X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Jola1985 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kehlana_miyu -> oczywiście, ani krótkowzroczność (nawet bardzo duża), ani astygmatyzm nie stanowią przeciwwskazania do rodzenia SN. Skoro tak chcesz rodzić to serdecznie gratuluję pomyślnych opinii.

Sarcia -> powodzenia!

ex2bwn15260327bu.png
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola1985 wrote:
    kehlana_miyu -> oczywiście, ani krótkowzroczność (nawet bardzo duża), ani astygmatyzm nie stanowią przeciwwskazania do rodzenia SN. Skoro tak chcesz rodzić to serdecznie gratuluję pomyślnych opinii.

Właśnie dla mnie nie było to wcale oczywiste, więc ciągle oswajam się z tą myślą :D Zawsze słyszałam, że to jest wskazanie, więc nie zagłębiałam się w temat i dopiero teraz przekopałam się przez parę medycznych artykułów.

W gruncie rzeczy boję się i sn, i cc, więc skoro nie mam wyraźnych preferencji, to nie będę kombinować.

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • Blu Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kehlana, nie pozostaje Ci nic innego jak zakup kółka do siadania do porodzie i pakowanie powoli torby, bo nigdy nic nie wiadomo :D a tak serio, to jesteś zadowolona z takiego obrotu sprawy?

Ale mam zdechły dzień dzisiaj. Tak jak mówiłyście o tych drzemkach przez dzień oj chętnie bym się na taką pisała. Może jutro się uda i zasnę razem z córką. Chyba wychodzi juz powoli zmęczenie ciążą.

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • Jola1985 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kehlana_miyu wrote:
    Właśnie dla mnie nie było to wcale oczywiste, więc ciągle oswajam się z tą myślą :D Zawsze słyszałam, że to jest wskazanie, więc nie zagłębiałam się w temat i dopiero teraz przekopałam się przez parę medycznych artykułów.

W gruncie rzeczy boję się i sn, i cc, więc skoro nie mam wyraźnych preferencji, to nie będę kombinować.
    Jeszcze ileś tam lat temu to było wskazanie - szczególnie astygmatyzm.

Najgorsze jest to, że u mnie, pomimo i tak dużej wady wzroku i astygmatyzmu, w ciąży wzrok jeszcze się pogorszył i to masakrycznie :( Po porodzie muszę pójść na kolejne konsultacje i zmianę szkieł w okularach, a zmieniałam przed samym zajściem w ciążę - dobrze, że pracodawca sponsoruje ;)

ex2bwn15260327bu.png
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wizyta u okulistki i wiadomość, że jednak SN, prawie przesłoniła mi dzisiejszą wizytę u ginki. Najważniejsze: mały ma się dobrze, a moja szyjka grzecznie długa i zamknięta :) Waży ok. 2kg i ginka uważa, że nie powinien być zbyt duży - przewiduje ok. 3100 na poród (wdałby się wtedy w mamusię, bo ja ważyłam 3150g). Ciekawe, czy się sprawdzi :)

Też zmartwiłam się tylko trochę pomiarami. Główka i kość udowa wskazują równiutko na 33tc, czyli absolutnie ok, ale brzuszek jest mały - 31tc :( Do tej pory rósł bardzo równo, więc nie wiem, skąd mu się to nagle wzięło. Ginka sprawdzała pomiary 3 razy, ale uparcie wychodziło to samo. Nie mówiła, że to coś bardzo niepokojącego, ale ja oczywiście martwię się, z czego to może wynikać.

Blu, Reni@, NiecierpliwaKarolina, Limerikowo, Chwilka84, szynszyl, Pumpkin, diewuszka86, Kasik2, MMM2016 lubią tę wiadomość

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola1985 wrote:

Najgorsze jest to, że u mnie, pomimo i tak dużej wady wzroku i astygmatyzmu, w ciąży wzrok jeszcze się pogorszył i to masakrycznie :( Po porodzie muszę pójść na kolejne konsultacje i zmianę szkieł w okularach, a zmieniałam przed samym zajściem w ciążę - dobrze, że pracodawca sponsoruje ;)

Współczuję :( Dobrze, że pracodawca się dorzuca! U mnie każdy zakup okularów to spora pozycja w budżecie jeżeli nie chcę nosić denek od butelek. Zmieniałam teraz szkła na początku ciąży i na razie Bogu dzięki wzrok stoi w miejscu.

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u mnie tez pomiary glowki brzuszka i nozki roznily sie w USG nawet o 2 tyg. Kompletnie się tym nie przejmuję. Zawsze trzeba wziąć pod uwagę błąd i precyzje osoby wykonującej pomiar . w pierwszej ciazy tez tak bylo. Moj lekarz nigdy nie powiedzial ze cos jest nie tak.

kehlana_miyu, Limerikowo, Blu, Anoolka, MMM2016 lubią tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • Jola1985 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kehlana_miyu wrote:
    Współczuję :( Dobrze, że pracodawca się dorzuca! U mnie każdy zakup okularów to spora pozycja w budżecie jeżeli nie chcę nosić denek od butelek. Zmieniałam teraz szkła na początku ciąży i na razie Bogu dzięki wzrok stoi w miejscu.
    Oj, niestety piąteczka w tej sprawie - też zamawiam specjalnie cieńsze, aby mniej było widać te denka. Dorzuca na szczęście 540 zł przy każdej zmianie wady wzroku, więc powinno starczyć na nowe szkła nawet z antyrefleksem, inaczej byłabym niepocieszona.

Cieszę się, że u Ciebie wada stoi w miejscu, oby nic się nie zmieniło po porodzie sn :)

kehlana_miyu, Anoolka lubią tę wiadomość

ex2bwn15260327bu.png
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:
    Kehlana, nie pozostaje Ci nic innego jak zakup kółka do siadania do porodzie i pakowanie powoli torby, bo nigdy nic nie wiadomo :D a tak serio, to jesteś zadowolona z takiego obrotu sprawy?

Blu, najpierw spanikowałam, bo do myśli o rekonwalescencji po cesarce byłam już przyzwyczajona, a SN mnie raczej przeraża. Ale po przemyśleniu sprawy widzę też plusy. Jeżeli nie trafi mi się koszmarny poród, powinnam dojść do siebie szybciej niż po cc, no i łatwiej zaplanować kolejne ciąże, a chciałabym, żeby Adaś miał rodzeństwo. Oczywiście nie można przewidzieć, jaki poród mi się trafi, ale też kobiety różnie reagują na cc, dla jednych nic wielkiego, dla innych spora trauma - ja nie miałam w życiu żadnej operacji, więc tym bardziej nie wiem, jak bym je zniosła.

Chyba ogólnie mam mętlik w głowie i zdaję się na los i lekarzy, podejmowanie decyzji przy tylu niewiadomych przysparza mi tylko bólu głowy.

Jola1985, NiecierpliwaKarolina, Limerikowo, Blu lubią tę wiadomość

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szynszyl wrote:
    Uratowały mnie gołąbki od mamy XD

wiecie co... byłam z mężem w Auchanie, idziemy do kasy pierwszeństwa, stanęliśmy na końcu w kolejce (żadnej ciężarnej w niej nie było,), mąż poszedł stanąć obok w samoobsługowej, po chwili podchodzi do mnie Pani z obsługi i mówi, że mam podejść z nią na początek kolejki, szok! biorę koszyczek, robię dwa kroki i wypadła mi piwo i się stłukło... jak mi było głupio, nie wiem czy to z wrażenia czy jak. Hihi jeszcze emocje mnie trzymają :)
    Jak już czekałam na paragon to podchodzi zaraz na początek babeczka w ciąży i pyta stwierdzająco, czy to kasa pierwszeństwa i podaje swoje zakupy XD chyba tak trzeba walczyć :D

Ja już nie kupuję piwa (mężowi oczywiście) jeśli jestem przy kasie sama, bo się wstydzę po tym jak w jakimś 6 miesiącu pani mi odmówiła sprzedaży :-P

Chwilka84, India9, kehlana_miyu, szynszyl, Pumpkin, Blu, Anoolka lubią tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola1985 wrote:

Czytałam kiedyś, że w ciąży pogorszenie ostrości wzroku jest dość czeste i w większości przypadków po porodzie wszystko wraca do normy, więc może nie będzie trzeba zmieniać szkiel:)

Pumpkin lubi tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

• NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kehlana_miyu wrote:
    Jestem w ciężkim szoku. Od dziecka mam wyjątkowo słaby wzrok. Odkąd skończyłam 15 lat, cały czas słyszałam, że w moim przypadku w grę wchodzi tylko cesarka. Ok, cesarka ma swoje plusy i minusy, ale skoro nie ma wyjścia, to przyzwyczaiłam się do myśli, że w taki sposób urodzę i tyle.

Tymczasem wczoraj miałam wizytę u mojej okulistki, która zajmuje się moim wzrokiem od ponad 20 lat i jest uważana za prawdziwą specjalistkę w swoim zawodzie i, ku mojemu szokowi, usłyszałam, że nie widzi w moim przypadku bezwzględnych wskazań do cesarki. Fakt, mam minus 10 dioptrii w gorszym oku, ale żadnych śladów odwarstwiania się siatkówki ani innych podejrzanych zmian w dnie oka. A sama krótkowzroczność, nawet zaawansowana, nie jest obecnie uznawana za wskazanie do cesarskiego cięcia. Moja lekarka poprosiła jeszcze swojego męża, znanego profesora okulistyki, o zbadanie mnie i drugą opinię - również nie widział żadnego zwiększonego ryzyka dla mojego wzroku.

Dzisiaj miałam z kolei wizytę u mojej doktor prowadzącej. Mały obrócony główką w dół. Wygląda więc na to, że rodzę sn. AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!

Kehlana super!!!!! Dasz radę na pewno! I zazdroszczę, bo u mnie coraz częściej wspominają o cesarce z powodu gabarytów syna. Chętnie bym się zamieniła ;-)

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Jola1985 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2016, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalika wrote:
    Czytałam kiedyś, że w ciąży pogorszenie ostrości wzroku jest dość czeste i w większości przypadków po porodzie wszystko wraca do normy, więc może nie będzie trzeba zmieniać szkiel:)
    Byłoby wspaniale :) Dobrze wiedzieć!

ex2bwn15260327bu.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 1 września 2016, 00:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a my znowu po wizycie, miala byc konsultacja a byla pelna wizyta ale ok jestem spokojniejsza jeszcze jeszcze bardziej ze all idzie ok torem powoli do przodu

33tc zakonczony waga 2400-2600, szyjka 3.30 wiec elegancko mimo zajec przy Lolce, duza tu pomoc mamy ktora ma po polud rundke po placach zabwa z wnusia
    wagowo wychodzi corka tydzien wieksza plus nozkami I brzuszkiem, glowa ok w pomiarach w normie
    posiew na paciorki wziety
    mam do zaliczenai wizyte w poradni cukrzycowej dla kobiet w ciazy bo mam za wysoki cukier ale tylko na czczo, wynik 95 a do 92 norma
    organizm zle metabolizuje cukier I w nocy budze sie glodna bo zle jem , tj mam zle rozlozone posilki, maja byc bardziej regularne co 3h I ostatni kromka chleba o 21
    waga 87 wiec dobije jak z Lola do 90 only, mama mowi ze po mnie nie widac

NiecierpliwaKarolina, Chwilka84, kehlana_miyu, szynszyl, Pumpkin, Blu, Reni@, Sunshine89, diewuszka86, Kasik2 lubią tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • Limerikowo Autorytet

Wysłany: 1 września 2016, 00:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam -10.5 I -9.5 a corke rodzilam SN, 2tyg potem mialam pogorszenie samej ostrosci widzenia, np jak czytalam gazete lub kompa to literom uciekala ostrosc I rozmazywaly sie, potem przeszedl ten efekt uboczny

no ale ja jestem po operacji zatrzymania poglebiania sie wady wzroku wiec mzoe dlatego po krotkim wywylywanym SN I proznociagu wada nie poglebila sie

przed porodem bylam w Klinice oka na Baraniaka w Poz na badaniu wzroku I przede wszystkim dna oka I siatkowki I wyszlo ok
    bo to glownie chodzi o to by siatkowka sie nie odkleila podczas silnego parcia przy ost fazie porodu

mej kol pare tyg temu co urodzika corke 3600 I ma pare dipotrii od parcia popekaly bardzo naczynka na skorze kolo oczu

kehlana_miyu lubi tę wiadomość

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 września 2016, 00:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Limerikowo wrote:
    o cholera wlasnie tak powinnam byla zrobic dzis w Tesco w kasie pierwszenstwa..., przede mna 2 babki nie w ciazy przynajmniej niewidocznej plus narabany facet po 2 piwa I fajki
    Ja od samego początku szłam i każdego pytałam:
    PAN W CIAZY, PAN Z DZIECKIEM, CZY PAN NIEPELNOSPRAWNY? Oczywiście mina srajacego kota, wiec mówię to ja chciałabym skorzystać z kasy pierwszeństwa bo jestem w ciąży- uśmiech i dziękuję:)
    Może to chamskie co mówię, ale bardziej chamskie jest stawanie w kolejce pierwszeństwa jak się do niej nie kwalifikuje.....
    Albo kasa do 7 artykułów, a wszyscy z wózkami i stos rzeczy. Wiec zawsze mówię, że przepraszam, ale ja sie mieszczą w kryteriach kasy i, ze mam pierwszeństwo. Oczywiście krzyki, ale podchodzę do kasjerka i mówię, że jest napisane do 7, a Państwo mają po 30 i, ze chce pierwsza, a jak nie to z kierownikiem :) hahaha

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2016, 00:42

Limerikowo, NiecierpliwaKarolina, Chwilka84, szynszyl, Pumpkin, Blu, Anoolka, Eryka, diewuszka86, Dea28 lubią tę wiadomość

• Limerikowo Autorytet

Wysłany: 1 września 2016, 00:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie swieta racja

musze nabyc bezczelnosci w tej koncowce ciazy bo naprawde ciezko zaczyna sie stac nawet do tych kas pierwszenstwa...
    a ten narabany facet to doslownie mnie dzis rozbroil , jeszcze piprzyl cos tam na pogaduchy z kasjerka
    no trafilo sie dzis ...

201406062165.png
    3i49sg18rif9ypsm.png
    relgj44ju5k6m78v.png
  • marlon Autorytet

Wysłany: 1 września 2016, 01:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kehlana_miyu wrote:
    Blu, najpierw spanikowałam, bo do myśli o rekonwalescencji po cesarce byłam już przyzwyczajona, a SN mnie raczej przeraża. Ale po przemyśleniu sprawy widzę też plusy. Jeżeli nie trafi mi się koszmarny poród, powinnam dojść do siebie szybciej niż po cc, no i łatwiej zaplanować kolejne ciąże, a chciałabym, żeby Adaś miał rodzeństwo. Oczywiście nie można przewidzieć, jaki poród mi się trafi, ale też kobiety różnie reagują na cc, dla jednych nic wielkiego, dla innych spora trauma - ja nie miałam w życiu żadnej operacji, więc tym bardziej nie wiem, jak bym je zniosła.

Chyba ogólnie mam mętlik w głowie i zdaję się na los i lekarzy, podejmowanie decyzji przy tylu niewiadomych przysparza mi tylko bólu głowy.

Doskonale wiem, co czujesz!

kehlana_miyu lubi tę wiadomość

atdci09kteyfwsql.png
    4b9ah00cplkhwdqn.png
  • marlon Autorytet

Wysłany: 1 września 2016, 01:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,
    na jakie wanienki się zdecydowałyście?
    Czy któraś z Was używała stokke?
    Czy może wiaderko?

Poradźcie coś, proszę, bo to juz ostatnia rzecz i mam mętlik w głowie (oby tylko mieć takie problemy) :)

atdci09kteyfwsql.png
    4b9ah00cplkhwdqn.png
  • kalika Autorytet

Wysłany: 1 września 2016, 04:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marlon wrote:
    Dziewczyny,
    na jakie wanienki się zdecydowałyście?
    Czy któraś z Was używała stokke?
    Czy może wiaderko?

Poradźcie coś, proszę, bo to juz ostatnia rzecz i mam mętlik w głowie (oby tylko mieć takie problemy) :)
    Ja mam Cameleo od Beaba. Chwilę zastanawiałam się nad tą składaną Stokke, ale przeczytałam kilka opinii niezbyt przychylnych i ostatecznie zdecydowałam się na Beabe. Jest śliczna i baaaardzo solidna. Wiaderko niby spoko, ale bardziej przemawia do mnie klasyczna wanienka.

marlon lubi tę wiadomość

mhsv9vvjufj4nne7.png
    3jvzjw4z8qd2v63z.png
    06.2015 - nasz aniołek:*

‹‹ 680 681 682 683 684 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ