X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    Tylko po cc. Wczoraj kazałam mężowi sprawdzić.

Nie tylko po cc.

Jest to zasiłek opiekuńczy i przysługuje (luźno tłumacząc przepisy):
    1. na dziecko jeśli matka po porodzie nie może sprawować opieki nad dzieckiem
    2. na innych członków rodziny (warto wiedzieć, że członkiem rodziny jest żona/mąż ale konkubent/konkubina już nie)

Płatne jest 80%
    Zasiłek opiekuńczy przysługuje wszystkim osobom objętym ubezpieczeniem chorobowym, zarówno obowiązkowo, jak i dobrowolnie.

Zwolnienie wystawiane jest zazwyczaj w szpitalu.

Przepisy poniżej.
    http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=433
    http://www.prawapacjenta.eu/?pId=2190
    http://kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia/zasilki_i_inne_swiadczenia/635413,Czy-pracownikowi-przysluguje-zasilek-opiekunczy-z-powodu-sprawowania-opieki-nad-chora-zona.html

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2016, 11:35

Blu, Sylwia_i_Niki, Jola1985 lubią tę wiadomość

• KKasiaKK Ekspertka

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalika wrote:
    KKasiaKK, mogłabyś podzielić się swoją lista zakupów w Gemini? Też kompletuje koszyk i nie chciałabym o czymś zapomnieć...

Jasne, wrzucę później bo właśnie wychodzę z domu i już nie będę włączać komp.
    Dziś środa, a od kilku tygodni powiedziałam sobie, że w środy nie pracuje już do końca ciąży, to ma być dzień odpoczynku, ale oczywiście co środa latam gdzieś, a go galerie handlowe, a to mamie pomagam coś pozalatwiac... Dobrze że nie muszę się specjalnie oszczędzac, albo leżeć bo ja bym chyba nie usiedziala w miejscu ;)

kalika lubi tę wiadomość

• KKasiaKK Ekspertka

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do szyjki, to moja jest strasznie dłuuuuga i zamknięta ma prawie 50mm. Moja gin mówi, że to mogło być przyczyną tego że poprzednio rodzilam dwa tyg po terminie i teraz też mogę urodzić później, bo może moja szyjka tak ma. Oby nie, bo nie chciałbym siedzieć w szpitalu miesiąc, tak jak poprzednio.

• kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale fajnych dużo tematów wczoraj poruszalyscie. Nie do wszystkich sposób się odnieść. Z doświadczenia powiem że ka yez przy pierwszej córce nie chciałam używać ochraniacza bo naczytalam się o negatywnym wpływie o którym pisałyscie wczoraj. Jednak życie swoje zweryfikowalo.

Był sam mayeracyk z klinem i śpiworek którego nienawidzila wiec bardzo szybko przeszliśmy na przykrucie pieluszka babmusowa. Do tej pory spi bez niczego. Nie lubi.
    Jednak odnośnie ochraniacza to Noe było go przez pierwszy miesiąc jak poszła do swojego łóżeczka ( ok 6-7 miesiąca) jak zaczęła tańcowac podczas spania uderzać się o glowke, rączki wykręcić w szczeblach i te nóżki wchodzące do kolanek i powykrecane to szybko kupiłam na całe łóżeczko. i skończyło się wybudzanie z płaczem.
    Broń boże nikogo nie namawiam na ochraniacz tylko pisze jak było u nas. jednak dla noworodka myślę że jest ochraniacz zbędny.

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ekstra Pumpkin. Ciekawe jak mój mąż sprawdzał....

Pumpkin lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    No to ekstra Pumpkin. Ciekawe jak mój mąż sprawdzał....

Jak facet, po łebkach ;)

• kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam właśnie na wizycie. Mój maluch waży 1344g i konsekwentnie wygląda na starszego o 4 dni :) znowu zirytowal moją ginke, bo chciała mu zrobić ładne zdjęcie w 3D, a on uparcie zaslanial buzię rączkami :D moja szyjka podobno w porządku, nie dopytywalam ile ma cm.

NiecierpliwaKarolina, kalika, Sylwusia100, Reni@, Pumpkin, Blu, szynszyl, Rutelka, kasia_1988, Kai, aneta93, Aga85, Chwilka84, Jutysia, India9 lubią tę wiadomość

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kehlana_miyu gratulacje! Powiedz mi proszę czy z efektu 3D jesteś zadowolona? Zapisałam się na pamiątkowe usg 3D/4D i chciałabym wrócić zadowolona, ale czytałam, ze w 32 tc dzieci są zaduże. Natomiast moja mała powinna mieć teraz podobną wagę do Twojego malucha.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2016, 12:56

• Sylwia_i_Niki Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pumpkin wrote:
    Nie tylko po cc.

Jest to zasiłek opiekuńczy i przysługuje (luźno tłumacząc przepisy):
    1. na dziecko jeśli matka po porodzie nie może sprawować opieki nad dzieckiem
    2. na innych członków rodziny (warto wiedzieć, że członkiem rodziny jest żona/mąż ale konkubent/konkubina już nie)

Płatne jest 80%
    Zasiłek opiekuńczy przysługuje wszystkim osobom objętym ubezpieczeniem chorobowym, zarówno obowiązkowo, jak i dobrowolnie.

Zwolnienie wystawiane jest zazwyczaj w szpitalu.

Przepisy poniżej.
    http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=433
    http://www.prawapacjenta.eu/?pId=2190
    http://kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia/zasilki_i_inne_swiadczenia/635413,Czy-pracownikowi-przysluguje-zasilek-opiekunczy-z-powodu-sprawowania-opieki-nad-chora-zona.html

Czyli nawet jeśli z moim nie jesteśmy małżeństwem, to wtedy wypiszą mu na dziecko??

Tak ogółem to hej :)

U nas wszystko ok, tylko czasu brak... codziennie rano wychodzę z córką na dwór na 3h? jak wracamy to ona je i idzie spać, a ja sprzątam i gotuje :p wstaje to jemy i następnie organizuje jej masę zabaw. poświęcam jej swój czas w 100% i trochę padam powoli, bo mój non stop w pracy, a ja śpię po 5h, ale czego się nie robi dla dziecka ;)

krwi pepowinowej nie pobieramy. czytałam kiedyś nawet, że jakiś bank źle przechowywal....a niestety kosztuje to sporo

34bw9jcgtpweb6ht.png

mhsv3e5eqjicmuk3.png

l22ndf9hqu72xmmm.png

5cs 🥰 udało się!
  • Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a.badziak wrote:
    Cześć dziewczynki(: czy któraś z Was zdecydowała się na pobranie krwi pępowinowej? Czytam różne opinie, ale nie ma nigdzie konkretów.

Nie, z dwóch powodów, raz za droga impreza, a dwa zależy ile mogą pobrać tej krwi i tak przeciętnie wystarcza to na 40kg dziecko, a płacić musisz przez 18 lat.

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej,
    ja też nie zamierzam pobierać krwi pępowinowej, za duży wydatek, a nie wiadomo czy w ogóle się przyda (oby nie).

Wróciłam od gin. Moje wyniki z krwi wzorowe. Szyjka długa, twarda i zamknięta. Serduszko sprawdzone detektorem - bije równiutko. :)

Dostałam skierowanie na KTG 1x w tygodniu od 32 tc do porodu, więc za 2 tygodnie czeka mnie dodatkowa wyprawa co 7 dni na KTG.

Informacyjnie dla tych kobitek, co przyjmują zastrzyki z Clexane. Clexane mam przyjmować do porodu (jeśli poród się zacznie, a ja danego dnia nie przyjmę zastrzyku to mam go nie robić). Po porodzie mam brać Clexane jeszcze przez całe 6 tygodnie połogu.

Biorę się za sprzątanie. :)

Sylwusia100, Sylwia_i_Niki, kalika, Reni@, kehlana_miyu, szynszyl, Ola_Ola, Kai, aneta93, Chwilka84, Blu, Jutysia, India9 lubią tę wiadomość

• Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka super ze wszystko dobrze :-)

Rutelka lubi tę wiadomość

Mój Aniołek kochany - 04.07.2015
    bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka wrote:
    hej,
    ja też nie zamierzam pobierać krwi pępowinowej, za duży wydatek, a nie wiadomo czy w ogóle się przyda (oby nie).

Wróciłam od gin. Moje wyniki z krwi wzorowe. Szyjka długa, twarda i zamknięta. Serduszko sprawdzone detektorem - bije równiutko. :)

Dostałam skierowanie na KTG 1x w tygodniu od 32 tc do porodu, więc za 2 tygodnie czeka mnie dodatkowa wyprawa co 7 dni na KTG.

Informacyjnie dla tych kobitek, co przyjmują zastrzyki z Clexane. Clexane mam przyjmować do porodu (jeśli poród się zacznie, a ja danego dnia nie przyjmę zastrzyku to mam go nie robić). Po porodzie mam brać Clexane jeszcze przez całe 6 tygodnie połogu.

A jak się ma clexane do cc? Wie ktoś?

• NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kehlana_miyu wrote:
    Byłam właśnie na wizycie. Mój maluch waży 1344g i konsekwentnie wygląda na starszego o 4 dni :) znowu zirytowal moją ginke, bo chciała mu zrobić ładne zdjęcie w 3D, a on uparcie zaslanial buzię rączkami :D moja szyjka podobno w porządku, nie dopytywalam ile ma cm.

Mały wstydzioch :-)
    Super, że wszystko dobrze!

kehlana_miyu lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka wrote:
    hej,

Cieszę się, że sane dobre wiadomości :-)
    A czemu to ktg raz w tygodniu? Czy to standardowa procedura?

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kehlana, Rutelka super wieści :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2016, 15:35

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    Kehlana_miyu gratulacje! Powiedz mi proszę z efektu 3D jesteś zadowolona? Zapisałam się na pamiątkowe usg 3D/4D i chciałabym wrócić zadowolona, ale czytałam, ze w 32 tc dzieci są zaduże. Natomiast moja mała powinna mieć teraz podobną wagę do Twojego malucha.

Moja ginka ma aparat, który może przełączyć z 2d na 3d, więc daje mi zerknąć na małego w tej wersji podczas naszej normalnej wizyty. Rzeczywiście na tym etapie nie zobaczysz juz dziecka w całości, bo jest za duże, ale można mieć fajne zbliżenia twarzy :) no chyba że Ci się trafi takie dziecko jak moje, które odmówiło pozowania i tyle :D mam jedno kiepskie zdjęcie buzi, które gince udało się na szybko zrobić gdy akura ruszył ręką. Dobrze, że nie zapłaciłam specjalnie za 3d! :D

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • a.badziak Ekspertka

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za wszystkie opinie dotyczące krwi pępowinowej (: ja od kilku dni strasznie narzekam na ból pleców i krocza ): nic nie mogę dłużej porobić... dobrze że większość wyprawki już naszykowana bo teraz ciężko, oj ciężko, a gdzie tu do końca,....

km5scbxmnqd7jrtx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja sie witam jak co srode w nowym tygodniu, dzis mamy 31 tc ! Milego popoludnia :)

kehlana_miyu, Kai lubią tę wiadomość

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pozytywnie: odebrałam wczoraj pierwsze zamówienie ubrankowe, mój mały wielki człowiek ma tym samym już 5 pajacy, 3 cieńsze i 2 grubsze :) a ja teraz rozkminiam czy dobrze że zamówiłam 4x56 i 1x62, może wymienić na 62... jakby nie było mam ochotę się tulić do tych ubranek, jejku ileż to radości :D

Z cyklu nie wiem co myśleć: od wczoraj napina mi się mocno brzuch, wczoraj raz to nawet było połączone z takim konkretnym bólem miesiączkowym :/ ćpam magnaz, nospe, luteinę, prawie ciągle leżę, wiele więcej już chyba zrobić nie mogę. W Medicover wczoraj zmierzyli mi szyjkę na ok. 3cm z czego 2cm zamknięte na amen a pozostały 1cm to ten lejek co się przymknął i zamiast lejka jest kanalik na ok2-3mm. Stan na wczoraj - szyjka nie wygląda źle, więc niby tej opinii się trzymam, no ale te napinania brzucha mnie niepokoją. Kurcze, mam już dość tych atrakcji, nie chcę znów na IP, ale jak ten brzuch mi się wreszcie nie wyluzuje na dobre to pewnie mąż mnie siłą zawiezie :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2016, 16:16

kehlana_miyu, Chwilka84, Pumpkin, Jutysia lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
‹‹ 579 580 581 582 583 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ