X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Październikowe mamy 2017
Odpowiedz

Październikowe mamy 2017

Oceń ten wątek:
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekajacanacud1 wrote:
    albo o jakims niedotlenieniu dziecka i pozniej jakby mialo byc uposledzone to ja tam wole dac sobie pociac brzuch...

W zeszłym roku 43% porodów to były cc więc i my damy radę z rozcietym brzuchem :)

Basia ja też nie mam za bardzo wskazań do cc. A jakieś zaświadczenie to się boję że lekarz stwierdzi że jednak mogę naturalnie i będzie masakra. Dlatego ja zapłacę za cc.

Caro, czekajacanacud1 lubią tę wiadomość

1JyDp2.png
  • madlene88 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny:) witam się :) zaczął się temat porodow od rana:( niewiem co myśleć o tym wszystkim... Będzie Co będzie. Jak was czytam to tak nakręcacie się że się boję i tego i tego jedno jest pewne i tak idę z myślą o porodzie naturalnym, a co dalej będzie to lekarze zadecydują:(ja ostatecznie jeszcze myślę nad innym szpitalem, chyba że tak jak pisze umowie się z moim gin na porod...

ckai9n73kv974yz0.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nakręcacie się i tyle...
    W kolejnej ciąży można po części przewidywać jak może poród wyglądać w danym przypadku, choć tak jak ciąża każda inna, tak i poród każdy inny...
    A za pierwszym razem nie można dać się zwariować opowieściom, że koleżanka to..., a koleżanki koleżanka to dopiero miała..., a ciotka to już w ogóle... No masakra, to strach w ogóle w ciążę zachodzić.
    Trzeba być jak najlepszej myśli, nastawienie też jest ważne...
    Ps. Tysiące kobiet rodzą co roku dzieci (sn i cc) i mają się dobrze i te kobiety i dzieci, ba... myślą nawet o kolejnym (!). Wiem, wiem, że jak u kogoś wystąpiły jakieś komplikacje to jest to straszne i nie obchodzi, że 99% przeszło to dobrze itp., ale nie można zawsze zakładać najgorszego... Nastawienie robi swoje...

Agnesqe, MałaMi88, BurzaHormonów, Caro, almaanies, Dziobuś lubią tę wiadomość

dqprj44jb8yg6zfw.png9f7jx1hpfxfexs93.png
    l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Po 1 porodzie SN tez jakos moze bym wolala CC :D u mnie nie ma wskazan poki co do CC, takze jak cos oplacic bym musiala. Nie wiem... boje sie powtorki i ze nie dam rady - teraz fizycznie w duzo gorszej formie jestem :/
    Akurat o formę moją przed drugim porodem też się bałam, bo miałam maluszka w domu i noce nie przespane i ogólne zmęczenie... Ale dałam radę ;) Nawet było chyba łatwiej/ lżej. Także dasz radę. Może jednak synek zdecyduje się trochę szybciej wyskoczyć ;)

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    an-NajbliFc5FbcszeF20wizyty-000000ffffffxxxxxx17032-1-0-200-green007.gif

09.08(środa) aaniluap, Natikka123
    10.08(czwartek) Nieśmiała, E_w_c_i_a (IIIgenetyczne), Anuśka19, dżdżownica (IIIgenetyczne)
    11.08(piątek) India26
    14.08(poniedzialek) Caro
    16.08(środa) aaniluap (IIIgenetyczne), Dziobuś (IIIgenetyczne)
    17.08(czwartek) Gabisonka
    18.08(piątek) Barbie24
    21.08(poniedziałek) patulla, 0202oliwcia
    22.08(wtorek) Agnesqe (IIIgenetyczne), Mika2009 (IIIgenetyczne), AlicjaaA
    24.08(czwartek) almaanies
    25.08(piątek) KasiaHaBe (IIIgenetyczne), nadziejastru
    29.08(wtorek) kiti, BurzaHormonow, Caro
    05.09(wtorek) czekajacanacud1
    06.09(środa) aaniluap, Agnesque
    12.09(poniedziałek) Caro
    27.09(środa) aaniluap
    18.10(środa) aaniluap

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2017, 10:15

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ah, no i muszę dodać jeszcze komentarz :P

Mam 3 z przodu! ;) Oficjalnie zostało mi ostatnie 10 tygodni ciąży :D I zaczęliśmy z małą Klarą 31 tc, to już zaczyna brzmieć poważnie :D

Ale co? Wyprawka właściwie jest, dla mnie rzeczy są, pranie pierwsze w zwykłym proszku jest, zostało pranie w dzidziusiowym i mnóstwo prasowania :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2017, 10:05

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • nadziejastru Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O ja zaczęłam 33 tydzień <szok>. Wczoraj mąż wrócił i jest idealnie <3 Malujemy dziś pokoik, po wypłacie jedziemy po panele :) Dziś się dowiem, czy dostanie urlop na kilka dni, jeśli tak to uderzamy nad morze w poniedziałek, a potem dalej remonty. Przeczuwam, że zleci mi bardzo szybko do porodu teraz :)

Wczoraj byłam jeszcze u kardiologa, wszystko ok, w czwartek ide na echo serca, śmiesznie, że ogólnie czeka się po kilka msc na to badanie, a w ciąży raptem 2 dni ;)

Patulla ja jeszcze się dopisuje na 25.08 z wizytą :)

BurzaHormonów, MałaMi88, Mika2009 lubią tę wiadomość

201710081562.png
    <3 Julianek
    bfaregz2wr08gt7m.png
    01.04.2016r. Aniołek 12tydz [*] a myślałam, że robisz Mamusi Prima Aprilis... :(
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patulla wrote:
    Akurat o formę moją przed drugim porodem też się bałam, bo miałam maluszka w domu i noce nie przespane i ogólne zmęczenie... Ale dałam radę ;) Nawet było chyba łatwiej/ lżej. Także dasz radę. Może jednak synek zdecyduje się trochę szybciej wyskoczyć ;)
    A jak wspominasz pobyt w szpitalu (rozlake z najstarszym) i pierwsze dni w domu?

Moja jest tez malutka 16 mies i w zasadzie dosc absorbujaca. Bardzo przezywa zabki, w nocy jak ma atak bolu to meza nie alceptuje :( chyba poratuje sie babcia, ale boje sie ja zostawiac :( no i jak tu pozniej w domu utulic 2 maluchow... obiad czy sniadanie nie raz je 30-40 min, a gdzie noworodek...

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • madlene88 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    A jak wspominasz pobyt w szpitalu (rozlake z najstarszym) i pierwsze dni w domu?

Moja jest tez malutka 16 mies i w zasadzie dosc absorbujaca. Bardzo przezywa zabki, w nocy jak ma atak bolu to meza nie alceptuje :( chyba poratuje sie babcia, ale boje sie ja zostawiac :( no i jak tu pozniej w domu utulic 2 maluchow... obiad czy sniadanie nie raz je 30-40 min, a gdzie noworodek...
    Basia dasz sobie radę a zobaczysz że mała się do tatusia też przekona po narodzinach bo będzie poprostu szukała uwagi :)

ckai9n73kv974yz0.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:

Synek nie miał nawet roku, więc on tą rozłąkę zniósł lepiej ode mnie, babcia z nim była, a że bardzo ją lubi to nie było problemu. Ja gorzej się czułam psychicznie, bo małego nie miałam przy sobie, poród w 36 tc i trochę sobie sam nie radził i był na obserwacji na wczesniakach. A ja przezywalam normalnie Baby bluesa, ryczalam, że mam dwoje dzieci, a żadnego nie mam przy sobie. Ale jakoś daliśmy radę.
    Mój starszy nie miał nawet roku i myślę, że dla niego to nie było takie trudne, dzidziuś w domu nie interesował go za bardzo.
    Jeżeli chodzi o opiekę nad dwójką i np. Jedzenie to jakoś nie wspominam tego źle. Tak to się ułożyło, że albo mały spał, a duży ze mną jadł itp. Albo duży się bawił, a mały jadł. Nie kojarzę żeby były jakieś kłopoty. Zawsze się dawało któregoś chwilę "przetrzymać". Podobnie przebieranie, raz jeden, raz drugi. W razie W, to któryś musiał chwilę zaczekać.
    Wydaje mi się, że na początku trzeba więcej uwagi poświęcić starszemu, albo jak można to razem. Maluszek potrzebuje mieć sucho i być najedzony, oczywiście to w wielkim skrócie, bliskości też potrzebuje, a to po części ma przy karmieniu, odbijaniu, a ze starszym to trzeba się i pobawić itp. A później na maluszek np. Na macie lub na leżaczku i patrzy na StarsZego jak się bawi.

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • MałaMi88 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2017, 22:17

JzxGp2.png
  • MałaMi88 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2017, 22:18

JzxGp2.png
  • dżdżownica Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi88 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie. Czy kupujecie cos Waszym starszym dzieciom od malucha? Tesciowa mnie do tego namawia ze niby stasza cora szybciej sie przekona do brata jak ten da jej prezent

My tak. Jak kupiliśmy dla małego wózek to starszy dostał fotelik nowy. A kupiłam mu wielki zestaw lego i jak wrócimy że szpitala to będzie prezent od brata :)
    Chociaż On jest bardzo dobrze nastawiony że będzie miał brata, choć wydaje mi się że nie do końca rozumie że to na początku nie będzie to brat do wspólnej zabawy :) i cały czas wszystkim opowiada że jak jego brat się urodzi to będą mieli piętrowe łóżko i On będzie spał na górze a brat na dole bo będzie malutki ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2017, 10:58

MałaMi88, Barbie24 lubią tę wiadomość

1JyDp2.png
  • baassiia Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tata w dzien jest numer jeden to nie ma.z tym problemu, tylko jesli chodzi o tulenie itd jak boli to wtedy krzyczy poki nie przyjde...

No i to tak u nas wyglada, ze taki wiek, ze sie nie mozna plecami odwrocic od starszej bo wlazi na szafki i tam tanczy albo biega po lozku, straca kwiatki z parapetow. Jesc nie chce za bardzo, wiec schodzi... a gdzie tu drugie nakarmic, a jeszcze jak przyjda "kolki" bo mlodsza byla bardzo trudna przez pierwsze 5-6 mies. Wiecznie na rekach. Hmmmm...

ckaik0s3cw5dk0ny.png
    l22nhdgepv6li19g.png
  • BurzaHormonów Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie nakręcajcie się tak, wszystkie musimy dać radę, już nie ma odwrotu :) lepiej się podnośmy na duchu, nie opowiadajmy tych najgorszych historii, zwłaszcza gdzieś zasłyszanych, bo takie zawsze podkoloryzowane :) miłego dnia wszystkim! I polecam odpoczynek, ja jestem od kilku dni na wsi i czuję się wyśmienicie, nawet puchnięcie i drętwienie mi nie przeszkadza :)

MałaMi88, patulla lubią tę wiadomość

zpbnzbmh7h9mfz19.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi88 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie. Czy kupujecie cos Waszym starszym dzieciom od malucha? Tesciowa mnie do tego namawia ze niby stasza cora szybciej sie przekona do brata jak ten da jej prezent
    My nie. Przynajmniej nie planuję. Ja tam myślę, liczę na to, że chłopaki nie odczują u nas tak zmiany, bo oni będą mieli siebie i swoje towarzystwo do zabawy :) Chociaż plany są, że Klara będzie im klocki podawać itp. :D
    Nawet wydaję mi się, że rozumieją, że mamy nie będzie, że pojedzie do szpitala i pan doktor pomoże i Klara się urodzi i wtedy mam wróci do domu z dzidziusiem :)

MałaMi88 lubi tę wiadomość

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • patulla Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baassiia wrote:
    Tata w dzien jest numer jeden to nie ma.z tym problemu, tylko jesli chodzi o tulenie itd jak boli to wtedy krzyczy poki nie przyjde...

No i to tak u nas wyglada, ze taki wiek, ze sie nie mozna plecami odwrocic od starszej bo wlazi na szafki i tam tanczy albo biega po lozku, straca kwiatki z parapetow. Jesc nie chce za bardzo, wiec schodzi... a gdzie tu drugie nakarmic, a jeszcze jak przyjda "kolki" bo mlodsza byla bardzo trudna przez pierwsze 5-6 mies. Wiecznie na rekach. Hmmmm...

Mówią, że drugie jest odwrotnością pierwszego, więc tego się trzymaj. Dzidziuś będzie tylko jeść i spać :D

Mika2009 lubi tę wiadomość

l22ne6ydz3bwmwg9.png
  • Mika2009 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

Ewa - dzięki za zainteresowanie i odzew :) Poprzeglądam jeszcze inhalatory i nawilżacze.

Patulla - i oby tak było i żeby to się tez porodu tyczyło :)

Szczerze dziewczyny nie czytałam co pisałyście bo wolę się nie nakręcać. Tyle ile kobiet tyle różnych porodów.
    Tak czy siak czym bliże jestem przerażona bo doskonale pamiętam poród z Mają.

Słuchajcie wczoraj byłam oglądać autko (corsa D), potrzebuję wymienić moje stare 17 letnie... I tak autko się spodobało (ma klimę czego nie miałam i dużo innych bajerów) Cena super, przebieg taki sobie, kolor jak dla mnie OK, ale mam dylemat jest 3 drzwiowe jak moje poprzednie. Przy jednym dziecku nie miałam problemu (zresztą Mika jest już duża) no i się waham. Z drugiej strony ja mało co jeżdżę w sumie kilka razy w tyg. i to bardzo małe odległości. Jak już jedziemy gdzieś dalej to przeważnie bierzemy większe auto męża. No i myślę ... nie miała baba problemu ... A Wy co myślicie ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 sierpnia 2017, 11:32

iv09mg7ynbajyosc.png
  • MałaMi88 Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2017, 22:18

JzxGp2.png
  • Caro Autorytet

Wysłany: 9 sierpnia 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny:*

Ja też witam się z 3 z przodu <3
    To już tak poważnie wygląda :-)

Mika ja mam podobną sytuację. Przed ciążą Małż jeździł Hondą Civic Aerodeck w kombii a ja Hondą Civic Noblesse 3drzwiową. Mała, zwinna, wszędzie mogłam zaparkować ;-) I teraz jak leżałam to moim samochodem jeździł mój brat. I tak stwierdziłam, że wolę teraz taki 5drzwiowy jak będę jeździć z Maleństwem. Łatwiejszy dostęp, więcej miejsca. Ale to pewnie zależy jak kto woli :-)

początek starań 12.2015
    06.2016 💔👼
    11.2016 💔👼
    06.02.2017 ⏸️
    08.10.2017 👸💜 38+4 CC (3480g/53cm)
    25.06.2021 ⏸️
    17.02.2022 👶💙 37+3 CC (3240g/55cm)
‹‹ 1083 1084 1085 1086 1087 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ