X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • a.badziak Ekspertka

Wysłany: 21 września 2016, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    Ja już nie wiem jaki mam termin :-/ całą ciążę kazali się sugerować tym terminem z usg prenatalnego, czyli 26 września. A teraz każą czekać do końca, czyli do pazdziernikowego. Zgłupieć można!
    Co lekarz to inaczej, moja gin twierdziła że z usg termin może być zupełnie inny bo jest określany na podstawie wielkości dziecka,a dzieciątko może być po prostu duże i usg pokaże wcześniejszy termin... Ja w 30 tc też po usg miałam termin na 26 września, ale tak jak India napisała że najlepiej chyba się sugerować tym co na początku wychodzi (:

km5scbxmnqd7jrtx.png
  • linka89 Ekspertka

Wysłany: 21 września 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    Skurcze jak ręką odjal! Całe szczęście. Myślę że to było to drapanie i długie siedzenie. Ja nawet nie czekam do 38tc,najważniejsze żeby skończyć 36 i ewentualnie potem jeszcze tydzień do zdjęcia pessara i mogę rodzić :D

Ja tam bym się nie pogniewała, gdybym urodziła przed 23.10, żeby była w znaku Wagi :P. Ale wolałabym jednak do 38 tc dotrwać!

Sylwia91, a.badziak lubią tę wiadomość

• Chwilka84 Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również witam sie w 38 tyg:)Marzą mi sie jeszcze ze 2 tyg i możemy rodzić:)

Ja noc przespałam z 2 przerwami do wc i ze 2 razy mi sie brzuch nie przyjemnie napioł, ale wczoraj miałam intensywny dzień więc to pewnie dlatego.

Sarcia, Jola-3 mam kciuki za Was i za Maluszki:)

Wczoraj mielismy wieczorem spokanie z doula i powiem Wam ze super informacje , takie praktyczne podała i takie na które bym nigdy nie wpadła.
    Pokazała nam kilka pozycji, w jakich moge się ratowac jak będzie bardzo bolało.
    Opowiedziała, jak poród teoretycznie wygląda, na czym Nam zależało, ogólnie boimy sie jeszcze bardziej, ale pewnie za kilka dni oswoimy się z tymi informacjami.

Rutelka, diewuszka86 lubią tę wiadomość

ex2bi09komf7ydjp.png
  • linka89 Ekspertka

Wysłany: 21 września 2016, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    O to to! To samo mam! Nigdy nie miałam zgagi i nie wiedziałam co to jest a teraz wieczorami mam koszmar. Nie dość że spać nie mogę to zgaga męczy. Jak leżę to się jeszcze nasila. Już bym chciała małą po drugiej stronie brzucha... W pierwszym bezpiecznym terminie

Czyli widocznie tak jest na typ etapie... Mi jakoś pomaga jak się ułożę w łóżku wysoko - niedługo poduszek dla mnie zabraknie!

• Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India9 wrote:
    Ja mam w karcie 13.10, a wg belly i kalendarzy uznających, ze mamy ro przestępny - 12.10
    Też mnie to trochę drażni, że wykształceni ludzie, a nie mogą wziąć pod uwagę tego jednego dnia wydłużającego rok.
    A przecież nawet aparatury USG wyliczają dobrze

Mam dokładnie ten sam termin co Ty - 13.10. I już głupieje, bo z dalszych usg wychodzi 8.10, z pierwszego usg 6.10. Czyli jak się nie rozpakuję do 13.10 to dopiero wtedy będą wywoływać poród?

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarcia, Jola powodzenia :)

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • linka89 Ekspertka

Wysłany: 21 września 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czy któraś z Was myśli, żeby rodzić w pozycji wertykalnej? Albo może niektóre, już tak urodziły?

• Ola_Ola Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    linka89 wrote:
    Dziewczyny, a czy któraś z Was myśli, żeby rodzić w pozycji wertykalnej? Albo może niektóre, już tak urodziły?

Ja bym chciała :) mam nadzieję, że się uda

f2wl3e5evc7d67pj.png
    ex2bgu1rurd98nmh.png
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez planuje :) nie mam zamiaru rodzic na lezaco

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • linka89 Ekspertka

Wysłany: 21 września 2016, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie słyszałam, że szybciej idzie i bóle mniejsze... Też chcę spróbować, choć mój gin ostatnio stwierdził, że i tak pod koniec, większość rodzących już nie ma siły i ląduje na łóżku... Dobrze w ogóle, że w coraz więcej szpitalach dają wybór pozycji!

Ja na razie zmykam, zająć się jakimś tematem nieciążowym - komisarzem Forstem ;)

• NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a.badziak wrote:
    Co lekarz to inaczej, moja gin twierdziła że z usg termin może być zupełnie inny bo jest określany na podstawie wielkości dziecka,a dzieciątko może być po prostu duże i usg pokaże wcześniejszy termin... Ja w 30 tc też po usg miałam termin na 26 września, ale tak jak India napisała że najlepiej chyba się sugerować tym co na początku wychodzi (:

26.09 mam z tego pierwszego usg. W 30 tygodniu wyszedł termin 11 września :-P

a.badziak lubi tę wiadomość

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia91 wrote:
    Na pewno się pochwalę jak się odważę :D chociaż zanim ja będę rodzić to pewnie forum opustoszeje bo większość będzie już po

Spokojnie, przynajmniej ja się nie wybieram jeszcze rodzić ;)

Sylwia91 lubi tę wiadomość

l54t4dr.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    India9 wrote:
    Ja mam w karcie 13.10, a wg belly i kalendarzy uznających, ze mamy ro przestępny - 12.10
    Też mnie to trochę drażni, że wykształceni ludzie, a nie mogą wziąć pod uwagę tego jednego dnia wydłużającego rok.
    A przecież nawet aparatury USG wyliczają dobrze

Ja mam tak samo. Termin z OM 02.11 a na karcie ciąży mi wpisali 03.11- też przez rok przestępny, chyba sama to poprawię bo też mnie to irytuje. A tak serio to chciałabym urodzić do 20.10, ostatni termin z usg wychodzi 30.10.

l54t4dr.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    linka89 wrote:

Ja bym tak chciała, bo ponoć szybciej idzie. A czy się uda to zobaczymy w praktyce. Położna na SR bardzo polecała taką pozycję.

l54t4dr.png
  • diewuszka86 Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola powodzenia! :) Czekamy na wieści od Ciebie.

l54t4dr.png
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w szpitalu podobno zachęcają do pozycji wertykalnych, dopiero na samo parcie wolą, żeby się usadowić na fotelu porodowym.

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • Blu Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie podobnie, przed samymi partymi mozna robić co się chce ;) rzeczywiscie na leżąco skurcze bolały o wiele bardziej.

Sarcia123 pewnie zaraz cos napisze, ze juz tuli synka :)

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • kehlana_miyu Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam dzisiaj wizytę i najważniejsze: mały odwinął się z pępowiny!!! Ma ją teraz grzecznie za plecami :)

Poza tym waży ok.2700g, przewidywana waga urodzeniowa 3200 - byłoby idealnie, więc mam nadzieję, że przewidywania ginki się sprawdzą :) Wymiary, przepływy, serduszko, łożysko, wody - wszystko ok :) Ja od początku ciąży przytyłam 9,5kg więc z tego też się bardzo cieszę, bo zaczynałam ciążę z nadwagą.

Jedyne gorsze wieści - szyjka długa, zamknięta, dziecko wysoko, absolutnie nic nie wskazuje, żeby mój organizm przygotowywał się do porodu. Na ten moment wygląda, że mogę przenosić :( Nie byłaby to oczywiście taka tragedia, ale ginka powiedziała, że po terminie porodu powinnam położyć się do szpitala na obserwację :( A mi się wcale nie chce kwitnąć w szpitalu nie wiadomo jak długo aż młodemu zechce się wyjść :( No nic, do terminu jeszcze 4 tygodnie, liczę, że do tego czasu wiele może się zmienić :) Po 38tc myję podłogi i biorę męża w obroty :D

lu.iza, Ola_Ola, Rutelka, Jutysia, diewuszka86, Blu, Chwilka84, marlon, Reni@, NiecierpliwaKarolina, Kasik2, mizzelka, szynszyl, Pumpkin, Sylwia91 lubią tę wiadomość

961l9vvj59du8plj.png
    961lk6nlda9uyhvb.png
    5tc [*] 04.2015
    10tc [*] 01.2015
  • lu.iza Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kehlana nic sie nie denerwuj :) u mnie zostały 3 tygodnie, szyjka długa i zamknięta :) tez raczej w terminie bede rodzic, byle do października, potem wszystkiego bede próbować :)

kehlana_miyu, Rutelka lubią tę wiadomość

qb3cl6d8iexq5cc7.png
    m3sxc6edpjlusky4.png
  • Jutysia Ekspertka

Wysłany: 21 września 2016, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się po prawie nieprzespanej nocy :/ Kolejnej z rzędu. Diewuszka, Twoja teoria chyba się sprawdza, że matka natura przygotowuje nas do nocnego wstawania do naszych Pociech. Aczkolwiek nie zmienia to faktu, że czuję się jak zombie i nie mam na nic siły i ochoty... I pół nocy drapałam się po brzuchu i stopach, mam nadzieję, że to nie są jakieś oznaki cholestazy czy innego cholerstwa.

Gratuluję już rozpakowanym dziewczynom i trzymam kciuki za kolejne udane i szybkie porody! :) Z przyjemnością wchodzę na forum i czytam, że kolejne maluszki są po drugiej stronie brzucha, chociaż dla mnie wciąż to jest abstrakcja. Chciałabym urodzić tak mniej więcej w połowie października, chociaż cały czas mam przeczucie, że urodzę wcześniej. Nie wiem skąd się to bierze. Mam nadzieję, że w tym przypadku intuicja mnie zawiedzie. W ten weekend mamy jechać do moich rodziców, ok. 200 km i mam obawy czy jechać, trochę się boję, że akcja rozkręci się u mnie właśnie daleko od domu i szpitala, w którym chcę rodzić :( W ogóle to mogłabym być w tej ciąży jeszcze ze dwa miesiące ;)

Ola_85 lubi tę wiadomość

ijpbdf9h93cgicla.png
‹‹ 805 806 807 808 809 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ