X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe Mamusie 2016
Odpowiedz

Październikowe Mamusie 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KKasiaKK wrote:
    Cześć dziewczyny
    Macie jakieś sprawdzone sposoby na katar? A dokładniej na totalnie zapchany nos...
    Stosuje wodę morską i maść majerankowa, ale za bardzo nie pomaga

hej, od piątku mam okropny katar, do środy zwolnienie lekarskie. Chciałam kupić inhalator z solą, natomiast moja położna zapytała czy mogę wytrzymać bez lekarstw - tylko domowe sposoby na przeziębienie. I tak meczę się.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2016, 15:06

• anulka1978 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blu wrote:
    Nie chcę straszyć, ale wiele dzieci, których mamy brały duże ilości no-spy w ciazy ma problemy z napięciem mięśniowym, zwłaszcza w okolicy aparatu mowy. Wynikają z tego problemy ze ssaniem, co wiąże się z szybkim przejściem na butelka i pogłębienie problemów zwłaszcza z artykulacją. Dzieci te mają często nie domniemanie buzię i problem m.in. z trzymanie śliny czy poprawnym oddychaniem.

Nie mowie ze wszystkie dzieci, ale za dużo nospy to większe ryzyko zaburzeń mowy.
    BLU wyjęłaś mi to z ust ;)
    I to jest wlasnie powod dla ktorego ja unikam tych wszystkich "bezpiecznych" lekow... jak mus to mus ale jak da sie bez to lepiej bez....

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zetzet wrote:
    Dziewczyny, odebralam wynik na toxo i wyszedl negatywny, czyli ze "musze uwazac" - co to oznacza dokladnie, oprocz tego, zeby unikac kotow, z ktorymi na szczescie nie mam w ogole do czynienia? (choc ja uwielbiam koty :)
    Nie tylko koty ale i piaskownica, warzywa z gruntu... wszystko myc... obierac... rece mydlem, wiadomo....

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moko wrote:
    Z taką lekką nieśmiałością witam się i ja, choć nie wiem czy mnie stąd nie wyrzucicie jeszcze, bo termin wychodzi na 31.10, ale to wyliczenia z OF. Jestem w 6 tc. i czekam z niecierpliwością na pierwszą wizytę u lekarza, strasznie świruję czy wszystko jest ok i już bardzo bym chciała, żeby pierwszy trymestr był za mną, a tu jeszcze tyyyle czasu...
    Witaj :) rozgość się <3 czas do pierwszej wizyty wybitnie sie dłuzy ;)

Moko lubi tę wiadomość

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • KKasiaKK Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    hej, od piątku mam okropny katar, do środy zwolnienie lekarskie. Chciałam kupić inhalator z solą, natomiast moja położna zapytała czy wytrzymać bez lekarstw - tylko domowe sposoby na przeziębienie. I tak meczę się.
    Ja niestety nie mogę pozwolić sobie na zwolnienie lekarskie, wiec tylko dziś w domu jestem i tu pracuje, ale nie umiem wysiedzieć w domu, nie lubie nie być w pracy...

A jak sobie radzisz tymi domowymi sposobami?

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2016, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    daisy1984 wrote:
    Cześć dziewczyny, czytam Was regularnie ale nie miałam odwagi nic napisać. Jest to moja druga ciąża. Z pierwszej mam córkę 17 m, ciąża była z komplikacjami - co badania to coś wychodziło. A ogólnie sam proces starań zajął nam 2 lata. Teraz zajęło nam tylko 8 ms. Wg BB jestem w 8 tygodniu. Ostatnio na USG wyszło że jest sam pęcherzyk ciążowy (5t4d) mam nadzieję, że teraz będzie już serduszko, jak nie to wiadomo jak się to zakończy :(

Hej ;-) Oczywiście, że będzie serduszko. Nie myśl negatywnie bo zwariujesz.
    Ja panikowałam, że będę miała jakiegoś HIVA i jest wszystko OK. Nie wiem skąd ten pomysł, a straconego tygodnia na nerwy i głupie myśli nikt mi teraz nie odda....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2016, 15:12

• anulka1978 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj zaliczylam jakis extra zastrzyk energetyczny... chyba słonce na mnie tak dziala ;)
    Dwie godziny grabiłam i sprzatalam w ogrodzie... uwielbiam efekt koncowy takich prac ;) Mialam usiąść na leżaku ale wlazlam do domu zrobic herbate... w finale herbaty nie zrobilam tylko wzięłam psa i polazlam na spacer... 10km przelazłam ;)
    Wrocilam... w kuchni nie ma prądu, padła ktoraś tam faza, awaria :/ czyli na herbate nie ma szans... no chyba ze przyniose czajnik do sypialni ;) w sumie racja...

Jestem mega zmeczona ale i zadowolona... pierwsze wiosenne porzadki w ogrodzie zaliczone :) w weekend pojade po bratki <3

Teraz mam zjazd energetyczny, zasypiam na siedząco...

Moko, KKasiaKK, nick nieaktualny, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • Monia_85 Debiutantka

Wysłany: 7 marca 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pumpkin wrote:
    O - to super! Ja z mokotowa. Okolice galerii mokotów.
    Jak najbardziej jestem ZA! Pogoda powoli zaczyna się poprawiać i myślałam właśnie o spacerach ale samej to wiadomo jak się chce... ;)
    ja Ząbki k. Warszawy :))

nick nieaktualny, nick nieaktualny, nick nieaktualny, Ola_85 lubią tę wiadomość

w57vdqk3gdqbrtk4.png
  • anulka1978 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    DAISY1984 tak jak pisza dziewczyny, trzeba na spokojnie, nerwy tu niczego dobrego nie wnoszą <3 na poczatku sa moga byc duże rozbieznosci miedzy wiekiem ciąży z OM a USG :) wszystko bedzie idealnie!!

nick nieaktualny, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

f2w33e3k4fqom8sd.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2016, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KKasiaKK wrote:
    Ja niestety nie mogę pozwolić sobie na zwolnienie lekarskie, wiec tylko dziś w domu jestem i tu pracuje, ale nie umiem wysiedzieć w domu, nie lubie nie być w pracy...

A jak sobie radzisz tymi domowymi sposobami?

cebula na kanapki, albo ze śledziem, ostatnio pomógł mi czosnek, wystarczy łyknąć kawałek każdego dnia i masz antybiotyk naturalny, mleko z masłem i miodem. Natomiast na katar to spacery malutkie i wietrzenie pokoju, dodatkowo wąchanie wick vaporub.

• KKasiaKK Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2016, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anulka1978 wrote:
    Ja dzisiaj zaliczylam jakis extra zastrzyk energetyczny... chyba słonce na mnie tak dziala ;)
    Dwie godziny grabiłam i sprzatalam w ogrodzie... uwielbiam efekt koncowy takich prac ;) Mialam usiąść na leżaku ale wlazlam do domu zrobic herbate... w finale herbaty nie zrobilam tylko wzięłam psa i polazlam na spacer... 10km przelazłam ;)
    Wrocilam... w kuchni nie ma prądu, padła ktoraś tam faza, awaria :/ czyli na herbate nie ma szans... no chyba ze przyniose czajnik do sypialni ;) w sumie racja...

Jestem mega zmeczona ale i zadowolona... pierwsze wiosenne porzadki w ogrodzie zaliczone :) w weekend pojade po bratki <3

Teraz mam zjazd energetyczny, zasypiam na siedząco...
    Ja miałam takiego powera w sobotę, aż w tym szale energetycznym wyciągnęłam męża do ikeii po nowy stół i krzesła do jadalni firmowej i remont taki szybki zrobiliśmy. Tak w ramach jutrzejszego dnia kobiet, bo u nas prawie same babeczki pracują .

Anulka myślisz ze bratki już dadzą radę, mam w domu już pełno hiacyntow, prymulek itp... Ale na dworzu to sie tak zastanawiam... Czekam już na bratki i wiosnę od dawna...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2016, 15:39

• KKasiaKK Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2016, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beattkie wrote:
    cebula na kanapki, albo ze śledziem, ostatnio pomógł mi czosnek, wystarczy łyknąć kawałek każdego dnia i masz antybiotyk naturalny, mleko z masłem i miodem. Natomiast na katar to spacery malutkie i wietrzenie pokoju, dodatkowo wąchanie wick vaporub.
    Cebule i czosnek w tej ciąży jem ciagle. Mąż sie zawet śmieje, że lubi ta moja ciąże, bo ciegle cebula, czosnek, ogórki kiszone itp. On lubi takie smaki, ja przed ciąża nie bardzo, a teraz zjadam minimum jedna cebule dziennie i ciagle robie sos czosnkowy. A ogórki kiszone kupujemy już na kilogramy, bo całe zapasy od teściowej sie skończyły... Zwykle nie przepadam za ogórkami kiszonymi...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2016, 15:46

• NiecierpliwaKarolina Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, kupiłam ostatnio ten balsam Dzidziuś mama. Dzisiaj wypróbowałam i faktycznie fajny :-) polecam! Bardzo szybko się wchłania, skóra jest mięciutka i delikatna po smarowaniu. I ma masło shea w składzie :-)

n59y8u69xkreiife.png
    n59y20mm7mm8z66z.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2016, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiecierpliwaKarolina wrote:
    Dziewczyny, kupiłam ostatnio ten balsam Dzidziuś mama. Dzisiaj wypróbowałam i faktycznie fajny :-) polecam! Bardzo szybko się wchłania, skóra jest mięciutka i delikatna po smarowaniu. I ma masło shea w składzie :-)

Ja korzystam od początku ciaży z palmersa. Do rozstępów kupiła masełko Tummy Butter i BIOOIL.

• inaa Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem prawie aniolkowa mama ... Ciaza cie rosnie

thgf9n73strbq9ak.png

thgfyx8d9lmvw97c.png
    Aniołek (8tc)-3.2016 :* Kocham Cię !
    Aniołek (7tc)-12.2016 :* Kocham Cię !

• kkkaaarrr Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inaa wrote:
    A serduszko bije? Może tak jak pisałaś ciąża jest dużo młodsza i stąd małe rozmiary groszka

eVspp2.png
    SBwKp2.png
    - Olga [*] 8.11.2015 [26tc] - mama Cię kocha córeczko -
  • Karola - mama Julci i ... ? Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inaa wrote:
    inaa co Ty mówisz ? bedzie dobrze bąbelek urośnie .
    Ja mam jutro wizytę o 9 i juz mam dużego stresa boje sie jak nigdy że to jakaś urojona ciąża że jej tam nie ma że to hormony cos pomieszały

01.01.2011 - Aniołek 6 tc :(
    18.05.2012 - Juleczka nasze największe szczęście :)
    19.04.2016- Aniołek 14 tc :(
    Kochamy Was ;)

201205184874.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2016, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia_85 wrote:
    ja Ząbki k. Warszawy :))

wow, ja pracuję w Ząbkach :D tzn. teraz na zwolnieniu :D
    a mieszkam w Kobyłce. :D

Monia_85 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2016, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    inaa wrote:

Inaa napisz coś więcej. Serduszko bije? Jak to nie rośnie?

• Monia_85 Debiutantka

Wysłany: 7 marca 2016, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rutelka, zatem witaj prawie siąsiadko! :) po pasku widzę, że mamy też bardzo zbliżone ciąże jeżeli chodzi o wiek :)

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

w57vdqk3gdqbrtk4.png
‹‹ 89 90 91 92 93 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – jakie składniki warto suplementować w czasie starań o dziecko?

Choć przez lata w procesie starania się o dziecko większą uwagę skupiano na zdrowiu kobiety, dziś wiemy, że męska płodność ma dokładnie takie samo znaczenie. Dobra wiadomość jest taka, że wiele wpływających na nią negatywnie czynników możemy poprawić, np. przez zmiany w stylu życia czy świadome uzupełnianie kluczowych składników odżywczych. Jakie suplementy na męską płodność mogą pomóc w staraniach o dziecko?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ