X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2016, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    Raz mi się zdarzyła ale po kuracji antybiotykiem szybko wyleczyłyśmy i wróciło do normy. No i raczej nic poważnego tylko grzybicza po antybiotyku na angine. Dopadło mnie mimo stosowania oslonowych leków... Jak będę jutro u niej to zapytam o posiew. Ewentualnie zrobię na własną rękę posiew moczu, też wyjdą bakterie w razie co.
    W luxmedzie masz cennik uslug na ich stronie, mozesz zrobisz dosc szybko bo posiew w ciazy robia pielegniarki z gabinetow dla ciezarnych i wyniki online. Wiec szybciej chyba jeszcze nie mialam. Tylko konto przy rejestracji nalezy zalozyc;-)

marlon lubi tę wiadomość

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    W luxmedzie masz cennik uslug na ich stronie, mozesz zrobisz dosc szybko bo posiew w ciazy robia pielegniarki z gabinetow dla ciezarnych i wyniki online. Wiec szybciej chyba jeszcze nie mialam. Tylko konto przy rejestracji nalezy zalozyc;-)
    Niestety najbliższy luxmed mam prawie 100km od domu. W przypadku rozwarcia chyba i tak mi założy ten pessar a o posiew ją poproszę. Czy posiew to będzie normalna cytologia?

marlon lubi tę wiadomość

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2016, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    Oj to prawda :/ chociaż mnie dzisiaj spotkała pierwszy raz męska uprzejmość oprócz męża oczywiście. Pan ochroniarz w ZUSie otworzył mi drzwi jak popatrzył na brzuszek :) miłe to było. Ale w kolejce do "kasy pierwszeństwa", nad którą wisi tabliczka ze znaczkiem inwalidów i kobiet w ciąży, stałam dzisiaj trochę :/

Wlasnie, kolejka juz slepa była:-P

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2016, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    Niestety najbliższy luxmed mam prawie 100km od domu. W przypadku rozwarcia chyba i tak mi założy ten pessar a o posiew ją poproszę. Czy posiew to będzie normalna cytologia?

To prywatnie pewnie rownie szybko mozna zrobic.
    U mnie posiew, a cytologia to dwa rozne badania. Tzn. Jezeli chodzi o czas oczekiwania. Na posiew czekałam 4 dni cytologie 21. I posiew jest dokladniejszy jezeli chodzi o bakterie.
    Mi zrobili cytologie, gin powiedział, ze konieczny jest posiew bo pokazuje szczegolowo bakterie, a cytologia tylko, ze jest infekcja. No i rzeczywiscie tam gdzie posiew to mam nazwy i przy kazdej bakteri okreslone czy pojedyncze czy liczne, a to wazne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2016, 23:51

Sylwia91 lubi tę wiadomość

• Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 00:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    To prywatnie pewnie rownie szybko mozna zrobic.
    U mnie posiew, a cytologia to dwa rozne badania. Tzn. Jezeli chodzi o czas oczekiwania. Na posiew czekałam 4 dni cytologie 21. I posiew jest dokladniejszy jezeli chodzi o bakterie.
    Mi zrobili cytologie, gin powiedział, ze konieczny jest posiew bo pokazuje szczegolowo bakterie, a cytologia tylko, ze jest infekcja. No i rzeczywiscie tam gdzie posiew to mam nazwy i przy kazdej bakteri okreslone czy pojedyncze czy liczne, a to wazne.
    Super dzięki za info :*. Na pewno jutro powiem o tym gin. Brzuszek mnie rozbolał chyba z tych nerwów ehh ;) niech już będzie październik

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
  • walleriana Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi dziewczyny wyszło dużo bakterii w moczu po ostatnim badaniu i ginekolog wzięła na wizycie od razu posiew (byłam we wtorek) i w poniedziałek mam się przypomnieć żeby mi sprawdziła.
    Podobno o infekcje w ciąży łatwo..

Jak Was czytam, że musicie leżec to podziwiam..u mnie ciąża przeboiega prawidłowo jednak nie moge dzwigać oraz za dużo chodzić (bo ostatnim spacerze ból brzucha byl nie do wytrzymania..) i dla mnie te ograniczenia to już dużo... A gdybym miała przymus całkowitego leżenia..byłoby cieżko...ale dla dziecka zrobi się wszystko.

z rzeczy przyziemnych - mam już na plusie 9 kg ! a to połowa 6 miesiąca. I brzuch mam naprawdę duży...jakos nie czuje mocno by szło to na mnie.. bardziej czuje to wlasnie w brzuchu ewentualnie w pupie :)) Staram się jeść zdrowo z umiarem a jednak wchodzą te kg na mnie.. Mam nadzieje że po ciąży uda mi się wrócic do swojej wagi..
    Mama mi powtarza że przytycie 15-18 kg to wcale nie jest dużo..
    Zastanawiające... :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2016, 06:57

0d1yflw1tl9x34uk.png

7/10/2016 Córeczka <3
    13/09/2018 Dwie kreski !
    15/09/2018 Beta 655; 18/09/2018 Beta 2556 !
    3/10/2018 Bijace serduszko <3
  • India9 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciąży przytyłam ponad 18 kg i zwalam to na cukrzycę ciążową.
    Teraz mam na plusie 5-6 kg i mam nadzieję, że cukrzycy mieć mie będę.
    Też mam spory brzuch już

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2016, 08:16

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny. Mam nadzieje ze nas poważne problemy szyjkowe będą omijać.

Właśnie siedzę na glukozie.
    Dopiero od 20 minut a już robi mo się niedobrze.
    Nie wiem jak u Was ale ja robię glukoze prywatnie a i tak potrzebowałam skierowanie.

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia ja też robiłam glukozę prywatnie i też było potrzebne skierowanie, nie wiem czemu tak jest.
    Współczuję tego badania, ja miałam robione na początku ciąży i ledwo co nie puściłam pawia, ciekawe czy teraz też będę musiała robić..

l54t4dr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2016, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    Oj to prawda :/ chociaż mnie dzisiaj spotkała pierwszy raz męska uprzejmość oprócz męża oczywiście. Pan ochroniarz w ZUSie otworzył mi drzwi jak popatrzył na brzuszek :) miłe to było. Ale w kolejce do "kasy pierwszeństwa", nad którą wisi tabliczka ze znaczkiem inwalidów i kobiet w ciąży, stałam dzisiaj trochę :/
    U mnie w jednej z przychodni jest specjalne okienko dla kobiet w ciąży i dla inwalidów, "zdrowi" ludzie też tam stoją ale jak przychodzi ktoś uprzywilejowany to bez gadki idzie od razu do okienka i tyle.
    Mnie też ostatnio spotkała męska uprzejmość, jak menelik zobaczył że jestem w ciąży to powiedzial że już nie chce ode mnie pieniędzy i życzył dzidzi zdrówka haha :D

NiecierpliwaKarolina, India9, Pumpkin, Sylwia91, Dea28 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2016, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam,
    Wczoraj założyli mi Holtera. Pół nocy nie mogłam usnąć, bo mankiet mam na lewej ręce;/ Wkurza mnie jak nie wiem. Dziś byłam w pobieralni krwi, wczoraj gin przez to ciśnienie zlecił mi chyba z pół skierowania. Na wszystko, nerki, wątroba i inne o których nawet nie słyszałam.
    Dziś mam badanie dna oka.
    Jutro wizyta u mojej 2 gin z Karowej. A ona chciała mieć dno oka zrobione.

Co do glukozy. Miałam robioną na początku ciąży i myślałam, że już nie będzie trzeba. Wczoraj mnie gin z błędu wyprowadził bo za tydzień mam zrobić :)
    Jeśli chodzi o uprzejmość, ustępowanie miejsca..
    Ja niebawem zrezygnuję z komunikacji miejskiej. Ślepota to mało powiedziane.
    Nie będę ryzykować. A prosić też się nie będę.

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2016, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pielegniarka niestety ja w tej ciąży już się nie łudzę że ktoś będzie uprzejmy bo jestem w ciąży. W poprzedniej na festynie starszy pan podszedł do stoiska w którym już kupowałam kiełbaskę, zabrał mi ją, rzucił pieniądze i poszedł :P ludzie to świnie

• kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj spotkałam się z bezczelnoscia w laboratorium.
    Zapomniałam z domu wcześniej wspomnianego skierowania a byłam o 8.15. Zanim wróciłam samochodem to była 8.40 bo oczywiście niewiedzialam gdzie mam. A położyłam wczoraj wieczorem na szafce w kuchni. Skleroza.
    Wracam a tak 5 babek i facet. Wszyscy 60+. Mówię do laborantki że już mam skierowanie. A na mnie naskoczyly 2 babki że ciąża to nie choroba a że one są schorowane ja bezczelna i mnie nie wpuszcza. Tylko mężczyzna stanął w mojej obronie nawet cholera laborantka rozłożyła ręce.

Chyba te baby pogielo jak myslaly że będę czekała 40 minut zanim one się przebadaja.

Z zasady się nigdzie nie wciskam ale tuta lj mam kwitnac 2 godziny to stwierdziłam że chociaż raz wykorzystam swój stan.
    Ot takie chamstwo.

Diewuszka raczej trzeba bedzoe powtórzyć to cholerstwo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2016, 09:52

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    Nie mam długości na granicy ale mam rozwarcie i powiedziała że jak się bardziej otworzy to już nie załozymy... No i może być różnie.
    Sylwia91 wrote:
    Dodam że mam zapisane na receptę jakieś globulki dopochwowe żeby zapobiegać infekcjom. Mam je brać po założeniu... No i mam teraz jeszcze większego stracha ehh :( czytałam właśnie że po założeniu lekarze zalecają leżący tryb życia :( wciąż jakieś problemy...

Czyli tu rozwarcie decyduje a nie sama długość... Mam nadzieję, że się nie powiększy! Nie chciałam straszyć... ja po prostu lekarzom całkowicie nie ufam i już nie raz, nie dwa (głównie przed ciążą) spotkałam się z ogromną niekompetencją. Lubię ich sprawdzać... a gdy dowiedziałam się o dość krótkiej szyjcie, przewertowałam kilka wątków i artykułów, co się w takiej sytuacji robi. Jak to w internecie - historii strasznie dużo, na szczęście większosć się kończy dobrze :) Posiew wymieniany był dość często. Dlatego uznałam, że jakby trzeba było zakładać passer to... bez tego sobie nie dam :) Patrząc po tym, jak prowadził mnie mój lekarz, ciekawa jestem czy w razie takiego problemu, by mi go zrobił. On wychodzi z założenia, że jak nie swędzi, nie piecze i zapach normalny to wszystko jest w porządku. Ale są przecież infekcje przechodzone właściwie bezobjawowo. Ja nie miałam ponad rok robionej cytologii, żadnych posiewów, nawet tam nie zaglądał od początku ciąży - nic. Ma taką zasadę, że robi to wszystko po 24 tyg., czyli jakby się coś działo wcześniej nawet nie ma szans, by to wykryć. Lekarza zmieniłam. Teraz czuję się bezpieczniej, bo wolę jednak sprawdzać, niż liczyć na to, że wszystko jest dobrze. mam nadzieję, że Twój lekarz ma dokładniejsze podejście :) Co do leżenia... powiedziałaby, że niekoniecznie trzeba leżeć plackiem, ale oszczędny tryb życia nie zaszkodzi :) Globulki - na plus, to bardzo dobrze. Powodzenia i... koniecznie daj znać, jak to jest z założonym passerem :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2016, 10:24

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia_1988 wrote:
    Właśnie siedzę na glukozie. Dopiero od 20 minut a już robi mo się niedobrze. Nie wiem jak u Was ale ja robię glukoze prywatnie a i tak potrzebowałam skierowanie.

Wiele labów boi się robić krzywe bez skierowania... nie chcą brać odpowiedzialności na wypadek gdyby coś Ci się miało po tym stać. Skierowanie jest taką podkładką, że można... ale... da się bez problemu znaleźć miejsca, gdzie się tym nie przejmują. Płacisz = masz badanie. Ja krzywą robiłam już kilka razy i może z raz miałam skierowanie. Dobrą praktyką powinno być jednak zmierzenie cukru glukometrem przed podaniem glukozy. Jeśli jest w normie - można przeprowadzić badanie. Trzymaj się tam, najgorsze już za Tobą! Teraz będzie z górki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2016, 10:04

kasia_1988 lubi tę wiadomość

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 czerwca 2016, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia_1988 wrote:
    Ja dzisiaj spotkałam się z bezczelnoscia w laboratorium.
    Zapomniałam z domu wcześniej wspomnianego skierowania a byłam o 8.15. Zanim wróciłam samochodem to była 8.40 bo oczywiście niewiedzialam gdzie mam. A położyłam wczoraj wieczorem na szafce w kuchni. Skleroza.
    Wracam a tak 5 babek i facet. Wszyscy 60+. Mówię do laborantki że już mam skierowanie. A na mnie naskoczyly 2 babki że ciąża to nie choroba a że one są schorowane ja bezczelna i mnie nie wpuszcza. Tylko mężczyzna stanął w mojej obronie nawet cholera laborantka rozłożyła ręce.

Chyba te baby pogielo jak myslaly że będę czekała 40 minut zanim one się przebadaja.

Z zasady się nigdzie nie wciskam ale tuta lj mam kwitnac 2 godziny to stwierdziłam że chociaż raz wykorzystam swój stan.
    Ot takie chamstwo.

Diewuszka raczej trzeba bedzoe powtórzyć to cholerstwo
    Ja też bym się wcisnęła, w końcu już raz odczekałaś w kolejce, a laborantka to pinda bo powinna się za tobą wstawić.

• kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    VISENNA tak najgorsza pierwsza godzina. Jeszcze 35 minut i śniadanko... Mniam
    Anoolka wrote:
    Ja też bym się wcisnęła, w końcu już raz odczekałaś w kolejce, a laborantka to pinda bo powinna się za tobą wstawić.

Pewnie ze pinda, bo jak byk przy cenniku jest napisane że kobiety w ciąży , osoby na krzywa i dzieci do lat 10 mają pierwszeństwo.
    Tak to u nas jest. Jedno jest napisane a stare baby i tak swoje porządki chcą wprowadzać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2016, 10:24

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • Anieńka Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja raczej spotykam sie z samymi uprzejmosciami w ciazy. Nawet ostatnio na spotkaniu stowarzyszenia gdzie wszyscy stali w kolku skombinowali dla mnie krzeselko;)
    Jak siedze to moge odstac swoja kolejke ale jak stoje to zdecydowanie mi milo jak ktos mnie puszcza, chociaz strasznie glupio...jakos nie moge sie przyzwyczaic do tego ze ludzie sa tacy mili!
    Ale teraz siedze sobie w domku i rzadko wychodze. Chodze raczej tylko po lumpeksach kupuje ciuchy dla siebie bo nigdy nie mam sie w co ubrac, zaraz ciuchy sa ciasne albo wygladam jak w worku... czasem tez dla dziecka cos w okazyjnej cenie jak znajde to kupuje mam juz calkiem sporo tego. Czekam jeszcze na plec w 100% zeby potwierdzic ze to boy i kupuje jakies cool jeans ;)

Chyba sprezentuje tez malenstwu ta kolyske:
    http://allegro.pl/baby-raj-5el-posciel-kolyska-z-materacem-i6264020148.html
    Chociaz w sumie chcialam biala ale ta cena jest naprawde ekstra.

bl9czbmhptcbgwug.pngatdci09krpu5v7i5.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na szczęście spotykam się z miłymi reakcjami. Ludzie ustępują miejsca w tramwajach i autobusach (nawet panowie i bardzo młode osoby), a ostatnio w LuxMedzie pani przepusciła mnie w kolejce do lekarza już.

A z tym, ze panowie 35-45 patrzą głównie na piersi to niestety się zgodzę :-D

Chwilka84 lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 16 czerwca 2016, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Waleriana ja też mam +9 kg na plusie, ostatnio w miesiąc przytyłam 4 kg, ale w tym miesiącu już się uspokoiło na szczęście. mam całkiem spory brzuszek, ale mi to kompletnie nie przeszkadza, uwielbiam go :D w szkole rodzenia jest babka, która jest w ciąży 2 tygodnie przede mną, a brzuszek ledwo co widać, w porównaniu di niej to ja powinnam już być na finiszu :)

a co do uprzejmości ludzi to w sumie jeszcze ani razu nie przytrafiła mi się uprzejmość ludzi ani ich nieuprzejmość, raz stanęłam w galerii na miejscu dla kobiet w ciąży :D na szczęście nie muszę podróżować komunikacją miejską, ale pamiętam ją świetnie z czasów studenckich więc domyślam się jak możecie być traktowane.

Pielęgniarko mam nadzieję, że badania wyjdą pomyślnie i nic groźnego się nie dzieje.

co do wyprawki to ja mam worek ubrań po dziewczynce z rodziny i tyle o nich wiem :D leży zapakowany i nie wiem kiedy się nim zajmę, bo jesteśmy w trakcie przeprowadzki, choć póki co jeszcze nie do miejsca docelowego. o i ubranka od siostry mam, która ma świra na punkcie małych dzieci i nakupowała mi mnóstwo słodkich ubranek :)

chyba zdecydowaliśmy się na wózek x-lander x-run, tylko mam kilka pytań do już obecnych mam, czy skrętne koła i siedzisko w obu kierunkach są naprawdę takie ważne? i w tym wózku siedzisko w spacerówce nie rozkłada się zupełnie na płasko czy to przeszkadza dzieciom, które już siedzą?

3jgx3e3kscbj73hd.png
‹‹ 414 415 416 417 418 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ