X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • Visenna Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 03:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podczytuję Was cicho, bo ledwo siedzę przy komputerze a na telefonie pisanie na forach to jakaś masakra... ale... że bezsenność dopadła i pojawił się temat szczepień, to postanowiłam się choć na chwilę uaktywnić...

Ale zanim o tym... to GRATULUJĘ wszystkim Mamusiom już rozpakowanym :) Niesamowite... z październikowych mamy wrześniówki i sierpnióweczkę :) Dużo zdrówka dla Was Mamy i dla dzieciaczków!
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    Na Dwójce jest program o szczepieniach jakbyś była zainteresowana ;-)

Jeszcze nie oglądałam (nagrałam i mam zamiar obejrzeć dziś rano-później), ale... jestem niemal pewna, że skoro puszczono ten dokument na dwójce to... jest pro szczepionkowy i ma na celu nas, rodziców przekonać do szczepienia. Już czuję te pięknie dobrane słowa, poprzestawiane fakty... oj czuję to :) Obejrzeć można, ale wierzyć całkowicie? Nie tędy droga niestety...

Nie jestem przeciwniczką szczepień w ogóle - to chcę zaznaczyć od razu, ale... jestem ogromnie za ŚWIADOMOŚCIĄ i WIEDZĄ rodziców. Niestety nie jest prosto zdobyć tą wiedzę, bo chaos jaki występuje w tym temacie jest przeogromny. Ostatnie kilka tyg. staram się przez to przebrnąć, wyciągnąć wnioski i coś postanowić. Wstępny plan mamy. Nie zamierzam zgodzić się na szczepionki tuż po urodzeniu dziecka, odrzucam zabieg Credego i rozważam także zakazanie podania witaminy K (ale to jeszcze do przemyślenia... na razie walczę z przerobieniem materiału o wit. K). Czy będę szczepić? A jeśli tak to kiedy? Tego nie wiem... jestem jednak pewna, że jeśli się kiedykolwiek zdecyduję to będę chciała przeprowadzić dziecku pełną kwalifikację do szczepienia - zrobić badania, wybrać się np. do neurologa, który potwierdzi, że moje dziecko jest zdrowe i rozwija się prawidłowo. Żadnemu lekarzowi nie zaufam na słowo. Zaszczepić da się zawsze, odszczepić już niestety nie...

Jak czytam czasem na grupach/formach, że rodzicie szczepią nie wiedząc do końca na co, po co, nie znają pojęcia NOP, dają się spławić lekarzom, którzy twierdzą, że to co się z dzieckiem dzieje to normalne, że tak ma być... to... aż mi się ciśnienie podnosi (a nie powinno, bo ostatnio mam z nim problem i mało co znów nie wylądowałam na patologii ciąży :P).

Nie chcę wdawać się w dyskusje, czy szczepić, czy nie. My podjęliśmy swoją decyzję i uważam, że każdy rodzić powinien sam do niej dojść, dojrzeć a nie sugerować się forum i opiniami nieznanych osób. Chciałabym tylko zostawić garść linków i miejsc, gdzie świadomość dot. szczepionek można zdobyć. Czy są obiektywne? Czy są to wiarygodne źródła? Niech każdy przeczyta/obejrzy i zdecyduje... mi te źródła ogromnie pomogły w podjęciu decyzji. Zachęcam bardzo do poświęcenia chwili i zapoznanie się bo to ogromnie ważne i ma wpływ na zdrowie i życie naszych dzieci.

1. www.stopnop.pl - Ogólnopolskie Stowarzyszenie Wiedzy o Szczepieniach - warto zapoznać się z całą stroną, ale...w szczególności z charakterystyką szczepionek, które zamierzamy podać dziecku. Od lekarzy często nie otrzymamy takich informacji (a za każdym razem powinniśmy!), no może dostaniemy ulotkę - nic niewarty papierek z marketingowymi informacjami. A dzięki charakterystyce dowiemy się co zostanie dokładnie podane dziecku, jakie są przeciwwskazania i kiedy powinniśmy zrezygnować ze szczepionki i... co może się wydarzyć, jak już zaszczepimy. www.stopnop.pl/szczepionki <- Polecam bardzo.

2. Szczepienia noworodków w pierwszej dobie BCG i WZW-B - czyli dlaczego warto je odwlec - wypowiedzi polskich ekspertów.

http://szczepienie.blogspot.com/p/szczepienia-w-pierwszej-dobie-bcg-i-wzw.html

szczepienia-dzieci-skutki-uboczne.jpg

3. Jak nie szczepić – aspekty prawne – Urszula Tomicka - Pojawia się tutaj sporo dot. aspektów prawnych, ale... nie tylko i przez to "nie tylko" bardzo polecam obejrzeć film. Pani Urszula to mądra kobitka, pięknie pokazuje, jak wygląda rzeczywistość dot. szczepionek. Bardzo trafnie mówi o obowiązkach rodziców, kwalifikacji do szczepień itp.

http://porozmawiajmy.tv/jak-nie-szczepic-aspekty-prawne-urszula-tomicka/

4. Można też obejrzeć kilka filmów/wystąpień na YT Przemysława Cuske ze Stowarzyszenia STOP NOP, np.:

- "Szczepienia: bezmyślny przymus czy świadoma zgoda?" - https://www.youtube.com/watch?v=CRMpHHFRm_E Tutaj sporo o szczepieniach w pierwszej dobie życia dziecka, warto posłuchać!

- "Co warto wiedzieć o szczepieniach" - https://www.youtube.com/watch?v=CP9ugmaVgBc

- "Absurdy polskiego systemu szczepień" - https://youtu.be/UmK5sjll_iE

5. Wyszczepieni (Vaxxed) – od tuszowania faktów do katastrofy

http://szczepienia.wybudzeni.com/2016/08/31/wyszczepieni-od-tuszowania-faktow-katastrofy/

Mocny i poruszający film pokazujący, że istnieje związek między szczepieniem dzieci i ich autyzmem. Polecam obejrzeć, mimo, że pewnie niejedna osoba zarzuci mu brak bezstronności. Do mnie jednak przemawia.

Grupy na facebooku:
    - STOP NOP
    - Szczepienia (PL)
    - Nie szczepimy - aspekty prawne (tutaj są też rodzicie, którzy szczepią lub szczepią wybiórczo).

To tyle ode mnie :) Kto chce skorzysta, kto nie chce nie skorzysta. Każdego wybór :) Jeszcze raz powtórzę - nie chce dyskutować na temat szczepień... ja tylko podrzucam linki :) Mogę co najwyżej argumentować swój wybór i ew. odpowiedzieć na pytania. Wracam do lektury o witaminie K :P

Miłego, dobrego dnia dziewczyny! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2016, 05:11

Evelle, _polin, NiecierpliwaKarolina, linka89, Ibiza lubią tę wiadomość

oar8vfxmctme5m5e.png
    PCOS + NT + IO + hiperinsulinemia + hiperprolaktynemia. I poronienie.
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 05:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarcia trzymaj sie cieplo. Tez mnie zastanawia po co Ci podali sterydy skoro ciąża patrząc na oba twrminy donoszona. Chyba po to zeby bylo ze coś robią. Kurcze czyli to chyba Ty bedziesz kolejną rozpakowaną mamusią :) powodzenia

U mnie noc jak codzien. Starszy syn ostatnio ma jazdy i budzi sie co chwila. Placze nie wiadomo o co. Jak jeszcze maly dojdzie to juz z mężem chyba wogole spac nie bedziemy :|

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2016, 05:47

sarcia123 lubi tę wiadomość

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2016, 05:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sama niemwiem po co, lekarz powiedzial ze trzeba podawac no to coz nic nie mowilam chyba wie co robi o.O na biezaco w miarw mozliwosci bede pisac co i jak u nas, narazie do sniadania kazali nic nie jesc, ten lekarz mowil ze jak nic nie wydarzy sie to w srode rozwiaza ciaze, a jak bedzie to sie w sumie okaze.

Sylwia91

Ja mam taki bol ciagly jak miesiaczkowy, nie sa to skurcze typu np. Zlapie kilka sekund i puszcza bo takich to moze mialam ze 3 ?a tak to jak maly sie wygnoe to takie diabelsko mocne nasilenie bolu i w kazdej pozycji jak leze to mnie ciagle boli, hmmm najlwpiwj to opisze slowo upierdliwy bol :)

Faktyxznie jssli ty tez masz cos takiego to pojedz na ip, bo widzisz ja kilka dni juz tak mam i sie okazalo ze szyjka skrocona do 0,96 i 3 cm rozwaricia zew i wew.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2016, 05:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja umieram z glodu a oni nie pozwalaja ani jesc ani pic poki co o.O

W dodatku sasiadka z lozka obok chrapie jak stary traktor i chwilami to wytrzymac tego nie idzie :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2016, 06:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem na czczo od 19. Umrę z głodu. Leki popijam solą fizjologiczna :/
    Boje się dzisiejszego dnia strasznie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2016, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pilegniarka

A u ciebie co tam dzisiaj ? Bo ja w wczoraj bylam odcieta od neta i znalezc nie moge co oni kombinuja ?

Mi tez jesc nie kazali i tez nie jadlam ale od 21

• mizzelka Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarcia moja kuzynka tez cc w 38 tc i podawali normalnie sterydy... taki już jest chyba proceder ;)

kxslp2.png2PEOp1.png1l5xp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2016, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna dzięki że linki. Ja też siedzę w temacie szczepień od dobrych kilku tygodni. Ja z kolei chcę odroczyć pierwsze szczepienia do 3mca życia, bo boję się podać szczepionki noworodkowi. Wolałabym najpierw poznać dziecko, zobaczyć czy nie jest alergikiem, jak śpi,je itp, móc go poobserwować zanim dostanie szczepionkę.

Sarcia kciuki zaciśnięte.

Pielęgniarka mam nadzieję że lekarze wiedzą co robią. Eh. A ten test oksytocynowy oznacza że spróbują poród wywołać sn?

Visenna lubi tę wiadomość

• Kasik2 Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna, Rutelka u mnie też temat szczepień na tapecie. Chciałabym zaszczepić ale nie w pierwszej dobie. Brakuje mi informacji w jaki sposób później szczepia dzieci w przypadku odroczenia. Ja usłyszałam na SR że zaszczepienie na gruźlicę jest później praktycznie niemożliwe bo fiolka ze szczepionka jest na kilkoro dzieci i tylko w szpitalu je mają. Oraz że później na wizycie szczepiennej podają wszystkie zaległe szczepionki na raz =-O
    Macie wiedzę czy tak faktycznie jest?

klz9zbmhugl0l61p.png
  • szynszyl Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarcia ja też mocno trzymam kciuki, co by się nie wydarzyło maluszek lada moment będzie z Tobą :)

Rutelko ten test jest o to, żeby zobaczyć czy Pielęgniarka może urodzić naturalnie, czy podczas skurczów nic zagrażającego się nie będzie działo, jeśli wyjdzie źle to będzie miała cc, tak wyczytałam wczoraj. no i że bardzo często ten test wywołuje już poród więc może pielęgniarka zasili grono mam :)
    http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/porod/test-oksytocynowy-wskazania-i-przebieg-testu-otc_34188.html

a u mnie zadziwiająco dobra kolejna noc :D chyba organizm chce wypocząć na zapas :)

Odebrałam wczoraj wyniki gbs i ujemny :)

Reni@, adrenalina, Sunshine89, India9, Rutelka, kasia_1988, Blu, diewuszka86, Sylwia91, Ibiza lubią tę wiadomość

3jgx3e3kscbj73hd.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo, jakie miłe newsy o poranku, ujemny GBS :) nawet jestem trochę zaskoczona, bo mnie lubią się trzymać wszystkie przypadłości, które dotyczą mniejszości społeczeństwa, a tu proszę, wpadam do worka tych 70-80% :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2016, 07:56

szynszyl, mizzelka, Reni@, Kasik2, Sunshine89, India9, Rutelka, kasia_1988, Blu, diewuszka86, kehlana_miyu, Jutysia, Ibiza lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • mizzelka Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczepiłam normalnie, wiec nie wiem jak jest z odroczeniem :)

Mloda śpi. .. a ja nie wiem jakim cudem wytrzymałam z siku od 2 do prawie 7. CUD :)

w nocy coś bóle na @ troszkę się zalaczyly, teraz zastanawiam się czy robić jak w 1 ciazy, czekać na wody czy na regularne skurcze. Ale pewnie te drugie. Trzeba sb ściągnąć aplikacje :D

Robie się coraz aktywniej sza, jak mi tego brakowało. .. samych spacerów. .. głupiego sprzątania. Czekam do czwartku. A potem wola Boska :D marzy mi się poród juz od 7-13 akurat byłby mój lekarz prowadzący ordynator :D a on to zawsze się zakręci i zainteresuje, nie lubię lekarzy na nocnych dyzurach, choć ostatnio jak byłam na ginekologicznyM to miło się zaskoczylam :) trzeba mieć farta :D

• mizzelka Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarcia, pielegniarko, Sylwia dajcie znać potem co tam u was :)

Ciekawe jak tam dziewczyny czy juz wychodzą z maluchami :) jak sn to 2 doby a cc 4.. u was też tak jest? Czy dłużej trzymają?

Cała noc bobry piszczaly nad rzeką. Miały skubanee wyczucie... jak ja próbowałam zasnąć żeby jak najdłużej wytrzymać i nie myśleć o wc :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2016, 08:13

• Sylwusia100 Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarcia trzymaj się.
    Ja mialam wczoraj kiepski dzien a wieczorem jeszcze mi sie zab ukruszyl. Nie jest bardzo widoczny bo to 5 ale musze sie zastanowic czy isc teraz go zrobic czy juz po porodzie sie wybrac.

Mój Aniołek kochany - 04.07.2015
    bfarxzdvpbfijpi5.png
    f2wlpx9ioedyej73.png
  • kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja ostatnio czytałam o szczepieniach, z tym że ja jestem zdania, że szczepienia to jedno z dobrodziejstw naszych czasów i uważam, że wszyscy powinni być szczepieni obowiązkowo (pod kara grzywny) na wszystko, a nieszczepione dzieci powinny być niewpuszczane do przedszkoli i szkół. Zgoda, poglądy mam w tym temacie dość radykalne i nikogo przekonywać do nich zakiaru nie mam, po prostu dzielę się swoją opinią.

Aby jednak nie było tak cukierkowo, zgodzę się, że w temacie polskich szczepień nie wszystko jest z głową. Ktoś już poruszał temat tego, że dla naszych maluszków 5w1 nie będzie dostepne. Moja pierwsza reakcja, no problem, jest 6w1.. ale okazuje się, że 6w1 od 5w1 różni się wzwB, którego wystarczy podać o 2 dawki mniej niż wychodzi przy podawaniu 6w1. No i takie bezmyślne faszerowanie już mi się nie podoba!

No to co dalej? Jak nie 6w1 to można iść schematem szczepionek pojedynczych. Ilość wkuc może i duża, ale dla mnie to nie argument. Pełnokomórkowa wersja krztusca w szczepionkach pojedynczych natomiast argumentem już być może. Rozwiązanie jakie na dziś dzień wydaje mi się najsensowniejsze to "zainwestowanie" w DTaP (z acelurarnym krztuscem) zamiast DTP (z pelnokomorkowym krztuscem, ktory jest w darmowej ofercie nfz). Dostępność tej szczepionki na wlasna rękę to temat, który muszę jeszcze dokładnie spr, ale wydaje sie, że jest i kosztuje ok 80zl. To co "oszczedzimy" wybierajac pozostałe szczepionki NFZ zamiast 6w1 chcielibysmy "zainwestować" w pneumokoki. Ryzyko zachorowania duże, a skutki ewentualnej choroby tragiczne..

Zaznaczam, że po prostu dzielę się swoimi przemysleniami i decyzjami i nie widzę sensu podejmowania dyskusji "co lepsze". Zgadzać się nie trzeba :) a może którejś z was mój wywód pomoże, bo mi zajęło chwilę dotarcie do niektórych z opisanych informacji

Reni@, Rutelka, szynszyl, diewuszka86, Kai, mizzelka, kehlana_miyu lubią tę wiadomość

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • a.badziak Ekspertka

Wysłany: 20 września 2016, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piszecie, że nie możecie spać w nocy, ja od kilku dni zasypiam z synem po 21 i jedna pobudka na siku w nocy i tak do 6 rano. Śpię jak niemowlę. sarcia123 trzymaj się tam na tym oddziale, na pewno dobrze będzie, niedługo dzidzia z tej strony brzusia (: niejedna z nas już o tym marzy (: U mnie skurcze tylko wieczorami, ale takie że muszę zęby zacisnąć, w każdym razie czekamy.

km5scbxmnqd7jrtx.png
  • a.badziak Ekspertka

Wysłany: 20 września 2016, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwusia100 wrote:
    Sarcia trzymaj się.
    Ja mialam wczoraj kiepski dzien a wieczorem jeszcze mi sie zab ukruszyl. Nie jest bardzo widoczny bo to 5 ale musze sie zastanowic czy isc teraz go zrobic czy juz po porodzie sie wybrac.
    Byłam u dentysty na przełomie 7/8 mc. Wprawdzie dostałam znieczulenie(chociaż dentystka powiedziała że nikt nie zapewni mi 100% bezpieczeństwa dla dziecka, bo to zawsze jakiś lek w organiźmie), prześwietlenia nie mogła zrobić i całkowicie nie skończyła zęba(tylko go zabezpieczyła). Powiedziała, że jakiekolwiek dalsze leczenie dopiero po połogu. Także może warto poczekać jeśli nic poważnego. Na pocieszenie wychodzi mi ósemka, co wg dentystki też nie najlepszy moment, ale na razie bez komplikacji także czekam, po połogu będę naprawiać to co ciąża wyciągnęła z organizmu.

km5scbxmnqd7jrtx.png
  • Reni@ Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak ja Wam zazdroszczę tych przespanych nocy. Mnie coraz bardziej bolą plecy. Gorne partie. I to nie tylko kregoslup ale całe. W kazdej pozycji. No i zebra od kilku dni. Nie pamiętam zebym tak miala za pierwszym razem

f2wli09kkp6omcr9.png
    zem33e5ekx8vdc7s.png
    Aniołek 11 tc [*] 07.2015
  • NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 20 września 2016, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Visenna dzięki za lekturę ;-) myślę, że nawet jeśli ktoś ma odmienne zdanie to chętnie poczyta, żeby poznać argumenty drugiej strony.

Pumpkin lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2016, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dalej na czczo, narazie byli lekarze na obchodzie no i maja poprosic do badania, odchodza mi jakies mini brazowe skrzepiki hmm...

‹‹ 790 791 792 793 794 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ