X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Asia_08 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie szyjki w moim przypadku długość wynosiła od 37 mm, natomiast inny lekarz zmierzył 2 tygodnie pozniej bo miałam skurcze kilka razu dziennie (chyba od zaparc z powodu zelaza) i wyszła 42 mm. Co lekarz to miara? Nie możliwe zeby sie wydłużyła.
    Trzymam kciuki za wszystkie szyki.
    Ja rownież mam zjazdy nastroju.
    Co do wyprawki to chyba juz mam większość ciuszków, kocykow, potrzebuje pościel, materacyk, mebelki wybraliśmy, wózek i fotelik tez. Do zakupów kosmetyków i środków czystość dla dziecka i mamy polecam aptekę internetowa Gemini- wychodzi dużo taniej.
    Teraz test z glukoza, ide w najbliższy poniedziałek- mam nadzieje ze nie za wcześnie, ale za tydzień mam wizytę u gina i chce przyjść z wynikami.

uwo93e3kacedpezy.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia_08 wrote:
    Odnośnie szyjki w moim przypadku długość wynosiła od 37 mm, natomiast inny lekarz zmierzył 2 tygodnie pozniej bo miałam skurcze kilka razu dziennie (chyba od zaparc z powodu zelaza) i wyszła 42 mm. Co lekarz to miara? Nie możliwe zeby sie wydłużyła.
    Trzymam kciuki za wszystkie szyki.
    Ja rownież mam zjazdy nastroju.
    Co do wyprawki to chyba juz mam większość ciuszków, kocykow, potrzebuje pościel, materacyk, mebelki wybraliśmy, wózek i fotelik tez. Do zakupów kosmetyków i środków czystość dla dziecka i mamy polecam aptekę internetowa Gemini- wychodzi dużo taniej.
    Teraz test z glukoza, ide w najbliższy poniedziałek- mam nadzieje ze nie za wcześnie, ale za tydzień mam wizytę u gina i chce przyjść z wynikami.

Ja na glukozę idę we wtorek lub środę a jesteśmy prawie na tym samym etapie. Lekarz sam mi wyznaczył taki termin badań

Asia_08 lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • Madziuszka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, witam się w 25tygodniu. Dzisiaj totalny zjazd nastroju, od wczoraj prawie nie czuję ruchów ale było już tak parę dni temu, wszystko przez łożysko z przodu... Szyjka skróciła mi się o 1 cm w przeciągu miesiąca, z 4,5cm do 3,5. Zaczynam się denerwować :( Z pozytywnych informacji mała ma już 800g! I jest prześliczna, mam zdjęcia 3d :) jak ogarne komputer to wstawie. Nastepna wizyta u mojego doktorka dopiero 25.07 bo jedzie na urlop, chyba w między czasie pójdę do kogoś innego sprawdzić ta szyjkę bo boję się strasznie...

szynszyl, MMM2016, Chwilka84, Limerikowo, Sylwia91, aneta93, Blu, Dea28, diewuszka86 lubią tę wiadomość

rfxg9jcgzb58c8ks.png
    bfarxzdv5fz2jcsj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2016, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam na wizytę do gin. Pomiar RR u położnej 145/100. W domu bywało max 140/90. Biorę dopegyt 3x1. Zobaczymy co mi wymyśli. Zmartwilam sie.

• szynszyl Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziuszka oczywiście lubię za pozytywne wieści o małej :)
    Kurcze z tymi szyjkami to się naprawdę porobiło ;/ Mam nadzieję, że jednak mimo wszystko szczęśliwie będziecie mogły dotrwać do terminu porodu.

Pielęgniarko daj znać po wizycie, może to jakiś jednorazowy wynik.

Ja idę na glukozę za tydzień, czyli w 25 tyg+kilka dni, zastanawiam się jak zareaguje i cy zabierać kogoś ze sobą czy nie.

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • MMM2016 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziuszka wrote:
    Hej dziewczyny, witam się w 25tygodniu. Dzisiaj totalny zjazd nastroju, od wczoraj prawie nie czuję ruchów ale było już tak parę dni temu, wszystko przez łożysko z przodu... Szyjka skróciła mi się o 1 cm w przeciągu miesiąca, z 4,5cm do 3,5. Zaczynam się denerwować :( Z pozytywnych informacji mała ma już 800g! I jest prześliczna, mam zdjęcia 3d :) jak ogarne komputer to wstawie. Nastepna wizyta u mojego doktorka dopiero 25.07 bo jedzie na urlop, chyba w między czasie pójdę do kogoś innego sprawdzić ta szyjkę bo boję się strasznie...

Gratuluję :)
    Na szczęście szyjka jest spokojnie w normie. Ogólnie słyszałam, ze cieżko jednoznacznie zbadać długość szyjki......

82doi09k139kk43v.png

zrz6qtkf5ioftz8a.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czasami to sobie myślę, że im więcej człowiek wie o ciąży, tym mocniej się denerwuje. Mam taką koleżankę, która jest w ciąży o 3 tygodnie dłużej niż ja. Nic nie czyta, nigdzie się nie dopytuje, nie ma pojęcia o różnych przykrych historiach. Założyła sobie, że skoro zaszła w ciążę, to za 9 miesięcy urodzi i kwita. Nic jej nie boli, nic nie dolega, trochę tylko szybciej się męczy i musi się zdrzemnąć godzinę po południu. Pracuje, jeździ po całej Polsce i w ogóle się nie stresuje niczym. Naprawdę jej tego zazdroszczę.

aneta93, Dea28 lubią tę wiadomość

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • Madziuszka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:
    Madziuszka oczywiście lubię za pozytywne wieści o małej :)
    Kurcze z tymi szyjkami to się naprawdę porobiło ;/ Mam nadzieję, że jednak mimo wszystko szczęśliwie będziecie mogły dotrwać do terminu porodu.

Pielęgniarko daj znać po wizycie, może to jakiś jednorazowy wynik.

Ja idę na glukozę za tydzień, czyli w 25 tyg+kilka dni, zastanawiam się jak zareaguje i cy zabierać kogoś ze sobą czy nie.
    Ja gadalam z mama przez telefon albo siedzialam na necie i jakoś mi zlecialo :)

rfxg9jcgzb58c8ks.png
    bfarxzdv5fz2jcsj.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziuszka wrote:

Doskonale Cie rozumiem, bo u mnie tez sie o 1 cm skrocila w miesiąc. I w dodatku te skurcze.
    Córcia rosnie jak na drozdzach :D

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • Madziuszka Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni@ wrote:
    Doskonale Cie rozumiem, bo u mnie tez sie o 1 cm skrocila w miesiąc. I w dodatku te skurcze.
    Córcia rosnie jak na drozdzach :D
    Jak tak dalej pójdzie to urodze mala zawodniczkę sumo hihihi :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2016, 13:06

Reni@ lubi tę wiadomość

rfxg9jcgzb58c8ks.png
    bfarxzdv5fz2jcsj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 czerwca 2016, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holter ciśnieniowy na cito. Zwiększona dawka leków. Jak sie będzie utrzymywac jechać do szpitala. Dziś mi założą tego holtera

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pielegniarka_w_mundurze wrote:
    Czekam na wizytę do gin. Pomiar RR u położnej 145/100. W domu bywało max 140/90. Biorę dopegyt 3x1. Zobaczymy co mi wymyśli. Zmartwilam sie.[/QUOTE/]

Przy takich wartosciach cis ja biore 6x dopegyt.czyli 3x po 2 i mam ok
    Do tego isoptin 2xpo 1 jak wzrasta
    Wartosci cis masz za duze zdecydowanie.poniej 140/90 trzeba pilnowac by bylo
    Po wiekszej ilosci dopegytu mozesz slabiej sie czuc dopoki organizm sie nie przyzwyczai

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 czerwca 2016, 13:29

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pielęgniarka, a przed ciążą jakie miałaś ciśnienie?
    Trzymam kciuki,żeby leki wszystko unormowały!

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai wrote:
    Czasami to sobie myślę, że im więcej człowiek wie o ciąży, tym mocniej się denerwuje. Mam taką koleżankę, która jest w ciąży o 3 tygodnie dłużej niż ja. Nic nie czyta, nigdzie się nie dopytuje, nie ma pojęcia o różnych przykrych historiach. Założyła sobie, że skoro zaszła w ciążę, to za 9 miesięcy urodzi i kwita. Nic jej nie boli, nic nie dolega, trochę tylko szybciej się męczy i musi się zdrzemnąć godzinę po południu. Pracuje, jeździ po całej Polsce i w ogóle się nie stresuje niczym. Naprawdę jej tego zazdroszczę.

A ja nie zazdroszcze.wole chuchac na zimne ale bez przesady..
    Niestety w pracy tez znam takie klientki co oraly do konca bo przeciez ciaza to nie choroba..
    Pracowaly do ost dnia a nast dzien rodzily 7tyg przed terminem..
    I roznie sie to konczylo:dziecko male.problem z wodami.porod przedwczesny.drgawki.rehabilitacja nogi i reki..
    Teraz twierdza ze przy 2im dziecku poszlyby na zwolnienie.bo w ciazy jednak potrzebny jest relaks i zwolnienie obrotow

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czekam na wizytę do gin. Pomiar RR u położnej 145/100. W domu bywało max 140/90. Biorę dopegyt 3x1. Zobaczymy co mi wymyśli. Zmartwilam sie.
    ja biore dopegyt 2*1

km5s8ribs34fnes6.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holter ciśnieniowy na cito. Zwiększona dawka leków. Jak sie będzie utrzymywac jechać do szpitala. Dziś mi założą tego holtera
    ja tez mialam i ekg holtera i RR dasz rade tylko te pomiary sa denerwujace ale po paru godzinach idzie sie przyzwyczaic.

km5s8ribs34fnes6.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziuszka wrote:
    Gratuluje !!!duza dziewczynka juz jest :)moja ma 650g

Madziuszka lubi tę wiadomość

km5s8ribs34fnes6.png
  • vella Ekspertka

Wysłany: 15 czerwca 2016, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lu.iza wrote:
    Chwilka mam taki sam plan jak Ty ;) nam z zakupów zostało juz tylko łóżeczko, jakies bluzki do karmieniu drobiazgi, ale w większości zbędne w pierwszych tygodniach wiec sie nie spinam :) czuje sie z tym o wiele spokojniej, ze gdyby cos sie zaczęło dziać np musiałabym leżeć w szpitalu to jestem juz gotowa. Nie chciałabym tez potem kogoś tym obciążać, mam juz to z głowy :) a latem jak bedzie gorąco i bede miała wielki brzuch bede sobie wygodnie leżeć w domu z lemoniadka i wszystko podziwiać :)
    Ja oprócz niektórych kosmetykow to mam już wszystko... Podeszłam do tematu dokładnie jak Ty :-)

lu.iza lubi tę wiadomość

3Ecdp1.png
  • aneta93 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po drugim połówkowym :)

Dzidziuś waży 612g, wszystko prawidłowe, ale to już wiedziałam po 1-szym połówkowym, mam teraz porównanie że na nfz i prywatnie robić to jest jednak różnica. Na prywatnym mam pół strony opisów, na nfz zaledwie najważniejsze wymiary.

Co do szyjki nadal ma ok 4 cm, nie da się jej zmierzyć dokładnie bo jest zawinięta, więc dzięki Bogu skurcze narazie jej nie skracają.

PS szyjka się nie wydłuża, to są błędy w pomiarach, nawet jeśli macie 1 cm różnicy, to wcale nie oznacza że się musi skracać moja szyjka wymiary ma (45,47,40,38,37,40) co badanie to inny wymiar, różnica sięga 1 cm, nie u każdej osoby szyjkę da się zmierzyć tak łatwo, może macie ją zagiętą jak ja szyjka z reguły nie jest prosta jak drut.

NiecierpliwaKarolina, szynszyl, diewuszka86, Limerikowo lubią tę wiadomość

bl9ci09k5h6xkmfc.png
  • Sylwia91 Autorytet

Wysłany: 15 czerwca 2016, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie znalazłam na zdjęciach usg że szyjka ma 32mm to faktycznie mało... :( no nic, czekam na pessar, powinien jutro być to od razu pojadę do lekarza żeby założyć i dam Wam znać :)

qb3cjw4z459az3ou.pngklz99vvjlhtpt58w.pngx7g1xzdvar8apynv.png
‹‹ 412 413 414 415 416 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ