Październikowe Mamusie 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyBeattkie wrote:Tylko po cc. Wczoraj kazałam mężowi sprawdzić.
Nie tylko po cc.
Jest to zasiłek opiekuńczy i przysługuje (luźno tłumacząc przepisy):
1. na dziecko jeśli matka po porodzie nie może sprawować opieki nad dzieckiem
2. na innych członków rodziny (warto wiedzieć, że członkiem rodziny jest żona/mąż ale konkubent/konkubina już nie)
Płatne jest 80%
Zasiłek opiekuńczy przysługuje wszystkim osobom objętym ubezpieczeniem chorobowym, zarówno obowiązkowo, jak i dobrowolnie.
Zwolnienie wystawiane jest zazwyczaj w szpitalu.
Przepisy poniżej.
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=433
http://www.prawapacjenta.eu/?pId=2190
http://kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia/zasilki_i_inne_swiadczenia/635413,Czy-pracownikowi-przysluguje-zasilek-opiekunczy-z-powodu-sprawowania-opieki-nad-chora-zona.html
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2016, 11:35
Blu, Sylwia_i_Niki, Jola1985 lubią tę wiadomość
-
kalika wrote:KKasiaKK, mogłabyś podzielić się swoją lista zakupów w Gemini? Też kompletuje koszyk i nie chciałabym o czymś zapomnieć...
Jasne, wrzucę później bo właśnie wychodzę z domu i już nie będę włączać komp.
Dziś środa, a od kilku tygodni powiedziałam sobie, że w środy nie pracuje już do końca ciąży, to ma być dzień odpoczynku, ale oczywiście co środa latam gdzieś, a go galerie handlowe, a to mamie pomagam coś pozalatwiac... Dobrze że nie muszę się specjalnie oszczędzac, albo leżeć bo ja bym chyba nie usiedziala w miejscukalika lubi tę wiadomość
-
Co do szyjki, to moja jest strasznie dłuuuuga i zamknięta ma prawie 50mm. Moja gin mówi, że to mogło być przyczyną tego że poprzednio rodzilam dwa tyg po terminie i teraz też mogę urodzić później, bo może moja szyjka tak ma. Oby nie, bo nie chciałbym siedzieć w szpitalu miesiąc, tak jak poprzednio.
-
Ale fajnych dużo tematów wczoraj poruszalyscie. Nie do wszystkich sposób się odnieść. Z doświadczenia powiem że ka yez przy pierwszej córce nie chciałam używać ochraniacza bo naczytalam się o negatywnym wpływie o którym pisałyscie wczoraj. Jednak życie swoje zweryfikowalo.
Był sam mayeracyk z klinem i śpiworek którego nienawidzila wiec bardzo szybko przeszliśmy na przykrucie pieluszka babmusowa. Do tej pory spi bez niczego. Nie lubi.
Jednak odnośnie ochraniacza to Noe było go przez pierwszy miesiąc jak poszła do swojego łóżeczka ( ok 6-7 miesiąca) jak zaczęła tańcowac podczas spania uderzać się o glowke, rączki wykręcić w szczeblach i te nóżki wchodzące do kolanek i powykrecane to szybko kupiłam na całe łóżeczko. i skończyło się wybudzanie z płaczem.
Broń boże nikogo nie namawiam na ochraniacz tylko pisze jak było u nas. jednak dla noworodka myślę że jest ochraniacz zbędny. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Byłam właśnie na wizycie. Mój maluch waży 1344g i konsekwentnie wygląda na starszego o 4 dni
znowu zirytowal moją ginke, bo chciała mu zrobić ładne zdjęcie w 3D, a on uparcie zaslanial buzię rączkami
moja szyjka podobno w porządku, nie dopytywalam ile ma cm.
NiecierpliwaKarolina, kalika, Sylwusia100, Reni@, Pumpkin, Blu, szynszyl, Rutelka, kasia_1988, Kai, aneta93, Aga85, Chwilka84, Jutysia, India9 lubią tę wiadomość
5tc [*] 04.2015
10tc [*] 01.2015 -
nick nieaktualnyKehlana_miyu gratulacje! Powiedz mi proszę czy z efektu 3D jesteś zadowolona? Zapisałam się na pamiątkowe usg 3D/4D i chciałabym wrócić zadowolona, ale czytałam, ze w 32 tc dzieci są zaduże. Natomiast moja mała powinna mieć teraz podobną wagę do Twojego malucha.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2016, 12:56
-
Pumpkin wrote:Nie tylko po cc.
Jest to zasiłek opiekuńczy i przysługuje (luźno tłumacząc przepisy):
1. na dziecko jeśli matka po porodzie nie może sprawować opieki nad dzieckiem
2. na innych członków rodziny (warto wiedzieć, że członkiem rodziny jest żona/mąż ale konkubent/konkubina już nie)
Płatne jest 80%
Zasiłek opiekuńczy przysługuje wszystkim osobom objętym ubezpieczeniem chorobowym, zarówno obowiązkowo, jak i dobrowolnie.
Zwolnienie wystawiane jest zazwyczaj w szpitalu.
Przepisy poniżej.
http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=433
http://www.prawapacjenta.eu/?pId=2190
http://kadry.infor.pl/kadry/ubezpieczenia/zasilki_i_inne_swiadczenia/635413,Czy-pracownikowi-przysluguje-zasilek-opiekunczy-z-powodu-sprawowania-opieki-nad-chora-zona.html
Czyli nawet jeśli z moim nie jesteśmy małżeństwem, to wtedy wypiszą mu na dziecko??
Tak ogółem to hej
U nas wszystko ok, tylko czasu brak... codziennie rano wychodzę z córką na dwór na 3h? jak wracamy to ona je i idzie spać, a ja sprzątam i gotuje :p wstaje to jemy i następnie organizuje jej masę zabaw. poświęcam jej swój czas w 100% i trochę padam powoli, bo mój non stop w pracy, a ja śpię po 5h, ale czego się nie robi dla dziecka
krwi pepowinowej nie pobieramy. czytałam kiedyś nawet, że jakiś bank źle przechowywal....a niestety kosztuje to sporo -
a.badziak wrote:Cześć dziewczynki(: czy któraś z Was zdecydowała się na pobranie krwi pępowinowej? Czytam różne opinie, ale nie ma nigdzie konkretów.
Nie, z dwóch powodów, raz za droga impreza, a dwa zależy ile mogą pobrać tej krwi i tak przeciętnie wystarcza to na 40kg dziecko, a płacić musisz przez 18 lat.
-
nick nieaktualnyhej,
ja też nie zamierzam pobierać krwi pępowinowej, za duży wydatek, a nie wiadomo czy w ogóle się przyda (oby nie).
Wróciłam od gin. Moje wyniki z krwi wzorowe. Szyjka długa, twarda i zamknięta. Serduszko sprawdzone detektorem - bije równiutko.
Dostałam skierowanie na KTG 1x w tygodniu od 32 tc do porodu, więc za 2 tygodnie czeka mnie dodatkowa wyprawa co 7 dni na KTG.
Informacyjnie dla tych kobitek, co przyjmują zastrzyki z Clexane. Clexane mam przyjmować do porodu (jeśli poród się zacznie, a ja danego dnia nie przyjmę zastrzyku to mam go nie robić). Po porodzie mam brać Clexane jeszcze przez całe 6 tygodnie połogu.
Biorę się za sprzątanie.Sylwusia100, Sylwia_i_Niki, kalika, Reni@, kehlana_miyu, szynszyl, Ola_Ola, Kai, aneta93, Chwilka84, Blu, Jutysia, India9 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyRutelka wrote:hej,
ja też nie zamierzam pobierać krwi pępowinowej, za duży wydatek, a nie wiadomo czy w ogóle się przyda (oby nie).
Wróciłam od gin. Moje wyniki z krwi wzorowe. Szyjka długa, twarda i zamknięta. Serduszko sprawdzone detektorem - bije równiutko.
Dostałam skierowanie na KTG 1x w tygodniu od 32 tc do porodu, więc za 2 tygodnie czeka mnie dodatkowa wyprawa co 7 dni na KTG.
Informacyjnie dla tych kobitek, co przyjmują zastrzyki z Clexane. Clexane mam przyjmować do porodu (jeśli poród się zacznie, a ja danego dnia nie przyjmę zastrzyku to mam go nie robić). Po porodzie mam brać Clexane jeszcze przez całe 6 tygodnie połogu.
Biorę się za sprzątanie.Rutelka lubi tę wiadomość
-
kehlana_miyu wrote:Byłam właśnie na wizycie. Mój maluch waży 1344g i konsekwentnie wygląda na starszego o 4 dni
znowu zirytowal moją ginke, bo chciała mu zrobić ładne zdjęcie w 3D, a on uparcie zaslanial buzię rączkami
moja szyjka podobno w porządku, nie dopytywalam ile ma cm.
Mały wstydzioch
Super, że wszystko dobrze!kehlana_miyu lubi tę wiadomość
-
Rutelka wrote:hej,
Biorę się za sprzątanie.
Cieszę się, że sane dobre wiadomości
A czemu to ktg raz w tygodniu? Czy to standardowa procedura?Rutelka lubi tę wiadomość
-
Beattkie wrote:Kehlana_miyu gratulacje! Powiedz mi proszę z efektu 3D jesteś zadowolona? Zapisałam się na pamiątkowe usg 3D/4D i chciałabym wrócić zadowolona, ale czytałam, ze w 32 tc dzieci są zaduże. Natomiast moja mała powinna mieć teraz podobną wagę do Twojego malucha.
Moja ginka ma aparat, który może przełączyć z 2d na 3d, więc daje mi zerknąć na małego w tej wersji podczas naszej normalnej wizyty. Rzeczywiście na tym etapie nie zobaczysz juz dziecka w całości, bo jest za duże, ale można mieć fajne zbliżenia twarzyno chyba że Ci się trafi takie dziecko jak moje, które odmówiło pozowania i tyle
mam jedno kiepskie zdjęcie buzi, które gince udało się na szybko zrobić gdy akura ruszył ręką. Dobrze, że nie zapłaciłam specjalnie za 3d!
5tc [*] 04.2015
10tc [*] 01.2015 -
Dzięki za wszystkie opinie dotyczące krwi pępowinowej (: ja od kilku dni strasznie narzekam na ból pleców i krocza ): nic nie mogę dłużej porobić... dobrze że większość wyprawki już naszykowana bo teraz ciężko, oj ciężko, a gdzie tu do końca,....
-
nick nieaktualny
-
Na pozytywnie: odebrałam wczoraj pierwsze zamówienie ubrankowe, mój mały wielki człowiek ma tym samym już 5 pajacy, 3 cieńsze i 2 grubsze
a ja teraz rozkminiam czy dobrze że zamówiłam 4x56 i 1x62, może wymienić na 62... jakby nie było mam ochotę się tulić do tych ubranek, jejku ileż to radości
Z cyklu nie wiem co myśleć: od wczoraj napina mi się mocno brzuch, wczoraj raz to nawet było połączone z takim konkretnym bólem miesiączkowymćpam magnaz, nospe, luteinę, prawie ciągle leżę, wiele więcej już chyba zrobić nie mogę. W Medicover wczoraj zmierzyli mi szyjkę na ok. 3cm z czego 2cm zamknięte na amen a pozostały 1cm to ten lejek co się przymknął i zamiast lejka jest kanalik na ok2-3mm. Stan na wczoraj - szyjka nie wygląda źle, więc niby tej opinii się trzymam, no ale te napinania brzucha mnie niepokoją. Kurcze, mam już dość tych atrakcji, nie chcę znów na IP, ale jak ten brzuch mi się wreszcie nie wyluzuje na dobre to pewnie mąż mnie siłą zawiezie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2016, 16:16
kehlana_miyu, Chwilka84, Pumpkin, Jutysia lubią tę wiadomość