nie będziemy już kupować, wanienkę i przewijak też mają nam dać. Więc jak wszystko od nich przywiozę rozejrzę się wtedy co nam jeszcze brakuje.

Mój Aniołek kochany - 04.07.2015
    bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    Witajcie mamuśki! Rzadko zaglądam ale podczytuje Was często :) dzisiaj byliśmy na wizycie i pani doktor mówi że póki co siusiaka nie widać więc jak na jej oko to dziewczynka ale wypieła się dupcią do brzuszka i nie chciała bardzo pokazać :) waży już 430g :) są też gorsze wieści. Szyjka krótka i lekko otwarta więc zakładamy pessar. Oby to pomogło. Szczerze mówiąc to zestresowało mnie to trochę.

Cieszę się, ze z maleństwem ok. Daj znać jak będziesz się czuła po założeniu pessara. Koleżanka miała ten sam problem i donosiła zdrową ciążę:)
    Będzie dobrze :)

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_85 wrote:
    Jestem po swoim połówkowym.Z badania mam 23 tydzien i 6 dzien Amelka ma 650 g,i ma sie dobrze.pani dr robiaca Usg była nie pocieszona ze nie robiłam testu Papa bo podobno to zalecenie PTG.

Gratuluję :)

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2016, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Ja wlasnie zjadlam sniadanie, ogarne sie i jade do sklepu a pozniej do tesciowej na imieniny, cora dzis do przedszkola nie poszla bo zaspalysmy imwstalysmy o 9 ale coz zdarza sie :)

No ja jutro rano ide na komtrole tej szyjki po 5 dniach, ostatnia mialam w niedziele w szpitalu jak bylam i zobaczymy co doktorek powie.... dla wlasnego spokoju pokde bo caly czas mam takie glupie uczucie ze w srodku mam cos otwarte normalnie...takie glupie uczucie i nie wiem czy faktycznie tak jest czy tomoj mozg mi plata figle bo za duzo mysle...dzis pol nocy nie spalam bo sie balam ze cos jest nie tak....wariacji mozna dosctac...zeby tak tak ciaza mogla przebiegac spokojnie matko byla bym rada !

Reni@ lubi tę wiadomość

‹‹ 411 412 413 414 415 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ