X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Asia_08 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja gin mowi ze szyjka ma prawo robić sie krótsza im bliżej porodu, ze to naturalna kolej rzeczy. Ja miałam 42 mm a teraz 37 mm i nadal jest to długa szyjka. Nawet 30 mm jest ok.

uwo93e3kacedpezy.png
  • Evelle Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mam pytanko o ten tacierzyńki urlop on trwa chyba dwa tygodnie tez i kto go placi? Pracodawca czy zus? I czy jest 100℅ płatny?

atdc9vvjtiub4xrf.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evelle wrote:
    A mam pytanko o ten tacierzyńki urlop on trwa chyba dwa tygodnie tez i kto go placi? Pracodawca czy zus? I czy jest 100℅ płatny?

Płatny 80% . Nie wiem kto placi ale to chyba tak jak L4 pracodawca. Wczesniej trzeba zlozyc wniosek u pracodawcy w celu udzielenia takiego urlopu

W zasadzie nazywa sie to urlop ojcowski. Urlop tacierzynski moze wziac jesli mama zrezygnuje z czesci macierzyńskiego

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2016, 08:08

Evelle lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evelle wrote:
    Ten urlop placi zus. I jest on platny chyba 80%. Wniosek sklada sie u pracodawcy, ktory zanosi go do zusu.

Evelle lubi tę wiadomość

Mój Aniołek kochany - 04.07.2015
    bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • Kai Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szkoda, że mój mąż na umowie zleceniu... Wredne to jest, nie dają umów o prace, a potem ani urlopu, ani zwolnienia lekarskiego. To jest po prostu niehumanitarne. A pracuje już tam półtora roku...

f2wli09kh9pki1f2.png
    km5stv73bm121sip.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kobitki. Urlop ojcowski płatny jest w wysokości 100% średniej wynagrodzenienia z ostatnich 12 miesięcy ;)
    Opieka męża nad żoną po porodzie, tak jak zwykłe l4 80%.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia 2016, 09:38

Evelle, Blu lubią tę wiadomość

• kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja słyszałam, że te 2 tygodnie L4 na opiekę nad żoną można dostać tylko po cc, ale mam nadzieję, że się mylę. Poszukam później w pracy info na stronach ZUS, ale może któraś z Was ma bardziej spraedzone informacje i podzieli się wcześniej :)

Ja się trochę boję jak to będzie u nas z wolnym męża bo strasznie chce zmienić pracę i może być w okolicy porodu na nowym stanowisku :/ a początkowo planowaliśmy właśnie, że jeżeli będę miała cc to weźmie te 2 tygodnie L4, a potem 2 tygodnie ojcowskiego, więc cały pierwszy miesiąc bylibyśmy razem aż ja bym doszła do siebie po zabiegu i mogła przejąć spokojnie opiekę nad małym kiedy mąż wróci do pracy. No ale zobaczymy jak to się ułoży...

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z umowy zlecenie nie odprowadzają mu składki chorobowej? Bo jak płaca to może iść na l4 tylko wtedy od początku płaci ZUS.

Mój Aniołek kochany - 04.07.2015
    bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kai to faktycznie niesprawiedliwe. W końcu każdy tata powinien mieć prawo do urlopu w związku z urodzeniem dziecka. Niestety przepisy nie są sprawiedliwe w tej kwestii.

Mój planuje wziąć urlop ojcowski zaraz po porodzie, myślę, że wtedy ta pomoc przyda mi się najbardziej, zresztą myślę, że fajnie spędzić w trójkę ten pierwszy czas po porodzie, razem się uczyć i dostosowywać do nowej sytuacji, dzielić radości i trudy tych pierwszych dni.

Co do sesji brzuszkowej to ja chyba odpuszczę. Myślę, że to fajna sprawa, ale trochę nie bardzo mamy na to kasę. Wolę chyba zdecydować się na jakąś sesję jak już mały będzie na świecie.

l54t4dr.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kehlana_miyu wrote:
    Ja słyszałam, że te 2 tygodnie L4 na opiekę nad żoną można dostać tylko po cc, ale mam nadzieję, że się mylę. Poszukam później w pracy info na stronach ZUS, ale może któraś z Was ma bardziej spraedzone informacje i podzieli się wcześniej :)

Ja się trochę boję jak to będzie u nas z wolnym męża bo strasznie chce zmienić pracę i może być w okolicy porodu na nowym stanowisku :/ a początkowo planowaliśmy właśnie, że jeżeli będę miała cc to weźmie te 2 tygodnie L4, a potem 2 tygodnie ojcowskiego, więc cały pierwszy miesiąc bylibyśmy razem aż ja bym doszła do siebie po zabiegu i mogła przejąć spokojnie opiekę nad małym kiedy mąż wróci do pracy. No ale zobaczymy jak to się ułoży...

Z tą opieka to chyba tak jest bo pamiętam ze gin nie chciał dać mojemu opieki po pierwszym porodzie. Ale zorientowałam się ze u nas lekarz rodzinny wypisuje jak ktoś chce wiec zamierzamy z tego skorzystać

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kehlana_miyu wrote:

Tylko po cc. Wczoraj kazałam mężowi sprawdzić.

• kalika Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KKasiaKK, mogłabyś podzielić się swoją lista zakupów w Gemini? Też kompletuje koszyk i nie chciałabym o czymś zapomnieć...

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• adrenalina Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez jestem ciekawa waszych list z apteki. Ja bede zamawiać pewnie za tydzień po wypłacie :)

• a.badziak Ekspertka

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczynki(: czy któraś z Was zdecydowała się na pobranie krwi pępowinowej? Czytam różne opinie, ale nie ma nigdzie konkretów.

km5scbxmnqd7jrtx.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a.badziak wrote:
    Cześć dziewczynki(: czy któraś z Was zdecydowała się na pobranie krwi pępowinowej? Czytam różne opinie, ale nie ma nigdzie konkretów.

Właśnie też się zastanawiamy z mężem.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwusia na zleceniu z tego co pamiętam, możesz chcieć żeby była odprowadzana składka chorobowa, ale to jest jak Ty jesteś chora o i niestety nadal nie obowiązują urlopy.. chyba, że się dogadało z pracodawcą i ma się je zapisane w umowie.

a.badziak ja czytałam i to nie jest tak, że jakby co to Twoje dziecko dostanie tą krew, bo raz, że jest jej za mało a dwa, że przeważnie nie korzysta się z niej w ten sposób, że dawca jest biorcą, w rodzinie czasem może pomóc to rodzeństwu. Poza tym w prywatnych bankach jest to strasznie drogie, ale można oddać do Państwowego i tam może zostać użyta do leczenia innych ludzi :) no i jak zabierzesz tą krew to dziecko na samym początku już jej ne dostało więc szkoda dla niego ;/ to takie moje spostrzeżenia po tym co czytałam jeszcze na początku ciąży :)

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a.badziak wrote:

Ja się nie zdecydowałam ani w pierwszej ciąży ani teraz

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a.badziak wrote:

Nie. Dokonałem analizy tego co mówią specjaliści i nie widzę takiej potrzeby.

• Blu Autorytet

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do opieki męża po porodzie, to mialam sn i maz był najpierw na L4 wlasnie z racji opieki, a dopiero pozniej poszedl na 2 tygodnie ojcowskiego. Nie wiem gdzie mozna to sprawdzić, jak jest w przepisach.

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 sierpnia 2016, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:
    Sylwusia na zleceniu z tego co pamiętam, możesz chcieć żeby była odprowadzana składka chorobowa, ale to jest jak Ty jesteś chora o i niestety nadal nie obowiązują urlopy.. chyba, że się dogadało z pracodawcą i ma się je zapisane w umowie.

a.badziak ja czytałam i to nie jest tak, że jakby co to Twoje dziecko dostanie tą krew, bo raz, że jest jej za mało a dwa, że przeważnie nie korzysta się z niej w ten sposób, że dawca jest biorcą, w rodzinie czasem może pomóc to rodzeństwu. Poza tym w prywatnych bankach jest to strasznie drogie, ale można oddać do Państwowego i tam może zostać użyta do leczenia innych ludzi :) no i jak zabierzesz tą krew to dziecko na samym początku już jej ne dostało więc szkoda dla niego ;/ to takie moje spostrzeżenia po tym co czytałam jeszcze na początku ciąży :)

Komórki można pobrać z talerza biodrowego. Tylko nie są tak mlode jak z pepowiny, ale podobno jak te biodra nie pomogą to i te z pepowiny mogą nie zadziałałać(?).

‹‹ 578 579 580 581 582 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ