X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneta93 wrote:
    Ja po drugim połówkowym :)

Dzidziuś waży 612g, wszystko prawidłowe, ale to już wiedziałam po 1-szym połówkowym, mam teraz porównanie że na nfz i prywatnie robić to jest jednak różnica. Na prywatnym mam pół strony opisów, na nfz zaledwie najważniejsze wymiary.

Co do szyjki nadal ma ok 4 cm, nie da się jej zmierzyć dokładnie bo jest zawinięta, więc dzięki Bogu skurcze narazie jej nie skracają.

PS szyjka się nie wydłuża, to są błędy w pomiarach, nawet jeśli macie 1 cm różnicy, to wcale nie oznacza że się musi skracać moja szyjka wymiary ma (45,47,40,38,37,40) co badanie to inny wymiar, różnica sięga 1 cm, nie u każdej osoby szyjkę da się zmierzyć tak łatwo, może macie ją zagiętą jak ja szyjka z reguły nie jest prosta jak drut.

Cieszę się że wszystko ok :) Mam nadzieję, ze u mnie również tak będzie. A tu jeszcze 2 tygodnie czekania

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni@ wrote:
    Cieszę się że wszystko ok :) Mam nadzieję, ze u mnie również tak będzie. A tu jeszcze 2 tygodnie czekania
    Musi być ok, mi w nocy dziś twardniał brzuch często,a dziś od rana mimo ruchu w ogóle nie twardnieje a szyjka jest jaka była.

Reni@ lubi tę wiadomość

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aneta93 wrote:
    Musi być ok, mi w nocy dziś twardniał brzuch często,a dziś od rana mimo ruchu w ogóle nie twardnieje a szyjka jest jaka była.
    Mnie również w nocy jakos tak dziwnie twardniał i sie napinał,ale w dzień było już ok. Pierwszy raz tak miałam, nie wiem dlaczego, wcale jakoś dnia bardzo aktywnego nie miałam.

Pielegniarka- a jak Twoje obrzęki, nadal masz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2016, 19:32

ex2bi09komf7ydjp.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po kolejnej wizycie. Mały przybrał na wadze - ma już 465 g (sześć dni temu na połówkowym było 370 g). Wszystko ok, a szyjka 57 mm. :)

Chwilka84, Visenna, Dea28, szynszyl, diewuszka86, Kasik2, Sylwia91, NiecierpliwaKarolina, Agata84Ign, kehlana_miyu, Limerikowo lubią tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super, ale rośnie :)
    Zazdroszczę szyjki ;)

Kai lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    Ja właśnie znalazłam na zdjęciach usg że szyjka ma 32mm to faktycznie mało... :( no nic, czekam na pessar, powinien jutro być to od razu pojadę do lekarza żeby założyć i dam Wam znać :)

Dlugosc jest w normie. Nie pamietam, czy masz rozwarcie, czy nie? Ja mam 28/29mm (lub 4cm wg innego pomiaru), jest twarda, zamknięta. Usłyszałam, że passer zakładają dopiero od 25-22mm, choć nie bez znaczenia jest np. rozwarcie. Czytałam wcześniej, że lekarz nie zrobił Ci posiewu. Mialaś wczesniej w ciąży to padanie? Nie boisz się? Przez krążek łatwiej o infekcje podobno, ale co gdy tam cos już sie dzieje? Ja bym chyba sobie bez badan nie dała krążka założyć. Bałabym się. Nie masz długości na granicy, jest czas na badania...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2016, 21:34

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • fryzjerka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja bylam w 17 tyg na usg w PL to maluszek wazył 166g w zeszłym tyg byłam tu w anglii na nhs to był 20t+4d nie znam wymiarow ani wagi bo powiedziała polozna ze jest za wcześnie :/ głupoty gada taki maja sprzet. pewnie w przyszłym miesiącu tzn za 2-3 tyg będę prywatnie u polki to będę wiedzieć lepiej :)

Limerikowo lubi tę wiadomość

km5sdf9hiqbwpg2x.png
  • Dea28 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai gratuluje :* i gratuluje wszystkim wizytującym dobrych wieści :)

z tymi szyjkami to sie porobiło, ciekawa jestem jaka będzie moja za 2 tygodnie.

z wyprawki też już dużo mam, dziś zamówiłam szafe dzieciom do pokoju, a tak to jeszcze musze dokupić kosmetyki dla nich i siebie i wózek a dalej będziemy leżec i oczekiwać cudu narodzin! :)

Chwilka84 lubi tę wiadomość

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    walleriana wrote:
    Kai i diewuszka86
    ja też nic nie mam... dosłownie..
    Jakieś tam ciuszki kupują przyszłe babcie
    Dla mnie to jeszcze za wczesnie.

W sierpniu z męzem mamy cały miesiąc urlop i bedziemy wtedy szykować pokoj dziecka i kupować resztę..
    Na pocztaku wychodziłam z założenia żeby te koszty sobie rozlozyć..
    Ale ciągle pracuje.. ciagle mam glowę zajętą innymi rzeczami i szczerze nie myśle jeszcze o takich rzeczach jak ciuszki.. nie mam czasu na przeglądanie miliona modeli wozkow..
    Pojedzie sie do sklepu, powie sie co chce i sie wybierze ładny model tym bardziej ze wiemy ze mamy ograniczony budżet na to...tzn nie chcemy wydać wiecej niż 2 tys.
    Ale z drugiej strony kupić taki model żeby się przydał jeszcze bo mam nadzieje że bedzie nam dane miec jeszcze jedną pociechę w przyszłości..

Ale czytam Was uwaznie, i wszystkie te informacje mi się przydadzą z pewnością :)
    Bo to pierwsze dziecko i w sumie moja wiedza jest minimalna:)

Ja właśnie też pracuję jeszcze, może jakbym była w domu to miałabym inne podejście do tego. Na razie wychodzę z założenia, że na spokojnie damy rady wszystko skompletować w sierpniu i we wrześniu :)
    Ale też czytam uważnie wszystkie rady i będę korzystała z tej wiedzy jak już zacznę buszować po sklepie ;)

l54t4dr.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynom po badaniach gratuluję udanych wizyt :) Zazdroszczę Wam tych połówkowych ja już nie mogę się doczekać, ale do 24.06 już nie tak daleko ;)
    Widzę z szyjkami się porobiło kurcze.. mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i wszystkie szczęśliwie doczekamy do naszych październikowych terminów.

l54t4dr.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna wrote:
    Dlugosc jest w normie. Nie pamietam, czy masz rozwarcie, czy nie? Ja mam 28/29mm (lub 4cm wg innego pomiaru), jest twarda, zamknięta. Usłyszałam, że passer zakładają dopiero od 25-22mm, choć nie bez znaczenia jest np. rozwarcie. Czytałam wcześniej, że lekarz nie zrobił Ci posiewu. Mialaś wczesniej w ciąży to padanie? Nie boisz się? Przez krążek łatwiej o infekcje podobno, ale co gdy tam cos już sie dzieje? Ja bym chyba sobie bez badan nie dała krążka założyć. Bałabym się. Nie masz długości na granicy, jest czas na badania...
    Nie mam długości na granicy ale mam rozwarcie i powiedziała że jak się bardziej otworzy to już nie załozymy... No i może być różnie.

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodam że mam zapisane na receptę jakieś globulki dopochwowe żeby zapobiegać infekcjom. Mam je brać po założeniu..

No i mam teraz jeszcze większego stracha ehh :( czytałam właśnie że po założeniu lekarze zalecają leżący tryb życia :( wciąż jakieś problemy...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2016, 22:42

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2016, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    Dodam że mam zapisane na receptę jakieś globulki dopochwowe żeby zapobiegać infekcjom. Mam je brać po założeniu..

No i mam teraz jeszcze większego stracha ehh :( czytałam właśnie że po założeniu lekarze zalecają leżący tryb życia :( wciąż jakieś problemy...

Sylwia ja juz leżę ponad miesiąc. Czasami chodzic nie mogłam. Nie jest to najlepsza opcja ale mozna się przyzwyczaić. Mimo, ze jestem w innej sytuacji musze od 1 trymestru do konca ciazy wpychac sobie globulki.

Mam nadzieje, ze wszystko sie ulozy i te zalecenia, ktore musisz przestrzegac pomoga w szczesliwym zakończeniu ciazy.

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    Sylwia ja juz leżę ponad miesiąc. Czasami chodzic nie mogłam. Nie jest to najlepsza opcja ale mozna się przyzwyczaić. Mimo, ze jestem w innej sytuacji musze od 1 trymestru do konca ciazy wpychac sobie globulki.

Mam nadzieje, ze wszystko sie ulozy i te zalecenia, ktore musisz przestrzegac pomoga w szczesliwym zakończeniu ciazy.
    Z leżeniem to jakoś wytrzymam jakbym musiała leżeć to będę leżeć, trudno... Wszystko dla dzidziusia. Mam nadzieję tylko że moja gin wie co robi zakładając pessar bez posiewu. Zapisała mi clotrimazol dopochwowo więc chyba jakby była infekcja to zaleczy...

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ile my kobiety jesteśmy w stanie znieść... Ile poświęceń żeby mieć upragnione dziecko. Czasem myślę sobie ze jakby to faceci mieli rodzić dzieci to byłoby nas połowę mniej na tym świecie ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2016, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    Z leżeniem to jakoś wytrzymam jakbym musiała leżeć to będę leżeć, trudno... Wszystko dla dzidziusia. Mam nadzieję tylko że moja gin wie co robi zakładając pessar bez posiewu. Zapisała mi clotrimazol dopochwowo więc chyba jakby była infekcja to zaleczy...

Moim zdaniem tak. I mam nadzieje, ze tak bedzie.
    Ja miałam powazna infekcję od 1 trymestru i bylo tyle paniki, ze wczesny porod, ze jak sie dostanie do dziecka to uposledza. Antybiotyk tylko od polowy 2go trymestru mozna podac. I przemywałam woda z plynem w kazdym dniu mialam inny recznik dodatkowo globulki standardowe bez recepty i wyleczyła sie do kolejnej wizyty. Trzeba byc dobrej mysli;-)

Mialas wczesniej jakies powazne infekcje? Masz do nich sklonnosc?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2016, 23:33

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raz mi się zdarzyła ale po kuracji antybiotykiem szybko wyleczyłyśmy i wróciło do normy. No i raczej nic poważnego tylko grzybicza po antybiotyku na angine. Dopadło mnie mimo stosowania oslonowych leków... Jak będę jutro u niej to zapytam o posiew. Ewentualnie zrobię na własną rękę posiew moczu, też wyjdą bakterie w razie co.

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2016, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    Ile my kobiety jesteśmy w stanie znieść... Ile poświęceń żeby mieć upragnione dziecko. Czasem myślę sobie ze jakby to faceci mieli rodzić dzieci to byłoby nas połowę mniej na tym świecie ;)

Mi by wystarczylo gdyby to docenili i szanowali. Nic wiecej. A nie stoje w kolejce w ktorej jest 3 facetow i kazdy tylko odwraca sie i patrzy na cycki bo wielkie w ciazy...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2016, 23:32

NiecierpliwaKarolina, Pumpkin lubią tę wiadomość

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    Moim zdaniem tak.
    Ja miałam powazna infekcję od 1 trymestru i bylo tyle paniki, ze wczesny porod, ze jak sie dostanie do dziecka to uposledza. Antybiotyk tylko od polowy 2go trymestru mozna podac. I przemywałam woda z plynem w kazdym dniu mialam inny recznik dodatkowo globulki standardowe bez recepty i wyleczyła sie do kolejnej wizyty. Trzeba byc dobrej mysli;-)

Mialas wczesniej jakies powazne infekcje? Masz do nich sklonnosc?
    Biedna! Narobili Ci niezłego strachu :( nawet sobie nie wyobrażam co przezywałaś :/ chwała Bogu że już jest ok :)

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    Mi by wystarczylo gdyby to docenili i szanowali. Nic wiecej. A nie stoje w kolejce w ktorej jest 3 facetow i kazdy tylko odwraca sie i patrzy na cycki bo wielkie w ciazy...
    Oj to prawda :/ chociaż mnie dzisiaj spotkała pierwszy raz męska uprzejmość oprócz męża oczywiście. Pan ochroniarz w ZUSie otworzył mi drzwi jak popatrzył na brzuszek :) miłe to było. Ale w kolejce do "kasy pierwszeństwa", nad którą wisi tabliczka ze znaczkiem inwalidów i kobiet w ciąży, stałam dzisiaj trochę :/

‹‹ 413 414 415 416 417 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ