X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2016, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marlon wrote:
    Dziękuję Kochane za słowa wsparcia!
    Trochę spanikowałam.

Jestem po usg.

Termin z 27.10 przesunął się na 18.10.

Andrzej waży 2 600 (!!!!!!)

Szyjka 17 mm, rozwarcie :O Teoria mojego prowadzącego została potwierdzona. Mam leżeć chociaż te 2 tygodnie, ale cytuje nie ma tragedii bo jest tak duży, że spokojnie sobie poradzi i nie będzie potrzebował sterydów.

Młody jest mega słodki, wtulony był w łożysko.

Generalnie wszystko ok, waga i brzuch w 90 centylu, na usg było widać puculinki.

No to leże. :)

A to fota z dziś <3
    b65ad5f9506a960emed.jpg

Gratki! Rozumiem, że już widzicie podobieństwo do siebie? Bo zdjęcie jest mega wyraźne:)

marlon lubi tę wiadomość

• diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też myślę, że nie ma co przyspieszać, ale wiadomym jest, że jak już skończymy ten 36/37 tydzień to można odetchnąć bo ciąża jest donoszona.

l54t4dr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2016, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:
    Marlon to pewnie jesteś nieco spokojniejsza, skoro synek nie jest taki malutki i w razie czego sobie poradzi. Leż i pachnij ;) ale nie powiem jak napisałaś wcześniej o swojej szyjce to trochę zmroziło to krew w żyłach. A teraz wydaje się, że nie jest źle! ;)

Pielęgniarko co tam u Ciebie? Jak się czujesz?

Zrobiłam głupotę, bo na siłę chciałam sprawdzić, czy jednak nie mam już trochę siary. I tak ponaciskałam sobie brodawki, że dostałam dosyć bolesnych skurczy O.o teraz mały szaleje, skurcze na szczęście przeszły. Eh nie polecam takich eksperymentów, chyba że któraś chciałaby juz przyspieszyć wyjście na świat dziecka.

Blu mówisz o skurczach macicy, ze jak ścisksz piersi to się pojawiają?
    Pytam bo ja tak co drugi dzień wyciskam kilka kropel siary. Musze przetykac kanalik.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2016, 21:38

• diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie u nas na SR położna mówiła, że drażnienie brodawek to jedna z metod przyspieszenia porodu. Powoduje to właśnie skurcze macicy. Słyszałam też, że siary nie powinno się wyciskać jeśli pojawi się przed porodem, ale rozumiem, że u Ciebie to przymusowa sytuacja.

Beattkie lubi tę wiadomość

l54t4dr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2016, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pumpkin wrote:
    O matkoo... To czekam na recenzję bo i mi ślinka mocno pociekła ;)

Sarcia > Lasagne... też byłabym zadowolona... Kupna czy robiona? Dużo czasu zajmuje przygotowanie ale też mi smaka narobiłaś, noooo...! A ja uwielbiam makarony w każdej postaci.

KKasiaKK > Zdradź dokąd jedziecie? Zazdroszczę!

Pumpkin jak lubisz makarony to ja polecam penne z sosem z sera pleśniowego z szynka i brokułami:) hehehe juz 8 miesięcy czekam, żeby go zjeść:) A Ty jaki lubisz najbardziej?

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2016, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chwilka84 wrote:
    Mam pytanie: czy ruchy Waszych dzieci tez zrobiły się wolniejsze?tzn nie chodzi o ilość ale o ich tempo?

Mój też rusza się inaczej niż 2-3 tygodnie temu. Rzadko dostaję silne i dynamiczne kopniaki, praktycznie już nie występują. Teraz synek tak jakby się rozpychał, przeciągał, a brzuch jakby falował na wszystkie strony.

Też się tym martwiłam, dlatego cały zeszły tydzień miałam zlecone codzienne KTG. I jeździłam. KTG wyszło prawidłowo i lekarz powiedział, że dziecko po prostu jest duże i już nie ma miejsca żywiołowo się zachowywać. :)

• Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlon , piękne zdjęcie:)

Kasia, udanej wycieczki:)

Mój Synek rozpoczął swoje codzienne wieczorne harce i wyglądam jakbym wykonywała taniec brzucha:)

Gratuluje udanych wizyt:)

marlon, szynszyl lubią tę wiadomość

ex2bi09komf7ydjp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2016, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    diewuszka86 wrote:
    Beattkie u nas na SR położna mówiła, że drażnienie brodawek to jedna z metod przyspieszenia porodu. Powoduje to właśnie skurcze macicy. Słyszałam też, że siary nie powinno się wyciskać jeśli pojawi się przed porodem, ale rozumiem, że u Ciebie to przymusowa sytuacja.

Wlasnie takich informacji mi czasami brakuje od położnych, a ginekolodzy z którymi rozmawiałam chyba nie znają się na piersiach.
    Nie czuje naszczescie żadnych skurczy. No i 2 tygodnie temu miałam szyjkę krótka i miękka, a dzisiaj dłuższą i twarda, wiec wyciskanie nie zaszkodziło. Niestety musze.

• Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlon a jakie masz rozwarcie?

Mój Aniołek kochany - 04.07.2015
    bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2016, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlon synek piękny i jakie dobre technicznie zdjęcie. Aż jestem w szoku. :) Dobrze, że się trochę uspokoiłaś. :) Jak trzeba leżeć to trzeba. Niech maluszek jeszcze posiedzi w brzuszku.

marlon lubi tę wiadomość

• Reni@ Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlon piękne ujęcie. Będzie super pamiątka

W pierwszej ciąży też na tym etapie miałam rozwarcie i krótką szyjke i dotrwałam do 39 tygodnia. A miałam też skurcze częste . Dasz radę :) Jeszcze troszkę i ciąża donoszona będzie

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • India9 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, i ja już po wizycie u gin. Szyjka jeszcze trzyma, lekarz powiedział, zeby dotrwać jeszcze 2,5 tygodnia i będzie ok. Dotarło do mnie jak mało czasu zostało - tylko 3 tygodnie do końca września i będę na etapie, na którym rodziłam już synka.

Pielęgniarko, nie martw się, lepiej jechać do szpitala i być pod opieką. A może do rozwiązania jeszcze Cię wypuszczą?

Marlon, odpoczywaj ile wlezie, leż skoro masz zalecenia i delektuj się lenistwem ;-)

Ja pasy zapinam i będę zapinała. Jeśli bym nie zapinała to w razie stłuczki, w ktorej uczestniczyłam na bank wylądowałabym twarzą na przedniej szybie, a brzuchem uderzyłabym o panel. Pasy ratują życie nie bez powodu.

Co do ruchów to moja też raczej nabrała sił i bardziej/mocniej się rusza niż wcześniej, więc u mnie odmiana - przestałam się przejmować przerwami w "dostawie ruchów", bo mała zaczęła wreszcie reagować na zaczepki.

Odnośnie pępowiny - ja zdecydowanie wolałabym wiedzieć i być bardziej wyczulona, żeby móc w razie czego w miarę szybko zareagować.

Przepraszam, nie odniosę się do wszystkich poruszonych tematów, bo nie wszystko spamiętałam :-) ale pozdrawiam Was wszystkie i Wasze brzuszki.

Dea, jak sobie radzicie?

P.S. Marlon - cudny dzieciaczek :) Też jestem ciekawa czy widać już podobieństwo?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2016, 21:59

marlon, Reni@, Blu, _polin, szynszyl, Kasik2 lubią tę wiadomość

ex2b6iyegfxxj3a2.png
  • marlon Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje <3 za wsparcie i dobre słowa <3 tylko Wy mnie rozumiecie ;)

Syn wygląda jak mój Mąż. I ma podobno włosy. (!!!!)

Nie mam pojęcia jakie mam rozwarcie, powiedział niewielkie. Mam syndrom białego fartucha, więc jak nie zapiszę sobie pytań to jestem mega ciapą u lekarzy.

USG robiłam w Starej Miłosnej w gabinecie medycyny estetycznej. Jestem w szoku, że taka dobra jakość i kosztowało tylko 150 zł. (podobno to niewiele, nie mam rozeznania)
    Lekarz spoko, z Żelaznej.

Tak sobie poczytałam o tym wszystkim, trochę ochłonęłam i chyba spoko, ze ta szyjka nie jest za mocna. W sensie to przyspieszy akcje porodową jak się zacznie i może jednak będzie SN. no nie wiem, staram się szukać pozytywów.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2016, 22:44

diewuszka86, Reni@, Blu, Rutelka, szynszyl, Kasik2, Ibiza lubią tę wiadomość

atdci09kteyfwsql.png
    4b9ah00cplkhwdqn.png
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, od kilku dni mam takie dziwne uczucie. Nie za bardzo nawet wiem jak to opisać. Mam momentami taką falę gorąca w dole brzucha tak bardzo nisko. W zasadzie jakby w okolicach jajników. Najczęściej po prawej stronie albo na środku. I brzuch się robi w tym miejscu ciepły. Taz mi się nawet wydawało, że popuściłam :-P
    Teraz też tak mam. Na dole z prawj strony, rozchodzi się na pachwinę. Jakby mi ktoś gorący termofor dołożył.

Jakiś pomysł co to może być?

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2016, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie z tw ciaza donoszona jak sie okazalo to wcale nie jedt tak do konca, znajoma urodzla w 38 tc i wwpisali jeszcze dziecku wczesniactwo, takze tym nie radzila bym sie sugerowac, bo skok w rozwoju miedzy 36 a 38 tc u dziexka jesr naprawde ogromny.

• Blu Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    Blu mówisz o skurczach macicy, ze jak ścisksz piersi to się pojawiają?
    Pytam bo ja tak co drugi dzień wyciskam kilka kropel siary. Musze przetykac kanalik.

Tak na pewno macicy, cały brzuch twardnieje i bolał. Tak się wystraszyłam, że aż mi niedobrze...

Pamiętam, że miałaś problem z kanalikiem. U Ciebie to nie powoduje skurczy?

...

India, ciesze się ze u Was wszystko ok :) 3 tygodnie to brzmi dosyć poważnie :)

India9 lubi tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2016, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://mataja.pl/2014/05/pospiech-wysoce-niewskazany-o-tym-ze-dwa-tygodnie-moga-czynic-roznice/

poczytajcie, warto :)

diewuszka86, Chwilka84 lubią tę wiadomość

Wysłany: 9 września 2016, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziecko dziecku nierówne. Jasne, że im dłużej posiedzi tym lepiej, ale nie generalizowałabym, że wczesniaki są skazane na niepowodzenie. Mój brat urodził się w 26 tc z waga 900 gram. W dzieciństwie nie miał żadnych problemów zdrowotnych. Teraz jest szalenie inteligentnym facetem i do tego fizycznie nie widać po nim w ogóle, że był wcześniakiem. Mierzy 2 metry i kawał z niego chłopa.

Beattkie, Pumpkin, aneta93, India9, Chwilka84, szynszyl lubią tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina, niestety nie miałam do tej pory takiego uczucia, wiec trudno coś zasugerować

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png

Wysłany: 9 września 2016, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu, serio? Skurcze? Kurde, ja od kilku tygodniu "czyszczę" te brodawki, bo lekarz kazał i nic.

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
‹‹ 718 719 720 721 722 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ