X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • Anulka87 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natikka123 wrote:
    Ostatnio mnie przeraża wizja czy dam sobie radę z malenstwem w pierwszych dniach.
    Bo wiadomo po porodzie chwilę mąż będzie a potem sama z malenstwem w szpitalu kilka dni. I czy będę umiała ja karmić czy jej krzywdy nie zrobię jak ja chwyce czy będę umiała przewijac mała (wiem że to brzmi okropnie ale jak są obce dzieci to mam odruch wymiotny i musze wyjść jak są przebierane) tak samo sprzątanie po zwierzętach.
    Wiem że to głupota ale się boje ze nie podolam już na początku :-/

wg mnie takie obawy są normalne! ja co prawda 'nie brzydzę się' - z Mężem potrafimy gadać np. o kupie przy obiedze :P ale np. moja mama tak miała i ma - jak nawet usłyszy słowo - kupa - to już nic nie zje, jak zobaczy włosa - nic nie zje. jak miała mnie, a mój brat, 9lat starszy, to czasem 'płaciła' mu za przebieranie siostry z obsranej pieluszki :P ale wracając do głównego wątku...ja mam pełno obaw! czy będę umiała trzymać, czy krzywdy nie zrobię, jak przewijać, myć, dotykać, ola boga! tyle tego! a ja nigdy nie miałam doczynienia z takim Maleństwem :( Mąż jest trochę spokojniejszy - ma siostrę 7 lat młodszą, więc twierdzi, że coś tam pamięta. a ja? kurczę, takie małe rączki i nóżki - jak je ubrać w pajacyk czy inne małe ciuszki? oj, sporo mam tych obaw, a nawet ostatnio jakby co raz więcej!

💒Love💒. 10 08 2013
    👼. 07 2016
    ❤️Synek ❤️ 17 10 2017
    Czekamy na Rodzeństwo...🥰
    preg.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka87 wrote:
    witam się w pochmurny dzionek! ja czekam na panów od drzwi - dziś mamy mieć wymieniane drzwi wejściowe :)

wczoraj byliśmy na szkole rodzenia. i zaczął się temat szczepionek, hmmm. pani baaaardzo namawiała na szczepionki 5w1 i 6w1 (jedno ukłucie i po bólu). ja sama ogólnie jestem za szczepionkami - moi rodzice, my - byliśmy szczepieni. ja właśnie obawiam się tych multiszczepionek. nie czytam za dużo o tym, żeby się nie nakręcać - a artykuły są i to różne... nie wiem, jakie Wasze zdanie w tej kwestii. ja osobiście chcę szczepić na to, co trzeba. ale własnie te szczepionki 5/6w1 jakoś do mnie nie przemawiają...jakaś taka duża ta bomba szczepionkowa wydaje mi się, na mój chłopski rozum, dla takiego małego ciałka :(
    Dokładnie, są płatne to zachwalają, pediatryczny też różnie mówią, zależy kto im "płaci" ;) Ja moich szczepiłam tymi zwykłymi nie skojarzonymi, a żeby nie było 3-4 kłuć to umawialismy się na 2 kłucia teraz i 1-2 kłucia za dwa tygodnie. I było to mniejsza "bomba" i podzielona. Malutkie dzidziusie nie pamiętają tego, a na roczek, czy półtorej i tak jest chyba tylko jedno kłucie.
    Teraz też zostaje przy podstawowych na pewno

dqprj44jb8yg6zfw.png9f7jx1hpfxfexs93.png
    l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do obaw, czy nie zrobi się krzywdy dzidziusiowi to trzeba by się na prawdę "postarać" żeby zrobić Maluszkowi krzywdę ;)
    Dla mnie chyba taką najlepszą lekcją, że nie da się tak łatwo zrobić krzywdy, była kąpiel dzidziusia przez położne w szpitalu. Brały dzidzisia na jedną rękę i pod kran, rach - ciach i dzidziuś umyty ;)

Kupka to w szpitalu jest mega, ta pierwsza kupka po porodzie (smółka), masakra, nie idzie jej niczym wytrzeć, rozmazuje się, ale się ja ogarnie to później już z górki ;)
    Mamusie, które czekają na chłopców, trzeba szybko przewijać, chyba że chce się otrzymać gratis fontannę z siuśków ;)

Co do ubierania to zapamiętałam gdzieś takie stwierdzenie, że ubierając dzidziusia przewraca się go z boku na bok jak chlebek ;) O jest to dodatkowo ćwiczenia stymulujące rozwój maluszka ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2017, 09:38

Gabisonka lubi tę wiadomość

dqprj44jb8yg6zfw.png9f7jx1hpfxfexs93.png
    l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • BurzaHormonów Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się ostatnio jakoś uspokoiłam pod tym względem. Mam obawy, owszem, ale jakoś bardziej w siebie wierzę, że dam radę. Bo muszę. Kupy się nie boję, bardziej KP, ale często mi się śni, że przykładam dziecko do piersi i we śnie jakoś wychodzi :D Myślę, że najtrudniejsze będzie kilka pierwszych dni, kiedy będziemy się siebie uczyć, a potem już będzie z górki. Wierzę w to mocno

madlene88, dżdżownica, Anulka87 lubią tę wiadomość

zpbnzbmh7h9mfz19.png
  • madlene88 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślę iż nasze obawy podziela setki kobiet.Ja odrazu sobie wmawian że dam radę. Mój mąż mówi mi zawsze kochanie to jest instynkt, niewiem czego się naczytal czy naogladal ale jestem takiego zdania że jednym to przychodzi trudno, drugim łatwo. Wiem w każdym razie ze musimy dać radę i damy:)
    Wczoraj wygrałam aukcje laktatora canpol babies easy start lecz niestety bez butelki.. i mamusie które posiadają takowe laktatory:pyt czy rzeczywiście dokupie jakąkolwiek butelkę z canpol?

ckai9n73kv974yz0.png
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to się obawiam tego kp, bo nie wiem jak takiego małego cycka młody ma złapać :D będzie miał trudno... no ale wyjdzie w praniu :) ja jakoś już kąpieli czy przebierania się nie boję, jakiejś pewności siebie nabrałam po tych zajęciach na szkole rodzenia i po ostatnim noszeniu, odkładaniu, przekładaniu córeczki koleżanki czy synka siostry męża, miałam pewne ruchy, to i przy swoim będzie dobrze + jeszcze wierzę w to co się mówi, że instynkt macierzyński podpowie :)

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
    01.04.2016r. Aniołek 12tydz [*] a myślałam, że robisz Mamusi Prima Aprilis... :(
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natikka wszystkiego najlepszego z okazji imienin i gratulacje rocznicy ślubu :*

1JyDp2.png
  • czekajacanacud1 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patulla wrote:
    Co do obaw, czy nie zrobi się krzywdy dzidziusiowi to trzeba by się na prawdę "postarać" żeby zrobić Maluszkowi krzywdę ;)
    Dla mnie chyba taką najlepszą lekcją, że nie da się tak łatwo zrobić krzywdy, była kąpiel dzidziusia przez położne w szpitalu. Brały dzidzisia na jedną rękę i pod kran, rach - ciach i dzidziuś umyty ;)

Kupka to w szpitalu jest mega, ta pierwsza kupka po porodzie (smółka), masakra, nie idzie jej niczym wytrzeć, rozmazuje się, ale się ja ogarnie to później już z górki ;)
    Mamusie, które czekają na chłopców, trzeba szybko przewijać, chyba że chce się otrzymać gratis fontannę z siuśków ;)

Co do ubierania to zapamiętałam gdzieś takie stwierdzenie, że ubierając dzidziusia przewraca się go z boku na bok jak chlebek ;) O jest to dodatkowo ćwiczenia stymulujące rozwój maluszka ;)
    patulla racja z tym przerlwracaniem z boku blna bok przy przebieraniu. rehabilitant na szkole rodzenia mowil to samo. i ze jest to duzo lepsze bo jak podnosi sie do gory to dzieckubwyrwala sie nawyk unoszenia najpierw glowki a to nie jest zdrowe

6sutskjolve431gm.png
  • Nieśmiała Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oooo temat obaw... Tutaj to mogę sie wypowiadac bez konca.... Ja tez sie bedzo boje jak to wszystko ogarnąć, niby duzo czytam, zajmowalam sie siostrą jak byla malutka, ale jednak teraz bede miala dzuecko na wyłączność. Niby Chlop deklaruje pomoc, ale to ja bede z dzieckiem przez wiekszosc czasu sama. Bohe sie roznych rzeczy, od zlamania raczki w trakcie ubierania, po fakt jak wycierac cipcie z kupy... Przeciez to wszystko takie delikatne malutkie... A co j3sli będzie plakac a ja nie bede w stanie jej uspokic? Jesli nie bede umiala odróżniać rodzajow placzu? Pewnie na początku bede plakac z nią, bo będzie mi jej szkoda, a ja taka klucha troche jestem :-D

age.png
  • Nieśmiała Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze boje sie reakcji mojego organizmu... Że np z bólu nie bede w stanie sie zająć małą, że kp będzie bolesne bo juz teraz mam wrazliwe sutki, że z niewyspania w koncu usne i nie bede slyszala jak placze mimo ze mam czujny sen.
    Nie no serio, czasami sie zastanawiam co ja mam w tej glowie :-D

Pampcia lubi tę wiadomość

age.png
  • Pampcia Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hahaha wchodze na forum a Wy mi znowu w myslach czytacie :D
    A źe sie tak zapytam, zadna sie nie boi porodu czy co? :P ja mam na tapecie obawy o przebieg porodu, te techniki parcia itd jakie nam pokazywali w szkole, w ogole mega brak komfortu tak sie rozkraczyc przed kolkoma osobami...i ze przez te moje zahamowania albo niezrozumienie cos sie dziecku stanie...
    Natknela sie ktoras na dobrze nagrane filmiki/wytlumaczone artykuly na necie? Ta moja miewiedza mnie przeraza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2017, 23:12

f2w3dqk3604phf94.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się trochę boję jak to będzie, jak dam sobie radę. I nawet nie tyle że zrobię krzywdę dziecku co ze nie będę wiedziała dlaczego płacze. A jescze wiem że mój M w domu nie zostanie przez 2 tygodnie. Zrobi zakupy, posprząta wypierze. A jedzenie planuje przygotować wcześniej i zamrozić. Zrobię sos do spaghetti, fasolke po bretonsku, mama mi zrobi zrazy a teściowa gołąbki.
    Jeszcze wczoraj mąż był w szkole rodzenia na zajęciach "połóg do ojcow" i położna strasznie ich tam nastraszyla. Ze 80% kobiet ma depresję i że jak przyjdzie na wizytę to ma nas zobaczyć w piżamach bo świat zewnętrzny przestanie istnieć.
    A mój mąż nawet jak pracuje w domu przed komputerem to wstaje o 6, goli się bierze prysznic i ubiera koszule. Więc nie wyobrażam go sobie w pizamie przez cały dzień ;)

1JyDp2.png
  • Pampcia Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niesmiala, lubie bo wyreczylas mnie w pisaniu haha :D

Nieśmiała lubi tę wiadomość

f2w3dqk3604phf94.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pampcia wrote:
    Hahaha wchodze na forum a Wy mi znowu w myslach czytacie :D
    A źe sie tak zapytam, zadna sie nie boi porodu czy co? :P ja mam na tapecie obawy o przebieg porodu, te techniki parcia itd jakie nam pokazywali w szkole, w ogole mega brak komfortu tak sie rozkraczyc przed kolkoma osobami...i ze przez te moje zahamowania albo niezrozumienie cos sie dziecku stanie...
    Natknela sie ktoras na dobrze nagrane filmiki/wytlumaczone artykuly na necie? Ta moja miewiedza mnie przeraza.
    A zeby uzupelnic narzekanie to mam problem bo mamie juz kupilam bilet na wizyte pod koniec pazdziernika i wolalabym ogarniac juz cokolwiek zanim przyjedzie, a jak Dziedzic bedzie sie opozniac to te najbardziej niezdarne momenty beda mialy miejsce przed moja mama...ehh wkurzac sie bede :P

Ja się tak bardzo boję porodu że będę miała cc :/

1JyDp2.png
  • Nieśmiała Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pampcia ja sie boje porodu. Ogolnie boje sie tego bolu rozwierania, skurczy, parcia, o matko wszystkiego sie boje :-D co do niespodziewanych sytuacji to w pewnym stopniu ufam lekarzom, ze będą wiedzieli jak postapic w groźnych sytuacjach, ktorych oczywiście zadna z nas nie doświadczy :-D :-D
    A co do rozkraczania sie przed obcymi... Teraz jak lezalam w szpitalu z tymi skurczami, to badania mialam przed kilkoma osobami... Ordynatorka, poloznik i studenci, takze ten... Troche sie wstydzilam jak ich zobaczylam wszystkich, ale jak juz wlazlam na samolot do badania i oni wszyscy mi tam zagladali zza pleców ordynatorki, to juz mialam gdzies ;-) wazne zeby mnie dobrze zvadali, a młodzi w końcu muszą sie tez uczyc no nie ;-)

age.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieśmiała na studentów można się nie zgodzić. Wtedy są tylko niezbędne osoby do badania.

1JyDp2.png
  • Nieśmiała Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem wiem ale gdzies muszą sie tego nauczyc, takze spoko ;-)

age.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieśmiała wrote:
    Wiem wiem ale gdzies muszą sie tego nauczyc, takze spoko ;-)

To podziwiam za podejście :) ja nawet przed innym lekarzem niż mój umieram że wstydu.

1JyDp2.png
  • Anulka87 Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w biedrze promocja na pieluchy dada: http://www.biedronka.pl/pl/w-tym-tyg-27-07 to dobra cena? jakie byście kupiły?

💒Love💒. 10 08 2013
    👼. 07 2016
    ❤️Synek ❤️ 17 10 2017
    Czekamy na Rodzeństwo...🥰
    preg.png
  • Nieśmiała Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka, opricz pieluch jeszcze są chyba chusteczki nawilżane Dada jak by ktoras chciała. Chyba 6 paczek za 19,99 ale nie pamietam czy dobrze pamiętam :-D

age.png
‹‹ 1030 1031 1032 1033 1034 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ